Η ματσάρα της 18ης Νοέμβρη

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για όσα μας έχουν δείξει μέχρι τώρα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα και καταγράφει τα δεδομένα για την πρώτη ευρωπαϊκή κόντρα τους που πλησιάζει.

Η ματσάρα της 18ης Νοέμβρη

Να είναι καλά οι αδερφοί Ράιτ, έστω και αργά ανακαλύψαμε στην Ελλάδα την δυνατότητα της πτήσης. Είμαστε οι μοναδικοί που επιμένουμε να στεκόμαστε στην κούραση, στο πόσο επηρεάζει τις ομάδες μας, μόλις 18 ημέρες μέσα στην σεζόν. Το καλό είναι πως μείναμε μόνοι να ψάχνουμε για πιθανές δικαιολογίες και οι ομάδες προχώρησαν μπροστά. Δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς. Δεν υπάρχει δικαίωμα για χαμένο παιχνίδι, για την ευκαιρία που θα σπαταληθεί, για μία επίθεση που δεν θα γίνει.

Αυτή η εβδομάδα πρέπει να ήταν η πιο γεμάτη στην σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σημαντικοί αγώνες, τέσσερις ημέρες στην...αρένα που θα έλεγαν και οι Ρωμαίοι και όλα τα παιχνίδια ένα κι ένα. Υπάρχει ενθουσιασμός στην αρχή ίσως αργότερο γίνει λίγο πιο κουραστικό με το που θα ξεχωρίσει η οκτάδα, αλλά το παρόν έδωσε τέσσερις βραδιές με σπουδαίο ευρωπαϊκό μπάσκετ σε όλες τις εκδόσεις.

Οι δύο ελληνικές ομάδες υπηρέτησαν αμφότερες τις όψεις. Ο Ολυμπιακός έτρεξε μέχρι να πέσει κάτω η Μπασκόνια, σύνολο που δίδασκε το γρήγορο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός στην έδρα του εκμεταλλεύτηκε όλα τα πλεονεκτήματα του ρόστερ του, έπαιξε με γνώμονα όσα έχει δουλέψει, όχι όσα θα αλλάξουν με τον Πασκουάλ και πήρε μία ακόμα νίκη. Δεν εντυπωσίασε αλλά κάνει την δουλειά του όπως οφείλει.

Θα χρειαστεί έναν ακόμα

Οι πρωταθλητές απάντησαν στο ερώτημα πιο μπάσκετ θα υπηρετήσουν φέτος αποδεικνύοντας πως απλά η πρεμιέρα τους μπέρδεψε ίσως και ο ίδιος ο αντίπαλος. Έχοντας παραδοσιακά καλά παιχνίδια στην χώρα των Βάσκων πραγματοποίησαν ένα ακόμα αυτή την φορά σε ρυθμό που ΣΕΦ. Επειδή στην Ελλάδα και ως φίλαθλοι δεν είμαστε εκπαιδευμένοι σε αυτό τον ρυθμό και θα υπάρξουν στιγμές όπου θα χάνονται διαφορές, θα γίνονται λάθη, θα γυρνάνε παιχνίδια, το γρήγορο μπάσκετ είναι το καλό μπάσκετ και μία ομάδα πρέπει να το στηρίζει ως το τέλος.

Ο Σφαιρόπουλος έδειξε πως θέλει να το κάνει και άφησε τους παίκτες του να παίξουν στα όρια των γραμμών της θερινής δουλειάς. Τα σουτ που μπήκαν κατά 80% ήταν εντελώς ελεύθερα και η ύπαρξη ρυθμού απελευθέρωσε τις αναστολές παικτών όπως ο Μάντζαρης. Ηταν μία επιλογή που έδωσε ο Αλόνσο στην άμυνα πάνω στον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός ξέρει πού βρίσκεται και ποια είναι η μοναδική του κτυπητή αδυναμία τουλάχιστον μέχρι ο Γιανγκ να μπορεί να βγάζει 25 λεπτά κάθε βράδυ. Ακόμα και με αυτόν παρόντα σε μία τόσο γεμάτη σεζόν, μοιάζει απαραίτητα να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισςότερες λύσεις σε όλες τις θέσεις. Μία γεμάτη περιφέρεια θα έρθει η ώρα που θα χρειαστεί την στήριξη των ψηλών και τότε αυτός ο ένας παίκτης θα κάνει την διαφορά.

ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ

Ο Παναθηναϊκός πήρε έναν έξυπνο προπονητή που γνωρίζει την πίεση και το μέγεθος στο οποίο βρίσκεται. Δεν κάνει πειράματα ο Πασκουάλ πατάει σε όσα δούλευαν ή ξεκινούσαν να λειτουργούν με τον προκάτοχό του. Δίνει σίγουρα μεγαλύτερη ελευθερία στον Ρίβερς επιτρέποντάς του να δείξει όλο το φάσμα της επίθεςής του, όμως δεν ξεφεύγει από την αθλητική-αμερικανική πεντάδα.

Οπως έκανε και ο Πεδουλάκης, δεν χρησιμοποιεί ακόμα τον Μπουρούση για πολλά λεπτά βλέποντας πως δεν υπάρχει η συνοχή στην άμυνα και η κίνηση στην επίθεση. Πιθανώς να περιμένει την έλευση ενός γκαρντ για να βάλει στην εξίσωση του ψηλό που λογικά θα κάνει την διαφορά στα πιο δύσκολα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να βρει γκαρντ που θα τον συνοδεύσει όλη την σεζόν και όχι μέχρι την επιστροφή του Τζέιμς. Ούτως ή άλλως μιλάμε για 2 μήνες το λιγότερο, οπότε ο συγκεκριμένος παίκτης θα αποτελέσει σοβαρό κομμάτι του οργανισμού πρακτικά ως το τέλος.

Η εικόνα του γρήγορου, θεαματικού και αποτελεσματικού Ολυμπιακού σε συνδυασμό με την εικόνα του Παναθηναϊκού που βρήκε τρόπο να νικάει, οι παίκτες ξέρουν πως δεν έχουν κανένα περιθώριο και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα, μας προϊδεάζει από τώρα για το μεγάλο παιχνίδι της 18ης Νοέμβρη στο ΟΑΚΑ. Οταν θα συναντηθούν δύο ομάδες πλήρεις, έτοιμες κατά το δυνατόν με διαφορερικές μπασκετικές θεωρίες, έτοιμες να προσφέρουν το απόλυτο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το ακόμα καλύτερο; Μέχρι εκείνη την ημέρα μεσελοαβούν μεγάλα παιχνίδια και για τους δύο, παιχνίδια που δεν μπορούν να χάσουν. Διόλου άσχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο φόβος δεν χρειάζεται να φυλάει τον Παναθηναϊκό
Μικρή η διαφορά, πολύτιμη η νίκη για τον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK