Κάρι: Ο Άιβερσον των...πλουσίων

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το καλό παιδί του Γκόλντεν Στέιτ, το Στέφεν Κάρι, που είναι η.γέφυρα από το παιχνίδι του μεγάλου Άιβερσον, του ημιπαρανοϊκού αλλά ταλαντούχου Τζέισον Γουίλιαμς, στον σύγχρονο τρελό σουτέρ που μπορεί να γίνεται αποδεκτός στο ΝΒΑ και να έχει ελάχιστους έως κανέναν επικριτές.

Κάρι: Ο Άιβερσον των...πλουσίων
άιβερσον-κάρι

Ένα από τα διαφημιστικά που δημιούργησε το ΝΒΑ στα καλά χρόνια του Άιβερσον αφορούσε στον διχασμό που είχε προκαλέσει στην μπασκετική κοινότητα το παιχνίδι, εκτός από όλα τα άλλα, του μεγάλου κοντού των Σίξερς. "Pointor shooting" ακουγόταν ο ίδιος να αναρωτιέται την ώρα που έπαιζαν φάσεις του είτε να πασάρει είτε να σκοράρει.

Στον επίλογο έλεγε το απλό : "itdoesn’matter". Απλό και το πλέον ειλικρινές σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του. Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά του Στέφεν Κάρι με έναν άνθρωπο του οποίου θα μπορούσε να θεωρηθεί διάδοχος, ως ο επόμενος μεγάλος...κοντός. Πολύ γενικό, όσα χωρίζουν τους δύο παίκτες, άλλα τόσα τους ενώνουν. Δύο εντελώς διαφορετικές διαδρομές σε μία κατάληξη:MVP, διάψευση όλων και...Και ίσως ο Κάρι πάει πιο μακριά κατακτώντας έναν τίτλο.

Το καλό παιδί του Γκόλντεν Στέιτ είναι η ... γέφυρα από το παιχνίδι του μεγάλου Άιβερσον, του ημιπαρανοϊκού αλλά ταλαντούχου Τζέισον Γουίλιαμς, στον σύγχρονο τρελό σουτέρ που μπορεί να γίνεται αποδεκτός στο ΝΒΑ και να έχει ελάχιστους έως κανέναν επικριτές.

Άνθρωπος εναντίον μηχανής

Σε κάποιες ώρεςθα πάει απέναντι στον Λεμπρόν και τους Καβς, στην πιο αυθεντική κόντρα «ανθρώπου» εναντίον «μηχανής». Ό,τι έχει πετύχει μέχρι τώρα είναι ο ορισμός της ανθρώπινης ελευθερίας επιλογής και της ανθρώπινης λογικής. Από εδώ και πέρα ο δρόμος της σύγκρισης με τον Άιβερσον χωρίζει. Από πολύ νωρίς.

Όλα όσα βλέπουμε σήμερα από τον Στέφεν Κάρι, είναι αποτέλεσμα μίας περίεργης και τολμηρής απόφασης 8 χρόνια πριν, όταν αντί να εξαργυρώσει τα επικά του παιχνίδια ως σούτιγκ γκαρντ του Ντέιβιντσον, επέλεξε να μην αποχωρήσει την δεύτερη σεζόν(ήδη γνώριζε πως θα είναι πικ πρώτου γύρου) αλλά να ρισκάρει να γυρίσει για μία τρίτη χρονιά για έναν...απλό λόγο: «πρέπει να μάθω την θέση του πόιντ γκαρντ. Δεν νομίζω πως στο ΝΒΑ μπορώ να παίξω πολύ ως σούτιγκ γκαρντ διότι είναι διαφορετικά τα μεγέθη. Πιστεύω πως φέτος θα μάθω πολλά ως οργανωτής».

Παιδί έξυπνου πατρός και... μητρός

Τετράγωνη λογική; Ναι, αλλά κυρίως τα γονίδια από τον μπαμπά Ντελ και την μαμά Σάνια. Ο Ντελ Κάρι επιβίωσε στο ΝΒΑ 16 χρόνια ως έκτος παίκτης χάρις στο μυαλό του αφού δεν είχε αθλητικά προσόντα. Αλλά ήταν τρομερά έξυπνος σκόρερ αξιοποιώντας όλες του τις δυνάμεις. Ο μπαμπάς σκόραρε στο γήπεδο και η μαμά, έπαιρνε τις οικονομικές αποφάσεις διότι ο μπαμπάς Κάρι, ένας τρανός χωρατατζής, πάντα θυσίαζε κάποια εκατομμύρια για να έχει η αγαπημένη του Σάρλοτ καλύτερους παίκτες.

