Ο κόουτς του Δημοσίου και ο -υπό πίεση- Σίλβα

Ο Τσάρλυ αναλύει την τακτική που θα ακολουθήσουν οι δύο προπονητές στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, φωτίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία των "αιωνίων" και τους γράφει για τους παίκτες που θα ξεχωρίσουν.

Ο κόουτς του Δημοσίου και ο -υπό πίεση- Σίλβα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε πολύ με το ίδιο το άθλημα. Το περιβάλλον είναι τοξικό και οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από θέματα που δεν αφορούν το ίδιο το άθλημα. Ένα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έχει πάντα το δικό του ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια, στα παιχνίδια των δύο ομάδων στο "Καραϊσκάκης" βλέπουμε πάνω κάτω το ίδιο έργο.

Περιμένουν να ταπεινώσουν τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν τα καταφέρνουν

Οι "ερυθρόλευκοι" φαντάζουν πιο ισχυροί, έχουν εξασφαλισμένο το πρωτάθλημα και οι φίλοι τους περιμένουν να διασύρουν αγωνιστικά τον "αιώνιο εχθρό". Στην πράξη, όμως, ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρός και το ταπεινωτικό σκορ που περιμένουν οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν έχει έρθει. Μάλιστα, την τελευταία μεγάλη σε έκταση σκορ νίκη στο "Καραϊσκάκης", την είχε κάνει ο Παναθηναϊκός με 3-0, στην πρώτη επιτυχημένη χρονιά του Αναστασίου.

Βαριά ήττα Παναθηναϊκού θα κάνει τη ζωή δύσκολη σε Αλαφούζο-Στραματσόνι

Η τελευταία εμφατική σε έκταση σκορ νίκη των "ερυθρόλευκων" ήταν στο ντέρμπι ντροπής της Ριζούπολης. Υπάρχει βέβαια και το 4-0 στο κύπελλο, στις 16 Ιανουαρίου 2008. Αποτέλεσμα, που ουσιαστικά καθόρισε τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό. Την επόμενη, ο Ανδρέας Βγενόπουλος βρήκε το έδαφος για να στήσει συνέντευξη Τύπου, να πει όσα ήθελαν να ακούσουν χρόνια οι φίλοι του Παναθηναϊκού και να δρομολογήσει τις εξελίξεις, για να έρθει η εποχή της πολυμετοχικότητας που έφερε το νταμπλ του 2010, αλλά και τις γνωστές επιπτώσεις.

Όταν η διοίκηση δεν είναι ισχυρή, δεν μπορεί να αντέξει και μία βαριά ήττα σε ντέρμπι. Για τον Γιάννη Αλαφούζο, θα είναι σημαντικό ο Αντρέα Στραματσόνι να βρει σχήμα ώστε να παρουσιάσει ανταγωνιστικό τον Παναθηναϊκό.

Νομίζει πως δουλεύει στο Δημόσιο

Ξεκινάω από τον Παναθηναϊκό, γιατί, έχει και περισσότερα ερωτήματα. Ο Ιταλός τεχνικός κλείνει έναν ολόκληρο γύρο στην ομάδα και δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο που να παίζει συγκεκριμένο ποδόσφαιρο και να φαίνεται πως έχει αρχές. Αλλάζει με ευκολία τακτικές, κάνει περίεργες αλλαγές στη διάρκεια των αγόνων και δεν έχει βοηθήσει ώστε η ομάδα του να έχει συνοχή, σωστή αμυντική λειτουργία και αυτοματισμούς.

Λες και είναι δημόσιος υπάλληλος και του δόθηκε διάστημα προσαρμογής, χρησιμοποιεί ως δικαιολογία πως η διοίκηση του είπε ότι δεν θα κριθεί μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά την επόμενη σεζόν. Προπονητής είναι και θα έπρεπε να γνωρίζει πως στη συγκεκριμένη δουλειά κρίνεσαι αυστηρά και καθημερινά. Στην πράξη, συνολικά στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει καθημερινά να αποδεικνύεις πως αξίζεις τη θέση για την οποία πληρώνεσαι. Είναι αφελές να θεωρείς πως έχει διάστημα που δικαιούσαι να τα κάνεις μαντάρα.

Ο μοναδικός τρόπος ανάπτυξης που έχει δώσει στον Παναθηναϊκό ο Στραματσόνι

Το μοναδικό θετικό που έχει φέρει μέχρι σήμερα η παρουσία του Στραματσόνι έχει να κάνει με την ταχύτητα που έχει δώσει στην επίθεση του Παναθηναϊκού στα εκτός έδρας παιχνίδια. Τα διπλά με Καλλονή, Λεβαδειακό, Πλατανιά, ΠΑΣ Γιάννενα ήρθαν μέσα από συγκεκριμένη προσέγγιση.

Ο Στραματσόνι χρησιμοποίησε δύο εκ των Καλτσά, Κλωναρίδη, Βλαχοδήμο, Μπουμάλ στα άκρα και τους έδωσε εντολή να πλησιάζουν τα αντίπαλα στόπερ και να κινηθούν στην πλάτη τους. Κατάφερε, δηλαδή, να εκμεταλλευτεί τις προβληματικές επιστροφές που έχουν οι συγκεκριμένες ομάδες, το γεγονός πως δεν μπορούν να χτίσουν επιθέσεις με ασφάλεια από χαμηλά και κατάφερε να δημιουργεί καθαρές ευκαιρίες η ομάδα του σε αυτού του είδους παιχνίδια, χωρίς να μπορεί να παράγει αυτοματισμούς.

Με το ίδιο πλάνο που έπαιξε καλύτερα με... Βονόρτα και Μπαρμπαρούση

Σε αυτήν την λογική, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ταιριάζει περισσότερο στον Παναθηναϊκό. Θα έχει το μοναδικό πλάνο που στα χαρτιά μπορεί να υπηρετήσει. Θυμίζω πως τον Απρίλιο του 2013, με τον Βονόρτα προπονητή και τον Μπαρμπαρούση βασικό, ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στα σημερινά επίπεδα και από άποψη ανταγωνιστικότητας φάνταζε πως ήταν σε μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του. Στο "Καραισκάκης", όμως, έκανε εκπληκτικό παιχνίδι, προηγήθηκε και έφυγε αδικημένος από το τελικό 1-1. Είχε συμβεί ακριβώς αυτό που θα ψάξει την Κυριακή ο Στραματσόνι.

Το αμυντικό πλάνο Βονόρτα είχε βγει, η άμυνα ξεκινούσε χαμηλά, οι γραμμές ήταν κοντά, οι Ζέκα - Βιτολο είχαν ρίξει πολύ τρέξιμο και κέρδισαν μπάλες στο κέντρο και το γεγονός πως η τελευταία γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού ήταν πολύ ψηλά, επέτρεψε στον Σισοκό να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του, καθώς πέρναγε ένα στόπερ, έναν ακραίο μπακ και γινόταν επικίνδυνος.

Κουτρουμπής, Ζέκα και ο υπέρβαρος στα χαφ

Τα ρεπορτάζ λένε πως ο Στραματσόνι θα δοκιμάσει σχήμα με ενισχυμένο άξονα. Ο Κουτρουμπής θα παίξει χαμηλά δίπλα στον Ζέκα. Η λογική λέει πως οι συνθήκες του παιχνιδιού δεν θα επιτρέψουν στον Στραματσόνι να επαναλάβει το ανέκδοτο με τον Κουτρουμπή να κινείται πιο ψηλά από τον Ζέκα και να λειτουργεί σαν 8άρι. Το λογικό είναι να μείνουν κι οι δύο χαμηλά, με τον Ζέκα, που μπορεί να καλύπτει χώρους, να παίρνει περισσότερα μέτρα στο γήπεδο.

Διαβάζω πως πίσω από τον Μπεργκ θα παίξει ο πρωταγωνιστής στον θρίαμβο του Παναθηναϊκού με 3-0 τον Μάρτιο του 2014, Αμπέντ. Σήμερα, ο Αλγερινός δεν είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιεπαγγελματικό για έναν αθλητή που πληρώνεται, από το να βάζει βάρος. Ο Αμπέντ στηριζόταν πολύ στο αθλητικό παιχνίδι του, στην ένταση που πήγαινε πάνω στην μπάλα και στο γεγονός πως πάταγε και τις δύο περιοχές. Τώρα τον βλέπεις να κολλάνε τα μπούτια του και φοβάσαι μην του σκιστεί το σορτσάκι. Σε κάθε περίπτωση, θα παίξει σε μικρά μέτρα, ανάμεσα στον Μπεργκ και στους Ζέκα - Κουτρουμπή.

Κλειδί να πάει καλά ο άξονας

Ο Στραματσόνι θέλει να λειτουργήσει καλά ο άξονας του, να βοηθήσει ακόμα και στις παγίδες στις πλευρές, να μην επιτρέψει την ασφαλή κυκλοφορία μπάλας στους "ερυθρόλευκους". Με αυτόν τον τρόπο θα βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Φορτούνη, κάτι που σημαίνει πως αυτόματα θα αχρηστέψει και τον Ιντέγε. Βέβαια, χρειάζεται και προσοχή στα ανεβάσματα των μπακ, αλλά και στο επιπλέον όπλο στην αντίπαλη περιοχή που πλέον διαθέτει ο Ολυμπιακός που λέγεται Φουστέρ.

Ο τρόπος που θα επιδιώξει να χτυπήσει

Αν το αμυντικό πλάνο βγει, ο στόχος θα είναι να χτυπήσει είτε με τον Μπεργκ είτε με κινήσεις των δύο ακραίων που θα μπαίνουν πιο μέσα και θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν με την ταχύτητα τους στην πλάτη των στόπερ του Ολυμπιακού.

Η φάση που θα προσπαθήσει να βγάλει ο Παναθηναϊκός είναι με τον Βιγιαφάνιες να ξεκινάει από τα άκρα με την μπάλα, να συγκλίνει προς τα μέσα και όταν πλησιάσει τα στόπερ, να την περάσει κάθετα είτε στον Μπεργκ είτε στον καθαρό εξτρεμ απέναντι, που θα έχει κάνει κίνηση αρχικά προς τα μέσα και στη συνέχεια στην πλάτη της άμυνας. Συνεργασία, δηλαδή, που έφτιαξαν στο δεύτερο τέρμα με τον ΠΑΟΚ οι Βλαχοδήμος - Καλτσάς.

Είναι εργατικός, μεθοδικός αλλά έχει ταβάνι

Πάμε στους γηπεδούχους. Μέχρι σήμερα, ο Πορτογάλος τεχνικός δείχνει συντηρητικός στη σκέψη. Σίγουρα έχει μέθοδο, είναι εργατικός, έχει δημιουργήσει σύνολο που προσπαθεί να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο και δεν έχει αφήσει μία χαοτική κατάσταση. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο Σίλβα να μπει στη ζυγαριά και να συγκριθεί με περιπτώσεις τύπου Τούντορ - Στραματσόνι.

Ξεκίνησε εντυπωσιακά, όμως φάνηκε πως έχει και ταβάνι. Είναι ο υπεύθυνος για τον αποκλεισμό με την Άντερλεχτ και αυτό θα τον κυνηγάει.

Είναι σε αμφισβήτηση, δεν τον παίρνει να μην κερδίσει

Ο Πορτογάλος θα μπορέσει να γυρίσει το κλίμα αν πάρει , το ντέρμπι με εμφατικό σκορ ή αν διεξαχθεί το κύπελλο και κερδίσει στον τελικό την ΑΕΚ. Αυτήν την στιγμή, πάντως, είναι πολλοί μέσα στον Ολυμπιακό που δεν θέλουν την παραμονή του. Δεν τον παίρνει, λοιπόν, να μην κερδίσει αυτόν τον αδύναμο Παναθηναϊκό.

Ο Μάρκο Σίλβα σίγουρα γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που θα παίξει αναγκαστικά άμυνα χαμηλά, που θα προσπαθήσει να μικρύνει το γήπεδο και την απόσταση του φορ του με την τελευταία γραμμή άμυνας για να μην δεχτεί παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές και φυσικά να του βγάλει δύο - τρεις καθαρές ευκαιρίες, στην πλάτη των στόπερ του.

Υποχρεωμένος να προστατεύει τους στόπερ του

Σίγουρα θα δώσει εντολές στους Καμπιάσο - Μιλιβόγεβιτς να έχουν το νου τους στην κίνηση προς τα μέσα του Βιγιαφάνιες, να μην αφήσουν τους στόπερ να πάρουν το παράλληλο τρέξιμο του Αργεντινού προς τα μέσα, ούτε φυσικά τον Μπεργκ να τους παρασύρει σε άλλους χώρους με τα τρεξίματα του.

Ο Παναθηναϊκός έχει έναν τρόπο να χτυπήσει, με το να δημιουργήσει ανισορροπία στην τελευταία γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού, να την απομονώσει και να χτυπήσει, με μία πάσα, με έναν η δύο ποδοσφαιριστές. Αυτό μπορεί να συμβεί, είτε από κλέψιμο στην αρχική ανάπτυξη του Ολυμπιακού είτε παρασύροντας, σε λανθασμένη κίνηση τους στοπερ είτε απομονώνοντάς τους. Η παρουσία των Καμπιάσο - Μιλιβόγιεβιτς δίνει τη δυνατότητα προστασίας στα αδύναμα στόπερ του Ολυμπιακού.

Ο Σίλβα εξαφάνισε τον Κασάμι κι έκανε ακόμα πιο προβλέψιμο τον Ολυμπιακό

Κάποτε θα μάθουμε τι έχει συμβεί και ξαφνικά ο Κασάμι "ξεχάστηκε". Ο Ολυμπιακός έχει την εξής ιδιαιτερότητα: είναι πολύ ανώτερος από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες κι έχει τη δυνατότητα να ξεχνά και να αδικεί ποδοσφαιριστές χωρίς κόστος. Τον παραγκωνισμό Κασάμι τον πλήρωσε στα δύο παιχνίδια με την Άντερλεχτ.

Ο Ολυμπιακός, έτσι κι αλλιώς, είχε περιορισμένους τρόπους ανάπτυξης. Το γεγονός πως ο Σίλβα έκοψε και το κάθετο τρέξιμο που έπαιρνε από τον Κασάμι, έβαλε στη θέση του τον άπειρο και περιορισμένων ακόμα δυνατοτήτων Ζντιέλαρ και το ντεφορμάρισμα του Ιντέγε, έκανε ακόμα πιο προβλέψιμη την ομάδα.

Κέρδισε δύο παίκτες στην Τούμπα

Στην Τούμπα κέρδισε δύο παίκτες που τους είχε δώσει μικρότερο χρόνο από όσο άξιζαν, τους Καμπιάσο και Φουστέρ. Ο Καμπιάσο για εμένα θα έκανε καλό δίδυμο με τον Κασάμι. Ο Σίλβα δουλεύει τον Ολυμπιακό με το συντηρητικό παίξιμο του Μιλιβόγεβιτς στη θέση 6 και δεν τον αλλάζει. Ο έμπειρος Καμπιάσο έχει προσωπικότητα, ξέρει να επιβληθεί στον αντίπαλο, δεν έχει τη συχνότητα του Κασάμι στα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά έχει την εμπειρία και ξέρει πότε να γίνει ο επιπλέον παίκτης, όταν ανεβαίνει η ομάδα του.

Το απρόβλεπτο έρχεται μόνο από τον Φορτούνη

Ο Φουστέρ είναι αυτός που αλλάζει την επιθετική εικόνα του Ολυμπιακού. Παίζοντας μόνιμα με δύο καθαρούς εξτρέμ, χαμηλού επιπέδου, που δεν κάνουν τη διαφορά, δεν απειλούν, περιμένουν στα άκρα και δεν πατάνε την αντίπαλη περιοχή, ο αντίπαλος πρέπει να είναι πολύ αδύναμος, για να έχει πρόβλημα μένοντας πίσω από την μπάλα. Τα μπακ αντιμετωπίζουν εύκολα χωρίς βοήθειες τους Παρντο, Ντουρμάζ, Σεμπά, Ερνάνι και οι υπόλοιποι προσαρμόζονται σε έναν αντίπαλο που παίρνει φαντασία και το απρόβλεπτο μόνο από τον Φορτούνη και δεν πατάει καθόλου περιοχή.

Βγήκε από τη ναφθαλίνη και προσφέρει αυτό που έλειπε

Και εδώ ερχόμαστε στον Φουστέρ. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός βγήκε από τη ναφθαλίνη και προσφέρει αυτό που δεν υπήρχε στον Ολυμπιακό: σταθερό πάτημα στην αντίπαλη περιοχή. Μπήκε ο Φουστέρ στην Τούμπα και έκανε τρεις τελικές.

Όποιος μέχρι σήμερα είχε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, το πρώτο πράγμα που γνώριζε πως έπρεπε να κάνει ήταν να περιορίσει τον Φουρτούνη, που από τα πόδια του και τις συνεργασίες που δημιουργεί, δουλεύει όλος ο Ολυμπιακός. Αν συνέβαινε αυτό, τα υπόλοιπα έμοιαζαν απλά. Ο Ιντέγε κάνει κινήσεις προς τα εκεί που βρίσκεται η μπάλα και αν δεν παρασυρθούν τα στόπερ να βγουν εκτός περιοχής, είναι εντελώς ακίνδυνος και επίσης οι μπακ απειλούν περισσότερο από τα έξτρέμ και θέλουν προσοχή στα ανεβάσματα τους. Ο Φουστέρ βάζει ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα στην αντίπαλη άμυνα.

Πώς θα μαρκάρει ο Πράνιτς τον Φουστέρ μέσα στην περιοχή;

Ειδικά ο Παναθηναϊκός θα είναι δύσκολο να τον αντιμετωπίσει. Αν ξεκινήσει στα δεξιά ο Φουστέρ και αριστερά ο Παρντο, τον Ισπανό θα τον μαρκάρει ο Πράνιτς, όταν θα γίνεται επιπλέον επιθετικός. Ο Κροάτης δεν θα πηγαίνει κοντά, αν δεχθεί πίεση η άμυνα του Παναθηναϊκού. Και η πίεση που θα δεχθούν τα στόπερ θα είναι μεγάλη, αν καταφέρει να κρατήσει για ώρα τον Ιντέγε στην περιοχή.

Αν κάνει το λάθος ο Στραματσόνι και δεν κρατήσει χαμηλά τον Κουτρουμπή να δίνει βοήθειες στα στόπερ, αλλά κρατήσει το τακτικό ανέκδοτο που είδαμε με τον Ατρόμητο, να είναι αυτός ο παίκτης που θα βοηθά τον επιτελικό μέσο, θα κινδυνέψει με διασυρμό.

Ο Ολυμπιακός αμυντικά είναι ευάλωτος ακριβώς εκεί που μπορεί να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός. Αν υπάρξει ένα τακτικό σχέδιο, ισορροπημένο και καλά διαβασμένο, μπορεί να κάνει τη ζημιά. Βέβαια, η τρύπα Πρανιτς στα αριστερά, σε συνδυασμό με την παρουσία Φουστέρ, μπορεί να φέρει ένα μόνιμο πρόβλημα.

Κλείνω, ελπίζοντας και μετά από το παιχνίδι να έχει νόημα να ασχοληθούμε με την τακτική και με τους αγωνιστικούς λόγους που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Είναι στημένο; Το θρυλικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-4

Η νύχτα που άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η απόλυτη σύγκριση

Photo Credits: Actionimages.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK