Γυμνά χέρια στο ποτάμι

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στη Βιτόρια και το λάθος του Τζόρτζεβιτς που οδήγησε σε αυτήν.

Γυμνά χέρια στο ποτάμι
Διαμαντίδης-Παναθηναϊκός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Μπασκόνια είναι τόσο καλή και τόσο γρήγορη, όσο της επιτρέπει ο αντίπαλος. Επειδή δεν διαθέτει την ποσότητα ακόμα και την ποιότητα σε ταλέντο ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός, τα κάνει όλα γρήγορα. Πρέπει να τα κάνει όλα γρήγορα, να βρίσκεται σε μία διαρκή κίνηση, για να καλύπτει τις αδυναμίες.

Είναι σίγουρα η καλύτερα δουλεμένη ομάδα στην Ευρωλίγκα, με γνώμονα την ποιότητα και τα στοιχεία των παικτών της. Οι ισπανικές ομάδες προσπάθησαν να τη νικήσουν, ακολουθώντας αυτόν τον φρενήρη ρυθμό. Άλλες επεδίωξαν να κατεβάσουν τον ρυθμό και να τη... δείρουν. Δεν είναι τόσο απλό, διότι πρέπει να τους προλάβεις, για να τους κτυπήσεις.

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να διαβάσει το παιχνίδι της Μπασκόνια γύρω από τον Μπουρούση και να περιορίσει τις κινήσεις του. Έκρινε πως, σταματώντας τις πάσες του Έλληνα σέντερ στη ρακέτα και φορτώνοντας φάσεις με τον Ραντούλιτσα στο αντίπαλο καλάθι, θα έχει το πάνω χέρι. Ο Περάσοβιτς σκέφτηκε κάτι πιο απλό: ας κάνει ό,τι θέλει ο Σέρβος, δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του.

Όπερ κι εγένετο. Όταν ο Τζόρτζεβιτς κατάλαβε πως έπεσε στην παγίδα που έστησε, ήταν πολύ αργά. Για κάθε καλάθι του Ραντούλιτσα, οι γηπεδούχοι είχαν ελεύθερα τρίποντα, γρήγορες επιθέσεις με σκορ, ακριβώς όπως ήθελαν. Ο πρώτος σκόρερ των κυπελλούχων, έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε, ουσιαστικά ήταν λάδι στην φωτιά της Μπασκόνια.

Η ιδέα του Ολυμπιακού

Η εύκολη ήττα της Τετάρτης λέει τα πάντα, δεν σημαίνει όμως τίποτα. Ο Παναθηναϊκός δεν προλαβαίνει να γίνει πιο γρήγορος και καλύτερα δουλεμένος από την αντίπαλό του. Παραμένει, όμως, η ομάδα με τις περισσότερες επιλογές, τις μεγαλύτερες προσωπικότητες και το ειδικό βάρος. Πώς όλα αυτά θα μεταφραστούν σε νίκη;

Ο Ολυμπιακός, στον δεύτερο αγώνα του στην Βιτόρια, έδωσε μία επιλογή. Οι "ερυθρόλευκοι" ξόδεψαν πολλά φάουλ για να κόψουν τους δύο γκαρντ της Μπασκόνια από την υπόλοιπη ομάδα. Είχαν κάνει 14 φάουλ ένα μέτρο έξω από το τρίποντο πολύ νωρίς στην επίθεση των Βάσκων. Αυτά κράτησαν την Μπασκόνια για μεγάλο διάστημα εκτός ρυθμού.

Ο Παναθηναϊκός, εκτός από το εξίσου βαθύ ρόστερ, έχει κι ένα άλλο πλεονέκτημα που φάνηκε στο τέλος: παίκτες για γρήγορες ένας εναντίον ενός επιθέσεις. Είναι αλήθεια πως ο Τζόρτζεβιτς και οι συνεργάτες του επιδιώκουν να βάλουν σε ένα καλούπι κάπως τον Γούλιαμς ή τον Χέινς. Αν ο πρώτος έπεσε πάνω στον Χάνγκα (πιθανή απουσία του αλλάζει αρκετά τα δεδομένα) και την δυναμική άμυνά του, το διάβασμα του Περάσοβιτς στο παιχνίδι του, ο δεύτερος φάνηκε πολύ άνετος στον εκτελεστικό τομέα στο β' μέρος.

Η Μπασκόνια είχε διαβάσει τον Γουίλιαμς και αυτό θα έπρεπε να το περιμένει η ελληνική ομάδα. Μέχρι τώρα, ο Αμερικανός δεν είχε πέσει σε αντίπαλο που θα επικεντρώσει το αμυντικό παιχνίδι πάνω του και λογικά θα είναι πλέον υποψιασμένος.

Συνολικά φάνηκε να υπάρχει μία απροσδιόριστη εντολή να κοπούν οι αιφνιδιασμοί, αλλά τα φάουλ τα ξόδεψε ο μοναδικός οργανωτής των "πρασίνων", ο Καλάθης, στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, όταν μόλις είχε βρει ρυθμό. Θυμίζουμε, έκανε τρία μαζεμένα, χωρίς έστω κι ένας από τον πάγκο να τον προλάβει.

Καλή σκέψη η τελευταία πεντάδα

Η πεντάδα που έκλεισε την αναμέτρηση ήταν ένα κοντό σχήμα με δημιουργό τον Γουίλιαμς, δεύτερο δημιουργό τον Φελντέιν και τον Χέινς στην εκτέλεση. Δύο γρήγοροι ψηλοί όπως ο Χάντερ και ο Φώτσης ή ο Γκιστ με διαρκή κίνηση. Μοιάζει μία καλή ιδέα καταρχάς, ως εναλλακτική αν δεν λειτουργήσει νωρίς ο αρχικός σχεδιασμός. Δεν υπάρχουν περιθώρια για να χαθεί μία ακόμα νίκη και η ομάδα να γυρίσει στην Ελλάδα για δύο τελικούς απέναντι σε ένα σύνολο που δεν θα έχει πια κανένα άγχος για να τρέξει και στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Η Μπασκόνια, στην προσπάθειά της να τρέχει συνέχεια, υποπίπτει εύκολα στο λάθος στην επίθεση, δεν ψάχνει πάντα τις καλύτερες επιλογές, αλλά στην άμυνα δεν χάνει την συνοχή της. Οι επιστροφές της, πάντως, δεν είναι γρήγορες και αυτό σημαίνει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό για όποιον τρέξει. Οταν μπορεί, όχι συνέχεια, διότι τότε δεν έχει καμία τύχη.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός θύμιζε την Τετάρτη σαν τον τύπο που ήθελε να σταματήσει το ποτάμι με γυμνά χέρια. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, σαφώς πιο αποτελεσματικοί. Οι τρεις προσθήκες του Ιανουαρίου είχαν ως σκοπό να δώσουν λύσεις στο ατομικό παιχνίδι. Αυτό το μπάσκετ, μοιάζει να είναι μία καλή λύση για την πρόκριση.

Ο αγώνας της Παρασκευής είναι ο μεγαλύτερος της σειράς, διότι δίνει στον νικητή τον τίτλο του πολυ μεγάλου φαβορί, στα όρια της πρόκρισης.

Photo credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπασκόνια - Παναθηναϊκός 84-68
Σωτήρης Γεωργίου: Σοκ και δέος στην Βιτόρια
Μπουρούσης: "Δεν θα είναι έτσι ο Παναθηναϊκός την Παρασκευή"
Τζόρτζεβιτς: "Θέλω παίκτες με το μαχαίρι στα δόντια"

News 24/7

24MEDIA NETWORK