Αφού ο Σίλβα έκανε τόσα λάθη, γιατί τον κράτησαν;

O Θέμης Καίσαρης γράφει για το διαζύγιο Ολυμπιακού και Μάρκο Σίλβα, την επικοινωνιακή καταιγίδα, τα λάθη που χρεώθηκαν στον Πορτογάλο, την επιλογή Βίκτορ, αλλά και το μπάτζετ που μειώνεται.

Αφού ο Σίλβα έκανε τόσα λάθη, γιατί τον κράτησαν;

Έχουν ήδη γραφτεί χιλιάδες λέξεις για το διαζύγιο Ολυμπιακού-Σίλβα. Πάντα αυτό συμβαίνει όποτε οι ερυθρόλευκοι ή όποια μεγάλη ομάδα αλλάζει προπονητή.

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για κάτι πρωτοφανές: έχουμε δει προπονητές να φεύγουν στα φιλικά, να φεύγουν μετά από τρία επίσημα ματς ενώ είναι αήττητοι, να φεύγουν πριν καν αναλάβουν γιατί τους πετάνε κορνέδες και τώρα είδαμε και προπονητή να φεύγει την τρίτη μέρα της προετοιμασίας.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Καμία επικοινωνία καταιγίδα από πλευράς Ολυμπιακού δεν μπορεί να φτιάξει την κατάσταση. Ο Σίλβα παραιτήθηκε και το έκανε γιατί ο Ολυμπιακός είχε το πλάνο του και δεν ήθελε να ακούσει τίποτα απ’αυτά που ήθελε, πρότεινε ή ζητούσε ο Πορτογάλος. Μία, δύο, τρεις, παραιτήθηκε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Βέβαια, υπάρχει η επικοινωνιακή προσπάθεια του Ολυμπιακού να μειώσει τον Σίλβα. Οι αποτυχίες στις μεταγραφές, τα ματς με Άρσεναλ, Άντερλεχτ και ΑΕΚ, η διαχείριση του Καμπιάσο, η περίφημη ελληνοποίηση. Σε κάποια ο Ολυμπιακός έχει δίκιο, σε κάποια όχι.

ΤΟΝ ΜΕΙΩΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝ

Αλλά, μισό λεπτό. Ο Ολυμπιακός μειώνει τη δουλειά του προπονητή που η ομάδα αποφάσισε να κρατήσει μετά το τέλος της σεζόν. Του προπονητή που αν δεχόταν ο,τι έκανε η ομάδα, θα ήταν ακόμα στο τιμόνι της. Δεν είναι ακριβώς τιμητικό για τον Ολυμπιακό πως αποφάσισε να κρατήσει έναν προπονητή που έκανε τόσα λάθη και θα συνέχιζε μαζί του αν ο Σίλβα δεν υπέβαλε την παραίτησή του.

Αν ο Σίλβα έκανε τόσα λάθη και είχε τόσα προβλήματα, τότε γιατί πόσο σωστή επιλογή ήταν; Αν έκανε τόσα λάθη τότε γιατί ο Ολυμπιακός τον κράτησε μετά την πρώτη σεζόν και αποφάσισε να συνεχίσει μαζί του; Ή οι ερυθρόλευκοι έκαναν ένα αδικαιολόγητο λάθος ή ο Σίλβα δεν ήταν τόσο για πέταμα όσο τον παρουσιάζουν τώρα. Δεν γίνεται να ήταν και χάλια προπονητής και σωστή η επιλογή του Ολυμπιακού να τον κρατήσει.

Όσο πιο πολλά του χρεώνουν τώρα που έφυγε, τόσο πιο δύσκολο είναι να δικαιολογήσουν την απόφαση να τον κρατήσουν. Και οι φίλοι του Ολυμπιακού που πανηγυρίζουν που έφυγε ο Σίλβα για πιστεύουν πως όντως φταίει για όλα αυτά τα “εγκλήματα”, ας σκεφτούν πως η διοίκηση τον διάλεξε, η διοίκηση τον κράτησε, η διοίκηση θα τον είχε ακόμα στο τιμόνι αν ο ίδιος δεν είχε παραιτηθεί.

ΔΕΝ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ανεξαρτήτως της επικοινωνιακής καταιγίδας του Ολυμπιακού, που θυμίζει γυναίκα που προσπαθεί να βγάλει τον πρώην της ως τον πιο σκάρτο τύπο του σύμπαντος, η αλήθεια είναι πως είναι και λίγο περίεργο το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ. Μετά τον τελικό του Κυπέλλου ήταν σαφές πως θα είναι δύσκολο για τον Σίλβα να συνεχίσει.

Το είχαμε συζητήσει και τότε. Στα προβλήματα και τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της σεζόν ήρθε να προστεθεί το λάθος που δεν κάνεις όταν κάθεσαι στον πάγκο του Ολυμπιακού: δεν χάνεις ντέρμπι, δεν χάνεις ντέρμπι από αντίπαλο που είναι τόσο βαθιά στα χαρακώματα με τον Ολυμπιακό που οι δύο πρόεδροι ανταλλάσσουν επιστολές με χαρακτηρισμούς καφενείου, δεν χάνεις ντέρμπι από αντίπαλο που μισεί ο Μαρινάκης σε τελικό Κυπέλλου.

ΧΡΕΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟ FINAL FOUR

Απλά δεν το κάνεις και ο Σίλβα το έκανε στον τελικό. Και όχι, δεν έχει σημασία αν φταίει ή όχι. Απώλεια Κυπέλλου με αντίπαλο την ΑΕΚ του Μελισσανίδη είναι από μόνη της αρκετή για να σε βγάλει στη σέντρα και να σου φορτώσει την ευθύνη ακόμα και για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε στο Final Four της Ευρωλίγκας και έχασε τον τελικό στο πόλο.

Έτσι πάνε τα πράγματα στην ομάδα που θεωρεί πως πρέπει να κερδίζει όλα τα ματς πρωταθλήματος και κυπέλλου.

ΤΟ ΦΙΤΙΛΙ ΕΙΧΕ ΑΝΑΨΕΙ

Μ’αυτά στο μυαλό, έγραψα μετά τον τελικό πως το φιτίλι για τον Σίλβα έχει ανάψει, πως ο τελικός τον άφησε μετέωρο. Δεν έχει σημασία το πότε θα σκάσει η βόμβα, σημασία έχει πως η διαδικασία ξεκίνησε. Αυτό πίστευα και υπέθετα πως ή ο Σίλβα θα φύγει άμεσα ή αυτό θα συμβεί.

Όχι, δεν μπορούσα με τίποτα να προβλέψω πως ο Ολυμπιακός θα κρατήσει (χωρίς κανείς να έχει καταλάβει γιατί) έναν προπονητή που δεν πολυγουστάρει πια μόνο και μόνο για να τον δει να παραιτείται τρεις μέρες μετά την έναρξη της προετοιμασίας.

Βίκτορ: Tabula rasa

Έγινε όμως. Και η ματιά στο μέλλον λέει Βίκτορ Σάντσεθ. Σαράντα ετών, με 13 μήνες προϋπηρεσία ως πρώτος προπονητής σε ομάδα. Λέξεις που αποδεικνύουν πως ο Ολυμπιακός τον προσέλαβε κυρίως για την εντύπωση που είχε κάνει στον σύλλογο όσο ήταν βοηθός του Μίτσελ παρά γιατί πείστηκε απ’τη δουλειά που πρόλαβε να κάνει ο Βίκτορ στην Ντέπορ.

Με μόλις μία πλήρη σεζόν ως πρώτος προπονητής και αυτήν σε ομάδα που είχε ως στόχο τη σωτηρία, είναι μάλλον ασφαλές να πούμε πως ο Βίκτορ είναι σχεδόν tabula rasa. Δεν μπορείς να πάρεις ως δείγμα όσα έκανε στην Ντέπορ για να μιλήσεις για πάγια φιλοσοφία, τακτική, διατάξεις, τρόπο παιχνιδιού.

Απλώς μπορείς να τα καταγράψεις. Άπειρες ισοπαλίες (18), αδυναμία για νίκες εντός έδρας (4), καταπληκτικός πρώτος γύρος, άθλιος δεύτερος. Παιχνίδι πίσω απ’την μπάλα (48% κατοχή), άπειρες μακρινές μπαλιές (81 σε κάθε παιχνίδι, 2η ομάδα στην Πριμέρα), ένταση και παιχνίδι στην κόντρα, πολλά σουτ έξω απ’την περιοχή (το 49% των τελικών).

Περισσότερα θα πούμε σε επόμενο κείμενο, γιατί ο Βίκτορ έχει μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες στο σύντομα πέρασμα του απ’την Ντέπορ. Μέχρι τότε, είναι σαφές πως ο Ολυμπιακός τον είχε κρατήσει στο μυαλό του και πως οι ερυθρόλευκοι εξακολουθούν να πηγαίνουν σε προπονητές μικρούς σε ηλικία και σχετικά άπειρους, ειδικά στις συνθήκες του ακραιφνούς πρωταθλητισμού που επικρατούν στο λιμάνι.

ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ, ΟΙ ΣΤΟΠΕΡ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ

Και μέχρι να δούμε έστω τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του Βίκτορ, ας κρατήσουμε κάτι. Είτε με Σίλβα, είτε με Βίκτορ, δύο πράγματα ισχύουν.

Πρώτον, ο Ολυμπιακός κατεβάζει το μπάτζετ του. Δεύτερον, οι ερυθρόλευκοι έχουν ακόμα ξένους στόπερ τον Μποτία και τον Ντα Κόστα, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποχαιρετήσει αυτόν που έπαιζε πίσω τους και φρόντιζε να γλιτώνει το 0-1 του αντίπαλου για να έρθει μετά “η εύκολη νίκη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τσάρλυ: Η σωστή απόφαση με Σίλβα και το ρίσκο με Βίκτορ
Ο τρομερός διάλογος Βρέντζου-Σίλβα και οι... αϋπνίες του Πορτογάλου
Ποιοι χάρηκαν και ποιοι λυπήθηκαν με την αποχώρηση Σίλβα

News 24/7

24MEDIA NETWORK