Ο Πούκι είναι αυτό που έλειπε την περασμένη Πέμπτη

Οι καφενειακού επιπέδου ειρωνείες για τον Τεέμου Πούκι, το μεγάλο "μπαμ" που αναζητά ο Φινλανδός επιθετικός, η μεταγραφή που ταιριάζει απόλυτα στον Παναθηναϊκό του Ουζουνίδη, τα γκολ που έλειψαν με την Γκαμπάλα και ο δρόμος που... χάραξε ο Μπεργκ. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Ο Πούκι είναι αυτό που έλειπε την περασμένη Πέμπτη

Όταν ακούς για φινλαδικό ποδόσφαιρο το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ο Λιτμάνεν. Το 2008, όμως, ένα νέο όνομα άρχισε να ξεπροβάλει στην ποδοσφαιρική πιάτσα της Ευρώπης και να φαντάζει ως ο ιδανικός πρεσβευτής του ποδοσφαίρου στη χώρα του. Τότε έλεγαν πως ο Τεέμου Πούκι, περί ου ο λόγος, έχει τα φόντα να κάνει μεγάλη καριέρα. Φάνηκε από νεαρή ηλικία, όταν ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα ανάμεσα σε άλλα παιδιά και έβαλε τη Σεβίλλη στη διαδικασία να τον παρακολουθεί στενά και να τον αποκτά.

ΤΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι μακριά από την πατρίδα του. Πιτσιρικάς ήταν, δεν βρήκε φανέλα βασικού στους Ανδαλουσιάνους παρά μόνο μάζεψε εμπειρίες. Επέστρεψε το 2010 στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ελσίνκι, πήγε να αποκλείσει τη Σάλκε στο Europa League και ξάφνου είδε μπροστά του να του ανοίγεται για δεύτερη φορά η πόρτα μίας καριέρας στο εξωτερικό. Η γερμανική ομάδα τον έκανε δικό της, αυτός πέτυχε κάποια γκολ, αγαπήθηκε από το κοινό, αλλά στη διετία, εξαιτίας κι ενός τραυματισμού, η συνολική προσφορά του δεν ήταν τέτοια που θα τον κρατούσε κι άλλο με τη φανέλα των "βασιλικών μπλε".

Έπειτα δοκίμασε στη Σκωτία για δύο χρόνια φορώντας τα πράσινα της Σέλτικ. Οι 26 εμφανίσεις και τα 7 γκολ δεν καθιστούν επιτυχημένο το πέρασμά του με αποτέλεσμα το 2014 να πάει στην τρίτη χώρα μακριά από την πατρίδα του. Κι εκεί φαίνεται πως βρήκε την ΙΘάκη του. Η Δανία και η Μπρόντμπι ήταν ο ποδοσφαιρικός σταθμός στον οποίο ο Πούκι ανέδειξε το ταλέντο του. Με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν όπου τίναξε τα δίχτυα στο πρωτάθλημα Δανίας ουκ ολίγες φορές (20 γκολ).

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ

Πλέον, περιμένει διακαώς ακόμη ένα ταξίδι, αυτή τη φορά με προορισμό την Ελλάδα. Θέλει να φορέσει ξανά πράσινη φανέλα και ν' αποδείξει πως μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Αυτό το βήμα που δεν έκανε με τη Σάλκε ή τη Σέλτικ. Για τον 28χρονο Φινλανδό φορ η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός είναι το βήμα παραπάνω, είναι η ευκαιρία που ψάχνει για να κάνει το όνομα του πιο δυνατό. 'Η, για να το θέσουμε πιο σωστά, να το φρεσκάρει τις μνήμες των άλλων γι' αυτόν.

Από τη στιγμή που μίλησε με τον Μαρίνο Ουζουνίδη -όπως διαβάσατε σε ρεπορτάζ του Κώστα Γουλή- κι άκουσε για το ρόλο που θα έχει στον Παναθηναϊκό της νέας σεζόν, αλλά και το γενικότερο πλάνο, "ψήθηκε" ακόμα πιο πολύ για τη μετακίνησή του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν τα βάλετε κάτω και δείτε το ρόστερ του "τριφυλλιού", ο Πούκι "δένει" μια χαρά. Δεν είναι το σούπερ ντούπερ όνομα, ακολουθεί τη γενικότερη νοοτροπία στις εφετινές μεταγραφικές κινήσεις και -βάσει ταλέντου και δυνατοτήτων- μπορεί να καλύψει το κενό του Μπεργκ.

