To μπάσκετ έχει ξεφύγει από τα χέρια των προπονητών

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλάζει και για να μη βρεθείς απροετοίμαστος, θα ήταν χρήσιμο να συντονιστείς με τις εξελίξεις. Οι οποίες εξελίξεις είναι καταιγιστικές, όπως το μπάσκετ που παίζεται πια στην Euroleague.

To μπάσκετ έχει ξεφύγει από τα χέρια των προπονητών

O Γιώργος Μπαρτζώκας είπε το βράδυ της Παρασκευής 28/10, μεταξύ πολλών άλλων, πως "σε κάθε παιχνίδι χάνουμε και από έναν παίκτη. Αυτό δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Το ζουν οι περισσότερες ομάδες. Είμαι εδώ για να βρω λύσεις, ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσει να 'χει η ομάδα αυτοπεποίθηση. Αν με ρωτάτε για το καλεντάρι που έχουμε στην Euroleague, έχω να πω κατ' αρχάς ότι σέβομαι πάρα πολύ τον Jordi Bertomeu για όσα έχει κάνει για το σπορ και τη διοργάνωση που είναι εξαιρετική για τους θεατές και τους τηλεθεατές, αλλά το μπάσκετ έχει φύγει από τα χέρια των προπονητών.

Κάποιες φορές χρειάζεται να είμαστε περισσότερο ψυχολόγοι, από ό,τι κόουτς, γιατί όταν παίζεις ένα ματς την Τετάρτη, ένα την Παρασκευή και ένα την Κυριακή το πρωί, πριν ένα ακόμα την Τετάρτη δεν έχεις χρόνο να προπονηθείς, να βελτιωθείς.

Πολλοί παίκτες τραυματίζονται γιατί η Euroleague προσπαθεί να γίνει σαν το ΝΒΑ, με 82 αγώνες σε κάθε σεζόν. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στην Ευρώπη είναι άρδην διαφορετικές από εκείνες στο ΝΒΑ. Κατ' αρχάς, η πίεση είναι διαφορετική, γιατί όταν χάνεις ένα ματς στην Ευρώπη έχεις "κηδεία", ενώ στο ΝΒΑ δεν συμβαίνει τίποτα, ακόμα και αν η ήττα έλθει αφότου έχεις προηγηθεί με 80 πόντους. Τα καταλαβαίνω όλα αυτά, αλλά το μπάσκετ έχει ξεφύγει από τους προπονητές και για εμάς, αυτό είναι πρόβλημα".

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ

Σε περίπτωση που δεν θυμάσαι, να σου πω ότι οι τραυματισμοί στους οποίους αναφέρεται ο Μπαρτζώκας ήταν των Κόπονεν, Ναβάρο, Ράις, Ντόλμαν και εσχάτως του Πάου Ρίμπας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του "βγήκαν" σήμερα (29/10) και επιβεβαίωσαν τη ρήξη στον αχίλλειο τένοντα. Πράγμα που σημαίνει πως θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, με τον Πάμπλο Πριχιόνι να κυκλοφορεί ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του.

Το θέμα είναι πως ο 29χρονος γκαρντ είχε επιστρέψει από τραυματισμό, στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα που έπαθε τη ρήξη. Και όπως αποκαλύπτουν πηγές από την Καταλονία, επέστρεψε στο παρκέ χωρίς είναι 100% έτοιμος. Πράγμα που ίσχυσε και για τον Ταϊρίς Ράις, παίκτης που απέτυχε να ηγηθεί των "μπλαουγκράνα" στη Σερβία, όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε -λόγω ενοχλήσεων.

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

Το αμέσως επόμενο ερώτημα που τέθηκε ήταν "ποιος πήρε την απόφαση της επιστροφής". Η πραγματικότητα θέλει τη συντριπτική πλειοψηφία των τραυματιών παικτών να δηλώνει έτοιμη, πριν την ώρα της. Την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ο προπονητής, αφότου συμβουλευτεί το ιατρικό τιμ. Πριν καταδικάσεις, θυμίσου πως πρόκειται για ανθρώπους που κρίνονται από τα αποτελέσματα.Θα έλεγες λοιπόν, ότι υπάρχει μια κάποια -τεράστια- πίεση και του προπονητικού τιμ που είναι καινούργιο, αλλά και των παικτών που αγωνίζονται υπό νέο κόουτς. Αν επικρατήσει η λογική, αντιλαμβάνεσαι πως είναι καλύτερο να χάσεις ένα παιχνίδι από ό,τι να χάσεις έναν παίκτη. Μόνο που η λογική έχει χαθεί από τη Euroleague. Κάποια στιγμή θα... τη ξαναδούμε. Θα είναι όταν προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK