Αυτοί τους βελτιώνουν

Ομάρ, Μυστακίδης, Λάζαρος έρχονται να λύσουν τα χέρια των Μπέντο, Ιβιτς, Μοράις και να διορθώσουν προβλήματα που έχουν παρουσιάσει στον πρώτο κύκλο παιχνιδιών οι ομάδες τους.O Tσάρλυ γράφει για την ατομική και ομαδική βελτίωση των μεγάλων που έπεσαν στη μάχη του Κυπέλλου.

Αυτοί τους βελτιώνουν

Mετά τα πρώτα 6 παιχνίδια, με την νίκη του Ολυμπιακού στο ντέρμπι επί του ΠΑΟΚ και τις ισοπαλίες του Παναθηναϊκού στην Βέροια και της ΆΕΚ με τον Πανιώνιο έκλεισε ο πρώτος κύκλος. Και οι 4 διεκδικητές έβγαλαν αδυναμίες παθογένειες που λίγο πολύ περιμέναμε, με τον Ολυμπιακό να έχει αποκτήσει προβάδισμα και να δείχνει πως είναι η μόνη ομάδα που ξέρει να κερδίζει.

Στο δεύτερο κύκλο που ανοίγει το προσεχές Σαββατοκύριακο οι προπονητές, αναζητούν λύσεις από το ρόστερ που θα βοηθήσουν για να διορθωθούν αδυναμίες που εμφανίστηκαν. Τα παιχνίδια Κυπέλλου, του Ολυμπιακού με τον Πλατανιά, του ΠΑΟΚ με την ΆΕΛ και της ΆΕΚ με την Κέρκυρα, έδειξαν τα 3 κλειδιά για την συνέχεια.

ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΚ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει παρουσιάσει ο Ολυμπιακός στις πρώτες 6 αγωνιστικές ήταν στα άκρα της άμυνας. Η απώλεια του Ομάρ, σε συνδυασμό με την αστάθεια Φιγκέιρας, τα προβλήματα και τον παθητικό τρόπο που παίζει στα αριστερά ο Ντε Λα Μπέγια, έδωσαν χρόνο στον νεαρό Ρέτσο, σε θέση που δεν είναι δική του και δημιουργούσαν ανασφάλεια στην ομάδα.

Συνολικά ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είχε μάθει να απειλεί από τα ακραία του μπακ και με αυτόν τον τρόπο να νοιώθει και αμυντική ασφάλεια. Ομάρ, Μαζουάκου έπαιζαν ψηλά, είχαν μεγάλο αριθμό σε ανεβάσματα, κάτι που οδηγούσε τα αντίπαλα εξτρεμ να παίζουν περισσότερο άμυνα από επίθεση.

Φέτος είναι δεδομένο πως αυτό δεν συμβαίνει και ο Ολυμπιακός νιώθει μεγαλύτερη πίεση από τα άκρα. Τα παιχνίδια είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμα, γιατί εκτός από το μόνιμο πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας, ο αντίπαλος είναι πιο πιεστικός από τις πλευρές, γεγονός που δεν στοίχησε στον Ολυμπιακό με τον ΠΑΟΚ λόγω Τζάλμα Κάμπος. Οι ευκαιρίες πάντος βγήκαν για τον αντίπαλο και ήταν καθαρές.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΚΑΡΙΟΥ

Ό Όμαρ είναι κλάση. Έχει ποιότητα δημιουργικού χαφ, ανεβαίνει με ταχύτητα και η μπάλα κολλάει στα πόδια του. Δεν υπάρχουν εδώ ερωτηματικά, μόνο πόσο γρήγορα θα βρει πατήματα, ρυθμό και θα μπορέσει να πλησιάσει τα δικά του στάνταρ. Είναι πολύ συμμαντικό που στο παιχνίδι με τον Πλατανιά έπαιξε ολόκληρο το 90λεπτό και σκόραρε. Το γκολ δεν είναι το ζητούμενο για την θέση, όταν όμως προέρχεσαι από τραυματισμό που σε αφήνει περισσότερο έξω από ότι αρχικά υπολογίζεται, η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικό ζητούμενο.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλον ακραίο μπακ με τη δική του ποιότητα στη δημιουργία φάσεων και η επιστροφή του θα λύσει το πρόβλημα στη δεξιά πλευρά. Είναι συμμαντικό να λύνεις εντελώς ένα από τα προβλήματα σου και ο Ομάρ, είναι σίγουρο, πως όταν βρει ρυθμό να σταματήσει μία για πάντα αυτήν την συζήτηση.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΒΙΤΣ

Για τον Μυστακίδη έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές. Το παιδί αποτελεί κεφάλαιο όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν ο Ουρουγουανός τεχνικός Σέρχιο Μαρκαριάν είχε αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα, στην έκθεση που είχε αφήσει στην ομοσπονδία ένα από αυτά που είχε υπογραμμίσει ήταν η προσοχή σε αυτόν τον ποδοσφαιριστή.

Απόλυτα δικαιολογημένα γιατί το δικό μας ποδόσφαιρο δεν παράγει τέτοιου τύπου ποδοσφαιριστές, που να συνδυάζουν σωματότυπο με ποιοτική σκέψη και εκτέλεση. Πιθανότατα να τον έχει κάνει διαφορετικό ότι ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Γερμανία, ο Μυστακίδης, πάντως διαθέτει ακριβώς αυτό που λείπει από τον ΠΑΟΚ. Τελική απόφαση χωρίς βιασύνη με ήρεμη σκέψη και ποιότητα.

Το γκολ που πετυχαίνει με την ΑΕΛ, ανήκει στα δικά του προσόντα, σκέφτεται σε δύσκολο χώρο με ευφυΐα και έχει την δυνατότητα να εκτελέσει ψύχραιμα και με ποιότητα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο 22 ετών δημιουργικός επιθετικός είναι ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση δική του.

Δεν έχει σώμα στράικερ, δεν έχει στιλ εξτρέμ, ούτε την συμμετοχή που χρειάζεται για να παίξει κάποιος σε ρόλο δημιουργού. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί ποδοσφαιριστές, όπως ο Μπακασέτας και ο Κολοβός. Ο Μυστακίδης έχει όμως ένα μεγάλο όπλο που σε μία ομάδα που λειτουργεί καλά και βγάζει αυτοματισμούς μπορεί να τον κάνει πολύτιμο. Ξέρει μπάλα. Έχει ποιότητα, είναι έξυπνος και για το ποδοσφαιρικό στιλ που διαθέτει δεν είναι αργός.

ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΟΥΣ

Ο Ιβιτς έχει δημιουργήσει ένα καλό σύνολο που έχει πολλές τελικές σε κάθε παιχνίδι. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ότι δεν έχει καλή τελική εκτέλεση, του έλειπε μία κίνηση σαν αυτή που έκανε ο Μυστακίδης και σκόραρε με την ΑΕΛ.

Νομίζω πως άργησε πολύ, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει το περιθώριο ο Ιβιτς, να αδικεί πρώτα τη δική του δουλειά και μετά την προσπάθεια των παικτών του χρησιμοποιώντας τον Τζάλμα Κάμπος αντί του Μυστακίδη.

Από τα ρεπορταζ προκύπτει πως θα είναι βασικός με την ΆΕΚ. Η παρουσία ενός πιο δημιουργικού ποδοσφαιριστή στα δεξιά, που θα φτιάχνει και αυτός του συμπαίκτες του και δεν θα προσπαθεί να παίζει μόνο με την ταχύτητα του θα βοηθήσει πολύ τους Ροντρίγκες, Αθανασιάδη.

