Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Η αγορά του Ρομπέρτο που δεν κόστισε έξι εκατομμύρια. Οι αγορές των Πέρες-Εντινγκά που τελικώς ήταν δανεισμοί. Ο Θέμης Καίσαρης αναρωτιέται γιατί άλλα γράφουν τα ΜΜΕ και άλλα ισχύουν στην πραγματικότητα.

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Ο Ρομπέρτο αποτελεί παρελθόν απ’τον Ολυμπιακό. Ο Ισπανός τερματοφύλακας θα κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του και θα επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Εσπανιόλ τον έκανε δικό της, αφού τα βρήκε με τον Ολυμπιακό στα τρία εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση της η ισπανική ομάδα.

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο Ρομπέρτο ήρθε αρχικά ως δανεικός, με την καριέρα του σε πτώση. Στον Ολυμπιακό είχε την ευκαιρία να λάμψει, να νοιώσει σημαντικός, να φτιάξει κατά πολύ το όνομά του. Είναι μάλλον περίεργο να έχει δώσει ο Ολυμπιακός έξι εκατομμύρια για να τον αποκτήσει και δύο χρόνια αργότερα, στη μέση του τετραετούς συμβολαίου, να τον πουλάει για τη μισή τιμή.

Κάτι δεν κολάει. Δεν είναι λογικό μια ομάδα να δώσει έξι εκατομμύρια ευρώ για έναν παίκτη, η μεταγραφή να πιάσει 100%, ο παίκτης να λάμψει στη βιτρίνα του Champions League, να εκτοξεύσει την αξία του και να φεύγει με τα μισά λεφτά.

Κι αυτό που δεν κολλάει είναι πως ο Ολυμπιακός δεν έδωσε ποτέ έξι εκατομμύρια για να αποκτήσει τον Ρομπέρτο. Δεν έδωσε ποτε έξι εκατομμύρια, παρότι έχετε κάθε δίκιο να θυμάστε πως αυτή ήταν η πληροφόρηση τότε. Ναι, αυτή ήταν, "δικός του για έξι εκατομμύρια".

"ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΟ"

Ήταν 5η Φεβρουαρίου του 2014, όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Πανιώνιο τα ηχεία του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" πληροφόρησαν τον κόσμο πως ο δανεικός Ρομπέρτο γίνεται πλέον ο Ρομπέρτο του Ολυμπιακού, που τον αγοράζει απ'την Ατλέτικο.

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Και τα MME είχαν το υπόλοιπο ρεπορτάζ. Τετραετές συμβόλαιο, ένα εκατομμύριο οι ετήσιες απολαβές του παίκτη και έξι εκατομμύρια ευρώ το κόστος της μεταγραφής. Το λέγαμε και εμείς εδώ στο Contra.gr

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

το έλεγαν άλλα site, το είπαν και οι εφημερίδες την επόμενη μέρα.

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Όλοι συμφωνούσαν, ο Ολυμπιακός έδωσε έξι εκατομμύρια για τον Ρομπέρτο. Κι αυτό δεν ήταν αλήθεια.

ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΔΥΟΜΙΣΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Όπως γνωρίζουμε απ’την εκτενή αναφορά της ιστοσελίδας "Football Leaks" ο Ολυμπιακός έδωσε στην Ατλέτικο 2.500.000 ευρώ, ενώ η Μπενφίκα δεν αξίωσε τίποτα για τα δικαιώματα του παίκτη. Αυτό είναι το ποσό.

Δυόμιση εκατομμύρια ευρώ στην Ατλέτικο, συν κάποια μπόνους: 125.000 ευρώ για κάθε σεζόν που οι ερυθρόλευκοι δίνουν το παρόν στους ομίλους του Champions League. Αυτά έλεγαν καθαρά τα έγγραφα, τα συμβόλαια που παρουσίασε το "Football Leaks".

ΟΛΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΛΟΓΙΚΑ

Δυόμιση εκατομμύρια. Ούτε έξι, ούτε πέντε, ούτε τέσσερα. Δυόμιση εκατομμύρια, που αυτομάτως τα κάνουν όλα να μοιάζουν λογικά. Αφού ο Ρομπέρτο κόστισε δυόμιση εκατομμύρια, τότε είναι λογικό η ρήτρα που μπήκε στο ιδωτικό συμφωνητικό με τον Ολυμπιακό να μην ξεπερνάει τα 5.5.

Αφού ο Ρομπέρτο κόστισε δυόμιση εκατομμύρια, τότε είναι λογικό να πουλήθηκε με το ίδιο ποσό, με δεδομένη τη θέλησή του να φύγει, που "αδυνάτισε" τη διαπραγματευτική ικανότητα του Ολυμπιακού.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ "ΔΩΣΕΙ" ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ;

Όλα πλέον έχουν λογική, δεν προκαλούν απορίες. Εκτός από μία, βασική. Γιατί ο Ολυμπιακός να πει σε ΜΜΕ και κόσμο ένα ποσό που ήταν υπερ-διπλάσιο απ’το πραγματικό; Γιατί να "δώσει" προς τα έξω ένα ποσό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερυθρόλευκοι έχουν κάνει κάτι τέτοιο όσον αφορά μεταγραφικές κινήσεις.

Ο ΠΕΡΕΣ ΤΩΝ 2.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ 3.5 ΧΡΟΝΙΑ

Τον Ιανουάριο του 2014 ο Ολυμπιακός ζει την πιο “καυτή” χειμερινή μεταγραφική περίοδο απ’την εποχή Κοσκωτά. Ο Βάις αποχωρεί για το Κατάρ και το μεγάλο deal είναι η πώληση του Μήτρογλου στη Φούλαμ για 15 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ολυμπιακός δεν πουλάει μόνο, αλλά φέρνει και παίκτες. Ο Μαρκάνο πιάνει λιμάνι για 2η φορά, ο Βαλντές έρχεται για την επίθεση και ο Ερνάν Πέρες για το κενό που άφησε ο Βάις.

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Τα ΜΜΕ είναι κατηγορηματικά. Ο Βαλντές είναι δανεικός, αλλά ο Πέρες είναι κανονική μεταγραφή.

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Αγοράστηκε απ’τη Βιγιαρεάλ για 2-2.5 εκατομμύρια ευρώ και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 3.5 χρόνια.

ΟΤΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΕΓΙΝΕ ΔΑΝΕΙΚΟΣ

Δυόμιση μήνες αργότερα, ο Πέρες τραυματίζεται σοβαρά στις 13 Απριλίου στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα, στη φιέστα δηλαδή του Ολυμπιακού. Οι εξετάσεις λένε ρήξη χιαστού και τη γνωστή αποχή των έξι μηνών, για "σοκ στον Ολυμπιακό".

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Τα πρώτα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για τον παίκτη "που θα χάσει τους αγώνες του Κυπέλλου, αλλά και την καλοκαιρινή προετοιμασία".

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Λίγες μέρες αργότερα, τα ΜΜΕ αναφέρουν ξαφνικά πως ο Πέρες ήταν δανεικός και μετά τον σοβαρό τραυματισμό του θα επιστρέψει στη Βιγιαρεάλ. Έτσι και γίνεται, με τον ίδιο τον Παραγουανό να ανακοινώνει την επιστροφή του στις 23 Απριλίου στα social media.

Ο ΕΝΤΙΝΓΚΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Στις 7 Ιουλίου του 2014 ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Ντελβίν Εντινγκά απ’τη Μονακό. Ο Εντινγκά είχε ήδη αγωνιστεί ως δανεικός για έναν χρόνο στους ερυθρόλευκους και όλα τα ρεπορτάζ συμφωνούν πως ο Ολυμπιακός αποφάσισε να τον αγοράσει. Γίνεται μάλιστα λόγος για πληρωμή της ρήτρας των 3.000.000 ευρώ και για τριετές συμβόλαιο.

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Την επόμενη μέρα ήρθε η αλήθεια μέσω της Μονακό. Οι Μονεγάσκοι ανακοίνωσαν επίσημα την ανανέωση του δανεισμού του Εντινγκά, που για δεύτερη σερί σεζόν θα αγωνιζόταν ως δανεικός στον Ολυμπιακό.

Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ρομπέρτο

Ούτε αγορά, ούτε ρήτρα, ούτε τρία εκατομμύρια, ούτε συμβόλαιο.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες αποδείχθηκε πως όσα έγραψαν τα ΜΜΕ και διάβασε ο κόσμος για αγορά του Εντινγκά δεν ήταν αλήθεια. Τα έβγαλαν οι ρεπόρτερ απ’το μυαλό τους και συνενοήθηκαν να τα γράψουν; Προφανώς και όχι, θα τα διέψευδε ο Ολυμπιακός αμέσως.

Δεν το έκανε, όπως δεν το έκανε και στην περίπτωση του Πέρες. Τελικώς ήρθε η “διόρθωση” επειδή η Μονακό είπε επίσημα τι είχε συμβεί και επειδή ο Πέρες τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο.

ΕΝΑ ΑΟΡΙΣΤΟ "ΠΗΡΑΜΕ ΤΟΝ ΤΑΔΕ"

Στο καθαρά τυπικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός είναι καθαρός. Πολύ απλά γιατί σε καμία απ’αυτές τις τρεις περιπτώσεις δεν έχει πει επίσημα κάτι που αποδείχθηκε αναληθές. Οι ανακοινώσεις είναι πάντα αόριστες. Ανακοινώνεται η απόκτηση του τάδε. Ούτε ξεκαθάρισμα αν μιλάμε για αγορά ή δανεισμό, ούτε κόστος μεταγραφής, ούτε διάρκεια συμβολαίου.

Καμια σχέση με την ανακοίνωση της Εσπανιόλ που χθες είπε πως αγόρασε τον Ρομπέρτο για τρία εκατομμύρια ευρώ, πως ο Ισπανός υπέγραψε συμβόλαιο για τρία χρόνια, με ρήτρα 14 εκατομμύριων ευρώ.

Ένα γενικό και αόριστο “πήραμε τον τάδε” με τα ρεπορτάζ να είναι αυτά που συμπληρώνουν το παζλ και δίνουν τις πληροφορίες που θέλει ο κόσμος.

ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠ'ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ

Είστε ελεύθεροι να πιστέψετε πως υπάρχει περίπτωση οι ρεπόρτερ όλων των ΜΜΕ να τα βγάζουν απ’το μυαλό τους και να συνεννοούνται για να γράψουν όλοι μαζί κάτι εντελώς αυθαίρετο.

Προφανώς και δεν συμβαίνει αυτό. Προφανώς και ο Ολυμπιακός είναι αυτός που είπε πως έδωσε έξι εκατομμύρια ευρώ για τον Ρομπέρτο, πως έδωσε τρία για να αγοράσει ον Εντινγκά μετά τον πρώτο χρόνο δανεισμού, πως ο Πέρες αποκτήθηκε με αγορά 2.5 εκατομμυρίων. Ο Ολυμπιακός είναι αυτός που δεν είπε την αλήθεια, ούτε στα ΜΜΕ και κυρίως ούτε στον κόσμο του, που ενημερώνεται απ’αυτά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;

Γιατί; Γιατί να μην πεις ακριβώς τι έχει συμβεί, με μια ανακοίνωση σαν αυτή της Εσπανιόλ; Και οκ, δικαίωμά κάθε ομάδας είναι να μην δίνει επίσημα οικονομικές λεπτομέρειες. Πολλές ομάδες το κάνουν, αλλά τουλάχιστον ενημερώνουν επίσημα αν πρόκειται για αγορά ή για δανεισμό. Και δεν λένε στον Τύπο πράγματα που δεν ισχύουν για ποσά.

Ποιος ο λόγος να μην λες τη αλήθεια στους οπαδούς της ίδιας σου της ομάδας και, ακόμα χειρότερα, να διοχετεύεις πράγματα που δεν ισχύουν στο Τύπο;

Και το τελευταίο ερώτημα: Αν είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, πόσες άλλες δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι πωλήσεις του Ολυμπιακού και τα χρήματα που έχασε από Ρομπέρτο
Από... χειμώνα, καλοκαίρι: Ο Ρομπέρτο από τον Φεβρουάριο στα ραντάρ της Εσπανιόλ
Ανακοίνωσε Ρομπέρτο η Εσπανιόλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK