Καλό και το σημειωτόν

Ο Τάσος Μαγουλάς εξηγεί γιατί η επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της Εφές είναι ο ορισμός της μεγάλης νίκης.

Καλό και το σημειωτόν

O αγώνας με την Εφές θύμισε πολύ την αντίστοιχη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μακάμπι. Μία χαμένη αναμέτρηση στα χέρια του αντιπάλου, ο οποίος θα κάνει το λάθος και οι πράσινοι θα την αρπάξουν και θα στέκονται πέμπτοι στην βαθμολογία. Θεωρητικά θα ήταν ένας αγώνας που θα εκτόξευση το τριφύλλι αλλά δεν πέρασε καιρός πριν έρθει ένα ακόμα ξεφούσκωμα.

Φτάνοντας στον αγώνα με την Εφές, η ήττα θα κόστιζε επικίνδυνα διότι θα ήταν η δεύτερη που θα μετρούσε διπλά και οι ισοβαθμίες θα εξελίσσονταν σε τροχοπέδη. Γι αυτό είναι ο ορισμός της μεγάλης νίκης σε μία ομάδα η οποία συνεχίζει να αλλάζει, να ψάχνει, να συνθέτει και να διαλύει. Ενας ακόμα λόγος για να πάρει επιπλέον αξία η νίκη και η ψυχολογική ανάταση κόντρα στην τουρκική ομάδα.

Μόνο η νίκη μετράει

Η αγωνιστική εικόνα στο ΟΑΚΑ ήταν ένα σαφές μήνυμα, όμοιο με αυτό του ΣΕΦ: ο Πασκουάλ θα προσπαθήσει να κερδίσει όσα περισσότερα παιχνίδια μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα κι αν πρέπει ο Τζέιμς να πάρει όλες τις επιθέσεις από το ζέσταμα, ακόμα και αν ένας παίκτης που πιο πολύ θυμάται τον Αλβέρτη να παίζει παρά τους νέους του συμπαίκτες θα σκοράρει μέχρι λιποθυμίας, ο Ισπανός βλέπει τους αριθμούς σε συνδυασμό με τους στόχους.

Είναι προφανές πως ο Παναθηναϊκός έπαιξε όσο πιο σοβαρά μπορούσε στην άμυνα αλλά στην επίθεση μόλις κόπηκε το πικ εν ρολ του Καλάθη επήλθε πανικός. Γι αυτό και ο Τζέιμς πήρε την μπάλα να κάνει όσα νομίζει με την ικανότητά του στο ένας ένας και το απρόβλεπτο.

Γι αυτό και ο Τζεντίλε πήρε τόσες επιθέσεις ώστε κουράστηκε να σουτάρει. Γι αυτό χάθηκε γρήγορα από την εξίσωση ο Καλάθης και μαζί του ο Σίγκλετον. Αντίθετα ο Ρίβερς, ο πιο πλήρης επιθετικά από αγώνα σε αγώνα δείχνει την αξία του. Μπορεί να ζήσει με τις πάσες του Καλάθη μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του.

Αυτή την περίοδο ο Πασκουάλ βλέπει πως αυτό θέλει η ομάδα. Δεν έχει τον χρόνο να βοηθήσει τον Καλάθη απέναντι σε μία άμυνα που θα επικεντρωθεί πάνω του και αυτός δεν θα βάλει τα σουτ. Δεν έχει χρόνο να στήσει επιθέσεις για τον Νίκολς ή τον Φελντέιν.

ΑΛΛΟ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑ

Υπάρχουν σαφείς βελτιώσεις πρώτα στην άμυνα, που πάντα είναι το πιο εύκολο, ενώ και στην επίθεση βγαίνουν πια πάσες στον Μπουρούση κοντά στο καλάθι. Σε σχέση με έναν μήνα πριν, αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός κάνει βήματα σημειωτόν και δεν είναι κακό για ένα σύνολο που διαρκώς αλλάζει προσθέτει, αφαιρεί με κίνδυνο να κατρακυλήσει.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Πασκουάλ είναι πως προέρχεται από ένα εξίσου μεγάλο κλαμπ. Το μειονέκτημα, ότι μάλλον νόμισε πως είναι αρκετή η προϋπηρεσία στην Μπαρτσελόνα και στα ντέρμπι με την Ρεάλ για να προετοιμαστεί για την πίεση στην Ελλάδα. Προφανώς κατάλαβε πως η Βαρκελώνη είναι ο παιδικός σταθμός "η φωλιά του Ηρώδη" σε σχέση με την διαρκή κριτική και πίεση για νίκη με καλό μπάσκετ στην Ελλάδα.

Γι αυτό κι επιδιώκει την νίκη με κάθε τρόπο, ώστε να μην ασκείται τόση πίεση.

Σε έναν έτοιμο Παναθηναϊκό όπως τον σχεδιάζει προφανώς δεν θα μπει καινούργιος παίκτης πεντάδα και θα πάρει οκτώ από τα πρώτα 10 σουτ. Ούτε θα είναι παρκαρισμένος στον πάγκο ο μοναδικός του πλέι μέικερ για μεγάλο διάστημα αφού το παιχνίδι γίνεται ροντέο. Στον Παναθηναϊκό του, δεν θα υπάρχει μπάσκετ ροντέο. Πότε θα συμβεί αυτό; Η Δευτέρα θα κρίνει πολλά διότι αν κατακτηθεί ο πρώτος τίτλος της σεζόν, εκτός από την ουσία, την τεράστια ψυχολογία, θα δοθεί χρόνος για να βάλει πινελιές.

Και πάλι δεν γίνεται να είναι πολλές λόγω των διαρκών αλλαγών.

Αυτή την ζωή επέλεξε ο Παναθηναϊκός, αυτή θα ζήσει. Αγώνα με τον αγώνα. Παιχνίδι με το παιχνίδι. Μέχρι να έρθει η πρώτη επιτυχία που θα προσδώσει ηρεμία εντός και κυρίως εκτός παρκέ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επαναλαμβανόμενη. Οι ελληνικές ομάδες μόλις έμαθαν πως θα έχουν διπλάσια έσοδα από πέρυσι, συμφώνησαν με την Ευρωλίγκα και δεν ασχολήθηκαν με τίποτε άλλο. Δεν έβαλαν καμία ασφαλιστική δικλείδα ούτε φυσικά ασκούν κάποιον έλεγχο. Μην διαμαρτύρονται τώρα επειδή μόλις δουν τουρκική ομάδα ...ανοίγουν τα παράθυρα και από τον αέρα σφυρίζονται φάουλ.

Και την Παρασκευή το πρόβλημα ήταν πως είδαμε επικίνδυνους διαιτητές που έδωσαν όλες τις επαφές στην Εφές, αλλά στο τέλος αποφάσισαν πως το φάουλ στον Τζέιμς έγινε σε προσπάθεια για τρίποντο. Απόφαση έδρας. Απόφαση εξισορρόπησης. Θα μπορούσαν να το είχαν δώσει όταν πήρε τις δύο βολές ο Τζέιμς αλλά...ήλπιζαν μάλλον. Ιδια φάση άλλα κριτήρια. Οπως και στο ανύπαρκτο αντιαθλητικό σε βάρος του Μπουρούση.

Αν είχε πάρει ο Μπουρούσης δύο, τρία από τα φάουλ που δέχτηκε σε προσπάθεια στην ρακέτα, δεν θα φτάναμε στο τελευταίο σφύριγμα αλλά μιλάμε για μία προφανή τρικυμία. Η μία ομάδα κέρδιζε φάουλ σε κάθε επαφή. Η άλλη έπρεπε να επιβιώσει στο ξύλο.

Η Τουρκία ως κράτος επενδύει στην σχέση της με την Ευρωλίγκα με τεράστια ποσά. Είναι ο μοναδικός σύμμαχος και χορηγός της διοργάνωσης. Αυτό πιέζει τους πάντες έκων άκων.

Μακάρι στο τέλος της σεζόν το μόνο που να χρειάζεται διόρθωση από τους διοργανωτές είναι οι κακές διαιτησίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πασκουάλ: "Ο Ολυμπιακός όχημα που ρολάρει, εμείς..."
"Μπλέχτηκαν" με τις διαφορές Παναθηναϊκός και Εφές!
Η κατάταξη στην Euroleague μετά την 17η αγωνιστική
Επιβίωσε σε απίστευτο θρίλερ ο Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK