Του έριξε τέσσερα και τον λυπήθηκε

Ο ΠΑΟΚ που θριάμβευσε χωρίς να πατήσει γκάζι, η φυσιολογική έκταση του σκορ, η διαφορά ποιότητας, το βάρος της φανέλας που έχασε ο Παναθηναϊκός, οι ποδοσφαιριστές που ντροπιάζουν την ιστορία του και η μάχη του πρωταθλήματος στο δεύτερο γύρο που έχει ξεκάθαρο φαβορί τον Δικέφαλο του Βορρά. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Μέχρι το 1-0 υπήρχαν ΠΑΟΚτζήδες που δεν ήταν ικανοποιημένοι. Δεν τους άρεσε η εικόνα μετά τη γκολάρα του Πέλκα, το γεγονός ότι ο Δικέφαλος έριξε ταχύτητα, ότι έδωσε στον Παναθηναϊκό μέτρα, ότι έπαιξε πίσω από τη μπάλα, ότι δεν σκότωσε τον αντίπαλο έχοντας "κάβα" το γρήγορο γκολ που όσο να 'ναι σου κόβει τα πόδια. Ειδικά όταν είσαι Παναθηναϊκός και τα πόδια σου είναι κομμένα από πριν.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Κι όμως, ο ΠΑΟΚ αυτός έχει οπαδούς που δεν ικανοποιούνται. Προφανώς οι ίδιοι μετά το 4-0 το γύρισαν το χαρτί, πανηγύριζαν, θριαμβολογούσαν κτλ. Αλλά το θέμα είναι ότι ο εφετινός ΠΑΟΚ χρειάζεται να αποδεικνύει σε κάθε ματς, ακόμα και στη ροή του, πως είναι ομάδα πρωταθλητισμού. Που μπορεί και σκοτώνει τον αντίπαλο, από τον οποίο οι άλλοι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος έχασαν βαθμούς.

Ναι, ο ΠΑΟΚ τα είχε τα παραπάνω μετά τη γκολάρα του Πέλκα. Έριξε ανούσια το ρυθμό και έδωσε το δικαίωμα στους "πράσινους" να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους στο ματς. Βλέποντας, όμως, τη ροή του αγώνα και παρά το γεγονός πως ο Δικέφαλος έμεινε στο 1-0 και μετά πάπαλα, είχε περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη. Γιατί είναι ομάδα με ποιότητα, λύσεις και παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Παναθηναϊκός πήρε την κατοχή, προσπάθησε απέναντι στον υπνωτισμένο ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπορούσε. Επαιζε στα όριά του, δεν είχε παραπάνω. Χωρίς επιθετικό, χωρίς δεξί χαφ (ο Γιόχανσον ήταν απλά δηλωμένος στο φύλλο αγώνα) και με τον Βιγιαφάνες να παίζει μόνος του, δεν μπορούσε να απαντήσει στο 1-0. Το πολύ-πολύ να κρατούσε παραπάνω τη μπάλα για να αποφύγει ένα δεύτερο γκολ που θα τον τελείωνε.

ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ ΠΕΛΚΑΣ

Δεν το απέφυγε γιατί εκτός όλων των άλλων, ο Παναθηναϊκός είχε να αντιμετωπίσει και την ποιότητα του παικταρά Πέλκα (ο οποίος όταν καταλάβει πόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής είναι τότε θα μπορεί να χτιστεί πάνω του ο ΠΑΟΚ). Πάρε το 2-0 και αντίο ζωή. Ο Ουζουνίδης καλά έκανε και έβγαλε τον Γιόχανσον, βάζοντας Χίλιεμαρκ και τον Βιγιαφάνες δεξιά, αλλά στο 2-0 δεν είχε άλλες απαντήσεις. Απλά περίμενε καρτερικά το τέλος ελπίζοντας πως ο Δικέφαλος θα αρκεστεί σε αυτό το σκορ.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα μετά το δεύτερο τέρμα. Κατέβασε ξανά ταχύτητα γιατί δεν χρειαζόταν να προσπαθήσει παραπάνω. Απλά ήρθε το χέρι, το πέναλτι και η αποβολή και του απλώθηκε μπροστά του η ευκαιρία για έναν ιστορικό θρίαμβο. Το 4-0 θρίαμβος είναι, αλλά θα μπορούσε και παραπάνω. Ναι, αυτός ο ΠΑΟΚ απέναντι σε αυτόν τον Παναθηναϊκό θα μπορούσε και παραπάνω.

