Γυρίζει στα παλιά

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τη σημαντική νίκη του Ολυμπιακού επί της Ζαλγκίρις, σ' ένα παιχνίδι που η άμυνα των ερυθρόλευκων έγινε πιο έξυπνη και με την σειρά των αλλαγών αποδείχθηκε αποτελεσματική.

Γυρίζει στα παλιά

Δεν υπήρξε ηχηρότερο μήνυμα από αυτό που πήρε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο. Μήνυμα που αξιοποίησε απέναντι σε έναν πολύ αδύναμο αντίπαλο αλλά αν όντως το έχει κατανοήσει ίσως καταφέρει το 3/3 που μπορεί να μην φέρει την πρόκριση αλλά θα είναι χρήσιμο για την αυτοπεποίθηση της ομάδας.

Οταν γκρίνιαξε ο Περάσοβιτς ήταν απλά ο πρώτος που δημοσιοποιούσε μία θέση ανεπίσημα κατατεθειμένη τις ισπανικές ομάδες μετά την πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα αναφορικά με την άμυνα των ερυθρολεύκων: παίζει στα όρια του φάουλ. Η ΤΣΣΚΑ βλέποντας πως έχει πρόσφορο έδαφος κινήθηκε και αυτή στην γραμμή και όσα είδαμε στα πρώτα 20 λεπτά με την Ζαλγκίρις αποτελούν ένα σχεδόν επίσημο μήνυμα προς τους φιναλίστ της Ευρωλίγκας. Η άμυνά τους δεν πρέπει να φτάνει στα όρια του φάουλ. Η υποψία έστω θα είναι φάουλ.

Η νέα... Ευρωλίγκα

Δεν πρόκειται για κάποιο άγνωστο πόλεμο που συνήθως πιστεύουμε πως υποβόσκει ούτε βεβαίως άρχισαν οι ελληνικές ομάδες να σφαγιάζονται. Εκείνο που αλλάζει φέτος, σε σχέση με το εγγύς παρελθόν, είναι πως αυτός ο ιδιαίτερος συνεταιρισμός που εξελίχθηκε σε προσωπικό μαγαζί, όντας υποχρεωμένος να κρατά ικανοποιημένους τους 9-10 σταθερούς πελάτες θα αντιδρά πιο γρήγορα στην γκρίνια.

Αν για παράδειγμα ο Ολυμπιακός εκφράσει κάποιο παράπονο, είναι σαφές πως θα πάει σε ευήκοα ώτα. Το ίδιο ισχύει για Παναθηναϊκό, Ρεάλ κλπ. Η νέα Ευρωλίγκα μοιάζει πολύ με αυτό που ήθελαν, ιδιαίτερα οι αιώνιοι οπότε ουδείς να παραπονιέται.

Οι ερυθρόλευκοι αφού καταλαβαίνουν πια πως οφείλουν να προσαρμοστούν, έδειξαν σαφώς καλύτερη εικόνα στο β' μέρος. Η άμυνά τους έγινε πιο έξυπνη και με την σειρά των αλλαγών αποδείχθηκε αποτελεσματική. Η αντίδρασή τους και το παιχνίδι του Παπανικολάου αποτελούν το μοναδικό θετικό συμπέρασμα σε μία βραδιά που δεν προσφέρεται για μεγάλες αναλύσεις ούτε κι επιτρέπει τρομερή αισιοδοξία.

Πάει στα σίγουρα

Ο Σφαιρόπουλος δείχνει αποφασισμένος στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν να πάει με την συνταγή των δύο...ευρωπαϊκών μεταφέροντας στην πεντάδα τα 4/5 της βασικής πεντάδας του 2012 και του 2013.

Μάντζαρης, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης όπως σχεδίασε την ομάδα εκείνη ο Ίβκοβιτς, με έναν αθλητικό σέντερ, αυτή θα κληθεί να ...πάρει τις τρεις επόμενες νίκες κρατώντας ζωντανή την ελπίδα για πρόκριση. Ο Θεσσαλονικιός προπονητής γυρνά στα παλιά κι ελπίζει πως η γνώση, το δέσιμο, ο εγωϊσμός και η ωριμότητα αυτής της τετράδας θα βοηθήσει στην ανατροπή της κακής εικόνας ως τώρα στο τοπ-16.

Τη δεδομένη στιγμή είναι σαφές πως ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο. Θα στηριχθεί στους πιο έμπειρους του, περιμένει πως θα θυμηθούν τους προ τριετίας αυτοματισμούς για να βελτιωθούν στην επίθεση χωρίς παράλληλα να ξεχάσουν την δυνατή άμυνα. Ακόμα και με την Ζαλγκίρις φάνηκε η αδυναμία για εύκολους πόντους από κοντά και η τεράστια ανάγκη να μπουν τα τρίποντα για να ανοίξει το σκορ. Αν η βασική πεντάδα λειτουργήσει καλύτερα, παίρνει διαφορές, θα είναι πιο εύκολο στους αναπληρωματικούς να προσφέρουν ανάλογα.

Αυτό θα δούμε και στην συνέχεια από ένα σύνολο που συνεχίζει να αναζητά την ταυτότητά του, διαθέτει ποιότητα, προσωπικότητα αλλά οφείλει σε τρεις αγώνες να παίξει όλη την σεζόν χωρίς να γνωρίζει αν θα του είναι αρκετό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σωτήρης Γεωργίου: Ξέσπασμα, ελπίδα και... άσφαιρα σέντερ

Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 74-59

Σφαιρόπουλος: "Το καλύτερο αμυντικά παιχνίδι μας"

News 24/7

24MEDIA NETWORK