Τίποτε άλλο, δεν πήρε από τον εξαιρετικό σκόρερ, διότι ο Στέφεν (όπως και ο μικρότερος αδερφός του Σεθ) δεν είχε μεγάλη επαφή με τον πατέρα του μικρός διότι αυτός έλειπε συνέχεια. Έτσι μεγάλωσε παίζοντας μονά με τον μικρότερο Σεθ αλλά βλέποντας από κοντά όλους τους σούπερ σταρ. Ο Ντελ Κάρι, από τα μέσα των 90ς, βρήκε τρόπο να είναι καλύτερος πατέρας, παίρνοντας τον Στέφεν όσες περισσότερες φορές γίνεται σε αγώνες του ΝΒΑ.

Γι αυτό και υπάρχουν αρκετά βίντεο στα οποία εμφανίζεται ο μικρός Κάρι (από εκεί έχει πάρει το σταριλίκι η κορούλα του Στέφεν, η Ράιλι) να κάνει τα κόλπα του ανάμεσα στους γιγάντες.

Αργός, κοντός, δυάρι

Το απόλυτο μάθημα ζωής διότι ξεχάσαμε κάτι: μέχρι και την πρώτη του χρονιά στο κολέγιο, ο Κάρι δεν ξεπερνούσε τα 1,83 . Το πρόβλημα δεν ήταν ο ύψος αλλά η θέση διότι έπαιζε δυάρι με μέτρια αθλητικά προσόντα(ούτε τρομερά γρήγορος, ούτε τρομερά αλτικός) αλλά με ένα τεράστιο προσόν: την επαφή με την μπάλα. Ο μικρός την έκανε ό,τι ήθελε, όπως ήθελε, όποτε ήθελε. Έπαιζε πάντα κοντύτερος με ψηλότερους και γι αυτό τελειοποίησε την τρίπλα και την γρήγορη εκτέλεση έστω κι αν φαίνεται να σουτάρει, αναλογικά, από χαμηλά.

Δεν έχει σημασία διότι η αποστολή του ήταν από το λύκειο να βάζει καλάθια. Αυτό μπορούσε να κάνει και την κατάλληλη στιγμή, το 2002, ο πατέρας του αποφάσισε πως στα 38 του χρόνια πρέπει να αφοσιωθεί στην οικογένεια. Από τότε, ο Ντελ ασχολείται καθημερινά με τους γιους του γι αυτό και η έκρηξη του Κάρι. Έκρηξη που λόγω του ύψους δεν ήταν αρκετή να του δώσει καμία υποτροφία σε μεγάλο πανεπιστήμιο. «Κοντός, αργός και δυάρι», ήταν η μόνιμη επωδός ενώ το ισχυρότερο πλήγμα το έδωσε το Βιρτζίνια Τεκ, το πανεπιστήμιο που φοίτησε ο πατέρας του όπου θεωρείται θρύλος. Το...βύσμα ήταν τόσο ισχυρό ώστε να του δώσουν μία πρόσκληση να προπονείται με την ομάδα σαν προσκεκλημένος ως χάρη στον Ντελ Κάρι.

Ξαφνικά...ψηλός

Το Ντέιβιντσον, του πρόσφερε την πλήρη υποτροφία και από εκεί ψήλωσε. Κυριολεκτικά, σε τρία χρόνια πήρε άλλους οκτώ, εννιά πόντους κάτι που δεν το περίμεναν στο Βιρτζίνια Τεκ.Οι τελευταίοι πέντε πόντοι, ήρθαν στην τρίτη σεζόν μαζί με την προσπάθεια να γίνει πλέι μέικερ.

Ο προπονητής του όμως, είχε ερωτευθεί τον σκόρερ γι αυτό και δήλωνε πριν τον πρώτο του αγώνα: «περιμένετε να μιλήσετε για τον κορυφαίο της χρονιάς, αφού δείτε τον Στέφεν Κάρι. Είναι κάτι μοναδικό». Οι 15 πόντοι και τα 13 λάθη στην πρεμιέρα είναι απλά αριθμοί για την...wikipedia. Για δύο χρόνια σκόραρε ως «2» όπως ήθελε και τον τρίτο σκόραρε όπως ήθελε αλλά πια ως «1».

Τυχερός λόγω Νέλσον

Επελέγη στο νούμερο «7» του ντραφτ από τις λίγες φορές που ένας σούπερ σκόρερ γκαρντ από μικρό πανεπιστήμιο φτάνει τόσο ψηλά.Ακούστηκαν και τα γνωστά περί...προτίμησης λόγω του πατέρα του τον οποίο εκτιμούσαν όλοι στο ΝΒΑ. Τίποτε από αυτά. Ο Κάρι ήταν τυχερός διότι ο Ντον Νέλσον το 2009, ήθελε να δημιουργήσει την τελευταία του έκδοση τηςRUNTMCομάδας του στο Γκόλντεν Στέιτ. Πιστεύεται πως είναι ο μοναδικός προπονητής που θα ρίσκαρε στο «7» να φέρει τον Κάρι διότι το παιχνίδι του, όπου ουσιαστικά σκόραρε έχοντας συνέχεια την μπάλα στα χέρια, ταιριάζει στην μπασκετική φιλοσοφία του. Ένας...τρελός επιστήμονας, με έναν τρελό σκορερ.

Διότι ας μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό είναι ο Κάρι. Ακόμα και με τα χρόνια να περνούν και την ομάδα να του βάζει δίπλα εξαιρετικούς παίκτες όπως ο «αδερφός» σουτέρ Μάικαλ Τόμσον, οι σκληροί Ιγκουοντάλα, Μπαρνς, Γκριν, Μπόγκουτ, Λι, ο 28χρονος, συνεχίζει να παίζει όπως στο κολέγιο. Όπως στο λύκειο: κάνει ό,τι θέλει. Γιατί μπορεί.

Άιβερσον ή Κάρι;

Εδώ επανέρχεται ο Άλεν Άιβερσον και λιγότερο ο Τζέισον Γουίλιαμς(η σύγκριση γίνεται λόγω των μαγικών ασσίστ).Ο ηγέτης των Σίξερς έκανε πράγματα πολύ πιο πάνω από το ύψος του, έπαιζε με καρδιά χιλίων, τα έδινε όλα σε επίθεση κι άμυνα. Η άμυνα είναι μία διαφορά διότι ο Κάρι δεν μπορεί να είναι τόσο καλός αμυντικός. Μπορεί όμως να βάζει περισσότερους από τον αντίπαλο πλέι μέικερκαιμε την συνεχή του κίνηση στους μεγάλους χώρους που έχουν οι άμυνες στο ΝΒΑ.

Μοιάζουν; Στην αγωνιστική νοοτροπία αρκετά αλλά με διαφορετικό στυλ διότι ο Κάρι έχει πολύ καλύτερο σουτ ενώ ο Άιβερσον πήγαινε περισσότερο κοντά στο καλάθι καθώς έπαιζε πολύ δυνατά. Αμφότεροι θα σουτάρουν και θα επιτεθούν όποτε θέλουν και όσο θέλουν. Οι συμπαίκτες του Κάρι δείχνουν να είναι σαφώς καλύτεροι αλλά το μπάσκετ αρκετά διαφορετικό για να υπάρχει σύγκριση.

Το ...μαράζι του Στερν

Ο Κάρι είναι ο παίκτης που θα παρακαλούσε ο Στερν να είχε στο ΝΒΑ, όταν κυνηγούσε τον αρχηγό των Σίξερς να μην κάνει τατουάζ, να μην βρίζει, να μην προβάλει την κοινωνική του ζωή, να μην του χαλάει την εικόνα. Από την άλλη όμως ο Κάρι είναι υπερβολικά χαμηλών τόνων και καλών τρόπων. Αντιπροσωπεύει μία εξειδανικευμένη εικόνα μακριά από τα γκέτο και τις δυσκολίες της καθημερινότητας των νέων και ιδιαίτερα των μαύρων στις ΗΠΑ.

Μπασκετικά όμως, είναι η εικόνα της νέας γενιάς των ΗΠΑ, η οποία ασχολείται περισσότερο με τα απλά πράγματα, τα βασικά. Τρίπλα, πάσα, σουτ. Η έκρηξη του Κάρι επιβεβαιώνει όλα όσα δεν μπορούσε ο Άιβερσον. Όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα στο μπάσκετ, πιο απλά, αν δουλέψεις από μικρός στα βασικά.

Ποιος είναι ο καλύτερος λοιπόν;There is no… answer.

Διαβάστε ακόμη:

Το VIDEO με τις 10 κορυφαίες στιγμές του Στέφεν Κάρι την εφετινή σεζόν

Allen Iverson: Ο πραγματικός ήρωας στην πόλη του Rocky

News 24/7

24MEDIA NETWORK