ΝΒΑ: Όχι σε Ρεάλ, ναι σε... Άρσεναλ

Η ιστορία με το ΝΒΑ υπήρξε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και προσοδοφόρα τρικ του μεγάλου Ντέιβιντ Στερν. Όταν άνοιξε το θέμα το 2007 για την επέκταση στην Ευρώπη, υπήρξε κύμα ενθουσιασμού και η πεποίθηση πως το ΝΒΑ θα έρθει στην γηραιά ήπειρο για μία ή και περισσότερες ομάδες.

ΝΒΑ: Όχι σε Ρεάλ, ναι σε... Άρσεναλ

Αθήνα, Μιλάνο, Βερολίνο, Λονδίνο ακόμα και Μόσχα αποτέλεσαν τα πρώτα...θύματα. Άκουγες σεβαστούς παράγοντες σε στιγμές πλήρους οργής για κάποιο συμβάν(διαιτητικό ή εσόδων) να λένε: "δεν μας θέλουν, θα πάμε στο ΝΒΑ".

Το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις αφού υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις οπότε ο Στερν το 2010 αποφάσισε να το συμμαζέψει: "δεν βλέπω επέκταση στην Ευρώπη πριν από το 2020" είπε. Σε τρία χρόνια θεωρητικά θα πρέπει να δούμε την πρώτη ομάδα με βάση στην ήπειρό μας να αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Για τους πιο αισιόδοξους ως το 2025 να είναι έτοιμη και η ευρωπαϊκή περιφέρεια/κατηγορία.

Κούμπαν και Σίλβερ "τελείωσαν την Ευρώπη"

Ο Μαρκ Κούμπαν, ιδιοκτήτης των Μαβς, που μπορεί να κατάγεται από την Ρωσία αλλά δεν έχει καμία διάθεση να θυμηθεί τις ρίζες του ήταν αυτός που τελείωσε το ζήτημα λέγοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επέκταση στην Ευρώπη και αν υπάρξει επέκταση, πρώτο ενδιαφέρον είναι για το Μεξικό.

Να σημειώσουμε για τους μη γνωρίζοντες πως ο κομισάριος του ΝΒΑ, είναι το...διορισμένο αφεντικό από τους 30 ιδιοκτήτες. Τον αφήνουν να κάνει την δουλειά του ακόμα και να τους φορτώνει με πρόστιμα, αφού το πρωτάθλημα εκτοξεύτηκε.

Ο καινούργιος κομισάριος Άνταμ Σίλβερ (photo πάνω) έχοντας παραλάβει ένα σταθερό ΝΒΑ, που μεγαλώνει παγκοσμίως αλλά και με λιγότερη πολιτική διάθεση, τελείωσε την Τετάρτη από το Λονδίνο οποιαδήποτε φήμη, ενδιαφέρον υπήρχε.

"ADIOS MADRID"

Πρώτος του στόχος ήταν να βγάλει από το κάδρο την Ρεάλ Μαδρίτης, κι επίσημα, αφού είδε πως οι παράγοντές της μεγαλοποιούσαν μία ανεπίσημη συζήτηση. Ο ευγενέστατος Άνταμ Σίλβερ μίλησε λίγο ως Στερν: "δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι βάσεις για ομάδα εκεί. Αν κάποια στιγμή συζητήσουμε για κάτι, αυτό θα είναι το Λονδίνο και αυτό αφορά κυρίως την εγγύτητα με την ανατολική μας περιφέρεια. Βοηθούν οι αριθμοί να δούμε κάτι τέτοιο κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Ίσως κι έναν αριθμό ομάδων εκεί. Το είχε πει και ο Στερν πως το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει να σκεφτόμαστε περαιτέρω κούραση για τους αθλητές μας. Το Λονδίνο όμως θα συνεχίζουμε να το παρατηρούμε ελπίζοντας πως το μπάσκετ θα αναπτύσσεται".

Αυτό που δεν είπε ο Σίλβερ, αφορά στο γεγονός πως το ΝΒΑ δεν θα επέτρεπε ποτέ σε ένα παγκόσμιο brand name όπως η Ρεάλ να βάλει χέρι στα κέρδη του μπάσκετ. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι αντίπαλος στην κόντρα για το μάρκετιγκ της επόμενης δεκαετίας. Το ΝΒΑ κατάφερε να πλησιάσει κάπως αλλά δεν του αρκεί απλά να στέκεται δεύτερο.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η FIBA;

Σε αυτή την στρατηγική μοιάζει να αφήνει έξω τον υπόλοιπο πλανήτη. Η Φίμπα προσπαθεί να τονώσει το ενδιαφέρον μέσω των εθνικών ομάδων, θέλει να βρει τρόπο να δημιουργήσει μεγαλύτερη ζήτηση για τους συλλόγους όμως ακόμα το ΝΒΑ δεν έχει πειστεί για μία συμμαχία: "δεν πρόκειται να ενταχθούμε σε κάποιο πρωτάθλημα με συλλόγους εκτός ΝΒΑ. Δίνουμε φιλικά τα οποία έχουν ενδιαφέρον αλλά με όλο τον σεβασμό. Δεν γίνεται να μας κοντράρει κάποιος σύλλογος εκτός ΝΒΑ. Είναι πολύ μακριά σε χρήματα, υποδομές, αθλητές, προπονητές. Δεν βλέπω πώς θα κεντρίζαμε το ενδιαφέρον του κοινού με ένα τέτοιο πρωτάθλημα. Οι καλύτερες 30 ομάδες του κόσμου είναι εδώ και οι καλύτεροι αθλητές, το 25% από αυτούς είναι γεννημένοι εκτός ΗΠΑ, οπότε...Δεν απορρίπτουμε τίποτε αλλά θέλουμε να ωθεί πραγματικά το ενδιαφέρον του κόσμου για το μπάσκετ".

Το επιμύθιο είναι πολύ συγκεκριμένο: Το ΝΒΑ έχει χαράξει μία πορεία η οποία θα γίνεται όλο και πιο αυτόνομη. Η Φίμπα, χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε το υπόλοιπο μπασκετικό προϊόν να μην εξαθλιωθεί. Ιδέες υπάρχουν το ζήτημα είναι κατά πόσο γίνεται να υλοποιηθούν χωρίς ρήξεις.

Και για μία ακόμα φορά, ώστε να μην το ακούσουμε, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΝΒΑ. Αν κάποια στιγμή βρεθούν οι οικονομικοί πόροι, ίσως ως το 2030 να ιδρυθεί μία ομάδα του ΝΒΑ στο Λονδίνο. End of the story.

News 24/7

24MEDIA NETWORK