Αυτό το ντέρμπι δεν μοιάζει με κανένα!

Το διαφορετικό ντέρμπι πρωταθλήματος μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ στο Φάληρο, το αποτέλεσμα που θα αλλάξει τις ισορροπίες, τα πλάνα του Χιμένεθ και του Γκαρθία, τα προβλήματα και τα κλειδιά της νίκης των δύο ομάδων. Ο Τσάρλυ αναλύει τι θα δούμε στη μεγάλη "μάχη".

Αυτό το ντέρμπι δεν μοιάζει με κανένα!
EUROKINISSI

Έχουμε πολλά χρόνια να μπούμε στον Φεβρουάριο και να έχει μείνει ανοιχτή η μάχη του τίτλου. Έχω αναφέρει πολλές φορές πως το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ελκυστικό και να σε καθηλώσει αρκεί να υπάρχει ανταγωνισμός.

Το συγκεκριμένο άθλημα τρέφεται από τον ανταγωνισμό, την μάχη που δίνεται για να κερδηθεί κάτι. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η μάχη στο πρωτάθλημα μας δεν δινόταν. Eίχαμε ένα τρόπαιο που στην πραγματικότητα το διεκδικούσε ένας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να κορεστεί.

Έφθασε στο σημείο η Λίγκα να μην μπορεί να βρει χορηγό. Το γεγονός πως πάμε στις τελευταίες έντεκα αγωνιστικές με τον τίτλο ανοιχτό να τον διεκδικούν τρεις ομάδες, θα μας οδηγήσουν σε παιχνίδια που ο κόσμος θα τα παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα, συναίσθημα που είχαμε ξεχάσει πως είναι και πιστεύω πως μόνο κέρδος μπορεί να προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Το παιχνίδι της Κυριακής θα αλλάξει τα δεδομένα σε μεγάλο βαθμό. Είναι ένα ντέρμπι που θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες. Κάνοντας την υπόθεση πως θα περάσει ο ΠΑΟΚ από τους Ζωσιμάδες, αν κερδίσει ο Ολυμπιακός θα αφήσει αρκετά πίσω την ΑΕΚ και θα πάει να παίξει στα ίσα το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ.

Αν έρθει ισοπαλία, ο ΠΑΟΚ θα βγει ωφελημένος καθώς θα ξεφύγει 3 βαθμούς από τον Ολυμπιακό, 4 από την ΑΕΚ και θα έχει στο γήπεδο του τα δύο ντέρμπι.

Με διπλό της ΑΕΚ, ο κίνδυνος να υπάρξει εσωστρέφεια και αναζήτηση ευθυνών στον Ολυμπιακό είναι μεγάλος και η Ένωση θα δώσει την μάχη της για τον τίτλο με καλή ψυχολογία, έχοντας ένα πλάνο που θα έχει πείσει και τους πιο δύσπιστους για την δουλειά του Χιμένεθ πως είναι ικανό να πολεμά για υπερβάσεις.

Το σίγουρο είναι πως την Κυριακή το βράδυ το σκηνικό στην μάχη του πρωταθλήματος θα είναι διαφορετικό.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Και οι δύο ομάδες έχουν τους δικούς τους λόγους να είναι αισιόδοξες πως μπορούν να βγουν νικητές από αυτό το παιχνίδι. Πρόσφατα είδαμε ένα άνευρο άοσμο μεταξύ τους αγώνα στο Καραϊσκάκης. Στο πρώτο παιχνίδι κυπέλλου κυριάρχησε και στις δύο ομάδες η λογική να βγει το 90λεπτό χωρίς να υπάρξει φθορά.

Ήταν σημαντικό και για τους δύο να μην χαλάσει το κλίμα, είχαν περισσότερα να χάσουν από το να κερδίσουν και είδαμε ένα αγώνα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για ρίσκο, μία ασφαλή αντιμετώπιση και για τους δύο. Την Κυριακή όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ισοπαλία απομακρύνει Ολυμπιακό και ΑΕΚ από τον στόχο τους και η νίκη τους ανοίγει το δρόμο.

