Γιάννης Μπουρούσης: Ένας άλλος... Σπανούλης

Ο Τάσος Μαγουλάς αναλύει το σκεπτικό του Γιάννη Μπουρούση να πει "ναι" στον Παναθηναϊκό, απορρίπτοντας Ρεάλ και Μιλάνο, ενώ το συγκρίνει με την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να παίξει στον Ολυμπιακό.

Γιάννης Μπουρούσης: Ένας άλλος... Σπανούλης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ποτέ δεν έκρυψε ο Γιάννης Μπουρούσης πως λειτουργεί με το θυμικό του. Στην πιο σημαντική καμπή της καριέρας του, στο τελευταίο πολύ μεγάλο συμβόλαιο επιλέγει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο ένστικτο που τον έκανε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες των ημερών μας.

Η επιλογή του Παναθηναϊκού γίνεται με σαφή διάθεση απόδειξης, επιβεβαίωσης και γιατί όχι εκδίκησης. Έχοντας δύο μεγάλεςεπιλογές όπως το Μιλάνο και την Ρεάλ, ο Έλληνας σέντερ κατανόησε πόσο πιο αποτελεσματικός είναι όταν πρέπει να παλέψει με τις... πιθανότητες. Παίρνει όσα έζησε ως τελειωμένος στην Λαμποράλ και τα μεταφέρει στον Παναθηναϊκό θέλοντας να πετύχει κάτι που μόνο ένας κοντοπατριώτης του πέτυχε: να κερδίσει την ομάδα η οποία τον ανέδειξε και να καταστήσει τον νέο του σύλλογο αφεντικό. Κοινώς, θέλει να αλλάξει την ιστορία.

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Η αφετηρία σε σχέση με τον Σπανούλη είναι διαφορετική, καταλήγουν όμως στην ίδια συλλογιστική. Ο Λαρισαίος είχε τον εγωϊσμό να θέλει να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και να οδηγήσει αυτός μία ομάδα στην κορυφή. Ο Καρδιτσιώτης θέλει να κερδίσει την ομάδα, την διοίκηση αν θέλετε και όχι μόνο, την οποία υπηρέτησε και πιστεύει πως όχι μόνο τον αδίκησε αλλά παραλίγο να του κοστίσει την καριέρα.Αυτό θέλει να το κάνει με τον αιώνιο αντίπαλο τον οποίο παράλληλα επιθυμεί να τον καταστήσει ξανά υπερδύναμη στην Ευρωλίγκα.

Αν κάποιος πιστεύει πως ο 32χρονος σέντερ μόνο θέλει να πάρει ρεβάνς από τον Ολυμπιακό ή μόνο να κατακτήσει την Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό, μάλλον δεν έχει ανταλλάξει ποτέ κουβέντα μαζί του.Ένας άνθρωπος γεμάτος συναισθήματα, ειλικρινής, έτοιμος να πει και να πράξειπάντα αυτό που πιστεύει.Ταιριάζει πολύ στον Μπουρούση αυτό που δήλωσε για την συνάντηση με τον Παύλο Γιαννακόπουλο και πως αυτό τον έντυσε για δεύτερη σερί χρονιά στα πράσινα. Άκουσε κάτι που ήθελε πολύ ο ψυχισμός του, γύρισε ο διακόπτης για να μπουν όλα στην θέση τους.

Αγωνιστικά με έναν χρόνο διακοπή, επιστρέφει στα κορυφαία κλαμπ της ηπείρου μας. Πάλι σε έναν σύλλογο που του λείπει η Ευρωλίγκα, έστω και μόνο για πέντε χρόνια. Αλλά για έναν σύλλογο ο οποίος είδε τον αιώνιο αντίπαλο να αναγεννάται παίρνοντας έναν δικό του παίκτη.Το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού είναι τρομερά ελκυστικό για έναν αθλητή που θέλει την ένταση, θέλει την κόντρα, ψάχνει να ηγηθεί σε κάτι μεγάλο που επιστρέφει. Είναι η... φαγούρα από τα χρόνια του στον Ολυμπιακό; Το γεγονός πως δεν πρωταγωνίστησε στην χρονιά της Ρεάλ ως πρωταθλήτρια Ευρώπης; Είναι η δικαίωση όταν φορτώθηκε στην πλάτη του την Λαμποράλ που απλά ένας ανανέωση, και την έφερε κάποια σφυρίγματα μακριά από τον τελικό της Ευρωλίγκας;

ΜΠΟΝΟΥΣ Η ΡΕΒΑΝΣ

Είναι όλα μαζί. Και αν τα πετύχει όλα αυτά, έχει το προσωπικό μπόνους: να κερδίσει τον Ολυμπιακό και τους ανθρώπους του. Το τι θέλει ο Μπουρούσης και τι φέρνει στο ΟΑΚΑ, είναι δεδομένα. Δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα.

Το ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο, είναι όσα ζητάει ο Παναθηναϊκός. Ολοκληρώνει την πιο ηχηρή μεταγραφή του καλοκαιριού και προχωρά στην μοναδική κίνηση που δίνει αισιοδοξία στην πρώτη μετά Διαμαντίδη σεζόν. Σίγουρα δεν αποτελεί την ευκολότερη προσθήκη παίκτη καθώς πάντα θα υπάρχει η μερίδα του κόσμου που δεν θα ξεχάσει την ερυθρόλευκη προϋπηρεσία, τις δηλώσεις, τις κόντρες.

Η καλύτερη μεταγραφή

Οταν όμως έχεις απωλέσει έναν αθλητή-εικόνισμα δεν μπορείς να υπομένεις στοϊκά πότε θα έρθει ο επόμενος ηγέτης. Και στην αγορά δεν υπήρχε άλλος γηγενής αθλητής να δεχτεί να πάρει το βάρος από την αποχώρηση Διαμαντίδη και να έχει κίνητρο τόσο για την επιτυχία όσο και για τους αγώνες με τον Ολυμπιακό.Ολα αυτά είναι εξαιρετικά στην θεωρία και η διοίκηση των κυπελλούχων έκανε αυτό που έπρεπε. Ο Πεδουλάκης όμως θα είναι αυτός που πρέπει να τον βάλει στην συλλογιστική της ομάδας.

Τα πράγματα είναι πραγματικά απλά και όσα είδαμε με την εθνική μας το επιβεβαίωσαν: ο Μπουρούσης για να είναι αποτελεσματικός, πιο σωστά, για να είναι αυτός που θα αλλάξει τον ρου μίας ομάδας, θέλει να έχει την μπάλα στα χέρια. Θέλει να εξελίσσεται στον μοναδικό πλέι μέικερ. Να δημιουργεί και να εκτελεί.Προφανές πως ο Έλληνας προπονητής το ξέρει και πάντα ήθελε οι ψηλοί του να ...φτιάχνουν παιχνίδι. Στην επίθεση γνωρίζουμε από τώρα πώς θα αναπτύσσεται ο Παναθηναϊκός. Σουτέρ ή παίκτες με παιχνίδι χωρίς την μπάλα γύρω από τον Καρδιτσιώτη και αυτός να επιλέγει. Επιστρέφει το αγαπημένο στον Πεδουλάκη ποστάρισμα και από εκεί θα καλύψει και τις αμυντικές του ανάγκες.

Οι πράσινοι δεν θα δέχονται εύκολα αιφνιδιασμό και στο σετ παιχνίδι ο Μπουρούσης πια μπορεί να καλύπτει τις παλιές του αδυναμίες στα πικ εν ρολ. Έχει την εξυπνάδα ώστε να μην πέφτει σε...κακοτοπιές.Με την προσθήκη του δικαίωνουν τις επιλογές Σίνγκλετον και Τζέιμς παίκτες εξαιρετικά αποτελεσματικοί αλλά θέλουν έναν ηγέτη να πηγαίνει μπροστά προκειμένου αυτοί να ακολουθούν.

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΚΑΛΑΘΗ

Ενα βασικό ζήτημα θα αποτελέσει η συνύπαρξη με τον έτερο ηγέτη του Παναθηναϊκού, τον Νικ Καλάθη. Κακός σουτέρ και πλέι μέικερ που θέλει την μπάλα στα χέρια του για να είναι αποτελεσματικός. Αυτή είναι η μοναδική ισορροπία την οποία χρειάζεται να βρει ο Έλληνας προπονητής για να μην χάσει ένα από τα δύο σημαντικότερα σκέλη της πεντάδας του.

Παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν την ύπαρξη όρου για το ΝΒΑ, από την στιγμή που οι εμπλεκόμενοι δεν έκαναν νύξη, θεωρούμε πως ο Μπουρούσης ανήκει από τώρα, χωρίς αστερίσκο στον Παναθηναϊκό.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προχωρά στην κίνηση που έχει πιθανότητες να καταστήσει τους πρασίνους ξανά αφεντικά σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Συνεχίζει αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρυσι φέρνοντας τους καλύτερους διαθέσιμους γηγενείς καθώς γνωρίζει πως αυτοί θα κάνουν την διαφορά στα κρίσιμα.

ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΟΥΣ

Το αν θα πετύχει όλα όσα θέλει ο Μπουρούσης στον Παναθηναϊκό δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο τον παίκτη. Βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που απέδειξε πως του δίνει τα πάντα, το σύνολο όμως θα ορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία. Γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο αποτυχίας όταν μιλάμε για έναν πραγματικό ηγέτη; Διότι όπου εμφανίζεται ο παράγοντας ψυχισμός τόσο έντονα, είναι πιθανό το ενδεχόμενο την κρίσιμη στιγμή αυτός να υπερισχύσει της λογικής.

Αγωνιστικά, διότι πέραν του Ντάνκαν που μόλις αποχώρησε, το παιχνίδι παίζεται κυρίως από τους κοντούς και όσο καλές αν είναι οι πάσες του ψηλού, αν αυτοί δεν βάλουν τα σουτ τον...παίρνουν μαζί τους. Δεν είναι εύκολο ακόμα και σε έναν τόσο ποιοτικό, ευφυή σέντερ στα κρίσιμα να πάρει την μπάλα να τριπλάρει...δύο και να ευστοχήσει. Ένας ψηλός έχει πάντα πιο πολλά όρια από έναν γκαρντ.

Επί του παρόντος, ο Παναθηναϊκός έχει ολοκληρώσει την μεγαλύτερη μεταγραφή της τελευταίας πενταετίας και ο Μπουρούσης παίρνει την απόλυτη ευκαιρία να συνεχίσει να πιάνει κορυφές στην καριέρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γιατί είπε το "ναι" ο Μπουρούσης, το πλάνο για τους επόμενους
Ανακοίνωσε Μπουρούση ο Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK