Καλά παιδιά, καλή χρονιά;

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ΑΕΚ της νέας σεζόν και σχολιάζει τις μέχρι τώρα μεταγραφές αλλά και αυτούς που χρειάζεται η "Ένωση".

Καλά παιδιά, καλή χρονιά;

Το μεγαλύτερο ερώτημα του καλοκαιριού παραμένει η ΑΕΚ. Το μεγαλύτερο ερώτημα των δύο τελευταίων καλοκαιριών για την ακρίβεια παραμένει η ομάδα που έχει τα οικονομικά εχέγγυα να βρεθεί εγγύτερα στους δύο αιωνίους. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε πρόπερσι ενώ φέτος πραγματοποίησε ένα καλό φινάλε, ψυχολογικά κυρίως, σε μία σεζόν όμως η οποία αντικειμενικά δεν στάθηκε στο ύψος όσων ανέμεναν οι άνθρωποί της.

Το 2016/2017 είναι η σεζόν make or break που λένε και σε διάφορα ελληνικά χωριά. Η ΑΕΚ είναι σαφές πως έχει πάρει την απόφαση να είναι ένα από τα τελευταία... προπύργια του τέως γιουγκοσλαβικού μπάσκετ. Το βέτο του Σάκοτα να μην έρθει ή αναλάβει την ομάδα Έλληνας πρώτος προπονητής και η επιλογή οι δύο θέσεις κοινοτικών να δοθούν στον σταθερό Μιλόσεβιτς και τον εν πολλοίς άγνωστο στο υψηλό επίπεδο Νίκολα Ιβάνοβιτς, επιβεβαιώνει τη σκέψη πως τόσο ο γενικός διευθυντής όσο και ο Γιούρι Ζντοβιτς αισθάνονται πολύ πιο σίγουροι με τέως συμπατριώτες τους.

Τουρκία: Χαμηλό επίπεδο

Η ΑΕΚ έχει ξεκινήσει να κτίζεται ακολουθώντας σε έναν βαθμό αλλά με πολύ μεγαλύτερη προσοχή, την περυσινή πρακτική. Από τον δικέφαλο προέκυπτε πως έναν χρόνο πριν οι επιλογές έγιναν αποκλειστικά από τον Σάκοτα κι ένα-δύο πολύ-πολύ δικούς του ανθρώπους. Όλοι οι ξένοι ήταν ο ορισμός της αποτυχίας και η βουτιά στην τουρκική αγορά ήταν βουτιά στα θολά νερά ενός πρωταθλήματος που προβάλλεται ως ισχυρό αλλά δεν είναι.

Το γεγονός πως οι παίκτες που έρχονται από εκεί δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην Ελλάδα ή δεν είναι του επιπέδου των ομάδων, αποτελεί πραγματικότητα και αυτό ισχύει διότι με εξαίρεση τις δύο τρεις πολύ δυνατές ομάδες, οι υπόλοιπες περισσότερο λειτουργούν ως ...αντιπροσωπείες μάνατζερ για να περάσουν στην Ευρώπη την πραμάτεια τους.

Καλά παιδιά να είναι...

Η περίπτωση του Τζαουάντ Γουίλιαμς δεν είναι τέτοια πάντως, εντάσσεται όμως σε αυτό που δείχνει να ετοιμάζει ο Ζντοβτς και αφορά σε όσα πολύ έντιμα δηλώνει πάντα: δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του να αναζητήσει ξένους. Γι αυτό το λόγο η πρώτη κίνηση της ΑΕΚ ήταν ένας καλός, χρήσιμος, σοβαρός αλλά συμπληρωματικός βετεράνος πάουερ φόργουορντ που καταρχάς δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Εν συνεχεία κάθε βράδυ θα δίνει αυτό που μπορεί. Το σουτ , τα ριμπάουντ, άμυνα. Δεν θα τραβήξει την ομάδα στην κακή της ημέρα, δεν θα δώσει κάτι εντυπωσιακό.

Ακριβώς ίδια θα είναι και η προσφορά του Τζος Όουενς. Ένας ψηλός από τον Στάνφορντ που σέβεται τον εαυτό του, είναι σοβαρός, καλό παιδί, παίκτης ομάδας. Θα τελειώσει τις φάσεις που θα δημιουργήσουν οι γκαρντ γι αυτόν, θα κυνηγήσει στην άμυνα τους αντίπαλους ψηλούς, φιλότιμος. Κι αυτός κάθε βράδυ θα προσφέρει όσα μπορεί. Ένας δεύτερος συμπληρωματικός παίκτης.

Με δεδομένο πως ο Μαυροκεφαλίδης θα αποτελέσει το επίκεντρο του παιχνιδιού στην ρακέτα, ο Σλοβένος επιλέγει παίκτες χρήσιμους, ομάδας, οι οποίοι καταρχάς δεν θα του προκαλούν πονοκέφαλο όταν θα τους τα...ψάλλει.

ΡΙΣΚΟ ΜΕ... ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ο ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ

Ο Νίκολα Ιβάνοβιτς ήταν σίγουρα η έκπληξη καθώς η ΑΕΚ έμοιαζε να μην ήθελε να ψάξει για άλλους κοινοτικούς γκαρντ και είχε σημαδέψει το παιδί που ο γνωστός Ραζνάτοβιτς πίστευε πως έπρεπε να φύγει από την ομάδα του την Μέγκα Λεκς και να δοκιμάσει να παίξει σε υψηλότερο επίπεδο.

Η πρόοδος του 22χρονου εμφανής, το ίδιο και η πίστη στον εαυτό του, το ίδιο και η ικανότητα στο πικ εν ρολ. Αν και η Μέγκα Λεκς είναι ομάδα... ειδικών συνθηκών, και με το Μαυροβούνιο έδειξε καλά στοιχεία οπότε η ΑΕΚ παίρνει το ρίσκο.

ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Μέχρι τώρα η μοναδική κίνηση αλλαγής επιπέδου είναι αυτή του Κώστα Βασιλειάδη καθώς μεγαλύτερο πρόβλημα και από τους ξένους, ήταν ο αδύναμος ελληνικός κορμός.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται, ο δικέφαλος θα κινηθεί για έναν γκαρντ με ευρωπαϊκή προϋπηρεσία και ο Ζντοβτς θέλει να επικεντρωθεί στην συγκεκριμένη επιλογή, έχοντας τελειώσει με τους ψηλούς και τους κοινοτικούς.

Η ΑΕΚ ψάχνει για τον παίκτη που δεν... βρήκε τα τελευταία δύο χρόνια και είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα γίνει η υπέρβαση ή όχι. Με τις ως τώρα κινήσεις, ο δικέφαλος απέκτησε πραγματικά δυνατό πάγκο αλλά την διαφορά θα την κάνουν οι δύο κινήσεις στην περιφέρεια. Οι δύο τελευταίες επιλογές ξένων που θα είναι και πιο δύσκολες.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΗΓΕΤΕΣ

Από αυτές θα φανεί όλο το πλάνο του Σλοβένου. Από τις περυσινές αντιδράσεις ενός από τους πλέον σοβαρούς και πράους ανθρώπους, έγινε σαφές πως πιστεύει ό,τι η ΑΕΚ θα είναι η τελευταία του ευκαιρία να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο. Γι αυτό και λογικά θέλει δύο επιλογές Αμερικανών που να ηγηθούν(μαζί με Μαυροκεφαλίδη-Βασιλειάδη) αλλά θα είναι και...καλά παιδιά ώστε στις φωνές ή τις όποιες επιθέσεις να μην αντιδρούν.

Ουσιαστικά αυτό που δείχνει η παρούσα ΑΕΚ είναι μία ομάδα γεμάτη από συμπληρωματικούς παίκτες, σταθερούς, σοβαρούς, που δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στον κόουτς. Οι δύο τελευταίες επιλογές όμως θα κρίνουν το πόσο ψηλά θα φτάσει φετινό πρότζεκτ της ΑΕΚ.

Υποχρέωση στον Αγγελόπουλο

Ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει μιλήσει για τίτλους και δείχνει έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να υλοποιήσει την υπόσχεση. Παρέχει πραγματική στήριξη σε όλα τα επίπεδα έστω κι αν τα αποτελέσματα δεν ήταν όπως τα ήθελε. Δίνει δε μία μοναδική ευκαιρία σε πολύ κόσμο να σώσει ή να φτιάξει την καριέρα του εμπιστευόμενος όλες τις επιλογές.

Τέτοιο περιβάλλον δεν βρίσκεται εύκολα σε ομάδα η οποία έχει απαιτήσεις, οπότε ο Ζντοβτς δεν έχει κανένα περιθώριο αποτυχίας. Τόσο αυτός όσο και ο Σάκοτα γνωρίζουν πως κουβαλούν τις ευθύνες του τρίτου μεγαλύτερου, οικονομικά, πρότζεκτ στην Ελλάδα το οποίο φέτος οφείλει να ...επιστρέψει κάτι στον χρηματοδότη του. Κάτι περισσότερο από ένα καλό σε...φωτογραφίες φινάλε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK