Ο Ιντέγε και το αύριο που προβληματίζει

Ο Σταύρος Καραΐνδρος σχολιάζει την επικείμενη πώληση του Μπράουν Ιντέγε και την όλη κουβέντα γύρω από αυτή.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΛΑΡΙΣΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ideye EUROKINISSI SPORTS

Ο Ιντέγε είναι 29, δεν είχε άλλη ευκαιρία για το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο και καλά έκανε. Ας το σταματήσουμε εδώ το θέμα από την πλευρά του Νιγηριανού. Ένα φτωχόπαιδο ήταν που σώθηκε από το ποδόσφαιρο και κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει ομάδες κάνοντας ολοένα καλύτερα συμβόλαια. Και μη θυμάστε τις προ ενός έτους δηλώσεις του πως περνάει μια χαρά στον Ολυμπιακό και η οικογένειά του δεν ήθελε να πάει Κίνα. Είναι σαν την πρώτη φορά που θα σου έρθει κάτι καλό στη ζωή σου και θα πεις το όχι, όντας σχεδόν σίγουρος πως δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. Και να σε τρώει, πάει το έχασες. Αν, όμως, σου έρθει ξανά; Γι' αυτό σας λέω, ο Ιντέγε μια χαρά το έκανε. Έκατσε και η πίεση του μάνατζερ που θα πάρει το ωραίο του το μπόνους και έδεσε το γλυκό.

Η όλη συζήτηση με την επικείμενη πώληση του Νιγηριανού γίνεται για την πλευρά του Ολυμπιακού. Καλά κάνει και τον δίνει; Είναι σωστή η νοοτροπία του περίφημου selling club; Και στην τελική, όπως αναρωτιούνται πολλοί φίλοι της ομάδας, καλά πουλάει, αλλά πότε θα αγοράσει; Αυτό, βέβαια, το τελευταίο είναι μία γενικολογία καφενειακού επιπέδου, αφού τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έχει δείξει πως αγοράζει. Και γι' αυτό, εξάλλου, πουλάει. Γιατί αγοράζει. Απλά κοιτάζει να πηγαίνει στη λογική του value for money. Μαθηματικά είναι αυτά.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ "ΟΧΙ"

Το θέμα είναι αν έχει την πολυτέλεια να πει και κανά "όχι". Για παράδειγμα, αν ο Παναθηναϊκός δεχθεί επίσημη κρούση από Κίνα πλευρά για τον Μπεργκ και του προσφέρουν ένα σκασμό λεφτά για να αποκτήσουν τον Σουηδό, θα το σκεφτεί. Θα μπει στο τρυπάκι. Λογικό είναι, δεν έχει την οικονομική πολυτέλεια του "αιωνίου" αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει τη δυνατότητα να ρίξει κι ένα άκυρο.

Οι πληροφορίες λένε πως το έκανε. Το έγραψε και ο Ευάγγελος Μίχος στο εκτενές ρεπορτάζ για την περίπτωση του Ιντέγε . Αλλά πίεσε ο μάνατζερ και στη συνέχεια ο Νιγηριανός. Ήταν πολλά τα λεφτά και για τους δύο. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε εξ αρχής να πει ένα εύκολο και ωραίο "ναι", να πάρει τα λεφτά και να καλύψει τη χασούρα του αποκλεισμού από το Champions League. Αντιστάθηκε, όμως και προσπάθησε να μη ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Το timing είναι λίγο περίεργο. Ηττα από την ΑΕΚ, μία γενικότερη κουβέντα για την αγωνιστική εικόνα, άγχος για το επικείμενο παιχνίδι με την Οσμάνλισπορ. Ε, η Κίνα και ο Ιντέγε θα έφερνε περισσότερες σκοτούρες.

ΤΟ "ΚΑΥΤΟ" ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Βέβαια, υπάρχει και μια μερίδα φίλων του Ολυμπιακού που δεν προβληματίζονται για το τώρα, αλλά το μετά. Το τώρα είναι εξασφαλισμένο. Το πρωτάθλημα το πήρε, στα άλλα είναι μέσα, οπότε οκ. Το αύριο είναι το θέμα. Το καλοκαίρι. Θα γίνουν μεταγραφές; Θα ενισχυθούν οι "ερυθρόλευκοι"; Θα έρθουν βαρβάτα ονόματα; Ερωτήματα που είθισται να γίνονται σε κάθε μεταγραφική περίοδο, απλά το προσεχές καλοκαίρι θα γίνουν ένα τόνο παραπάνω.

Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι θα είναι περίεργο για όλους. Για το λεγόμενο "Big-4". Αν υπολογίσουμε την περίφημη συζήτηση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πως αλλάζουν τα κόζα, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται, το καλοκαίρι θα είναι ιδιαιτέρως "καυτό". Ο Ολυμπιακός παραμένει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τους αντιπάλους, αλλά βλέπει πως τον πλησιάζουν. Ιδίως ο ΠΑΟΚ που δείχνει να έχει μπει σε ένα σωστό καλούπι αφήνοντας στην άκρη της παθογένειες του παρελθόντος.

Ο Ολυμπιακός καλείται το καλοκαίρι να αντιμετωπίσει πρωτίστως τον ίδιο του τον εαυτό. Να σβήσει τη μουρμούρα των απαιτητικών φιλάθλων της ομάδας και να "ρίξει λεφτά" που λέμε για να φτιάξει μία δυνατή ομάδα, η οποία θα χτυπήσει επιστροφή στο Champions League. Γιατί, για όσους το ξεχνούν, έχει και φέτος προκριματικά και δεν γνωρίζω κατά πόσο θα αντέξει το όλο οικοδόμημα ένα δεύτερο κάζο αλά Μπερ Σεβά.

Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι πως έχει γερές βάσεις. Μόνο ο ΠΑΟΚ δείχνει πως μπορεί να τον ακολουθήσει σε αυτό και να ανεβάσει το επίπεδο του ανταγωνισμού. Αν ο Σαββίδης αποφασίσει να πάει σε μεγάλα ψάρια το καλοκαίρι, θα τον ακολουθήσει και ο Ολυμπιακός. Εκτός αν οι Πειραιώτες και πιο συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίσει να ανεβάσει τον πήχη ανεξάρτητα τις προθέσεις των αντιπάλων. Εκεί, ναι, αλλάζει η κουβέντα.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Μέχρι, όμως, το καλοκαίρι, υπάρχει μια χρονιά που βρίσκεται στου δρόμου τα μισά και μπορεί να ολοκληρωθεί με τρόπο τέτοιο που να φέρει μουρμούρες, σκοτούρες και αναταραχές. Κάπως έτσι ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός, κατάφερε να τα ξεπεράσει στη διάρκεια της χρονιάς και τώρα πάει να τα βρει ξανά μπροστά του. Γιατί, βλέπετε, ο Ολυμπιακός έχει και ένα άλλο: πάντα θα βρίσκει με κάτι να ασχολείται ο κόσμος του.

Για επιμύθιο, ένα ερώτημα προς τους φίλους του Παναθηναϊκού, που θα μπορούσε να είναι ρητορικό. Πες πως αύριο έρχεται από την Κίνα μία τρελή πρόταση για τον Μπεργκ. Σε αυτή την περίπτωση τι κάνεις όταν μπροστά σου έχεις να κλείσεις το περιβόητο θέμα της αδειοδότησης; Σαν την αξιολόγηση ένα πράμα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK