Η πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τη μοιρασιά των χρημάτων του πρωταθλητή από το Champions League και εξηγεί ότι η πρόταση Μελισσανίδη θα αποκαλύψει αν βρίσκονται σε... άρμα οι "μικροί".

Η πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν

Είναι καινούργια ιδέα η πρόταση Μελισσανίδη για τα λεφτά του Champions League; Είναι εφικτή και πως μοιράζει τα χρήματα η UEFA; Βοήθεια στους μικρούς ή προσπάθεια πίεσης για αλλαγή στις συμμαχίες, με μια πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν;

Όταν ο Παναθηναϊκός έλεγε τα ίδια

Πάμε πίσω στο χρόνο. Ξανά Μάρτιος, όχι του 2016, αλλά του 2011. Ο Παναθηναϊκός μέσω του τότε Αντιπροέδρου του και Γενικού Διευθυντή, Δημήτρη Γόντικα, στέλνει επιστολή στην Λίγκα μέσω της οποίας δημοσιοποιεί τις προτάσεις του για την καλυτέρευση του πρωταθλήματος και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μεταξύ άλλων, τα γνωστά. Κυρώσεις για τη βία, ηλεκτρονικό εισιτήριο, security και όχι αστυνομία, οι παρατηρητές υπό την ευθύνη της Λίγκας, ξένος αρχιδιαιτητής, ξένοι διαιτητές και παρατηρητές, μάξιμουμ αριθμός συμβολαίων σε κάθε ομάδα, μάξιμουμ δανεικοί στο πρωτάθλημα, κώδικας δεοντολογίας και συμπεριφοράς των ομάδων και των παραγόντων.

Και ανάμεσα σε όλα αυτά και η βασική σύνδεση με το σήμερα: "Στην ίδια λογική θα μπορούσε ένα ποσοστό του bonus που παίρνουν από την UEFA οι ομάδες για τη συμμετοχή τους στο Champions League και το Europa League να μοιράζεται ισόποσα στις ομάδες που δεν συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις".

Αυτά πρότεινε ο Παναθηναϊκός τότε, αυτό έβαλε στο τραπέζι και χθες η ΑΕΚ. Κάπως αόριστα είναι η αλήθεια, με το πράγμα να αποσαφηνίζεται την επόμενη μέρα: 40% απ' το market pool της χώρας, απ’τo Champions League ή/και το Europa League μοιράζεται στους "μικρούς". Μπορεί να γίνει;

Η μοιρασιά της UEFA

Πρώτα πρέπει να δούμε τι λέει η ίδια η UEFA. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τα έχει όλα προγραμματισμένα. Το συνολικό ετήσιο ποσό του market pool για την τριετία 2015-2018 είναι 482,9 εκατομμύρια για το Champions League και 152,4 για το Europa League.

Αυτά τα 482,9 εκατομμύρια του Champions League μοιράζονται στις χώρες ανάλογα με την εμπορική αξία τους, την πορεία των ομάδων τους στη διοργάνωση, τον αριθμό των ομάδων.

Πρόβλεψη υπάρχει και για το πώς μοιράζεται το ποσό κάθε χώρας στις ομάδες της. Το 50% του ποσού μοιράζεται ανάλογα με τη θέση της ομάδας στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Ακριβώς όπως το περιγράφει ο σχετικός πίνακας, με τη χώρα μας να ανήκει στην 4η στήλη: 55% ο πρωταθλητής, 45% αυτός που παίρνει το εισιτήριο μέσω των play-off.

Η πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν

Το υπόλοιπο 50% μοιράζεται ανάλογα με την πορεία στη διοργάνωση. Αν μια ομάδα προχωρήσει περισσότερο, μαζί με τα δικά της μπόνους πρόκρισης παίρνει και καλύτερο ποσοστό απ’το market pool. Και φυσικά, αν μόνο μία ομάδα μπει στους ομίλους, όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας, το ποσό είναι όλο δικό της.

Συμφωνία των ομάδων, με την ευλογία της ΕΠΟ

Μπορεί αυτά τα λεφτά να μοιραστούν διαφορετικά και το 40% να πάει στο πρωτάθλημα; Θεωρητικά, ναι. Η UEFA δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και το απαγορεύει. Μια καλή υπόθεση είναι πως η Ομοσπονδία θα χαιρετήσει μια τέτοια κίνηση, στο πλαίσιο της εσωτερικής ανάπτυξης, της πριμοδότησης όλων των ομάδων, σε μια χώρα που είναι γνωστό πως βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση.

