Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ: Το ραντεβού της ντροπής

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την αναμέτρηση μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία παραπέμπει περισσότερο σε ένα... ραντεβού ντροπής, παρά σε ιστορικό ραντεβού.

Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ: Το ραντεβού της ντροπής

Ήρθε λοιπόν η ώρα. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα τεθούν αντιμέτωπες εκτός Αγγλίας, για πρώτη φορά το μεγάλο ζευγάρι του αγγλικού ποδοσφαίρου θα αναμετρηθεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ιστορικό ραντεβού; Μπα, μάλλον ραντεβού ντροπής.

Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ δεν είναι μόνο οι πιο επιτυχημένες ομάδες εντός του Νησιού, αλλά και οι ναυαρχίδες του αγγλικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

Το πρώτο της Γιουνάιτεντ και η δυναστεία της Λίβερπουλ

Η Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη ομάδα που έφερε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Αγγλία, όταν το κατέκτησε στην παράταση επί της Μπενφίκα στο Γουέμπλεϊ το 1968, ένα χρόνο μετά τη Σέλτικ που ήταν η πρώτη που το έφερε στο Νησί. Μια θρυλική κατάκτηση, όχι μόνο η παρθενική αγγλική, αλλά και ένας θρίαμβος της Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Ματ Μπάσμπι σήκωσε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα στο Μόναχο και ταυτόχρονα είχε στις τάξεις της τον Μπεστ, που στον τελικό εδραίωσε τον προσωπικό του μύθο.

Στα 70’s έρχεται η σειρά της Λίβερπουλ. Με τον Σάνκλι η Λίβερπουλ κατακτά το 1973 τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο UEFA. To 1976 αναλαμβάνει ο Πέισλι, παίρνει αμέσως το UEFA και η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που δημιουργεί δυναστεία εντός και εκτός συνόρων. Για εννιά σερί σεζόν, απ’το 1976 μέχρι το 1984, η Λίβερπουλ κατακτά ή το πρωτάθλημα ή το Πρωταθλητριών. Το 1977 και το 1984 κατακτά και τα δύο, και φτάνει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με τέσσερα Πρωταθλητριών, τρία UEFA και οκτώ πρωταθλήματα Αγγλίας στις τελευταίες 12 σεζόν. Κι εκεί έρχεται το Χέιζελ, η μαύρη μέρα των Κόκκινων και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Τα 90’s και τα 00’s

Η Γιουνάιτεντ παίρνει τη σκυτάλη και γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στην επιστροφή μετά την τιμωρία για το Χέιζελ. Η ομάδα του Φέργκιουσον κατακτά αήττητη το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1991, νικώντας με 2-1 στον τελικό την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ. Το τέλος της δεκαετίας βρίσκει τη Γιουνάιτεντ στο απόγειο της ευρωπαϊκής της δόξας, αφού οι Κόκκινοι Διάβολοι σηκώνουν το Champions League στον αξέχαστο τελικό της Βαρκελώνης και ολοκληρώνουν έτσι ένα θρυλικό treble.

Η δεκαετία του 2000 ξεκινά με τη Λίβερπουλ του Ουγιέ να σηκώνει το UEFA για τρίτη φορά στην ιστορία της ομάδας, νικώντας την Αλαβές στον τελικό του Ντόρτμουντ, σε μια σεζόν που κατέκτησε τα πάντα εκτός απ’το πρωτάθλημα. Το 2005 η Λίβερπουλ ζει το έπος της Πόλης. Επιστρέφει από 3-0 και κατακτά στα πέναλτι το Champions League με τη χειρότερη ενδεκάδα που το κατέκτησε ποτέ, απέναντι στην κορυφαία που έπαιξε ποτέ τελικό, εκείνη της Μίλαν. Το 2008 η Γιουνάιτεντ επιστρέφει κι αυτή στην κορυφή. Κατακτά αήττητη το Champions League, νικώντας στα πέναλτι την Τσέλσι στον πρώτο all english τελικό του θεσμού.

