Όταν η "13" είπε επιτέλους τα αυτονόητα

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει, με αφορμή την ανακοίνωση της Θύρας 13, για αυτά που πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα ο Γιάννης Αλαφούζος αν θέλει να σταματήσει να αποτελεί τροχοπέδη για τον Παναθηναϊκό.

Όταν η "13" είπε επιτέλους τα αυτονόητα

Είναι από τις σπάνιες φορές που μία ανακοίνωση οργανωμένων οπαδών (όπως αυτή της Θύρας 13 στην προκειμένη περίπτωση) συμπλέει με τη γενικότερη δημοσιογραφική φιλοσοφία για την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό. Και μάλιστα, είναι επίσης από τις σπάνιες φορές που μία ανακοίνωση οργανωμένων δεν καταφέρεται εναντίον του κλάδου, θεωρώντας, ως είθισται, πως αυτοί έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

Όσα καταγράφηκαν στην περίφημη πλέον ανακοίνωση είναι όσα καταλογίζουν οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι στον Γιάννη Αλαφούζο. Ούτε κάτι λιγότερο ούτε κάτι περισσότερο. Ακόμα και με τα "Γιάννη", με τα οποία προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τα ηρωικά του πράγματος (ότι ανέλαβε μία ομάδα πριν από το χείλος της καταστροφής κτλ.), φρόντισαν για πρώτη φορά να τον στήσουν στον τοίχο και να του δώσουν να καταλάβει πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΛΟΓΙΣΤΗ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΕΛΕΙ

Δεν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό μόνο για να κάνει τον λογιστή και να συμμαζεύει τα οικονομικά της ομάδας. Δεν μπήκε στο χώρο του ποδοσφαίρου απλώς για να γλιτώσει τον σύλλογο από την καταστροφή και τη Γ' Εθνική. Μπήκε για να κάνει και όλα τα υπόλοιπα που δεν μπορεί μέχρι σήμερα να ακολουθήσει. Να βγάλει πυγμή, σκληράδα, έτσι για να το πούμε και μπακαλίστικα, να βγάλει μια "αφεντικίλα". Να χτυπήσει, βρε παιδί μου, το χέρι στο τραπέζι και να τρίξει δόντια.

Οσοι ξέρουν καλά τον Αλαφούζο έχουν να λένε για τον χαρακτήρα του και για το γεγονός πως δεν ταιριάζει στο γενικότερο κλίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με λίγα λόγια, δεν είναι από τους ανθρώπους που θα έμπλεκαν με το χώρο. Το έκανε λόγω της αγάπης του για τον Παναθηναϊκό; Το έκανε για τη ματαιοδοξία του; Το έκανε για να καταπολεμήσει, μέσα από το ποδόσφαιρο, τον εχθρό, ξεχρεώνοντας μίση του παρελθόντος; Το έκανε όμως. Και για να μπλέξεις με αυτό το χώρο χρειάζονται κι άλλα στοιχεία. Πόσο μάλλον αν μπλέξεις με ένα σύλλογο του μεγέθους του Παναθηναϊκού.

ΟΤΑΝ ΕΣΦΙΞΑΝ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ

Προφανώς ο Γιάννης Αλαφούζος θεώρησε πως η μοναδική του αποστολή είναι το οικονομικό κομμάτι. Να κλείσει τη μαύρη τρύπα, να συμμαζέψει το σύλλογο από το τσουνάμι της πολυμετοχικότητας κι έχει ο Θεός. Βάζουμε και 2-3 ανθρώπους δίπλα να τον συμβουλεύουν στα του ποδοσφαίρου, με τις όποιες γνώσεις έχουν, και θα βγει η χρονιά. Ναι, την πρώτη σεζόν των λεγόμενων μνημονιακών χρόνων, μια χαρά βγήκε. Και Νταμπίζα είχε και Αναστασίου στα καλά του είχε και Κύπελλο ήρθε και μία τριάρα κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο ήρθε.

Μετά; Μετά έσφιξαν τα γάλατα. Και το είπαν και οι οργανωμένοι στην ανακοίνωσή τους. Μετά ήρθε η επιτακτική ανάγκη για πρωτάθλημα. Εκεί που ο Παναθηναϊκός πήγαινε λάου-λάου, χωρίς άγχη, γκρίνιες και απαιτήσεις, ξαφνικά τα κόζα άλλαξαν. Άρχισε να ακούγεται εντόνως η λέξη πρωτάθλημα, το τριετές πλάνο κατέληξε στα σκουπίδια και ο Αλαφούζος έχασε το μπούσουλα.

Βλέπετε, σε μία ομάδα χωρίς απαιτητικά "θέλω" από τον κόσμο, σε μία ομάδα με συσπειρωμένη ατμόσφαιρα, τα πράγματα είναι εύκολα. Ελέγχουμε τα οικονομικά, προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα και σιγά-σιγά θα κάνουμε τα βήματα προς τα μπροστά. Όταν, όμως, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει ο άμαθος σε αυτά, Γιάννης Αλαφούζος, άρχισε τα λάθη. Σοφτ ιδιοκτήτης, σοφτ παίκτες, αγριεμένος κόσμος. Εκρηκτικό μείγμα.

ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Θέλετε να τονίσουμε ξανά αυτά που αναφέρονται και στην ανακοίνωση της 13; Πως ο Αλαφούζος ανέλαβε σε μία δύσκολη στιγμή την ώρα που όλοι οι "Παναθηναϊκάρχες" ήταν εξαφανισμένοι; Αντε να το επαναλάβουμε. Αυτό, όμως, δεν του δίνει το αλάθητο του πάπα. Πάει αυτό, ανήκει στο παρελθόν. Τώρα ο Αλαφούζος πρέπει να μεγαλώσει, να σκληρύνει. Να αλλάξει στάση. Το έγραψα και σε προηγούμενο κείμενο. Ο Στραματσόνι δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Ο Ιταλός έφυγε, ο Ουζουνίδης ήρθε, αλλά αν ο σύλλογος συνεχίζει να λειτουργεί στα πρότυπα... Κολεγίου θα έρθει η στιγμή που θα χαθεί και η ευκαιρία με τον Έλληνα τεχνικό. Και ξανά μανά από την αρχή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Εγώ στον πάγκο στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ!"
Τι έλεγε για τον Παναθηναϊκό ο Μαρίνος Ουζουνίδης
Οργή Θύρας 13 κατά Αλαφούζου: "Ανάλαβε ευθύνες γι' αυτό το χάλι"

News 24/7

24MEDIA NETWORK