Ο Κλάους θα έχει πιο κοντά του ποδοσφαιριστή να τον τροφοδοτεί. Στο Καραϊσκάκης ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, πίεζε, πρέσαρε, κρατούσε μπάλα αλλά δεν βρήκε πάσες. Επίσης θα είναι πιο εύκολο για τον Ροντρίγκες να πάρει αυτός την τελική πάσα. Βλέπετε κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από τον τεμπέλη Κάμπος, κινείται και σε περισσότερα μέτρα και κατεβαίνει πιο χαμηλά με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο ντέρμπι όλες οι καλές φάσεις στον Κάμπος. Ο Μυστακίδης μπορεί να τον φτιάξει πασάροντας πάνω στην ταχύτητα του.

Η ομάδα που χτίζει ο Ιβιτς αντιμετωπίζει όπως είναι γνωστό πρόβλημα σε εκτέλεση, δημιουργία και κατοχή. Ο Μυστακίδης έχει στοιχεία πάνω εκεί που πονά ο ΠΑΟΚ. Δεν μπορεί να τα λύσει όλα, αλλά παίρνοντας στο 4-3-3 και στο 4-2-3-1 του Ιβιτς τη θέση του Τζάλμα Κάμπος μπορεί να μειώσει το πρόβλημα.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΆΕΚ κάνει μία νέα προσπάθεια με τον Μοράις. Ο Κετσπάγια της έκοψε το σχοινί από την συνέχεια που υπήρχε από τη δουλειά Δέλλα από τη σκληράδα που έδωσε ο Πογιέτ και η ομάδα αναζητεί ταυτότητα.

Ο κόσμος ζητά για ποιοτικό ποδόσφαιρο και πάνω σε αυτήν την λογική ο Χριστοδουλόπουλος μπορεί να αποτελέσει ένα συμμαντικό σημείο αναφοράς. Ο Λάζαρος στην Ιταλία βελτίωσε πολύ το τακτικό του επίπεδο έμαθε, καλύτερα το άθλημα και εξέλιξε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα στο ένας με έναν.

Από την ΆΕΚ την περσινή χρονιά έλειπαν ποδοσφαιριστές στα άκρα που θα δημιουργήσουν περνώντας τον προσωπικό τους αντίπαλο. Οι Βάργκας, Μπαρμπόσα βοήθησαν με καλές τελικές που έδωσαν σημαντικά τέρματα, δεν προσέφεραν όμως ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Ο Χριστοδουλόπουλος ήρθε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και δεν βοήθησε μέχρι τώρα. Στο παιχνίδι κυπέλου με την Κέρκυρα έκανε τον Μοράις να χαμογελά.

ΠΑΤΙΤΟ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Άνοιξε διαδρόμους, σκόραρε πρόσθεσε ένα στοιχείο που έλειπε στην ΑΕΚ. Ο Κετσπάγια την φρέναρε την ομάδα. Το ρόστερ έχει κενά, αλλά έχουν προσθέσει και στοιχεία που μπορούν να δώσουν μία διαφορετική εικόνα στον τρόπο που αναπτύσσεται η ΆΕΚ. Η επιστροφή Χριστοδουλόπουλου αλλά και Πατίτο θα δώσει την δυνατότητα στον προπονητή να έχει το απρόβλεπτο στα άκρα του και αν αυτό συνδυαστεί με ανεβάσματα των ακραίων μπακ, τα όποια ξόρκιζε ο Κετσπαγια, και συνεργασίες η ΆΕΚ μπορεί να μπει σε ένα δρόμο που είναι και το ζητούμενο.

Πιστεύω πως η μεταγραφή του Χριστοδουλόπουλου θα αποδειχτεί πολύ σημαντική αν ο Λάζαρος βάλει στο παιχνίδι του το καθαρό πάτημα στην αντίπαλη περιοχή, όπως δηλαδή έκανε στο γκολ με την Κέρκυρα. Το ένας με έναν πλέον το έχει πολύ ανεπτυγμένο, αυτό που χρειάζεται είναι να έχει και γεμάτα νούμερα. Η καλή του εικόνα με την Κέρκυρα είναι το πρώτο θετικό μήνυμα για τον Μοραίς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK