Ελεύθερος; Σούταρε

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τον νέο Παναθηναϊκό.

Ελεύθερος; Σούταρε

Το πρώτο πραγματικό φιλικό, έναν μήνα πριν από την έναρξη της Ευρωλίγκας δεν είναι τίποτε περισσότερο από αδρές γραμμές σε μία ζωγραφιά. Λίγο βαρύγδουπη αλλά ταιριαστή παρομοίωση καθώς ο προπονητής δημιουργεί και τόσο νωρίς το μόνο που φαίνεται είναι οι αδρές γραμμές.

Οι γραμμές όμως υπάρχουν και ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα του σε ένα τουρνουά που αποτελεί υπόδειγμα τιμής σε μία από τις σημαντικότερες σημαίες. Όσα έδειξαν οι πράσινοι κόντρα στην Μακάμπι αποτελούν το γενικό πλαίσιο αλλά μην ξεχνάμε πως μία καινούργια ομάδα έχει έναν ολόκληρο μήνα για να τελειοποιήσει τις λεπτομέρειες.

Κι έχει δουλειά. Το καλό, για όποιον καλείται να αναλύσει τις σκέψεις για την φετινή προσπάθεια, είναι πως δεν υπάρχουν άγνωστοι Χ εντός του παρκέ. Τους παικτες τους γνωρίζουμε άριστα με τα συν και τα πλην και στο ξεκίνημα ο Πεδουλάκης έδειξε πως η ομάδα θα στηρίζεται στα κυρίαρχα στοιχεία του ηγέτη της την περιφέρεια, Νικ Καλάθη, και των αθλητικών φόργουορντ Σίνγκλετον και Γκιστ.

Το πρώτο ημίχρονο έμοιαζε να είναι βγαλμένο από τους ...παλιούς φόβους του Έλληνα προπονητή γι αυτό και το δεύτερο μέρος έφερε την δική του πρόταση. Επειδή όλα αλλάζουν ο Πεδουλάκης φαίνεται πως δικαιώνει μία δήλωσή του στον γράφοντα μετά το πρωτάθλημα του 2012: "όταν έχεις ταλέντο δεν μπορείς να το πνίγεις. Πάντα με ωριμότητα και σχέδιο, θα πας πιο γρήγορα με ψηλότερα σκορ".

Τρίποντα στον αιφνιδιασμό

Αυτό το ταλέντο έχει ο Παναθηναϊκός και λογικά θα το αξιοποιήσει αρκετά. Στο πρώτο ημίχρονο όπου ο Μπουρούσης έπαιξε μόλις πέντε λεπτά, το 80% των επιθέσεων εκδηλώθηκαν στα πρώτα 14'' του χρονομέτρου με τους γκαρντ να δημιουργούν ρήγματα μόλις περνούν το κέντρο και από εκεί ξεκινά η επίθεση. Μόλις 2 ποσταρίσματα σε 20 λεπτά και το πλέον...ακραίο; Μία ομάδα του Πεδουλάκη δοκίμασε έξι τρίποντα σε αιφνιδιασμό πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα. Είχε 5/6 και από την φούρια του Σίγκλετον φαίνεται πως περνάει η λογική του "ελεύθερο σουτ είναι καλό σουτ".

Έγινε γρήγορα προφανές πως ο Πεδουλάκης είδε όσα ήθελε από την γρήγορη πεντάδα του, πόσο αξιοποίησε ο Τζέιμς το ελεύθερο για δράση οπότε στην δεύτερη πράξη, επιβεβαίωσε το γεγονός πως η αναμέτρηση είναι προετοιμασίας. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να βρει τρόπο να αξιοποιήσει τον Μπουρούση και αυτό θα χρειαστεί πολύ δουλειά. Είτε από τους γκαρντ για να του δίνουν την μπάλα σωστά χαμηλά, είτε κυρίως για την κίνηση χωρίς την μπάλα παικτών που έχουν μάθει να παίζουν με αυτήν.

Θέλει χρόνο με Μπουρούση

Από τις κινήσεις του Παππά κυρίως, έγινε σαφές πως ο Πεδουλάκης θα απαιτήσει συνεχή κίνηση όλων γύρω από τον ψηλό που θα επιλέγει ποιος θα παίρνει την μπάλα. Αυτό θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή από όλους. Είναι η ισορροπία την οποία θέλει ο Έλληνας κόουτς προκειμένου η φιλοσοφία του για ένα σκεπτόμενο μπάσκετ να παντρευτεί με τα προσόντα παικτών οι οποίοι έχουν μάθει να παίζουν με το πόδι στο γκάζι.

Το δίδυμο Καλάθη-Τζέιμς θα είναι ελεύθερο να τρέχει όσο θέλει και το φρένο θα το πατάει η πεντάδα με τον Μπουρούση.

Οσο για την άμυνα; Κι εκεί θα λειτουργεί το ατομικό στοιχείο με πίεση από τους κοντούς και αλλαγές στους ψηλούς. Οπως άλλωστε πηγαίνει η Ευρωλίγκα, η λογική της άμυνας-καταστροφής του αντιπάλου, δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει με το παρόν ρόστερ των πρασίνων.

Το μοναδικό πραγματικό πρόβλημα αφορά στον Τζέιμς Σίγκλετον ο οποίος κλείνει 12 μήνες συνεχούς αγωνιστικής παρουσίας με υψηλά λεπτά συμμετοχής σε Ευρώπη και Κίνα κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται ειδική μεταχείριση για να παραμείνει σε καλό επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Πότε θα είναι έτοιμος ο Παναθηναϊκός; Στο ξεκίνημα των αγωνιστικών του υποχρεώσεων. Ο χρόνος είναι αρκετός και από την στιγμή που ο Πεδουλάκης θα λειτουργήσει με γνώμονα τα στοιχεία των παικτών του χωρίς να επιδιώκει την αλλοίωσή τους για ένα άλλο μπάσκετ, τα πάντα μπορούν να κυλήσουν βάσει σχεδιασμού.

Το αν αυτό θα αρκεί, αποτελεί το πλέον σοβαρό ερώτημα που θα απαντηθεί σίγουρα ως το τέλος του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Τζέιμς ηγέτης στη νίκη επί της Μακάμπι
Ολα τα νέα αστέρια με τη νέα φανέλα του Παναθηναϊκού

News 24/7

24MEDIA NETWORK