Σύνολο: Οκτώ Πρωταθλητριών/Champions League, τρία UEFA, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

Οι δύο ευκαιρίες για συνάντηση στον τελικό

Υπήρξαν δύο μεγάλες ευκαιρίες για το ιστορικό ευρωπαϊκό ραντεβού μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ και μάλιστα συνεχόμενες. Η πρώτη ήταν το 2007. Η Λίβερπουλ προκρίθηκε στον τελικό της Αθήνας, με νίκη επί της Τσέλσι στα πέναλτι στο Άνφιλντ. Την επόμενη μέρα η Γιουνάιτεντ έπαιξε στο Μιλάνο υπερασπιζόμενη το 3-2 του Ολντ Τράφορντ, αλλά συνετρίβη με 3-0 απ’τη Μίλαν που πήρε το εισιτήριο για τον τελικό και τη ρεβάνς απ’τη Λίβερπουλ για την Κωνσταντινούπολη.

Το 2008 η Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που προκρίθηκε πρώτη στον τελικό, μετά το 1-0 επί της Μπαρτσελόνα στο Ολντ Τράφορντ με το γκολ του Σκόουλς. Την επόμενη μέρα η Λίβερπουλ είχε δύσκολο έργο στον επαναληπτικό του Στάμφορντ Μπριτζ μετά το 1-1 που είχε πάρει η Τσέλσι στο Άνφιλντ. Έστειλε το ματς στην παράταση, αλλά εκεί οι Μπλε προκρίθηκαν στον τελικό της Μόσχας με 3-2.

Ο έκτος με τον έβδομο

Ιστορικοί τελικοί, μεγάλες ομάδες, θρυλικές σεζόν. Και μετά από όλα αυτά, Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ θα συναντηθούν φέτος για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Ένα ραντεβού ντροπής. Ένα ραντεβού που χρόνια περίμεναν οι δύο ομάδες και οι οπαδοί τους ως μια ιστορική συνάντηση και έρχεται ως μία μάλλον ντροπιαστική υπενθύμιση. Έρχεται για να τους θυμίσει που ήταν όταν εύχονταν να βρει ο ένας τον άλλον και που είναι τώρα που τελικά αντάμωσαν.

Συνάντηση μεταξύ του 6ου και του 7ου της Premier League. Με Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ να είναι στις αρχές Μαρτίου πίσω από τη Λέστερ, την Τότεναμ και την Γουέστ Χαμ. Πρώτος σκόρερ για τη Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα ο Φιρμίνο με οκτώ γκολ, πρώτοι για τη Γιουνάιτεντ οι Ρούνεϊ-Μαρσιάλ με επτά.

Χρόνια μακριά απ’τους ημιτελικούς

Συνάντηση ομάδων που την τελευταία φορά που έπαιξαν στο Champions League αποκλείστηκαν. Με τη Λίβερπουλ να έχει παίξει τελευταία φορά στους 4 του Champions League το 2008 και τη Γιουνάιτεντ το 2011 και με καμία απ’τις δύο ομάδες να μην είναι σίγουρη πως θα είναι την επόμενη σεζόν παρούσα στην κορυφαία διοργάνωση.

Έρχεται σε ένα θεσμό που κανείς δεν γουστάρει πολύ και μάλιστα νωρίς στη φάση των νοκ-άουτ. Δεν παίζουν για το τρόπαιο, για μια θέση στον τελικό, δεν παίζουν καν για μια θέση στην τετράδα. Θα συναντηθούν στους 16 του Europa League, μαζί με την Άντερλεχτ, τη Βασιλεία και τη Σπάρτα Πράγας.

Κακές σεζόν, κακά ρόστερ

Συναντιόνται σε μια σεζόν που ελάχιστα πράγματα τους πάνε καλά, με τη Λίβερπουλ να έχει αλλάξει προπονητή και τη Γιουνάιτεντ να έχει στην ουσία κρατήσει τον Φαν Χαάλ μόνο και μόνο για να τον αποχαιρετήσει το Μάιο.

Όσον αφορά τα ρόστερ; Θλίψη. Πριν λίγα χρόνια ένα ευρωπαϊκό ματς Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ θα σήμαινε συνάντηση θρύλων. Γκιγκς, Σκόουλς, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Ρούνεϊ, Ρονάλντο, Τέβες, Μπερμπάτοφ, Νάνι, Κάρικ, Φαν ντερ Σαρ, Τζέραρντ, Ρίισε, Χίπια, Κάραχερ, Μασεράνο, Αλόνσο, Τόρες, Κάιτ, Ρέινα. Δεν έπαιξαν αυτοί και θα παίξουν o Ρόχο, ο Κλάιν, ο Μορένο, ο Λόβρεν, ο Κόλο Τουρέ, o Μπεντέκε, ως βετεράνοι ο Κάρικ και ο Μίλνερ, και πιτσιρίκια όπως ο Τσαν, ο Οριζί, ο Ράσφορντ, ο Μαρσιάλ, ο Λίνγκαρντ.

Δεν υπάρχει αξία, μόνο το όνομα

Κάποτε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό ραντεβού θα σήμαινε τα πάντα. Θα ήταν μεγάλο τόσο το διακύβευμα (τρόπαιο, πρόκριση σε τελικό), όσο και η δόξα, που θα την έδινε από μόνη της η αξία του ηττημένου, όχι μόνο το όνομά του. “Παίξαμε στον τελικό/ημιτελικό και σας νικήσαμε”. Τώρα; Τώρα δεν υπάρχει σοβαρό διακύβευμα, ούτε αξία.

Είτε η Λίβερπουλ προκριθεί, είτε η Γιουνάιτεντ, ο νικητής δεν θα πει “σας νικήσαμε στα καλύτερά σας”, αλλά κάτι σαν “σας αποκλείσαμε παρά τα χάλια μας”. Η δόξα θα είναι η επικράτηση σε μια τόσο κακή σεζόν, όχι η νίκη απέναντι σ’έναν πραγματικά καλό αντίπαλο. Κι αυτός που θα αποκλειστεί, κάθε άλλο παρά σοκαρισμένος θα αισθανθεί. Σιγά τις υψηλές προσδοκίες που του έχει δημιουργήσει φέτος η ομάδα του. “Ε, πως να περάσουμε με τέτοια χάλια”.

Νεκροί εναντίον πεθαμένων

Ναι, θα δω τα ματς, ναι, με μεγάλη αγωνία όπως πάντα, αλλά πολύ δύσκολα θα βγάλω απ’το μυαλό μου το πως θα έπρεπε να γίνει αυτό το “Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ στην Ευρώπη” και το πως γίνεται τελικά. Κι αν η ομάδα μου είναι αυτή που θα προκριθεί, δεν θα φτάσω στο χαμηλό επίπεδο να πανηγυρίσω έξαλλα επειδή “το κάναμε φέτος που δεν βλεπόμαστε, που πανηγυρίζουμε νίκες εκτός έδρας με Νόριτς και Κρίσταλ Πάλας”. Γιατί το θέμα είναι πάντα και ο αντίπαλος και αυτός φέτος έκανε τρεις σερί ήττες από Νόριτς, Μπόρνμουθ και Στόουκ. Τι συζητάμε, το νεκροί εναντίον πεθαμένων;

Δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι. Το ραντεβού ήρθε τη χειρότερη στιγμή. Αναγκαστικά θα το ζήσουμε, με την ελπίδα πως την επόμενη φορά θα είναι όπως πρέπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Λίβερπουλ - Γιουνάιτεντ: 50 φωτογραφικά στιγμιότυπα από το μεγαλύτερο αγγλικό ντέρμπι

News 24/7

24MEDIA NETWORK