Ο Πανιώνιος είναι αυτό που δεν τόλμησε ο Παναθηναϊκός

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την επιτυχία του εφετινού Πανιωνίου, την ομάδα του Ελληνικού Ονείρου.

Ο Πανιώνιος είναι αυτό που δεν τόλμησε ο Παναθηναϊκός

Όχι. Προφανώς και δεν ανακαλύψαμε φέτος τον Πανιώνιο. Η νίκη με 3-1 επί του ΠΑΟΚ και η συνέντευξη του κόουτς της χρονιάς, Μαρίνου Ουζουνίδη, στο Contra.gr και στον Νίκο Γιαννόπουλο είναι δύο καλές αφορμές να τον συζητήσουμε ξανά.

Πόσο θα αντέχει ο Πανιώνιος

Τον βαφτίσαμε από πέρσι. Γράφαμε τον Πανιώνιο ως την Greek Dream Team. Και όχι. Το νόημα δεν ήταν πως είναι η ελληνική Ομάδα Όνειρο. Το Greek Dream Team σήμαινε πως ο Πανιώνιος ήταν η ομάδα του Ελληνικού Ονείρου.

Η ομάδα που για συνεχόμενες σεζόν ήταν με δεμένα χέρια. Απαγόρευση μεταγραφών, οικονομικά προβλήματα, αδειοδότηση, Απήλιον. Χρονιές που ξεκινούσαν με την πιάτσα να αναρωτιέται "πόσο θα αντέχει ο Πανιώνιος, μήπως φέτος είναι η χρονιά του".

Η ομάδα του Ελληνικού Ονείρου

Μέσα σε όλα αυτά, ο Πανιώνιος έγινε η ομάδα του Ελληνικού Ονείρου. "Έλα εδώ, ως ελεύθερος ή δανεικός. Βρες στην πλατεία τον χρόνο που δεν θα έβρισκες αλλού, την ευκαιρία που δεν θέλει να σου δώσει άλλος, τις συνθήκες να παίξεις και να αποδείξεις πως αξίζεις, πως κάνει λάθος όποιος δεν σε πίστεψε ή δεν σε πιστεύει".

Ζήσε τ’όνειρό σου στην πλατεία, για να μην ζήσει ο Πανιώνιος εφιάλτες.

Αναγκαστικό πλάνο, αλλά και τόσο απλό. Τόσο απλό, όσο και λειτουργικό ποδοσφαιρικά. Στο ποδόσφαιρο πλέον δεν υπάρχουν νέες συνταγές. Όλα έχουν γίνει στο παρελθόν, όλα έχουν υιοθετηθεί. Το θέμα είναι τι επιλέγεις (έστω και αναγκαστικά) και πόσο καλά το εφαρμόζεις.

Ντεμαράζ με Ουζουνίδη

Πέρσι μπορεί ο Πανιώνιος να είχε Μπουμάλ και Ιμπαγάσα, αλλά στην ουσία ήταν ομάδα αυτών που άρπαξαν την ευκαιρία. Ήταν η ομάδα του Γιάννου, του Μητρόπουλου, του Κολοβού, του Τασουλή, του Φούντα, του Αργυρόπουλου, του Παπαδόπουλου, του Οικονόμου, του Σιώπη, του Παντίδου, του Πάνου, του Χατζηισαϊα, του Κόρμπου, του Μασούρα, του Μπακασέτα, του Μπούζα και του Ρισβάνη. Όλοι αυτοί έπαιξαν πάνω από δέκα ματς στη Superleague.

Όλοι μαζί, με τον Ουζουνίδη στον πάγκο, έκαναν οκτώ νίκες, οκτώ ισοπαλίες και έξι ήττες σε 22 ματς. Μάζεψαν 32 βαθμούς και ο Πανιώνιος τερμάτισε 12ος με 43 βαθμούς.

Φέτος έπαιξαν περισσότερο

Ο Γιάννου έφυγε για τον Αστέρα, ο Γιαννακόπουλος πήγε στον Παναθηναϊκό, ο Ιμπαγάσα σταμάτησε, ο Παντίδος έμεινε ελεύθερος, οι δανεικοί Κολοβός και Φούντας αποχαιρέτησαν.

Ο Πανιώνιος δεν είχε επιλογή παρά να συνεχίσει την ίδια λογική. Ήρθαν δανεικοί ο Διούδης και ο Καραμάνος. Ήρθαν ελεύθεροι ο Χαλκιαδάκης, ο Ανσαριφάρντ, έγιναν μόνιμοι οι περσινοί δανεικοί Καθάριος και Ρισβάνης. Ταυτόχρονα φέτος έπαιξαν περισσότερο αυτοί που ήταν στην ομάδα και πέρσι.

Ο Σιώπης έχει ήδη 1.000 αγωνιστικά λεπτά περισσότερα από πέρσι: απ’τα 1.484 λεπτά, στα 2.426. Ο Ρισβάνης απ’τα 865’ είναι ήδη φέτος στα 2.225’. Ο Μπακασέτας πέρσι έπαιξε 771 λεπτά, φέτος μετράει 2.220. Ο Μασούρας απ’τα 317 λεπτά "πέταξε" στα 1.624. Ακόμα και ο Χατζηισαϊας έπαιξε περισσότερο φέτος, παρότι έφυγε τον Ιανουάριο: πέρσι 1.381 λεπτά συμμετοχής, φέτος 1.787. Ο Βαλεντίνος Βλάχος πέρσι πάτησε χορτάρι Super League για μόλις 54 λεπτά, φέτος έχει παίξει 1.910. Ο Καθάριος ίδρωσε για 88’, φέτος για 567’.

Μου έβγαλαν τη γλώσσα στο δεύτερο γύρο

Τα περσινά "όργια" του Γιάννου και του Κολοβού τα κάνει ο Μπακασέτας, με σημαντική βοήθεια απ’τον Ανσαριφάρντ και τον Καραμάνο. Τον Ιανουάριο ο Μητρόπουλος έμεινε ελεύθερος και πουλήθηκε το δίδυμο Μπουμάλ-Χατζηισαϊα. Οι δυο τους απέφεραν 1.100.000 ευρώ, τεράστια οικονομική ανάσα, αλλά η ομάδα δεν σταμάτησε, συνέχισε.

Αφελώς πίστευα τότε πως ειδικά η φυγή του Μπουμάλ θα "φρενάρει" τους Νεοσμυρνιώτες που θα δυσκολεύονταν πολύ χωρίς αυτόν. Ο Πανιώνιος και ο Ουζουνίδης μου έβγαλαν τη γλώσσα. Στο δεύτερο γύρο έχουν πέντε νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες, από Ολυμπιακό και Λεβαδειακό. Συγκομιδή 21 βαθμών. Στο ίδιο διάστημα η ΑΕΚ έχει 27 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός 26, ο ΠΑΟΚ 21 και ο "Ευρωπαίος" Αστέρας των μεταγραφών μόλις 16.

Παιδομάζωμα από παντού

Ο Πανιώνιος δεν είχε πολλές επιλογές μέσα στα προβλήματά του. Όμως, ήταν αναγκασμένος να βρει ένα σχέδιο και να το εκτελέσει όσο καλύτερα μπορεί. Ευκαιρίες σε παίκτες όλων των ειδών.

Να έρθει από τα Χανιά ο Χατζηισαϊας, απ’τον Ηλυσιακό ο Μασούρας, απ’τον Φωστήρα ο Τασουλής, απ’τους νέους του Ολυμπιακού ο Σιώπης, απ’τον Απόλλωνα ο Αργυρόπουλος. Να επιστρέψουν απ’το εξωτερικό Φούντας, ο Γιαννακόπουλος, ο Οικονόμου, ο Διούδης. Να πάρουμε τον έμπειρο Κόρμπο, τον Μητρόπουλο που δεν έκανε πια στον Παναιτωλικό, τον Μπακασέτα που δεν τον πιστεύουν στον Αστέρα, τον Μπαργκάν που ξέρει το πρωτάθλημα, να τραβήξουμε και το λαχείο του Μπουμάλ απ’τα Ψαχνά. Να πάρουμε Χαλκιαδάκη απ’τον Ολυμπιακό και Ρισβάνη απ’τον Παναθηναϊκό.

Δεν ήταν οι μόνοι, στη Νέα Σμύρνη μάζεψαν κι άλλους, που πιθανότατα να τους μάθουμε στο μέλλον. Τους πήραν, τους έβαλαν, τους βγήκαν. Κάποιοι απ’την αρχή, κάποιοι στην πορεία. Οι δύο καλύτεροι έφυγαν, άλλοι λάμπουν στη θέση τους, η φάμπρικα δεν σταματά.

Αυτό που δεν τόλμησε

Ο Πανιώνιος έγινε αυτό που τελικά δεν τόλμησε ποτέ ο Παναθηναϊκός: η ομάδα που θα διαλέγει παίκτες, θα τους δίνει πραγματική ευκαιρία και θα τους αναδεικνύει για να καλυτερέψει τη μοίρα του. Στη Νέα Σμύρνη έκαναν την κρίση ευκαιρία για κάτι διαφορετικό, που δεν ήταν τόσο επιλογή, όσο αναγκαιότητα να δουλέψει. Ο Παναθηναϊκός πριν τρία χρόνια ξεκίνησε κι αυτός με το δικό πλάνο για την κρίση και πλέον μοιάζει τόσο μακρινό όσο και οι εποχές των ευρωπαϊκών θριάμβων.

Αιώνες φαίνεται να έχουν περάσει απ’την εποχή των μικρών, των Ελλήνων, των ξένων με προοπτική, του πλάνου ανάδειξης παικτών, της υπομονής. Ένας Καρέλης απ’τους μέσα και ο Καπίνο στο τέρμα αυτοί όντως έπαιξαν, αναδείχθηκαν και πουλήθηκαν.

Τρία χρόνια μετά

Τρία χρόνια μετά από εκείνο το ξεκίνημα το καλοκαίρι του 2013, ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερους ξένους από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Τρία χρόνια μετά το ρόστερ του Παναθηναϊκού έχει μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας και απ’τους τρεις μεγάλους. Τρία χρόνια μετά ο Παναθηναϊκός δεν έχει Έλληνα (βασικό ή έστω ελπιδοφόρο) στις θέσεις της άμυνας, εκεί που πρώτα απ’όλα προσπαθείς να βγάλεις παίκτη.

Τρία χρόνια μετά τα νέα στοιχήματα είναι τα αδέρφια Βλαχοδήμου, ενώ ο Ρισβάνης παίζει στον Πανιώνιο, ο Τριανταφυλλόπουλος δεν είχε την παραμικρή εξέλιξη, ο Δώνης είναι στο Λουγκάνο, ο Λαγός μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τρία χρόνια μετά ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει να αναδείξει έναν ξένο που τον πήρε μικρό, τον βελτίωσε και ανέβασε την μεταπωλητική του αξία.

Σταθερά

Ο Πανιώνιος θριάμβευσε και μαζί του και ένα κομμάτι του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Το κλειδί δεν είναι μόνο πως διάλεξαν ένα πλάνο και το δούλεψαν καλά, αλλά το γεγονός πως επέμεναν σ’αυτό, κυρίως γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό ήταν και είναι πως δεν κράτησε σταθερά το καράβι στην αρχική ρότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

O Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο coach της χρονιάς

News 24/7

24MEDIA NETWORK