Μιλάμε πάντα θεωρητικά. Είναι σίγουρο πως με τον Πούκι ο Παναθηναϊκός και δη ο Ουζουνίδης θα βρει τα γκολ που θέλει και τα οποία αν είχε την περασμένη Πέμπτη, η ρεβάνς με την Γκαμπάλα θα αποκτούσε διαδικαστικό χαρακτήρα. Με τον Πούκι ο Ουζουνίδης βρίσκει έναν ποδοσφαιριστή που είναι "ταμάμ" για τον κάθε προπονητή και παράλληλα έχει την όρεξη και τη δίψα για διάκριση.

ΟΙ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Μην ξεχνάτε πως η περίπτωση του Φινλανδού εντάσσεται στη σφιχτή οικονομική πολιτική του Παναθηναϊκού κατά το τρέχον μεταγραφικό παζάρι. Με τα συγκεκριμένα λεφτά, οι "πράσινοι" θ' αποκτήσουν μία αξιόπιστη λύση στην επίθεση παρά το γεγονός πως σαν όνομα δεν είναι αντάξιο του Μπεργκ. του 2017. Εξάλλου, οτιδήποτε έχουμε μάθει για τον Πούκι προήλθαν από τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών όταν ακούστηκε το όνομά του για τον Παναθηναϊκό. Πριν δεν ήταν ο επιθετικός που θα προκαλούσε το ενδιαφέρον ή θα έφερνε... ανατριχίλα στον κόσμο.

Κάποιοι ειρωνεύονται την επικείμενη μεταγραφή. Θεωρούν πως γίνεται πολύς ντόρος για έναν ποδοσφαιριστή που έρχεται από την Μπρόντμπι και έχει ως καταγωγή τη Φινλανδία. Σε καφενειακού επιπέδου συζητήσεις, δεν είναι... ποδοσφαιρομάνα, ενώ το μέγεθος του Παναθηναϊκού δεν αξίζει να ασχολείται ή να δημιουργεί ντόρο με ονόματα τύπου Πούκι.

Ok. Αυτά σε παλαιότερες εποχές θα ευσταθούσαν. Αλλά για ποιες εποχές μιλάμε; Του Μιχάλη Κωνσταντίνου; Του Γκόραν Βλάοβιτς; Του Τζιμπρίλ Σισέ; Ο Παναθηναϊκός έριξε το επίπεδο της ποιότητας και των ονομάτων λόγω οικονομικής κρίσης. Της δικής του κρίσης. Δεν ψωνίζει από το πάνω ράφι και τις λίγες φορές που το έκανε στα χρόνια του Αλαφούζου, "κάηκε". Πλέον, ο Παναθηναϊκός κοιτάζει συμφέρουσες περιπτώσεις, λαχεία τύπου Μπεργκ. Ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποδώσουν με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Πάνω σε αυτό, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει μάθει να δουλεύει. Το έκανε και στον Πανιώνιο. Δεν είχε τα μεγάλα ονόματα παρά μόνο παίκτες-εργαλεία. Δεν είχε αστέρες, αλλά διέθετε game changers (που είναι και της μόδας). Στον Παναθηναϊκό προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό, βάσει της υπάρχουσας κατάστασης. Να έχει ένα ρόστερ με παίκτες-υπηρέτες του πλάνου, με εργαλεία που θα αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό και μονάδες που, αν λάχει, θα πάρουν παιχνίδι μόνοι τους.

Ο Λουτσιάνο, ας πούμε, ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Ίσως και ο Καμπέσας. Οι υπόλοιποι ανήκουν στα περί εργαλείων. Οπως ο Πούκι, αν αποκτηθεί. Ποδοσφαιριστής που δεν θα φέρει κόσμο στο αεροδρόμιο, δεν θα σκορπίσει χαμόγελα, αλλά θα κάνει τη δουλειά του Ουζουνίδη. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό είναι το ένα ζητούμενο (για τον Παναθηναϊκό). Το άλλο αφορά τον ίδιο τον Φινλανδό. Σημειώθηκαν στην αρχή. Να κάνει το μεγάλο βήμα, το ξεπέταγμα, να κερδίσει κάτι παραπάνω στα 28 του. Να γίνει ο νέος Μπεργκ. Ακόμα και σε κατάληξη, σε βάθος χρόνου...

News 24/7

24MEDIA NETWORK