Nέα Ευρωλίγκα: Τώρα κάθε πόντος... μετράει!

Ο Τάσος Μαγουλάς προλογίζει τη νέα Ευρωλίγκα, λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ των "ερυθρόλευκων" στη διοργάνωση.

Nέα Ευρωλίγκα: Τώρα κάθε πόντος... μετράει!

Καλωσήρθατε στα περίφημα αχαρτογράφητα ύδατα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όπως χαρακτηρίζουμε εμείς για διαφορετικό λόγο από ό,τι τα χαρακτηρίζουν οι υπόλοιποι. Οι ομάδες μας, οι Έλληνες προπονητές, στέκονται στο βαρύ πρόγραμμα, στο κάπως άστατο για τα δεδομένα τους πρόγραμμα. Πιο σωστά; Οι ελληνικές ομάδες χάνουν το πλεονέκτημα που είχαν(με την Μακάμπι και μέχρι πριν λίγα χρόνια την ΤΣΣΚΑ) να παίζουν έναν δύσκολο αγώνα την εβδομάδα.

Ουσιαστικά οι αιώνιοι μπαίνουν στον ρυθμό των Ισπανών οι οποίοι είχαν σκληρά παιχνίδια, διαδοχικά ταξίδια και θυμίζουμε πώς δύο φορές σε πλέι οφ με ελληνικές ομάδες η Μπαρτσελόνα έπρεπε να παίζει συνεχώς Ευρωλίγκα-πρωτάθλημα.

Νίκη ή μικρή ήττα

Αυτό που πραγματικά αλλάζει στην Ευρωλίγκα είναι το γεγονός πως πλέον όλες οι αναμετρήσεις μετρούν αφού πρόκειται για ένα κανονικό πρωτάθλημα. Η νίκη μετράει το ίδιο με την τελική διαφορά και αυτό οφείλουν να το θυμούνται άπαντες. Έχοντας την πλειοψηφία των συλλόγων σε κοντινή αγωνιστική απόσταση αυτό σημαίνει πως καταρχάς παίζεις για την νίκη όπου κι αν βρίσκεσαι. Εν συνεχεία πρέπει να προφυλάξεις την τελική διαφορά διότι στο τέλος δεν γνωρίζεις αν σε μία διπλή ισοβαθμία θα μετρήσει.

Ο Ολυμπιακός ανοίγει την νέα εποχή όπως έκανε το 2000, στην Μαδρίτη και πάει λόγω μεγέθους για την νίκη. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για πρεμιέρα, οι πρωταθλητές Ελλάδας πάνε για το πρώτο κτύπημα. Ναι με αυτή την Ευρωλίγκα, μία εκτός έδρας νίκη στην Μαδρίτη σημαίνει πολλά. Όπως πολλά θα σημαίνει και μία ήττα με μικρή διαφορά κι εξίσου πολλά σημαίνει μία βαριά ήττα. Βαθμολογικά.

Για όλους το ίδιο είναι και για την Ρεάλ και για τους άλλους 14. Ο καινούργιος τρόπος διεξαγωγής σε υποχρεώνει να παίξεις 40 λεπτά στο κόκκινο και να μην παρατήσεις καμία αναμέτρηση. Δεν υπάρχει πια ...παραγραφή ήττας εκτός προγράμματος και πλέον δεν επιτρέπεται από την αρχή ήττα με μεγάλη διαφορά. Στο προηγούμενο σύστημα αυτό ισχύει σε κάθε φάση ξεχωριστά.

Τώρα που συστηθήκαμε σε αυτή την νέα εποχή η οποία πιθανώς να γίνει στο εγγύς μέλλον παρελθόν, για να δούμε τί περιμένουμε στο πρώτο βράδυ.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΠΛΟ Η ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Μαδρίτη με τεράστιο όπλο την ομοιογένειά του, τον συμπαγή κορμό του, την ηγετική φυσιογνωμία των βασικών του παικτών. Θα μπορούσε να είχε περισσότερα πλεονεκτήματα αλλά στο περιβάλλον του ελληνικού μπάσκετ το οποίο ανέχονται οι αιώνιοι, έχουν κάνει δύο προπονήσεις με Κολοσσό και Κόροιβο.

Την ίδια ώρα η Ρεάλ μετρά έναν ...ημιτελικό με Μπαρτσελόνα, δύο αναμετρήσεις στο καλύτερο πρωτάθλημα εκτός ΝΒΑ κι ένα φιλικό-μάχη με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Δεν είναι ο αριθμός όσο η...ποιότητα των παιχνιδιών για την ομάδα του Λάσο. Μπαρτσελόνα, Μάλαγα, Βαλένθια και Θάντερ. Η ανανεωμένη ομάδα που έχασε τον ηγέτη της αλλά φόρτωσε σε ψηλούς.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΓΚΡΙΝ

Ο Ολυμπιακός περιμένει σε λίγες ώρες να δει αν θα μετρήσει η υπεροπλία του στην περιφέρεια ή η ισχύς των γηπεδούχων στην ρακέτα. Ο Σφαιρόπουλος ετοίμασε την ομάδα του, έχει όλα τα κομμάτια του παζλ όπως τα ζήτησε κινούμενος μέσα στα όρια του προϋπολογισμού. Ο Έρικ Γκριν προσφέρει έναν γκαρντ υψηλοτάτου επιπέδου ικανό να είναι άριστος τόσο στο αργό όσο και στο γρήγορο μπάσκετ.

Ο Μπερτς θα παίζει άμυνα και θα τελειώνει τις φάσεις σε συνεργασία με τους κοντούς. Δεν είναι ο επόμενος Ντάνκαν ή ο ...προηγούμενος Χάντερ, αλλά κάνει την δουλειά που προφανώς έχει σχεδιαστεί από τον κόουτς.

Αυτό ήταν και το πραγματικό ζητούμενο από την πρώτη στιγμή. Το είχαμε τονίσει στην περίφημη αναζήτηση για ένα "4". Κυρίαρχο θέμα για τον Ολυμπιακό είναι το μπάσκετ που θα παίξει. Η εικόνα που αποκομίσαμε από τους αγώνες προετοιμασίας, αφορά σε ένα στυλ που θα μοιάζει πολύ με το αρχικό πλάνο της περυσινής σεζόν, πριν κτυπήσει ο Γιανγκ.

Ο Γκριν είναι η μεγάλη διαφορά διότι σε αντίθεση με τον Στρόμπερι, μπορεί να παίξει καλύτερα με την μπάλα στα χέρια και κυρίως σε ένα πιο ...σετ παιχνίδι.

ΛΙΓΑ ΓΚΑΡΝΤ, ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕ ΨΗΛΟΥΣ

Απέναντι σε μία ομάδα η οποία έχει ενάμισυ έμπειρο οργανωτή αλλά την πιο γεμάτη γραμμή ψηλών στην Ευρωλίγκα με απίστευτη ποικιλία, το πλάνο θα πρέπει να λειτουργήσει στην εντέλεια. Επιθετικά κι αμυντικά. Το πλεονέκτημα των ερυθρολεύκων είναι πως αυτοί έχουν τους παίκτες που θα ορίσουν τον ρυθμό απέναντι στον εκπληκτικό αλλά περισσότερο σκόρερ Γιουλ και τον σοβαρό αλλά παγκίτη Ντρέιπερ.

Η πρεμιέρα όμως θα κριθεί σε ένα στοιχείο και μόνο: την δύναμη. Την σκληράδα σωματική και πνευματική. Η Ρεάλ στους πρώτους της αγώνες δείχνει πως θέλει να σκοράρει πολύ, δεν έχει πρόβλημα να ακολουθήσει έναν γρήγορο ρυθμό( διότι όλοι οι ψηλοί της είναι αεικίνητοι) αλλά ζορίζεται όταν θα πρέπει να παίξει δυνατά. Τα γκαρντ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το πλεονέκτημα αλλά θα χρειαστεί ισορροπία από τους ψηλούς που είναι σαφώς λιγότεροι. Ασχέτως ρυθμού αν ο αγώνας πάει στην δύναμη, οι πιθανότητες της ελληνικής ομάδας μοιάζουν καλές.

Γιανγκ: Άριστη ψυχολογία, ακολουθεί πρόγραμμα

Αν μάλιστα ήταν ήδη έτοιμος ο Γιανγκ θα ήταν πραγματικά εξαιρετικές. Όπως έχουμε τονίσει από την αρχή της προετοιμασίας πλειστάκις, άπαντες στον Ολυμπιακό γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του Αμερικανού. Δεν υπάρχει φυσικά κανένα θέμα "φόβου" ή "ψυχολογίας". Ο παίκτης ακολουθεί τις εντολές του ιατρικού του τιμ, το ίδιο κάνει και το προπονητικό τιμ που γνωρίζει πως σταδιακά θα βάλει τον θηριώδη σέντερ στην εξίσωση.

Ουσιαστικά στο πρώτο βράδυ της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται στην κορύφωση του παιχνιδιού του αλλά οφείλει να φύγει με...αποτέλεσμα από την πρωτεύουσα της Ισπανίας. Αποτέλεσμα σε αυτή την περίσταση δεν είναι μόνο ένα επικών διαστάσεων διπλό αλλά και μία "καλή" ήττα. Μην ξεχνάμε: κάθε πόντος μετράει σε αυτή την διοργάνωση. Κοστίζει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο γράφων είναι από εκείνους που θεωρούν πως το νέο σύστημα περιορίζει πολύ το μπάσκετ σε συγκεκριμένες χώρες ακριβώς τα χρόνια που το άθλημα μοιάζει να ανοίγεται σε περισσότερες αγορές. Από την άλλη, όντως η νέα μορφή καθιστά κάθε αναμέτρηση-τελικό και οι διαφορές είναι ελάχιστες. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Όταν στην Ευρώπη μάθουν οι άνθρωποι του μπάσκετ να ...νικάνε μόνο, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα άλματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αυτοί θα σφυρίζουν πλέον στους τελικούς
Ποιος NBAer προτάθηκε στον Παναθηναϊκό
Το μπέρδεμα του μπερδέματος με τον αντι-Τζέιμς

News 24/7

24MEDIA NETWORK