Ακατάλληλος και με τη βούλα ο Σκίμπε

Καυστικός και αποκαλυπτικός Τσάρλυ. Ποιον αγώνα έδειξε ο Μίκαελ Σκίμπε στους διεθνείς πριν από το πρώτο ματς με την Κροατία, τι απορίες προκάλεσε η επιλογή και γιατί ο Γερμανός προπονητής έπεισε ότι μ' αυτόν στον πάγκο η Εθνική ομάδα δεν μπορεί να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÅËËÁÄÁ - ÊÑÏÁÔÉÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - CROATIA  / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÊÕÐÅËËÏ / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÅËËÁÄÁ - ÊÑÏÁÔÉÁ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - CROATIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αυτές τις ημέρες διεξάγονται επτά ζευγάρια μπαράζ, για να δοθούν τα τελευταία εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Σε αυτήν την αγχωτική διαδικασία μόνο η Εθνική μας αποκλείστηκε από το πρώτο παιχνίδι.

Ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε τον αγώνα στο Ζάγκρεμπ έκανε διαδικαστικού χαρακτήρα τη ρεβάνς στο "Καραϊσκάκης". Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα αρκετά κείμενα στήριξης του Σκίμπε, σε μία λογική πως αξίζει να παραμείνει στον πάγκο της Εθνικής μας.

Νομίζω πως είναι εύκολο να γίνει κατανοητό πως το γεγονός ότι ήταν τελείως αδιάβαστος και παρουσίασε απροετοίμαστους τους διεθνείς μας χωρίς τη γνώση που χρειάζονταν για τον τρόπο παιχνιδιού της Κροατίας, ώστε να είναι σε θέση να φανούν ανταγωνιστικοί τον κάνει ακατάλληλο για τη συνέχεια.

Θέλω να είμαι δίκαιος. Ο αντίπαλος μας ποιοτικά ήταν ανώτερος, θα μπορούσε ο Σκίμπε να είχε κάνει την καλύτερη προεργασία και να αποκλειστούμε, όμως θα ξέραμε πως η προσπάθεια έγινε. Εδώ δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Διαβάζω με έκπληξη πως τάχα οι ποδοσφαιριστές θέλουν την παραμονή του Σκίμπε στον πάγκο της Εθνικής μας.

Ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει την άποψη του και ο δημοσιογράφος το δικό του ρεπορτάζ. Η πραγματικότητα όμως είναι πως οι διεθνείς που πραγματικά ενδιαφέρονται, σε μεταξύ τους συζητήσεις μετά το παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ τόνιζαν πως δεν γνώριζαν σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο παιχνιδιού των Κροατών, όπως π.χ τον τρόπο που κινείται ο Κράμαριτς στα δεξιά.

ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΞΕ ΑΓΩΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 17 ΜΗΝΕΣ

Ο Σκίμπε πριν από το πρώτο παιχνίδι τούς έδειξε σε βίντεο δύο αγώνες της Εθνικής Κροατίας, τον τελευταίο με τους Ουκρανούς και, κρατηθείτε, το πρώτο παιχνίδι από τα τελικά του Ευρωπαϊκού του 2016, που κέρδισαν του Τούρκους.

Κάθισαν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και παρακολούθησαν όλοι μαζί τον αντίπαλο που τους χωρίζει από το να πάνε Μουντιάλ σε αγώνα που είχε διεξαχθεί πριν από 17 μήνες.

Μπήκαν στο γήπεδο και δεν ήξεραν ποιος μάρκαρε ποιον. Ο πάγκος φώναζε στον Μανιάτη πως τον Πέρισιτς έπρεπε να τον πάρει αυτός και όχι ο Παπαδόπουλος. Το σχέδιο σε κάθε περίπτωση ήταν λανθασμένο, την ανάλυση για τον αγώνα στο Ζάγκρεμπ την έκανα αμέσως μετά το παιχνίδι.

Ήταν η πρώτη φορά που είδα ομάδα που κατέβηκε να αμυνθεί, να έχει διάταξη που δεν ταιριάζει καθόλου στο ποδόσφαιρο του αντιπάλου και γι' αυτόν τον λόγο έβαλα τίτλο, ο Σκίμπε μάς κατέβασε για άλλον αγώνα. Τις επόμενες ημέρες πήρα και τις απαντήσεις μου.

Ο αγώνας στο "Καραϊσκάκης" μπορεί να θεωρηθεί κερδισμένος, από άποψη διάθεσης. Είναι επικίνδυνο σε παιχνίδι που δίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από μία "βαριά" ήττα, που ήρθε μέσα από πολλά λάθη τόσο από το τεχνικό επιτελείο όσο και από τους ποδοσφαιριστές, να έρθει η διάλυση. Σημαντικό που οι διεθνείς μας έβγαλαν προσωπικότητα και έδωσαν τη μάχη τους.

Από την αρχή του αγώνα έδειξαν διατεθειμένοι να βγάλουν μεγαλύτερη ένταση στις ενέργειες τους. Βοήθησε στο να έχουμε αμυντική ασφάλεια η παρουσία του Μανωλά στο κέντρο της άμυνας και του Τοροσίδη στα δεξιά στον χώρο του Πέρισιτς, όπως και η χρησιμοποίηση στον άξονα του Ζέκα.

Ο Σκίμπε χρειάστηκε ν' αποκλειστούμε για να καταλάβει πως ο πιο ικανός ποδοσφαιριστής μας στο πρεσάρισμα πρέπει να βρίσκεται στον χώρο που αρχίζουν την ανάπτυξη οι Μόντριτς - Ράκιτιτς. Είναι απίστευτο που έπρεπε να αποκλειστούμε για να δούμε τον Ζέκα πάνω στους δύο.

Κρατάμε πως σε αυτό το διαδικαστικό, όπως εξελίχθηκε, παιχνίδι είχαμε ποδοσφαιριστές που πολέμησαν για να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι από τη διοργάνωση. Η αλήθεια είναι πως βοήθησε για να κερδίσουμε πολλές μονομαχίες και να πάρουμε μόνιμα κατοχή μπάλας πάνω από 60% το γεγονός πως οι Κροάτες δεν είχαν λόγο να πάρουν το παραμικρό ρίσκο.

Ο καθένας καταλαβαίνει πως όσες φορές να παίξουμε με τους Τζιόλη, Ταχτσίδη και Ζέκα στο κέντρο την κατοχή μπάλας από τους Μόντριτς, Ράκιτιτς και Μπροζόβιτς δεν θα την παίρναμε. Ήθελαν και μας την έδωσαν.

Πάντως πρώτα αποκλειστήκαμε και μετά ο Σκίμπε εφάρμοσε σχέδιο που μας επέτρεπε να αντιμετωπίσουμε τα ατού των Κροατών.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο Σκίμπε δεν μας έκανε κακό, η αλήθεια είναι πως το πρόσημο είναι θετικό, σταμάτησε η πτώση, επιστρέψαμε στο ποδόσφαιρο που μας ταιριάζει και παλέψαμε για την πρόκριση. Σε δύο αγώνες διαφορετικών συνθηκών όμως αποδείχτηκε ακατάλληλος για το παραπάνω βήμα.

Στο παιχνίδι με την Εσθονία με δική του ευθύνη φέραμε ένα αποτέλεσμα που λογικά θα μας άφηνε εκτός μπαράζ και χρειαστήκαμε να έρθει ένα υπέρ μας κύκλος αποτελεσμάτων στο δικό μας και στους υπόλοιπους ομίλους για να πάμε στα μπαράζ. Προσωπικά μού έκανε πολύ άσχημη εντύπωση που ο Σκίμπε γελούσε μετά το 0-0 με την Εσθονία και ήταν μες στην καλή χαρά, μετά το τέλος ενός καταστροφικού παιχνιδιού.

Έχει επίσης τεράστια ευθύνη για το γεγονός πως δεν καταφέραμε να πολεμήσουμε με τους Κροάτες. Είμαι προσεκτικός και δίκαιος σε αυτά που γράφω, δεν του ρίχνω ευθύνες που αποκλειστήκαμε, αλλά που δεν εφάρμοσε ένα πλάνο που να επιτρέπει στους διεθνείς μας να πολεμήσουν.

Επίσης ήταν άδικος. Δεν εκμεταλλεύτηκε την καλή κατάσταση της ΑΕΚ που έχει δώσει μάλιστα με επιτυχία ευρωπαϊκά παιχνίδια σε υψηλούς ρυθμούς. Δεν επιτρέπεται ο Μπακάκης να είναι μόνιμα έξω από τις κλήσεις και να μην έχει δοθεί σημαντικός ρόλος στον Χριστοδουλόπουλο.

Η Εθνική κατάφερε να φύγει από αυτήν την προκριματική φάση με ψηλά το κεφάλι και να αφήσει πίσω της την ταπεινωτική διοργάνωση των προκριματικών για το Ευρωπαϊκό του 2016. Αποδείχθηκε όμως σε κρίσιμα σημεία αυτής της πορείας πως, αν θέλει να επιστρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις, θα χρειαστεί έναν καλύτερο προπονητή από τον Σκίμπε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK