Σουτ μέσα, καλάθι, χλατς

Ο Τάσος Μαγουλάς είδε το παιχνίδι της Εθνικής με το Μεξικό και καταγράφει τις αδυναμίες της επίσημης αγαπημένης, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν για να νικήσουμε την Κροατία.

Σουτ μέσα, καλάθι, χλατς

Πώς πήγαν τα hedge out; Η αντιμετώπιση των side pick ήταν σωστή; λειτούργησε το κεντρικό pick n roll του Καλάθη; τα blind pick έβγαλαν ελεύθερα σουτ; οι ψηλοί μας λειτούργησαν άψογα στα hand off. Τα fake screen μας μπέρδεψαν στο defensive rotation. Υπάρχουν ακόμα 10αδες όροι που χρησιμοποιούν οι προπονητές και σίγουρα θα είναι χρήσιμοι στον Φώτη Κατσικάρη και το τιμ με τον Πρίφτη και τον Σκουρτόπουλο όταν αναλύουν το παιχνίδι με το Μεξικό κι ετοιμάζονται για την Κροατία.

Όλες αυτές οι πιθανές και απίθανες λεπτομέρειες θα βοηθήσουν πολύ ώστε η εθνική μας να εμφανιστεί πανέτοιμη για τον μεγάλο τελικό της Παρασκευής. Τον πρώτο ελπίζουμε. Και είναι σίγουρο πως αν τα κάνουμε όλα αυτά τα κάποιες στιγμές δυσνόητα και δυσμετάφραστα …αμερικάνικα θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.

ΕΝΦΙΑ για λυόμενο

Μόνο που όταν ο αντίπαλος προπονητής στήσει λυόμενο μέσα στην ρακέτα του στην άμυνα και θα περιμένει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για να το γκρεμίσει εκεί θα μετράει μόνο ένα από τα τρία βασικά του μπάσκετ. Μάλλον θα μετράνε και τα τρία βασικά: ντρίπλα, πάσα, σουτ. Ό,τι κι αν κάνει αυτή η ομάδα όσα κόλπα κι αν στήσει σε άμυνα κι επίθεση, έρχονται αντίπαλοι οι οποίοι και ξέρουν και μπορούν να μας βγάλουν από το παιχνίδι μας και να μας βάλουν εκεί που δεν θέλουμε: στην θέση του σουτέρ. Ο Μεξικανός προπονητής με θητεία στην Εστουδιάντες ήξερε και την αδυναμία μας στο σουτ και την αδυναμία μας στην άμυνα να μαρκάρουμε κοντύτερους παίκτες οι οποίοι παίζουν με πάσα παραπάνω στο τρίποντο.

Για 25 λεπτά μία μέτρια ομάδα μας ζόριζε. Μας εκνεύριζε. Μας έδειχνε εικόνα από τα προσεχώς. Όταν η Κροατία θα απλώσει τα κορμιά-δέντρα, οι γκαρντ της θα παίζουν πίσω από τα σκριν κι εμείς θα πρέπει να βάλουμε τα σουτ. Τα οποία αν μπουν, θα μας δώσουν τεράστιο προβάδισμα. Τόσο απλά. Οι ψηλοί μας θα κοντραριστούν στα ίσια, θα κερδίσουμε και θα χάσουμε ριμπάουντ, θα κυνηγάμε όλες τις φάσεις, αλλά όπως και την Τετάρτη το τρίποντο ορίζει όλους τους κόπους και τις προσπάθειες.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ;

Ιδιαίτερα κόντρα στην Κροατία όπου Κουφός-Μπουρούσης δεν έχουν αντιπάλους της πλάκας ή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ζοριστεί από τον Σάριτς, ο Μπογκντάνοβιτς δεν θα χάσει τα ελεύθερα τρίποντα που συνήθως δίνουμε, το σουτ είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Μακάρι να μας πάνε όλα καλά στην άμυνα να πάρουμε τα ριμπάουντ και να τρέξουμε 40 λεπτά διότι αυτός είναι ο δεύτερος τρόπος για να νικήσουμε. Δεν έχουμε όμως στο ρόστερ παίκτες για 40 λεπτά τρέξιμο. Γι αυτό και ο Κατσικάρης παίζει ουσιαστικά με δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη πεντάδα που τρέχει, πιέζει, έχει πικ εν ρολ κι εκτέλεση σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό και η δεύτερη όπου ο Μπουρούσης κυριαρχεί, ο Θανάσης κυνηγάει κάθε φάση και ο Μάντζαρης με τον Αθηναίου πρέπει να βάλουν τα σουτ.

Η Ελλάδα όπως παίζει ο Κατσικάρης δεν έχει περιθώριο να στερηθεί κανέναν από την 10αδα. Πρέπει να πάρει σκορ και άμυνα από όλους. Είναι μία ομάδα οι οποίοι κάνει εξαιρετικά πράγματα αν υπολογίσουμε τον χρόνο προετοιμασίας και την σύνθεσή της, την ριζική ανανέωση, αλλά ατυχώς δεν παίζει σε ένα τουρνουά-πρωτάθλημα. Έχει τέσσερις τελικούς να κερδίσει.

Πραγματική πόρτα στο μέλλον

Τα τελευταία όμως 15 λεπτά με το Μεξικό ήταν μία επιβεβαίωση του σωστού δρόμου για το μέλλον της εθνικής μας. Είναι ο δρόμος που χαράσει το ίδιο το μπάσκετ καθώς δεν επιτρέπει πλέον το αλύπητο ξύλο και τις επιθέσεις των 30’’. Η ταχύτητα πια είναι πρωταγωνίστρια σε άμυνα κι επίθεση. Σε αμυντικές επιλογές κι εκτέλεση. Οφείλεις να προλάβεις τον αντίπαλο πριν σηκώσει το χέρι του, πριν στήσει την άμυνά του. Να τρέξεις στην άμυνα και να μην τον αφήσεις να σκοράρει εύκολα.

Εν έτει 2016 δεν γίνεται να είσαι γρήγορος στην άμυνα και αργός στην επίθεση, διότι έτσι θα ψάχνεις τρόπο να νικάς με 1-0. Και ο Φερνάντο Σάντος, ένας μεγάλος προπονητής σε άλλο σπορ, το πράττει αξιοποιώντας όσα του δίνει το άθλημά του. Το μπασκετ δεν δίνει πια τίποτα στον αργό, σε όποιον δεν έχει δουλέψει σκληρά για να βγάλει αυτοματισμούς στην επίθεση, να έχει γρήγορη κίνηση στην μπάλα, να έχει σκορ από προσωπική ενέργεια.

Η εθνική μας μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί και όχι. Δημιουργεί μία παρακαταθήκη εξίσου σπουδαία με μία πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ανοίγει την πόρτα στο μέλλον για το ελληνικό μπάσκετ. Το ποιος θα την διαβεί, είναι κάτι που θα το αναλύσουμε όταν τελειώσουν όλα.

Τώρα προέχει όπως και να το πούμε, σουτ μέσα, εύστοχο, χλατσαριστό, καλαθάρα να μπουν και να πάμε καταρχάς στον τελικό των τελικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μεξικό - Ελλάδα 70-86
Το τρομερό κάρφωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η αντίδραση του Θανάση

News 24/7

24MEDIA NETWORK