Γιουβέντους-Ρεάλ: Η σύγκρουση δύο τέλειων ομάδων

Φέτος ζήσαμε ένα συναρπαστικό Τσάμπιονς Λιγκ, με σπουδαίες σειρές που έφερε έναν τελικό με δύο παραδοσιακές δυνάμεις που έφτασαν άξια μέχρις εδώ. Στο Κάρντιφ περιμένουμε να έρθει η κορύφωση μίας έτσι και αλλιώς εξαιρετικής σεζόν. Αναλύει όλα τα δεδομένα του τελικού ο Τσάρλυ.

Γιουβέντους-Ρεάλ: Η σύγκρουση δύο τέλειων ομάδων

Γιουβέντους και Ρεάλ έχουν πετύχει τους στόχους τους και τώρα θα παλέψουν για ιστορική υπέρβαση. Η Ρεάλ θέλει να γίνει η πρώτη ομάδα που θα πάρει δεύτερο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ από την στιγμή που μετονομάστηκε ο θεσμός και η Γιουβέντους το πρώτο μετά το 1996, το 3ο της συνολικά ενώ ταυτόχρονα κυνηγά το τρεμπλ.

Όπως είπαμε στον πρόλογο μας οι δύο ομάδες έφτασαν καθόλα άξια στον τελικό. Ήταν οι καλύτερες της Ευρώπης, πέτυχαν τους εγχώριους στόχους τους και θα δώσουν τη μάχη τους για το μεγαλύτερο διασυλλογικό τίτλο.

ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Ο Αλέγκρι αφού ταλαιπωρήθηκε για μεγάλο διάστημα αφήνοντας έναν εκ των Ντιμπάλα, Μάντζουκιτς εκτός ενδεκάδας, έχοντας την γκρίνια κυρίως του Αργεντίνου, αποφάσισε να καθιερώσει ένα 4-2-3-1 που χωρά και τους τρείς επιθετικούς του στη βασική ενδεκάδα. Σε αυτό βοήθησε πολύ η οξυδέρκεια του Μάντζουκιτς και η σπάνια ικανότητα του να λειτουργεί σε χώρους που δεν ταιριάζουν με το σώματότυπο του και την πραγματική του θέση.

Με τετράδα στην άμυνα το δίδυμο Πιάνιτς, Μαρκίζιο, τον Κουαδράδο να δίνει πλάτος και ταχύτητα πορεύτηκε η Γιουβέντους από τον Δεκέμβριο μέχρι και τα προημιτελικά με την Μπαρτσελόνα. Για το φινάλε όμως του Τσάμπονς Λιγκ είχε έτοιμη την τακτική με τους τρεις στόπερ που έχει εφαρμοστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Η φετινή Γιουβέντους είναι ίσως η μοναδική ομάδα στον κόσμο που μπορεί να παίξει όλες τις τακτικές και να λειτουργεί χωρίς να διαταράσσεται καμία ισορροπία. Με τον τρόπο που αγωνίζεται ο Ρονάλντο, που μόνιμα λειτουργεί σαν δεύτερος φορ, είναι βέβαιο πως θα παίξει με τρεις ξανά στο κέντρο της άμυνας ο Αλέγκρι.

Ο Ζιντάν κατάφερε να μην έχει τον Μπέιλ σε σημαντικά παιχνίδια και η απουσία του να μην παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο. Φρόντισε με τη διαχείριση του να έχει σε εκπληκτική κατάσταση τους αναπληρωματικούς και στο τέλος της σεζόν το γεγονός αυτό αποδείχθηκε πολύτιμο και βοήθησε τους πάντες, αναπληρωματικούς και βασικούς. Ο Ζιντάν για να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από τον Ίσκο στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν που δεν έχει διαθέσιμο τον Μπέιλ, μετέτρεψε την τακτική του σε ρόμβο. Οπότε έχουμε τον Αλέγκρι να εφαρμόζει στον τελικό μία διάταξη 3-4-2-1 και τον Ζιντάν 4-3-1-2.

Πάμε να δούμε αυτή η μάχη πως θα βγει σε κάθε χώρο του γηπέδου, να δούμε που υπερτερεί και που υστερεί η κάθε ομάδα στη θεωρία, η πράξη πολλές φορές δίνει διαφορετικά αποτελέσματα.

ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ

Κοινό σημείο είναι πως και οι δύο ομάδες αναμένεται να παρουσιαστούν με τακτικές με φουλ μπακ και χωρίς καθαρά δίδυμα στις πλευρές. Με αυτόν τον τρόπο η Γιουβέντους κερδίζει παίκτη στο κέντρο της άμυνας, η Ρεάλ στον άξονα. Είναι δεδομένο πως θα δούμε αρκετές απευθείας μάχες Σάντρο, Καρβαχάλ (Ντανίλο) και Άλβες, Μαρσέλο.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο Καρβαχάλ προέρχεται από τραυματισμό και δεν είναι σίγουρο αν θα καταφέρει να ξεκινήσει. Αν δεν τα καταφέρει, το επίπεδο του Ντανίλο είναι πιο χαμηλό, δεν έχει την ικανότητα για τόσες πολλές κούρσες και η Γιουβέντους που ξέρει να εκμεταλλεύεται οτιδήποτε της δίνει το παιχνίδι του αντιπάλου, θα έχει πλεονέκτημα. Οι δύο μπακ παίρνουν διαφορετικές βοήθειες. Η τριάδα στα χαφ του Ζιντάν δίνει τη δυνατότητα στον τεχνικό της Ρεάλ να δίνει βοήθειες από τους εσωτερικούς χαφ στις πλευρές και μαζί τους να βγάζουν συνεργασίες. Αν ο Καρβαχαλ τα καταφέρει και έχει τα συνηθισμένα του τρεξίματα η Ρεάλ θα πρέπει να πιέσει στο γεγονός πως τον Σάντρο τον καλύπτει ο Ματζουκιτς, ένας φιλότιμος ποδοσφαιριστής, που όμως το κορμί του είναι πολύ βαρύ για τους χώρους που πρέπει να λειτουργήσει.

ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Νομίζω πως το ζευγάρι Άλβες, Μαρσέλο δεν κρίνεται. Είναι μία απόλαυση. Μέχρι να μπει ο Μάρτιος θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως Μαρσέλο είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ο Βραζιλιάνος μπακ της Ρεάλ είναι στην πράξη το δεκάρι της Ρεάλ, ο κορυφαίος δημιουργός της. Σε αυτόν ακουμπά η μπάλα και ανεβαίνουν οι γραμμές. Το τελευταίο δίμηνο του Άλβες όμως είναι το κάτι άλλο.

Ο Ντάνι Άλβες είναι σαν να θέλει συνεχώς να αποδεικνύει στους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα που αποφάσισαν να μην τον ανανεώσουν, πως πήραν μία υπερβολικά ανόητη απόφαση. Από την ημέρα που έμαθε πως για τους 8 θα αντιμετωπίσει την Μπάρτσα σεληνιάστηκε και οργιάζει. Η άνοδος του είναι και η παραπάνω ώθηση που χρειαζόταν η Γιουβέντους για να διεκδικήσει το τρεμπλ. Η κατάσταση του Καρβαχάλ αν προλάβει και η έκβαση της μάχης Άλβες, Μαρσέλο δεν αποκλείεται να κρίνουν και τον τελικό.

ΑΞΟΝΑΣ

Εδώ στα χαρτιά η Ρεάλ δείχνει να έχει πλεονέκτημα. Στο 4-3-1-2 του Ζιντάν η χαφ είναι 4. Στο 3-4-2-1 του Αλέγκρι οι καθαροί χαφ μοιάζει να είναι δύο. Στην πράξη όμως δεν είναι απολύτως έτσι τα πράγματα, καθώς η Γιουβέντους επιλέγει να πηγαίνει σε πιο βαθιά μέτρα. Συνήθως την Γιουβέντους σε θέση άμυνας τη βλέπουμε απλωμένη. Ο Ιγκουαΐν μένει ψηλά ο Μάτζουκιτς πηγαίνει πολύ αριστερά για να μαρκάρει και να βοηθά τον Σάντρο, ο Ντιμπάλα γίνεται ο πρώτος που πιέζει και βρίσκεται ανάμεσα και ένα κλικ πιο ψηλά από Κεντίρα, Πιάντις.

Τη Γιουβέντους την είδαμε να είναι πολύ αποτελεσματική στις επιθέσεις που βγάζει από μετάβαση από άμυνα σε επίθεση ή ακόμα και από σπάσιμο του αντίπαλου πρέσινκ. Δεν πάει σε μεγάλη συχνότητα σε αντεπιθέσεις, έχει μία ηρεμία στο κράτημα μπάλας και παίζει με τον χρόνο, όταν όμως ξεδιπλώνεται είναι πολύ αποτελεσματική.

Είναι σημαντικό για την Ρεάλ να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως έχει παίκτη παραπάνω, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές της Γιουβέντους και καταφέρνοντας να γίνει απειλητική με την μπάλα κάτω. Το πλεονέκτημα της Ρεάλ βασίζεται πως φαίνεται ικανή να φέρει περισσότερο το παιχνίδι στο μισό γήπεδο της Γιουβέντους από ότι ο αντίπαλος της και για αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του τελικού θα είναι το πώς θα λειτουργήσει η ιταλική ομάδα μέσα στην περιοχή της και αν θα βάλει σωστά την μπάλα και με συνεργασίες η Ρεάλ μέσα σε αυτήν. Αντίθετα, η Γιουβέντους δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να πάει σε καθαρή ευκαιρία.

ΧΩΡΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Η Ρεάλ έχει σαν μεγάλο όπλο πως μπορεί να σκοράρει παντού. Δεν έχει βρεθεί ομάδα φέτος να την κρατήσει στο μηδέν. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Γιουβέντους. Το όπλο της ομάδας του Αλέγκρι είναι πως παίζει την καλύτερη άμυνα βαθιά με μεγάλη διαφορά από όλες τις ομάδες της Ευρώπης. Μην μου γράψετε από κάτω Ατλέτικο, φέτος σε αυτό το κομμάτι δεν ήταν καλή. Η Γιουβέντους κατάφερε κάτι δύσκολο για το σύγχρονο ποδόσφαιρο, να βγάλει δύο παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα και να μην δεχτεί γκολ και με την Μονακό να λυγίσει μόνο όταν έχει κλειδώσει η πρόκριση.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Στα χαρτιά πάντα, καθώς το επίπεδο αποτελεσματικότητας των Ρονάλντο, Ράμος είναι πολύ υψηλό, ο Αλέγκρι είναι ο μόνος προπονητής που μπορεί να πιστεύει πως διαθέτει τα όπλα αναχαίτισης στον αέρα. Οι Κιελινι, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι καλούνται να σταματήσουν σε ροή αγώνα τον Ρονάλντο και στα στημένα τον άνθρωπο των μεγάλων γκολ, τον Ράμος. Είναι μία μάχη απέναντι σε μία ομάδα που δεν φοβάται να τη βάλεις χαμηλά και επιζητεί να τις σηκώσεις την μπάλα.

Η Ρεάλ έχει σαν κύριο όπλο στην ροή αγώνα το ακούμπημα μπαλας στα μπακ, τις συνεργασίες που κάνουν οι Καρβαχάλ, Μαρσέλο, με τους Μόντριτς, Κρος και την ικανότητα του Ρονάλντο να κινείται εκεί που δεν υπάρχει στόπερ και να περιμένει να εκμεταλλευτούν το απίστευτο επιτόπιο που διαθέτει και την ικανότητα του στο κεφάλι. Η Γιουβέντους με την τριάδα Κιελίνι, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι καλείται να εξασφαλίσει πως μόνος ο Ρονάλντο μέσα στην περιοχή δεν θα μείνει ποτέ και στα στυμμένα να βγάλει την γνωστή της σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Αν το πετύχει θα πάρει και την κούπα. Αν η Ρεάλ χαλάσει την αμυντική της ισορροπία και δημιουργήσει ανασφάλεια τότε θα είναι και το φαβορί.

ΧΩΡΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΡΕΑΛ

Αν υπάρχει ένας λόγος που με κάνει να βλέπω ανάποδο οριακό φαβορί από ότι οι εταιρίες -σε αυτό το πολύ δύσκολο για συμπεράσματα και προβλέψεις τελικό- είναι πως η Ρεάλ δεν ξέρει να κρατά το μηδέν. Δεν μπορεί στην κατοχή του αντιπάλου να μη δεχθεί καθαρό τελείωμα. Και η αποτελεσματικότητα της Γιουβέντους είναι υψηλή. Αν ψάξουμε τι δεν κάνουν οι δύο ομάδες καλά μέσα στην σαιζόν, αυτά τα στοιχεία έρχονται στον χώρο άμυνας της Ρεάλ. Η Γιουβέντους όταν παίζει με ομάδες που την αναγκάζουν να παίξει σε πιο βαθιά μέτρα, δεν βγάζει τις επιθέσεις που θα έπρεπε από ομάδα που αμύνεται με τόση αποτελεσματικότητα.

Η Ρεάλ έχει την τάση να δίνει την μπάλα στον αντίπαλο σε κάποια διαστήματα των παιχνιδιών για να δημιουργήσει χώρους για να επιτεθεί, χωρίς όμως να υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια στην κατοχή μπάλας του αντιπάλου. Η Ρεάλ δεν αμύνεται καλά, είναι εύθραυστη στην περιοχή της και η Γιουβέντους αν καταφέρει να βρει διαστήματα που θα ασκήσει πίεση, η καταφέρει να χτίσει φάσεις στην αντεπίθεση, καθαρά τελειώματα θα πετύχει να βρει. Η Ρεαλ πρέπει να φροντίσει να βελτιώσει στο Κάρντιφ σε μεγάλο βαθμό την αμυντική της λειτουργία.

ΚΑΣΕΜΙΡΟ VS ΝΤΙΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕ

Καθοριστικό επίσης κομμάτι το πώς θα λειτουργήσει ο Κασεμίρο με τον Ντιμπάλα, όπου από τον Αργεντίνο ξεδιπλώνει τις επιθέσεις μετά από κερδισμένη μπάλα η Γιουβέντους.

Επίσης σημαντικό κομμάτι του τελικού είναι ο τρόπος που θα λειτουργήσει η άμυνα της Ρεάλ στα στημένα της Γιουβέντους. Έχω τονίσει πολλές φορές πως με Πιάνιτς, Ντιμπάλα ο Αλέγκρι διαθέτει τα καλύτερα χτυπήματα μπάλας στον κόσμο και με την δυνατότητα να γεμίζουν την αντίπαλη περιοχή στις στημένες μπάλες, οι Ιγκουαίν, Μάτζουκιτς, Κεντίρα, Μπονούτσι, Μπαρτσαλι, Κιελίνι, η Γιουβέντους έχεις σαν μεγάλο όπλο τα στημένα.

Όλα αυτά φυσικά έχουν να κάνουν με το πρόσωπο που έχουν δείξει οι δύο ομάδες μέχρι να πάνε στο Κάρντιφ. Αυτές είναι οι βάσεις των δύο ομάδων. Σ' ένα τελικό μία μεγάλη βραδιά από κάποιους ποδοσφαιριστές, αλλάζουν δεδομένα και ισορροπίες, πολλές φορές δε φτάνει και μία στιγμή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK