Αυτά χρειάζεται ο Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Μάρκο Σίλβα και για όσα χρειάζεται για να κάνει πράξη την ποδοσφαιρική πρότασή του στον Ολυμπιακό. Οι παίκτες που θέλει, αυτοί που μπορεί να βελτιώσει και η έξυπνη επιλογή Ζόνατας.

Αυτά χρειάζεται ο Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό

Ο Μάρκο Σίλβα δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αυτός θα είναι ο επόμενος προπονητής του Ολυμπιακού και για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους "ερυθρόλευκους" μένει να λύσει κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη διοίκηση της Σπόρτινγκ.

Στο προηγούμενο κείμενο για τον Μάρκο Σίλβα αναλύσαμε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο, την τακτική που εφαρμόζει και τη λογική που θέλει στο παιχνίδι του. Μένει να δούμε τώρα πως μπορεί να την προσαρμόσει στους "ερυθρόλευκους", τι μεταγραφές θα ζητήσει και πού θα χρειαστεί να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του.

Ο Μάρκο Σίλβα ακολουθεί το καθαρό 4-3-3 που εφαρμόζουν οι περισσότεροι Πορτογάλοι προπονητές. Με 6άρι πίσω από τους δύο εσωτερικούς χαφ, δίχως καθαρό δεκάρι, γεγονός που δίνει βάρος στην ανάπτυξη στους δύο εσωτερικούς χαφ, στους εξτρέμ και στον σέντερ φορ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Επιθετική λειτουργία από τα ακραία μπακ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από τον προπονητή και τα συστήματα, τα ακραία μπακ είναι υποχρεωμένα να ανεβαίνουν ψηλά για να δίνουν πλάτη στην ανάπτυξη. Στην Σπόρτινγκ ο Σίλβα είχε στα δεξιά τον Σέντρικ Σοάρες και στα αριστερά τον Βραζιλιάνο Τζέφερσον. Τελικά, πήρε λίγα πράγματα από τον Σοάρες επιθετικά. Μόλις 3 ασίστ σε 35 παιχνίδια και κανένα γκολ. Αντίθετα, ο Τζέφερσον μοίρασε 11 ασίστ, ξεκινώντας από το αριστερό άκρο της άμυνας. Στην ανάπτυξη της Σπόρτινγκ οι ακραίοι μπακ έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο.

Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό αυτό, αν θυμηθούμε πόσο σημαντικοί ήταν στο επιθετικό κομμάτι οι δύο ακραίοι μπακ επί Μίτσελ και συγκρίνουμε τα νούμερα των Ομάρ, Μαζουακού με τους Σοάρες, Τζέφερσον στο Champions League. Οι Ομάρ, Μαζουακού έδιναν από 39 πάσες ανά παιχνίδι, ο Σοάρες 44.8 και ο Τζέφερσον 41.3. Η επιθετικότητα όμως... ξεχείλιζε από τον Βραζιλιάνο, που είχε 2.3 σέντρες ανά παιχνίδι, 2.7 μεγάλες μπαλιές και το εντυπωσιακό για μπακ νούμερο των 11 ασίστ. Ο Σίλβα, αν έχει στην διάθεση του τους Μαζουακού και Ομάρ, θα μπορεί να στηρίξει το πλάνο του, το οποίο ζητά επιθετική λειτουργία και ανεβάσματα των ακραίων μπακ.

Ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας

Στο κέντρο της άμυνας δεν χρειάζεται καν να δούμε τι έκανε ο Πορτογάλος στην Σπόρτινγκ για να συμπεράνουμε πως χρειάζεται στόπερ ο Ολυμπιακός. Την περυσινή χρονιά οι "ερυθρόλευκοι" ταλαιπωρήθηκαν από τις επιλογές των Μποτία, Σαντάνα, από την άσχημη κατάσταση του Σιόβα και από την απειρία και τα αργά πόδια του Αυλωνίτη.

Αυτά χρειάζεται ο Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό

Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως και ο Κατσικάς βρίσκεται στην ευχέρεια της διοίκησης του Ολυμπιακού. Όλοι μαζί όμως δεν φτιάχνουν έναν καλό στόπερ.

Αν αποκτηθεί ο Κατσικάς, στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί ομάδα της Super League για να τον δανείσει ο Ολυμπιακός, ενώ ο Μποτία φαίνεται να κέρδισε την εμπιστοσύνη των Πειραιωτών και την θέση του στο επόμενο ρόστερ, επειδή είχε την τύχη να βρεθεί τον Ιανουάριο κάποιος πολύ χειρότερος του. Κανονικά χρειάζονται δύο στόπερ. Φαίνεται πως η διοίκηση αρχικά έχει επιλέξει να αποκτήσει έναν και στην συνέχεια να κρίνει ο Σίλβα με ποιον θα τον παντρέψει και αν επιθυμεί επιπλέον ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας.

Για βασικό 6άρι ο Μιλιβόγιεβιτς

Στη θέση 6 ο Σίλβα στην Σπόρτιγνκ είχε την τύχη να έχει τον Καρβάλιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός έδωσε μεγάλο ρόλο στην αρχική του ανάπτυξη στον Καρβάλιο, ο οποίος έπαιζε μπροστά από τους στόπερ. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες ομάδες που επιλέγουν να παίζουν με ποδοσφαιριστή ανάμεσα στα στόπερ και στα εσωτερικά χαφ, αυτός είναι που δίνει τις περισσότερες πάσες και έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ο Καρβάλιο έδινε 57.5, ενώ δεύτερος ήταν ο εσωτερικός χαφ Σίλβα με 46.8. Ο Μιλιβόγιεβιτς που παρέμεινε για να πάρει αυτό τον ρόλο είχε 40.8. Στα θετικά για τον Μιλιβόγιεβιτς συγκαταλέγεται το γεγονός πως επειδή δεν ρισκάρει, πασάρει με ποσοστό 85.3%. 85.2 % ήταν αυτό του Καρβάλιο, που με ύψος 1.87 έδινε λύσεις και στο ανασταλτικό κομμάτι.

Αυτά χρειάζεται ο Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό
ΙΝΤΙΜΕ

Ο Μιλιβόγιεβιτς ήταν τυχερός που στο ρόστερ του Ολυμπιακού υπήρχαν πολλά κενά και άλλες προτεραιότητες. Η διοίκηση του Ολυμπιακού τα βρήκε με την Άντερλεχτ, τον έκανε δικό της για να καλύψει τον απαιτητικό ρόλο του βασικού 6αριού. Πιθανότατα ο Τζανδάρης θα βρεθεί στο Ζέεφελντ και θα προσπαθήσει να πείσει πως μπορεί να μείνει σαν αναπληρωματικός. Χρειάζεται όμως να βελτιωθεί πολύ με την μπάλα για να παίξει 6άρι με τη λογική που θέλει ο Σίλβα και θα πρέπει να επιστρέψει και ο Μανιάτης για να δούμε για ποια θέση τον υπολογίζει ο Πορτογάλος τεχνικός.

Σχήμα με επιτελικό χαφ

Το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Σίλβα είναι στη θέση των εσωτερικών χαφ. Στο 4-3-3 που εφαρμόζει χρειάζονται δύο παίκτες από τον άξονα, οι οποίοι θα αναλάβουν να καλύψουν την έλλειψη δεκαριού και να πατάνε περιοχή. Στην Σπόρτινγκ, πιο επιθετικογενής στα πατήματα του ήταν ο νεαρός σήμερα 22 ετών Ζοάο Μάριο που είχε 7 γκολ και 5 ασίστ σε 45 παιχνίδια, ενώ ο Σίλβα που έπαιζε ένα κλικ πιο χαμηλά και όταν γυρνούσε στο 4-2-3-1 γινόταν ο δεύτερος χαφ, πέτυχε σε 42 παιχνίδια 10 γκολ και μοίρασε μόλις 3 ασίστ. Στην πράξη, η δημιουργία στην Σπόρτινγκ ερχόταν από τους εξτρέμ και από τον αριστερό μπακ Τζέφερσον.

Στον Ολυμπιακό όμως το πρόβλημα δείχνει μεγάλο. Ο μοναδικός χαφ που μπορεί να καλύψει τις απατήσεις του 4-3-3 είναι ο Κασάμι που θεωρείται ξένο σώμα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποχωρήσει. Ο Μανιάτης υστερεί σε δημιουργία με τα τρεξίματά του και κανείς δεν ξέρει πως θα επιστρέψει από τους χιαστούς.

Ο Φουρτούνης έχει δυνατότητες, θέλει όμως δουλειά για να εξελιχτεί σε έναν σύγχρονο κεντρικό χαφ και έχω την αίσθηση πως η μεταγραφή του Μαρτίνες και η παρουσία του Τσόρι θα αναγκάσει τον Σίλβα να σκεφτεί το 4-2-3-1, κρατώντας τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου του. Δηλαδή περιμένω τον Ολυμπιακό με 6άρι τον Μιλιβόγιεβιτς, εσωτερικό χαφ ποδοσφαιριστή που θα έρθει με μεταγραφή και ένα κλικ πιο μπροστά τον Τσόρι ή τον Μαρτίνες.

Γιατί αν δεν γίνει αυτή η προσαρμογή και ο Σίλβα πάει κολλημένος σε ένα 4-3-3 με τους εσωτερικούς χαφ χαμηλά, ακυρώνονται αυτόματα οι Τσόρι, Μαρτίνες και η διοίκηση θα χρειαστεί να πάρει δύο βασικούς εσωτερικούς χαφ και ακόμη έναν για αναπληρωματικό και να δουλέψει σε αυτό τον χώρο ο Φορτούνης για να υπάρχει 4ος.

Οι τέσσερις στα άκρα

Περιμένω να δω την εξέλιξη του Φορτούνη φέτος και τον ρόλο που θα πάρει. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αγωνιζόμενος σαν χαφ χαμηλά και σαν επιτελικός στα άκρα είναι πως παίζει παντού αλλά δεν είναι πουθενά πολύ καλός ακόμα. Καλύπτει τους ρόλους, έχει στοιχεία που του επιτρέπουν να σταθεί, όμως κάτι του λείπει για να κάνει τη διαφορά και να σε κάνει να πεις, για εκεί είναι. Ένας προπονητής με ξεκάθαρο πλάνο και βασικές αρχές θα βοηθήσει τον Φορτούνη να βρει τον ρόλο του.

Αυτά χρειάζεται ο Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Αν δεν πάρεις στον Σίλβα εξτρέμ να κάνουν την διαφορά καλύτερα να μην τον πάρεις σαν προπονητή. Το ποδόσφαιρό του βασίζεται στην ικανότητα των εξτρέμ να περνάνε τον παίκτη τους και να δημιουργούν. Έχω στο μυαλό μου το ενδεχόμενο να δώσει παιχνίδια στα άκρα στον Μαρτίνες. Είμαι σίγουρος πως θα βοηθηθεί ο Γιαννιώτας και θα μάθει καλύτερα τα βασικά της θέσης που απαιτεί ποιοτικές τελικές επιλογές και όχι τσαπατσούλικες ενέργειες ενστίκτου. Ο Σίλβα άλλωστε μεταμόρφωσε τους Καρίγιο, Μανέ και εκτόξευσε τα νούμερα τους, οπότε δεν είναι απίθανο να βοηθήσει κάποιον από τους Γιαννιώτα, Κολοβό, Μαρτίνες και Φορτούνη να είναι παραγωγικοί παίζοντας από τα άκρα.

Εξτρέμ να κάνει την διαφορά

Ο Ολυμπιακός θέλει σίγουρες λύσεις. Η Σπόρτινγκ για παράδειγμα έφερε σαν προίκα τον Νάνι. Ο Νάνι προσέφερε 12 γκολ και 8 ασίστ. Ενώ ο Καρίγιο είχε 18 ασίστ παίζοντας σαν δεξί εξτρέμ και ο Μανέ 9 γκολ και 6 ασίστ. Είναι δεδομένο πως η διοίκηση πρέπει να κάνει μία μεγάλη κίνηση στα άκρα.

Ο Μουνιέ είναι επένδυση χωρίς ρίσκο και θα ήταν σπουδαίο να πάει στο Ζέεφελντ και εκεί να κρίνει ο Σίλβα αν μπορεί να φτιάξει έναν σπουδαίο εξτρέμ από αυτούς που διαθέτει η χρειάζεται ακόμα μία μεταγραφή, που να κάνει την διαφορά.

Το επιτυχημένο σχήμα με Σλιμανί και Μοντέρο

Στην κορυφή της επίθεσης δούλεψε με τους Σλιμανί, Μοντέρο. Οι δυο τους έπαιξαν ταυτόχρονα στη βασική ενδεκάδα μόλις 3 φορές. Στις 29 Νοεμβρίου και στις 5 Δεκεμβρίου είχε δουλέψει για τον Σίλβα το πείραμα των δύο σέντερ φορ και η Σπόρτινγκ είχε κερδίσει με 3-0 εντός τη Σετούμπαλ και 3-1 εκτός της Μποαβίστα. Εφάρμοσε σε τρίτο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος το 4-4-2 με την Μορειρένσε και η δυσλειτουργία που έβγαλε η τακτική, το τελικό 1-1 και η συνολική εικόνα τον έκαναν να βγάλει από τις σκέψεις του το 4-4-2.

Αυτά χρειάζεται ο Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό

Από τον Σλιμανί πήρε 15 γκολ 5 ασίστ σε 35 παιχνίδια, ενώ ίδια νούμερα σε 3 παιχνίδια περισσότερα πήρε και από τον Κολομβιανό Μοντέρο (38 παιχνίδια 15 γκολ και 5 ασίστ). Οι αριθμοί αποδεικνύουν, πως ο Σίλβα κατάφερε να αξιοποιήσει δύο ισάξιους σέντερ φορ και να τους επιτρέψει να έχουν γεμάτη σεζόν χωρίς να τους χρησιμοποιεί ταυτόχρονα. Ακόμη και όταν ήθελε να δώσει επιθετικότητα, πέρναγε ως αλλαγή τον Ιάπωνα Τανάκα, μαζί με έναν από τους δύο. Συνήθως ό ένας ξεκίναγε το παιχνίδι και ο άλλος το τελείωνε, θυμίζοντας τον τρόπο που αξιοποιούσε ο Ζαρντίμ τους Μήτρογλου, Τζιμπούρ.

Έξυπνη επιλογή ο Ζόνατας

Δεν μπορώ να φανταστώ στον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν τον Χάρα. Ο Μπενίτες λογικά θα πάει στο Ζέεφελντ για να τον δει ο Σίλβα και να αποφασίσει αν του κάνει για να είναι ο 2ος ή ο 3ος φορ. Από εκεί και πέρα είναι φανερό πως η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει αποφασίσει να ρίξει χρήμα για την κορυφή της επίθεσης.

Ο Καρίγιο που ήταν η πρώτη επιλογή διάλεξε την Μονακό, ο Μπερμπάτοφ έχει κλάση, προσωπικότητα, ποιότητα και ο Ζόνατας που γράφτηκε έχει πίσω του μία εκπληκτική χρονιά, με 14 γκολ και 7 ασίστ. Στα 26 του έχει το πλεονέκτημα πως η τελευταία του σεζόν ήταν και η καλύτερη της καριέρας του. Με ύψος 1.92 αποτελεί όπλο στην αντίπαλη περιοχή και παράλληλα έχει μάθει να έχει μεγάλη συμμετοχή όταν η ομάδα του αμύνεται. Πρεσάρει ψηλά, μαρκάρει και ρίχνει ξύλο στους αντίπαλους αμυντικούς, προσόντα που τον κάνουν καλή επιλογή για μια ομάδα που πρέπει να ανοίγει άμυνες και χρειάζεται στην περιοχή τον σέντερ φορ, ο οποίος θα παίζει στην κόντρα στην Ελλάδα και θα πρεσάρει στο Champions League.

Πιθανότατα, κρίνοντας από το πώς δούλεψε με τους Σλιμανί, Μοντέρο, ο Σίλβα θα ζητήσει και δεύτερο φορ, αν δεν πειστεί από τον Μπενίτες.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Τσάρλυ: Μάρκο Σίλβα: Τέσσερα χρόνια μόνο επιτυχίες, αλλά θέλει και παίκτες

News 24/7

24MEDIA NETWORK