Άρα η απάντηση στους γκρινιάρηδες είναι απλή. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε όσο χρειαζόταν. Αυτή είναι η αλήθεια. Επαιξε όσο χρειαζόταν, δεν φόρτσαρε, δεν απειλήθηκε, δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι παραπάνω για να πάρει ένα εύκολο 4-0. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έπαιξε στα όριά του, ή για να το θέσουμε καλύτερα, έπαιξε όσο μπορούσε (και κάποιοι όσο ήθελαν) και έφαγε τέσσερα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΦΑΝΕΛΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δεν είναι μόνο η ποιότητα των δύο ομάδων και η χαώδης διαφορά. Είναι, πλέον και το βάρος της φανέλας. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους "πράσινους". Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια τους τελευταίους μήνες. Διοίκηση, παίκτες, λεφτά, αυτοπεποίθηση. Έχασε και πολλά κιλά από τη φανέλα του. Είναι, πλέον, πούπουλο. Τη φορούν ποδοσφαιριστές που δεν έχουν τσαγανό, που σκέφτονται αν θα πληρωθούν και πότε, που ψάχνουν τον τρόπο να κάνουν προσφυγή και έχουν στο μυαλό τους έναν διαφορετικό και καλύτερο ποδοσφαιρικό σταθμό. Κάποιοι θα ήθελαν αυτός ο ποδοσφαιρικός σταθμός να είναι ο ΠΑΟΚ.

Στην αντίπερα όχθη ο Δικέφαλος του Βορρά έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια. Εχτισε σύνολο πρωταθλητισμού, έχει αυτοπεποίθηση και -το σημαντικότερο- έξω από τις γραμμές του γηπέδου έχει όλα αυτά που χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής για να εργαστεί απερίσπαστος.

Ο ΠΑΟΚ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ

Δεν είναι κατόρθωμα η νίκη επί του Παναθηναϊκού ή ακόμα και το 4-0. Οταν είσαι ομάδα που θες να πας για το πρωτάθλημα, αυτά τα παιχνίδια πρέπει να τα καθαρίζεις. Εύκολα και απλά όπως ακριβώς έκανε το βράδυ της Κυριακής. Το κατόρθωμα είναι για τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται εδώ που βρίσκεται. Και γι' αυτό υπάρχει φταίχτης.

Και για να επανέλθουμε στον ΠΑΟΚ, το ευτύχημα είναι ότι στο δεύτερο γύρο θα τους έχει στην έδρα του. Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Αν πάει σε αυτά τα ντέρμπι χωρίς απώλειες και αν στρώσει χαρακτήρα στους εκτός έδρας αγώνες, τότε ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Βάσει των όσων υπάρχουν μπροστά, ο ΠΑΟΚ κρατά την τύχη στα χέρια του. Μπαίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στη μάχη του δεύτερου μισού του πρωταθλήματος, έβγαλε εις πέρας τα εντός έδρας παιχνίδια στην άδεια Τούμπα χωρίς να χάσει βαθμό και ετοιμάζεται για την αντεπίθεση χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσει, αφού οι άλλοι δύο διεκδικητές δεν του έχουν ξεφύγει. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος.

Οσον αφορά, τέλος, στον Παναθηναϊκό τα πράγματα δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν. Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό και ούτε ο Ουζουνίδης δείχνει, πλέον, ικανός να σώσει την παρτίδα. Κάποια στιγμή κι αυτός θα σκάσει και θα τα παρατήσει. Μέχρι και το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό έλιωσε. Αυτός θα γλιτώσει;

News 24/7

24MEDIA NETWORK