Restart ο Ολυμπιακός

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ολική επαναφορά του Ολυμπιακού στη μάχη για την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Restart ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το αγαπημένο κουμπί των περισσοτέρων εξ' ημών σε έναν υπολογιστή είναι το restart. Μας λύνει την πλειοψηφία των προβλημάτων διότι κατά βάση δεν έχουμε πολύ χρόνο να ψάχνουμε να βρούμε την πηγή του προβλήματος.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και με τον ίδιο εχθρό: τον χρόνο. Δεν προλαβαίνει να αναλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν ώστε ο φιναλίστ της Ευρωλίγκας να μην έχει δικαίωμα ήττας στο πιο κρίσιμο διάστημα της σεζόν, παίζοντας τις ελπίδες του για πρόκριση, όχι πια για πλεονέκτημα έδρας κάθε εβδομάδα.

Ναι μεν οι ερυθρόλευκοι τα τελευταία χρόνια δείχνουν μοναδική αντίδραση όταν απειλούνται με...επίλογο, ωστόσο δεν αποτελεί επιδίωξη να φτάνουν πάντα στο...και πέντε για να ανατρέπουν τις καταστάσεις.

Η εικόνα με την Λαμποράλ από το 4' και το 3-9, ιδιαίτερα δε μετά από το 25-22 δείχνει την πρόθεση του Έλληνα προπονητή να παίξει με...καινούργιους όρους ζητώντας το αποτέλεσμα. Είναι ρίσκο στο πιο κρίσιμο σημείο της περιόδου μία ομάδα να αλλάζει πράγματα στο αγωνιστικό προφίλ;

Λιγότερο μέσα-έξω

Σίγουρα αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο Ολυμπιακός οφείλει να τρέξει και στο τέλος της ημέρας να παίξει μπάσκετ κάτι που δεν έκανε καιρό. Επίσης μοιάζει να σταματά αυτό το αέναο μέσα-έξω. Την Παρασκευή η πρώτη αλλαγή του Ολυμπιακού έγινε στο 8 ενώ ο Πρίντεζης από το 25-25 η ομάδα που γύρισε το παιχνίδι δεν άλλαξε για έξι λεπτά. Οταν δε στην τέταρτη περίοδο γύρισε την αναμέτρηση η Λαμποράλ, πάλι δεν υπήρξε πανικός για αλλαγές. Οι παίκτες αγωνίστηκαν για μεγαλύτερα διαστήματα και αυτό βοήθησε στη διατήρηση του ρυθμού.

Χάκετ αντί Μάντζαρη;

Παράλληλα βοήθησε και στην διαπίστωση πως η ο Βαγγέλης Μάντζαρης αυτή την περίοδο περνά την κάμψη του ακόμα και στους αμυντικούς ρόλους. Οι προπονητές πολύ σπάνια επιλέγουν να βγάλουν από την βασική πεντάδα τον παίκτη που κρατά τον ρόλο του οργανωτή αλλά ο Σφαιρόπουλος αν θέλει να ολοκληρώσει την επανεκκίνηση, οφείλει να αναλύσει πόσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική είναι η πεντάδα με τον Χάκετ δίπλα στον Σπανούλης διότι με αυτό τον τρόπο μπορεί ο Στρόμπερι να τρέξει ενώ το γεγονός πως ο Αμερικανός απειλεί, δίνει χώρο στον Σπανούλη να δράσει.

Αυτός ο παράγοντας ήταν και ο πιο σημαντικός ώστε η ελληνική ομάδα για 32-35 λεπτά να κάνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι αφού ο Σπανούλης είναι ο ειδικότερος στον γρήγορο ρυθμό. Οταν η μπάλα κολλάει στα χέρια του, όπως συνέβαινε συχνά τον προηγούμενο καιρό, ήταν αποτέλεσμα του αργού μπάσκετ όλης της ομάδας, της έλλειψης κίνησης.

Τώρα τρέχει

Ο Ολυμπιακός είναι ασφαλές πια πως κατανόησε ότι χωρίς να ανοίξει το ρυθμό του, χωρίς να τρέξει στην επίθεση, δεν θα παίξει ποτέ αποτελεσματική άμυνα. Οσο πάει αργά, όπως έκανε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης με την Λαμποράλ, θα έχει προβλήματα διότι γίνεται αργός σε όλες του τις αντιδράσεις. Έστω και με το τρικ του Παπαπέτρου ως τέσσερα, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη αυτής της επανέναρξης του μπάσκετ που θέλει να παίξει. Το να ξεκινάει με την λογική πως πρέπει να...καταστρέψει το παιχνίδι της αντιπάλου, εμφανώς δεν θα ξαναλειτουργήσει ιδιαίτερα όταν ο Σφαιρόπουλος έβλεπε τον Χάνγκα να θυμίζει Κέβιν Ντουράντ για πέντε λεπτά.

Αυτός ειναι ο Γουόρικ

Η ισορροπία στις αλλαγές ιδιαίτερα στους ψηλούς θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα στον πιο άπειρο Μιλουντίνοφ. Οσο για τον Γουόρικ; Τα πέντε λεπτά έδειξαν ακριβώς όσα γράφουν γι αυτόν οι αναλύσεις. Έξυπνος παίκτης, γρήγορα πόδια, θα πάει στα ριμπάουντ, θέλει να σκοράρει. Το πρώτο του σουτ που πήγε ψηλά στο ταμπλό μετά από πικ εν ρολ με τον Σπανούλη με αντίπαλο μπροστά, αποτελεί την φύση ενός παίκτη που όταν πάρει την μπάλα, θα τελειώσει την φάση. Το ίδιο έκανε και με μία εξαιρετική πάσα στον Στρόμπερι σε νταμπλ τιμ.

Κάτι που δεν βλέπαμε στο ΝΒΑ, διότι δεν φαινόταν πολύ στο ΝΒΑ, ήταν η δυναμική του αντιμετώπιση στα πικ εν ρολ κι εδώ θα το κάνει. Δεν κατάφερε στο ένας ένας να...περιορίσει τον Μπουρούση κάτι λογικό.

Ο Σφαιρόπουλος θα του δώσει ρόλο τον οποίο στα 34 πλέον έχει την εμπειρία να φέρει εις πέρας αν δεν συνεχίσει να βλέπει μόνο το καλάθι όποτε ακουμπά την μπάλα.

Όλα αυτά ακούγονται θετικότατα αλλά πρέπει να γίνει η απαραίτητη υποσημείωση: οι πρωταθλητές έφτασαν σε ένα σημείο όπου μπορεί ακόμα κι ένα τυχαίο γεγονός σ' ένα παιχνίδι, να τους στερήσει μια πολύτιμη νίκη. Θα υπάρχουν αρκετά πάνω κάτω ιδιαίτερα εκτός έδρας όταν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο αγωνιστικό στυλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Μπασκόνια 82-68

Σ.Γεωργίου: Εκανε αυτό που ξέρει

News 24/7

24MEDIA NETWORK