Το πρόβλημα είναι βέβαια η εσωτερική συμφωνία. Προφανώς και απαιτείται να συμφωνήσουν όλες οι ομάδες. Μοιάζει δύσκολο να προχωρήσει κάτι τέτοιο αν έστω κι ένας πει "όχι", γιατί κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιον να διαθέσει χρήματα που (αν είναι αυτός στους ομίλους) του ανήκουν. Και είναι δεδομένο πως μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να έχει και τη συναίνεση της ΕΠΟ, αφού στην ουσία τα λεφτά σ' αυτήν έρχονται απ' την UEFA για να μοιραστούν μετά στις ομάδες, είτε μιλάμε για Champions League είτε για Europa League.

Το θέμα είναι οι ψήφοι

Η ΑΕΚ έχει επαναφέρει και θέλει να κάνει πιο σαφές ένα ζήτημα που δεν είναι καινούργιο. Ο Παναθηναϊκός το 2011 το ψέλλισε, όπως συνήθιζε να κάνει τότε, αλλά ουδέποτε έφτασε να το βάλει στο τραπέζι, όπως άλλωστε έγινε και με το ζήτημα των δανεικών. Χρόνιο το πρόβλημα επικοινωνίας και συμμαχιών για τον Παναθηναϊκό.

Τώρα, όμως, υπάρχει μια διαφορά. Σε όλες τις υπόλοιπες προτάσεις είναι γνωστό πως οι ψήφοι πολλών ομάδων εξαρτώνται από συμπάθειες και μπλοκ. Κάποιος πχ. λέει "να μπει όριο στους δανεικούς" ή "μομφή κατά του προέδρου" και οι ομάδες ψηφίζουν ανάλογα με το συμφέρον τους, το άρμα, κτλ. Μην κοροϊδευόμαστε, ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει.

Όμως, σε μια τέτοια πρόταση σαν αυτή του μοιράσματος ενός ποσοστού απ' τα λεφτά της UEFA, πώς θα δικαιολογηθεί μια ομάδα (πλην των μεγάλων) αν ψηφίσει όχι; Δεν είναι εύκολο να βρεις λόγο για να αρνηθείς λεφτά. Κι αν το κάνεις, θα είναι μάλλον προφανές πως δεν ψηφίζεις ανάλογα με το συμφέρον σου.

Το "μπαλάκι" στους μικρούς

Θεωρώ πως εκεί είναι το ζουμί. Ο Μελισσανίδης πετάει το "μπαλάκι" στις υπόλοιπες ομάδες και καθόλου τυχαία είναι η ίδια συνάντηση στην οποία χρησιμοποίησε τις απαράδεκτες εκφράσεις για "Φιλιππινέζες", κτλ. Εκεί είναι η στόχευση.

"Εμείς θα φέρουμε προς συζήτηση μια ιδέα που θα σας αυξήσει τα πάγια έσοδα, σε περίοδο κρίσης. Στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός είναι αντίθετος, εσείς τι θα κάνετε; Θα πείτε 'ναι' για να δείξετε πως τα θέλετε ή θα είστε αρνητικοί λόγω συμμαχιών;"

Ισορροπίες

Προφανώς και θα είναι δύσκολο να φτάσει η πρόταση να γίνει πράξη. Όμως, ταπεινά εικάζω πως στόχος της ΑΕΚ είναι το πριν. Αν φέρει την πρόταση στο τραπέζι τότε ή θα πάει άμεσα σε ψηφοφορία ή μπορεί να γίνει ψηφοφορία για το αν θα γίνει ψηφοφορία. Και στις δύο περιπτώσεις, όλοι θα "μετρήσουν κεφάλια". Το παρελθόν λέει πως ο εκάστοτε ισχυρός έχει πάντα την πλειοψηφία, ό,τι κι αν μπαίνει στο τραπέζι.

Όμως, τώρα το "ό,τι" θα είναι διαφορετικό. Το ελληνικό market pool του Champions League είναι πάνω από 15.000.000 εκατομμύρια ευρώ. Αν μιλάμε για το 40% επί όλου του ποσού, τότε μένουν προς διάθεση τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι καταστροφή για τον (όποιον) πρωταθλητή τα χάσει, αλλά είναι ποσό ικανό να δελεάσει και να διαταράξει ισορροπίες.

Με τα λόγια του Βίτο Κορλεόνε, μοιάζει με "μια πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποκάλυψη Contra.gr: Το σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK