Απόλυτο φαβορί για τον τίτλο ο ΠΑΟΚ!

Ο Τσάρλυ αναλύει γιατί ο φετινός ΠΑΟΚ με την ποιότητα που έχει από τη μέση και μπροστά, την καλή δουλειά του Λουτσέσκου και την σημαντική προσθήκη του Βέρνμπλουμ, έχει σοβαρές πιθανότητες να περάσει και τη Μπενφίκα, ενώ είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος που θα διεκδικήσει με ΑΕΚ και Ολυμπιακό

Απόλυτο φαβορί για τον τίτλο ο ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει, εξελίσσεται. Για μένα έδειξε τη δυναμική του στο προηγούμενο γύρο. Η επιτυχία επί της Βασιλείας δεν προβλήθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε, ήταν όμως σπουδαία. Όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά για τον τρόπο που την πήρε. Σίγουρα η ελβετική ομάδα είχε τα δικά της προβλήματα και δεν ήταν στην καλύτερη της κατάσταση, ο ΠΑΟΚ όμως δεν αρκέστηκε σε μία απλή πρόκριση, επικράτησε με ευκολία.

Πέρασε για πλάκα έναν σύλλογο που σήμερα βρίσκεται στο νο25 της ειδικής βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ, διαδικαστικά, σαν να βρήκε στον δρόμο του αντίπαλο από υποανάπτυκτη -ποδοσφαιρικά- χώρα. Με ανωτερότητα συνέχισε, πέρασε την Σπαρτάκ παρότι βρέθηκε στο πρώτο παιχνίδι πολύ νωρίς πίσω στο σκορ με 0-2. Τη δύσκολη δουλειά την έκανε στην Τούμπα ανατρέποντας το αποτέλεσμα, χρειαζόταν στην Μόσχα να λύσει ένα αμυντικό θέμα που βγήκε στο πρώτο παιχνίδι για να κλειδώσει την πρόκριση.

ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ, ΔΕΝ ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΕ

Η επιστροφή του Βιεϊρίνια, βοήθησε τον Λουτσέσκου, να επιστρέψει σε ένα πιο ορθολογικό αμυντικό σχήμα, με τον Κρέσπο δίπλα στον Βαρέλα, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σαφώς πιο αποτελεσματικά το ποδόσφαιρο απομόνωσης που προσπαθεί να παίξει η Σπάρτακ, ώστε να ελευθερώσει και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των Πρόμες, Λούις Αντριάνο. Ασφαλώς και τα πράγματα τα έκανε πολύ πιο εύκολα η γρήγορη αποβολή του Βραζιλιάνου επιθετικού, το γεγονός αυτό, όμως, δεν αφορά την ομάδα του Λουτσέσκου.

Για μία ομάδα με την ποιότητα του ΠΑΟΚ που διαθέτει πολλούς ποιοτικούς δημιουργούς, έγινε το παιχνίδι εύκολα διαχειρίσιμο από την στιγμή που η Σπάρτακ έμεινε με παίκτη λιγότερο. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κλειδώσει την πρόκριση εκμεταλλευόμενος τον παίκτη παραπάνω μέσα από την δική του κατοχή. Αν απέτυχε κάπου, είναι που δεν κατάφερε να το τελειώσει. Πήρε πράγματι τον έλεγχο του παιχνιδιού, βοηθήθηκε σημαντικά από την είσοδο του Ουάρντα στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς βρήκε στα αριστερά ένα σίγουρο κράτημα μπάλας, έναν ποδοσφαιριστή που πέρναγε τον παίκτη του και δημιουργούσε κίνδυνο, έφτιαξε καλές ευκαιρίες, αλλά δεν τις τελείωσε.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΝΙΑΣ

Πήγε σωστά σε μια λογική, να εκμεταλλευτεί τον παίκτη λιγότερο της Σπαρτάκ έχοντας ο ίδιος την μπάλα και εκμεταλλευόμενος τον περισσότερο χώρο για πάσες που είχαν οι παίκτες του. Όταν, όμως, παίρνεις αυτήν την επιλογή, απέναντι σε έναν αντίπαλο με φυσική κατάσταση, με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με τρεξίματα πρέπει να μην κάνεις λάθη στις μεταβιβάσεις σου.

Από λανθασμένες πάσες του Κάνιας, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ απειλήθηκε και θα μπορούσε να πάθει ζημιά. Ζημιά που δεν έγινε, θα ήταν και άδικο. Συνολικά στα δύο παιχνίδια έδειξε πως είναι πιο ομάδα, λειτουργεί καλύτερα σαν σύνολο από την Σπαρτάκ. Δεν μπορείς να βγάλεις σίγουρα συμπεράσματα από δύο παιχνίδια, όμως οι Ρώσοι μου έδειξαν πως δεν έχουν δουλέψει καλά στο δημιουργικό κομμάτι. Πήγαιναν να απειλήσουν με ατομικό ποδόσφαιρο, ποντάροντας σε λάθος του ΠΑΟΚ, στην ταχύτητα τριών-τεσσάρων ποδοσφαιριστών και με σουτ εκτός περιοχής. Δεν προσπαθούσαν να επιτεθούν συνολικά, κάτι που βοήθησε τον ΠΑΟΚ.

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Αντίθετα η ομάδα του Λουτσέσκου φωνάζει πως δουλεύει σωστά και έχει ποιότητα. Η πρόοδος έρχεται μέσα από έναν ορθολογικό δρόμο, τα λεφτά χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις κάνουν και τη διαφορά, δεν δίνουν όμως από μόνα τους την λύση. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΠΑΟΚ απέκλεισε και σαν σύνολο έδειξε ανώτερος, δύο ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ.

Τη φετινή σεζόν, δεν δημιουργείται κάτι καινούριο, αλλά πρόκειται για μία ενίσχυση της περσινής καλής δουλειάς που έγινε στον ΠΑΟΚ. Από ένα σημείο και μετά, ο Ρουμάνος τεχνικός έκανε το ξεσκαρτάρισμα του, κατάλαβε με ποιους πρέπει να πάει, πού πρέπει να δώσει πρώτους ρόλους, ποιους να ανεβάσει σε κλίμακα εμπιστοσύνης και ποιους να αφήσει εκτός.

Στην πράξη αποδείχτηκε πως οι άνθρωποι μέσα από τον ΠΑΟΚ που υποστήριζαν πως στην καθημερινότητα της ομάδας ο Λουτσέσκου κάνει εκπληκτική δουλειά, είχαν δίκιο. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι ήταν μία ομάδα, που κρατήθηκε σε πολύ καλή φυσική κατάσταση μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι και είχε ποδοσφαιριστές που έδειξαν σημαντική ατομική βελτίωση στη διάρκεια της σεζόν. Στην πραγματικότητα, έχασε ένα δικό του πρωτάθλημα, αλλά πήρε αυτοπεποίθηση και πίστη πως έχει δημιουργηθεί κάτι που αξίζει στήριξη με την εμφατική νίκη στον τελικό του κυπέλλου.

Το τέλος της περασμένης σεζόν έφερε τον ΠΑΟΚ στην πλεονεκτική θέση, να έχει κάτι έτοιμο από την περασμένη σεζόν, μία διοίκηση που εγγυάται πως δεν θα χάσει κανέναν πρωτοκλασάτο ποδοσφαιριστή της, θα στηρίξει το πρότζεκτ και θα το ενισχύσει με σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπου χρειάζεται.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΕΛΚΑΣ

Μέχρι στιγμής, τη διαφορά την κάνει η βελτίωση μέσα από σωστή δουλειά αυτών που βρήκε ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ. Ο Ρουμάνος τεχνικός έδεσε την ομάδα, δημιουργώντας μία σταθερή 6άδα μπροστά από τον Πασχαλάκη και μονιμοποιώντας σε ρόλο επιτελικού χαφ τον Πέλκα. Η αλήθεια είναι πως ο Πέλκας επέβαλε την θέση του και τον ρόλο του. Βελτιώνεται συνεχώς και έχει γίνει ηγέτης. Πέρα από τα ατομικά του ποιοτικά στοιχεία, βάζει πράγματα στο παιχνίδι του που δεν είχε τόσο ανεπτυγμένα.

Στα δύο παιχνίδια με την Σπάρτακ, τη διαφορά την έκανε πιέζοντας την αντίπαλη άμυνα και τρέχοντας την μπάλα. Στην πραγματικότητα η πίεση του Πέλκα και το κάθετο του τρέξιμο ήταν η πιο σοβαρή απειλή που ένιωσε η άμυνα της Σπάρτακ, ένα πρόβλημα που δεν έλυσε ποτέ. Δεν είναι όμως μόνο ο Πέλκας. Ο Λημνιός ήταν μία επένδυση που έκανε η διοίκηση του ΠΑΟΚ και ο Ρουμάνος τη βρήκε στα αζήτητα, ίσως και το πρώτο πράγμα που έδειξε όταν ανέλαβε την ομάδα, ήταν πως πιστεύει στο ταλέντο του. Ο Λημνιός συνεχώς προοδεύει, αλλά το σημαντικό για τον ΠΑΟΚ, είναι πως δεν περιμένει μόνο από έναν-δύο παίκτες να του κάνουν τη διαφορά. Είναι γεμάτος λύσεις, κάτι που έκανε και τη διαφορά με αντίπαλο την Σπαρτάκ.

Ο «ΞΕΝΥΧΤΗΣ» ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ

Μου έστειλαν ένα κείμενο που έγραφε για νυχτοπερπατήματα του Ουάρντα και για σκέψεις που κάνουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να τον πουλήσουν. Δεν ζω στην Θεσσαλονίκη, γνωρίζω πως ακόμα και στον Ατρόμητο υπήρχαν στιγμές που ο Κάναντι είχε απηυδήσει μαζί του, έλεγε στους παίκτες του πως θα τον τιμωρήσει, αλλά στο επόμενο παιχνίδι πάντοτε τον χρησιμοποιούσε και ο Αιγύπτιος τον δικαίωνε.

Στον ΠΑΟΚ πιθανότατα θα πρέπει να καταλάβουν, πως με την ατομική ποιότητα που έχει ο Ουάρντα, την ευχέρεια στο να περνά τον παίκτη του και να δημιουργεί, αν είχε διαφορετικό χαρακτήρα, δεν θα έμενε στην χώρα μας και δεν θα δεχόταν να βρίσκεται στο rotation του Λουτσέσκου. Δεν ξέρω, αν και πόσο ξενυχτάει, αυτό που γνωρίζω είναι τι έδειξε το γήπεδο. Και στα δύο παιχνίδια με την Σπαρτάκ, όταν ήρθε από τον πάγκο, έκανε να μοιάζει σαν ανέκδοτο πως ήταν αναπληρωματικός του Ελ Καντουρί και βοήθησε πολύ σημαντικά την ομάδα του να διαχειριστεί το παιχνίδι και να πάρει την πρόκριση.

ΟΠΛΟ Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ

Εδώ είναι και ένα λεπτό σημείο που πρέπει να προσέξουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ αυτές τις ημέρες. Το όπλο του ΠΑΟΚ είναι η πληρότητα, το ρόστερ δεν πρέπει με τίποτα να κοντύνει. Φέτος θα υπάρχει και Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ μπορεί να ξεκινά με πλεονέκτημα τη νέα σεζόν, δεν γίνεται, όμως, να ξεχνάμε πως έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 1985. Και όταν δεν έχεις μάθει να κατακτάς κάτι, για να το πετύχεις πρέπει να είσαι πολύ καλύτερος από τους συνδιεκδικητές.

Ο ΠΑΟΚ είναι κοντά στο να θεωρηθεί πολύ καλύτερος, αλλά πρέπει να κρατήσει το όπλο του, που είναι ότι μεσοεπιθετικά εμφανίζεται γεμάτος με λύσεις. Δεν πρέπει να χάσει κανέναν από τους Ουάρντα, Μπίσεσβαρ.

Το όπλο του ΠΑΟΚ με τη Σπαρτάκ, ήταν πως μπορούσε να βάζει από τον πάγκο τον Ουάρντα, κάτι που θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο καθώς θα μπει στο παζλ ο Βέρνμπλουμ, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα για να έρχεται ποιοτικός ξεκούραστος παίκτης και από τον άξονα. Θα ενσωματωθούν ακόμα περισσότερο στην ομάδα οι Ακπόμ, Ζαμπά και θα επανέλθει ο Μπίσεσβαρ.

Είναι το πρώτο καλοκαίρι που ο ΠΑΟΚ, ξεκινά την σεζόν ως το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Αποτελεί ιστορική ευκαιρία για να κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα και γι' αυτόν τον στόχο είναι απαραίτητο να έχεις μόνιμα φρέσκα πόδια και μυαλά στο γήπεδο. Αν έχεις την δυνατότητα να εναλλάσσεις στον άξονα τους Μαουρίτσιο, Βέρνμπλουμ (που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη), Κάνιας, Σάκχοφ. Στις δύο δημιουργικές θέσεις τους Ουάρντα, Πέλκα, Μπίσεσβαρ και Πρίγιοβιτς, Ακπόμ στην επίθεση, έχεις λύση σε ένα σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του να παίζεις τρεις φορές μέσα σε μία εβδομάδα.

ΛΕΙΠΕΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ...

Βλέποντας τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ, αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει πληρότητα μεσοεπιθετικά, όχι τόσο ανασταλτικά. Ο αξιόπιστος Βαρέλα μπορεί να κουμπώσει σε δίδυμο μόνο με τον Κρέσπο, δεν ταιριάζει καθόλου με τον υπερβολικά βαρύ Χατσερίντι και με δεδομένο πως ο Κρέσπο θα πρέπει να δίνει βοήθειες και στις πλευρές θα υπάρξουν στιγμές που θα έχει δυσλειτουργική άμυνα. Στοιχείο που παραλίγο να του στοιχίσει και την πρόκριση με την Σπαρτάκ.

Το θετικό είναι πως ο ανταγωνισμός που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το γεγονός πως το ελληνικό πρωτάθλημα το διεκδικούν πλέον τρεις ομάδες, βοήθησε σημαντικά τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό να προοδεύσουν και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στην Ευρώπη. Η Μπενφίκα είναι δύσκολος αντίπαλος, αλλά ο ΠΑΟΚ, θα παίξει τις πιθανότητες του χωρίς άγχος και δίχως να έχει αυτός την πίεση...

News 24/7

24MEDIA NETWORK