Γκαρθία και Χιμένεθ θα πρέπει περισσότερο να κοιτάξουν να κερδίσουν, παρά να μην χάσουν και το γεγονός αυτό θα βοηθήσει στο να δούμε ένα πραγματικό ντέρμπι. Και οι δύο έχουν τους δικούς τους λόγους να είναι αισιόδοξοι και να πιστεύουν πως είναι ικανοί να τα καταφέρουν.

ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ

Στον Ολυμπιακό δικαιούνται να πάρουν αυτοπεποίθηση από το γεγονός πως στο παιχνίδι Κυπέλλου δεν δέχτηκαν από την ΑΕΚ ούτε μία ευκαιρία και ο λόγος που δεν ήρθε η νίκη, ήταν λόγω της ανάγκης για rotation. Η εικόνα του παιχνιδιού έδειξε πως αν υπήρχαν οι Μιραλάς, Ανσαριφάντ στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός θα είχε εξαργυρώσει το γεγονός πως εξουδετέρωσε πλήρως τα ατού της ΑΕΚ.

Στην Ένωση αυτοπεποίθηση μπορούν να πάρουν από το γεγονός πως στο παιχνίδι κυπέλλου έπαιξαν άθλια και δεν έχασαν. Οι Αραούχο και Λιβάγια, δεν κατάφεραν να μπουν σε κανένα κομμάτι του παιχνιδιού μέσα στον αγώνα, η απουσία του Σιμόες ήταν κομβική και οι ερυθρόλευκοι ανάδειξαν το κενό του Πορτογάλου πιέζοντας στα αργά πόδια του Κονέ.

Η ΑΕΚ ήταν μπλοκαρισμένη και όμως δέχτηκε πίεση μόνο στα 8 πρώτα λεπτά και ένα 5λεπτό με την είσοδο του Μιραλάς. Κάλλιστα λοιπόν μπορούν να υποστηρίξουν, πως έχοντας το λειτουργικό δίδυμο των Σιμόες, Γαλανόπουλο στον άξονα και σε καλύτερη ημέρα το δίδυμο των Λιβάγια, Αραούχο και στο μυαλό τους να επιτεθούν, μπορούν να κερδίσουν. Πάμε να δούμε τους τρόπους που μπορούν να βελτιωθούν οι δύο ομάδες και να διεκδικήσουν την νίκη.

ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΔΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός σε μία συζήτηση ειδική για το παιχνίδι πλήρωσε πως δεν ήταν προετοιμασμένος να δεχτεί τόση πίεση στην προσπάθεια να αναπτυχθεί από χαμηλά, σε μία συνολική κουβέντα για τα παιχνίδια με ΑΕΚ και Αστέρα, τον έκανε πολύ χειρότερο το γεγονός πως ο Γκαρθία αποφάσισε να κάνει rotation στην επιθετική του 4άδα.

Το όπλο του Ολυμπιακού επιθετικά είναι οι συνεργασίες που μπορούν να βγάλουν οι Φορτούνης, Μιραλάς, Μάριν, Ανσαριφάντ. Το γεγονός πως και οι 4 ποδοσφαιριστές έχουν ικανότητα, στην δημιουργία, στην συνεργασία και στην εκτέλεση.

Μπορούν παίζοντας μαζί να συνδυαστούν, να βρουν αυτοματισμούς και να κάνουν την διαφορά. Ο Γκαρθία στο 0-0 με την ΑΑΕΚκαι στο 1-1 στην Τρίπολη πείραξε την τετράδα του. Η λογική λέει πως στο ντέρμπι με την ΑΕΚ θα έχει στο γήπεδο τα δυνατά του χαρτιά.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΙΡΑΛΑΣ

Και να προσθέσω πως στην Τρίπολη που ο Ολυμπιακός ναυάγησε, ο Μιραλάς ήταν ένα επίπεδο πάνω από όσους βρισκόταν στο γήπεδο. Έγινε φανερό πως έχει βρει το πέταγμα του, πως είναι σε θέση στο ένας με ένας, να περάσει με μεγάλη ευκολία τον αντίπαλο μπακ και πως είναι έτοιμος αν πάρει βοήθεια και έχει πιο κοντά τους συμπαίκτες του να κάνει την διαφορά.

Ο Ολυμπιακός έκανε μία πολύ σημαντική κίνηση τον Ιανουάριο για να πάρει το πρωτάθλημα και ο Μιραλάς στην Τρίπολη έδειξε πως αυτός μπορεί, ο προπονητής και οι συμπαίκτες του δεν τον βοήθησαν. Η ΑΕΚ στο παιχνίδι με την Λαμία πήγε σε καθαρό 4-2-3-1 με τον Μασούντ δεκάρι και μετά από καιρό έπαιξε με έναν επιθετικό.

Η μεταγραφή του Ιρανού της δίνει την δυνατότητα να μπορεί να εφαρμόσει και ένα καθαρό 4-2-3-1. Η λογική πάντως λέει πως ο Χιμένεθ θα ρίξει ξανά στην άμυνα του Ολυμπιακού δύο επιθετικούς, ελπίζοντας αυτήν την φορά να πάρει περισσότερη ενέργεια και ένταση από τους Λιβάγια, Αραούχο.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΑΕΚ στο παιχνίδι Κυπέλλου ήταν δύο. Οι Σισέ, Ρομαό κατάφεραν να εξαφανίσουν από το παιχνίδι τους Αραούχο, Λιβάγια, επειδή βάση τακτικής δεν υπήρχε τρίτος χαφ να μαρκάρουν και ο Κονέ έμενε μόνιμα σε μεγάλη απόσταση, μοιραία ήταν απλή η προσαρμογή πάνω στους δύο επιθετικούς. Ποτέ δεν κατάφεραν οι Λιβάγια, Αραούχο να απομονώσουν τα στόπερ της ΑΕΚ.

Η λογική λέει πως δεν θα αλλάξει τακτική ο Χιμένεθ, θα υπάρχει μία σίγουρη αλλαγή του Σιμόες στην θέση του Κονέ και άλλες τρεις θέσεις που παίζονται. Ερωτηματικό είναι τι θα κάνει με τον τερματοφύλακα, με τον Βράνιες και αν θα πάει στον ρόλο του εσωτερικού δημιουργού από τα δεξιά με τον Μασούντ η με τον Χριστοδουλόπουλο.

ΟΠΛΟ ΤΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΣΙΜΟΕΣ-ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το σίγουρο είναι πως για να βγει η τακτική του Χιμένεθ που για να έχει παραπάνω παίκτη στο κέντρο άμυνας και στην επίθεση θυσιάζει άκρα και έναν χαφ, χρειάζεται το δίδυμο στον άξονα να τρέχει πολύ. Για αυτόν τον λόγο πάντοτε τονίζω πως το ποδοσφαιρικό πλάνο του Ισπανού τεχνικού μόνο με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Σιμόες, Γαλανόπουλο μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού. Καθώς μπορούν αυτοί οι δύο γρήγοροι ποδοσφαιριστές να καλύψουν πολλά μέτρα, να κερδίσουν μονομαχίες και να μην αναδειχτεί σε καμία περίπτωση πως λείπει παίκτης από το κέντρο.

Αν μάλιστα ενισχυθούν από τον ακραίο που δεν δίνει πλάτος, στην προκειμένη περίπτωση από αυτόν που παίζει δεξιά και βγάλουν ένταση στην πίεση στην αρχική ανάπτυξη του αντιπάλου και συμμετέχουν στις συνεργασίες και στην ανάπτυξη οι Αραούχο, Λιβάγια μπορεί το πλάνο του Ισπανού τεχνικού να δημιουργήσει συνθήκες για να έχει περισσότερος παίκτες η ΑΕΚ στην μάχη του κέντρου.

Ο Σιμόες εκτός από ένταση στο μαρκάρισμα και στην πίεση μπορεί να προσφέρει και κάτι ακόμα που έλλειπε στο παιχνίδι κυπέλλου στο Καραϊσκάκης, έχει μεταφορά μπάλας από τον άξονα και την ικανότητα να μπορεί να πασάρει από πιο κοντά στους Λιβάγια, Αραούχο. Σε κάθε περίπτωση, ο Χιμένεθ πρέπει να βρει τρόπο, να απειλήσει η ομάδα του και αυτήν την φορά να μπουν στο παιχνίδι οι δύο επιθετικοί του.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Είναι μονόδρομος για να έχει τύχη η ΑΕΚ να είναι πιο ζωντανοί, να βγάλουν ένταση, να πιέσουν και να απειλήσουν οι Λιβάγια, Αραούχο. Αν τα καταφέρει να τους εξουδετερώσει ξανά η τετράδα Ζιλέ, Ρομαό, Σισέ, Έγχελς τότε ο Ολυμπιακός θα κερδίσει εύκολα.

Είναι κομβικό το να καταφέρει η άμυνα του Ολυμπιακού να εξουδετερώσει και να αμυνθεί σωστά στο κάθετο ποδόσφαιρο της ΑΕΚ. Αν συμβεί αυτό και καταφέρουν να απομονώσουν το επιθετικό της δίδυμο, θα είναι δύσκολο να μην κερδίσουν οι ερυθρόλευκοι. Άλλωστε από τα άκρα η ΑΕΚ πλάτος μόνο από τον Λόπεζ παίρνει και την δεξιά πλευρά την έχει μόνος του ο Γκάλο.

Ο Χιμένεθ πρέπει συνολικά με το δίδυμο Γαλανόπουλο, Σιμόες να καταφέρει να βραχυκυκλώσει την κυκλοφορία μπάλας του Ολυμπιακού, είναι σημαντικό να μην επιτρέψει στον Μάριν να πλησιάζει τους Φορτούνη, Μιραλάς και να συνεργάζεται μαζί τους. Είναι επίσης σημαντικό να μην βρει ελεύθερο χώρο ο Φορτούνης και να καταφέρει το δίδυμο Μπακάκης, Λόπεζ να βγάλει το μαρκάρισμα στον Μιραλάς.

Η λογική λέει πως ο Λοπες θα πάρει στην γραμμή τον Μιραλάς μέχρι χαμηλά και ο Μπακάκης θα έχει το νου του στις κινήσεις που θα κάνει διαγώνια προς τα μέσα. Φυσικά πάντα όταν παίζεις στο Καραϊσκάκης θα υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να λειτουργήσεις σωστά σε χαμηλά μέτρα. Ο Χιμένεθ λογικά θα έχει δει πόσα προβλήματα δημιούργησε στον Ολυμπιακό η πίεση ψηλά του Αστέρα και με δεδομένο πως παίζει με επιθετικό δίδυμο και έχει πίσω τους ένα πολύ γρήγορο δίδυμο στον άξονα να ακολουθήσει και να κερδίσει μπάλες, θα βρει διαστήματα που θα προσπαθήσει να πιέσει τον Ολυμπιακό. Κάτι που λογικά θα περιμένει και ο Γκαρθία και θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος να το αντιμετωπίσει από ότι στην Τρίπολη.

Το σίγουρο είναι πως οι δύο ομάδες αυτό το παιχνίδι θα το παίξουν για να το κερδίσουν και δεν θα έχει καμία σχέση με το άοσμο, άγευστο παιχνίδι που παρακολουθήσαμε στην πρώτη μάχη τους για το Κυπέλλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK