Τα πιστόλια, ο Κόκκαλης και ο "νέος" Μήτρογλου

Ο Κώστας Μήτρογλου ωρίμασε. Οι δηλώσεις του περί "πυροβολισμών" δείχνουν ακριβώς αυτό. Έναν ευαίσθητο και σοφό άνθρωπο, καμία σχέση με τον πιτσιρικά καουμπόι, όπως τον αποκαλούσε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ξεχάστε τον "Μητρογκόλ" που ξέρατε εκτός γηπέδου. Γιατί εντός θα παραμείνει ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Τα πιστόλια, ο Κόκκαλης και ο "νέος" Μήτρογλου
mitroglou

Ο πιτσιρικάς Μήτρογλου που πήγε για πρώτη φορά στον Ολυμπιακό, ο νεαρός που δεν μιλούσε καλά-καλά ελληνικά και ντρεπόταν να συνδιαλέγεται με τους δημοσιογράφους, δεν υπάρχει πια. Οπως δεν υπάρχει ο "πιστολέρο" Μήτρογλου, όπως ο ίδιος φρόντισε να τον "κλείσει" στο μπαούλο των αναμνήσεων.

Ο Κώστας Μήτρογλου είναι περίεργο παιδί. Μπορούμε να τον αποκαλούμε ακόμα παιδί γιατί μέσα στο γήπεδο συμπεριφέρεται ως τέτοιο. Μπορεί να έχει ωριμάσει, πλέον και να σκέφτεται διαφορετικά, αλλά στο χορτάρι είναι ο Μήτρογλου που θέλει να σκοράρει, να κερδίζει και να έχει τη μπάλα. Τι πιο φυσιολογικό για έναν ποδοσφαιριστή;

Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΣΟΒΑΡΕΨΕ

Οι δηλώσεις που έκανε σε Μέσο της Μασσαλίας αναφορικά με τον περίφημο πανηγυρισμό που αποτέλεσε για αρκετά χρόνια σήμα κατατεθέν, δείχνει ότι ο διεθνής επιθετικός έχει αλλάξει. Έχει πήξει, που λέμε, το μυαλό του. Σε αυτό έπαιξαν πολλά ρόλο μα το κυριότερο είναι πως βλέπει, πλέον, τα πράγματα αλλιώς. Το είπε και ο ίδιος. Αυτός ο πανηγυρισμός ήταν ένας παλιμπαιδισμός της ηλικίας του.

Ένας παλιμπαιδισμός, όμως, που είχε αναγκάσει τον ίδιο τον Σωκράτη Κόκκαλη να "βγει από τα ρούχα του" με τον καουμπόι, όπως τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά. Είναι η χρονιά που ο Ολυμπιακός ξεκινά με τον Ζίκο και με προσδοκίες για ακόμη ένα πρωτάθλημα και καταλήγει χωρίς τίτλο και τελευταίος στα πλέι οφ.

Προτού, όμως, έρθει ο καταστροφικός επίλογος, πολλά ήταν τα σημάδια πως εκείνη τη σεζόν -αναφερόμαστε στην περίοδο 2009-2010- που έδειχναν πως ο Ολυμπιακός δεν θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικός με άλλες χρονιές και ίσως δούμε άλλον πρωταθλητή στον θρόνο.

"ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΟΥΜΠΟΪ!"

Για παράδειγμα, δύο αγωνιστικές πριν το ντέρμπι του πρώτου γύρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη, εκεί όπου ο Κώστας Μήτρογλου με προσωπικό ρεσιτάλ και δύο γκολ "σκοτώνει" τον (μετέπειτα πρωταθλητή) Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός πετάει τέσσερις βαθμούς. Δύο με τον Ηρακλή (1-1) και άλλους δύο με τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-2).

Ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν αντέχει άλλο με αυτά που βλέπει και σπεύδει στην προπόνηση για να τα... πει ένα χεράκι με τους ποδοσφαιριστές. "Θα με αρρωστήσετε, θα τρελαθώ μʼ αυτά που βλέπω! Τρώμε γκολ στο 94' με τον Ηρακλή, δυο γκολ από τα Γιάννενα σε οκτώ λεπτά. Με ποιους παίζαμε; Με τη Μπαρτσελόνα; Θα πάθω καρδιακό με εσάς! Σας έφταιγε ο Κετσπάγια, τον έδιωξα. Φέραμε τον κ. Ζίκο για να παίξει η ομάδα καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά δεν το βλέπω. Μη με αναγκάσετε να πάρω μέτρα, γιατί να ξέρετε ότι η ζωή σας θα γίνει δύσκολη! Κοιτάξτε να νικήσετε τον Παναθηναϊκό. Να τον νικήσουμε για να μη χρειαστεί να ξανάρθω στου Ρέντη".

Το μέγεθος του εκνευρισμού του Σωκράτη Κόκκαλη ήταν το σχόλιό που έκανε για τον τρόπο που πανηγυρίζει ο Μήτρογλου. Απευθυνόμενος στον Ελληνα επιθετικό, του είπε σε αυστηρό τόνο: "Κι εσύ σταμάτα τα πιστόλια, δεν είσαι καουμπόι!".

Κάπου εκεί ήταν το ξεκίνημα μιας ωραίας ιστορίας. Ο "πιστολέρο" Μήτρογλου με τον χαρακτηριστικό τρόπο πανηγυρισμού δέχεται αυστηρή κριτική από τον Σωκράτη Κόκκαλη και όπως είναι λογικό η επικαιρότητα τις μέρες πριν το ντέρμπι επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό.

ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ

Η μέρα της αναμέτρησης φτάνει. Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει τον Παναθηναϊκό... ζαλισμένο από την πολύωρη αναμονή στο πούλμαν μέχρι να φτάσει στο γήπεδο και με περίσσια δίψα επικρατεί εύκολα με 2-0. Σκόρερ και των δύο τερμάτων ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος μπορεί στο πρώτο γκολ να είναι... εγκρατής αποφεύγοντας προκλητικούς πανηγυρισμούς που θα... εκνευρίσουν τον Σωκράτη Κόκκαλη που παρακολουθεί από την σουίτα, στο δεύτερο γκολ όμως δεν μπορεί να κρατηθεί και κάνει τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό με τα πιστόλια.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, όχι μόνο... συγχώρεσε τον τρόπο που πανηγύρισε τα γκολ επί του Παναθηναϊκού ο Κώστας Μήτρογλου, αλλά τώρα το διασκέδασε με την ψυχή του", έγραφαν τα ρεπορτάζ των επόμενων ημερών. Το... μειδίαμα που έσκασε στο δεύτερο γκολ του νεαρού -τότε- φορ ήταν η συγκρατημένη εξωτερίκευση των συναισθημάτων του. Κάποιοι λένε ότι εκείνη τη στιγμή πέταξε κι ένα "γαλλικό" για τον Μήτρογλου, περισσότερο ως αστείο.

Η ιστορία είχε χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτά με την πάροδο των ετών τον χαρακτήρα του "μύθου". Ο "καουμπόι" Μήτρογλου είχε γίνει το αγαπημένο παιδί του προέδρου από τη στιγμή που "πυροβόλησε" τον "αιώνιο" αντίπαλο και έδιωξε τα μαύρα σύννεφα πάνω από το Καραϊσκάκη. Και δεν ανάγκασε τον Κόκκαλη να πάει ξανά στο Ρέντη.

Πάντως, εδώ αξίζει να αναφερθεί πως ο Μήτρογλου ήταν πάντα αυτό που... γούσταρε ο Κόκκαλης. Το πρώην αφεντικό του Ολυμπιακού είναι από τους παράγοντες που σκαμπάζουν από ποδόσφαιρο και σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να παρακολουθεί ευρωπαϊκούς αγώνες από την τηλεόραση, παρέα με το ουισκάκι του.

Για τον Μήτρογλου πάντα είχε μια καλή κουβέντα να πει για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά πάντα έβαζε τον αστερίσκο του χαρακτήρα, αφού διέκρινε πως δεν έχει ωριμάσει (ποδοσφαιρικά και ηλικιακά).

ΕΧΕΙ, ΠΛΕΟΝ, ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ

Επτά και κάτι χρόνια μετά ο Μήτρογλου δεν θυμίζει εκείνον τον Μήτρογλου με τα "πιστόλια". Δεν θυμίζει τον ποδοσφαιριστή με τα "up" και "down" στην ψυχολογία του. Στον Ολυμπιακό πήρε τις βάσεις που έπρεπε, έκανε σπουδαίες χρονιές, αγαπήθηκε από τον κόσμο και τώρα πια κάνει μία μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, όντας το βασικό φορ της Εθνικής ομάδας.
Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και οι άνθρωποι. Οι δηλώσεις του Ελληνα στράικερ δείχνουν ακριβώς αυτό. Ξεχάστε τον "Μητρογκόλ" που ξέρατε. Τουλάχιστον εκτός γηπέδου. Γιατί εντός θα παραμείνει ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη. Κι ας έβαλε τα πιστόλια στη θήκη τους...

News 24/7

24MEDIA NETWORK