Έπαιξε σαν νεοφώτιστη και όχι σαν ΑΕΚ

Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι της Τούμπας. Η ανατροπή του ΠΑΟΚ και τα λάθη του Δέλλα.

Έπαιξε σαν νεοφώτιστη και όχι σαν ΑΕΚ

Ο Τραιανός Δέλλας δεν διάβασε καλά το παιχνίδι στην Τούμπα. Συνολικά δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και δεν κατάφερε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι, να βοηθήσει τους παίκτες του να φύγουν με αποτέλεσμα από την Τούμπα. Πιθανότατα πίστεψε πως η συμμετοχή του Ανάκογλου στην βασική ενδεκάδα και η αλλαγή συστήματος που αυτή έφερε θα βοηθούσε την ΑΕΚ να έχει κατοχή μπάλας και μεγαλύτερες αμυντικές καλύψεις. Αυτό δεν συνέβη, γιατί ο Ανάκογλου δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και οι Μπουονανότε - Βάργκας δεν προσέφεραν την παραμικρή βοήθεια στους ακραίους μπακ. Ειδικά στην πλευρά του Γκάλο το πρόβλημα ήταν τεράστιο.

Έδωσε ελεύθερα μέτρα στον Ροντρίγκες

Στην συγκεκριμένη πλευρά έδινε πλάτος ο Μακ οπότε ο Γκάλο ήταν υποχρεωμένος να καλύπτει τις κινήσεις του Σλοβάκου. Αυτόματα λοιπόν, ο Ροντρίγκες έβρισκε ελεύθερα κενά μέτρα αλλά και την δυνατότητα να τελειώνει με άνεση τις προσπάθειες του. Μέχρι στιγμής ο Ρόντριγκες είχε φανεί πως είναι ένας γρήγορος ποδοσφαιριστής αλλά και εντελώς άτεχνος. Όταν όμως προσφέρεις ελεύθερα μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν γρήγορο ποδοσφαιριστή, είναι φυσιολογικό πως θα βρει πατήματα και θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Η ΑΕΚ, ήταν τυχερή που έφυγε το ημίχρονο στο 0-0. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω τις ανικανότητας των αντιπάλων να τελειώσουν σωστά μία επίθεση.

Δεν διαχειρίστηκε σωστά το γκολ του Αραβίδη

Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση που ο Τραϊανός Δέλλας δεν αντιλήφθηκε το πρόβλημα στο ημίχρονο και δεν άλλαξε τίποτα στην ομάδα του. Η τύχη τον βοήθησε ακόμα περισσότερο, καθώς στην πρώτη επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο ο Όλσεν έκανε ένα από τα συνηθισμένα του δώρα και η ΑΕΚ πήρε ένα εντελώς άδικο προβάδισμα. Καμιά φορά μπορείς με μία καλή διαχείριση να πάρεις ένα μεγάλο αποτέλεσμα ακόμα και αν δεν είσαι καλός, ακόμα και αν δεν σου έχει βγει το τακτικό σου πλάνο.

Η ΑΕΚ είχε βρεθεί μπροστά στο σκορ απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει πολλές αμυντικές αδυναμίες. Για να πάρει αποτέλεσμα χρειαζόταν να λύσει το πρόβλημα της στα άκρα, να κρατήσει μπάλα και να γίνει πιο απειλητική.

Το δώρο του Δέλλα στον Τούντορ

Ο Δέλλας είχε στον πάγκο τον Πλατέλα και τον Μάνταλο, προτίμησε όμως στο 56ο λεπτό, να χρησιμοποιήσει τον Μπαρμπόσα. Δηλαδή τον ποιο ακατάλληλο ποδοσφαιριστή για τα θέλω του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ χρειαζόταν εξτρέμ που θα κάνουν ό,τι δεν μπορούσαν οι Μπουονανότε - Βάργκας θα έχουν επιστροφές για να βοηθάνε στο μαρκάρισμα των μπακ και ταχύτητα για να χτυπήσουν τα ανεβάσματα των μπακ.

Σε αυτό το σημείο ο Τούντορ αντιλήφθηκε το δώρο που του έκανε ο προπονητής της ΑΕΚ και αποφάσισε να χτυπήσει και από την δεξιά πλευρά. Από εκεί δηλαδή που έπρεπε να καλύπτει ο Μπαρμπόσα. Χρησιμοποίησε τον Μακ σε ρόλο δεξί μπακ χαφ, πέρασε τον Μπερμπάτοφ, δίπλα στον Αθανασιάδη και έδωσε εντολή στον Μακ και στον Ροντρίγκες να μένουν ψηλά. Ρίσκο μεγάλο, αλλά ο φοβικός τρόπος που αντιμετώπισε το παιχνίδι η ΑΕΚ, του έδινε το δικαίωμα να το πάρει και τελικά οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή.

Ο ΠΑΟΚ, έτσι και αλλιώς χτυπούσε και έβρισκε κενό από την πλευρά του Ροντρίγκες, έχοντας τον Μακ πάνω στον Σοίλέδη, αναδείχθηκε η αδυναμία του αριστερού μπακ της ΑΕΚ στο να αντιμετωπίσει στο ένας με ένας εξτρέμ με ικανότητα στην ντρίπλα.

Ήταν άτολμη και φοβική

Το παιχνίδι γύρισε εύκολα και δίκαια. Μόνο τις δηλώσεις του Δέλλα να ακούσει κανείς, αντιλαμβάνεται πως δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και δεν είχε πλήρη επίγνωση του τι γινόταν στην Τούμπα. Το παιχνίδι δεν ήταν ισορροπημένο όπως ο ίδιος δήλωσε στο τέλος του, στον ρεπόρτερ του αγωνιστικού χώρου. Η ΑΕΚ μέχρι να δεχτεί το δεύτερο γκολ είχε φοβική στάση στο παιχνίδι, δεν έβγαλε καμία φάση στην ροή του αγώνα και αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα για 59 λεπτά στην δεξιά τους πλευρά και από το 59ο λεπτό που πέρασε πάνω στον Σοϊλέδη ο Μακ, μέχρι το 83ο λεπτό που έγινε το πέναλτι, το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στην αριστερή πλευρά της. Το πόσο λανθασμένα διαχειρίστηκε το παιχνίδι μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από την ευκολία που δημιούργησε 3 καθαρές ευκαιρίες στο μικρό χρονικό διάστημα μετά το 2-1 που κυνήγησε την ισοφάριση.

Το σύνδρομο της νεοφώτιστης

Πιθανότατα, ψυχολογικά να είναι κατανοητό. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, έχει παίκτες ποιοτικούς, όμως ο σύλλογος τα δύο τελευταία χρόνια αγωνιζόταν σε κατώτερες κατηγορίες. Αντιμετώπισε το παιχνίδι στην Τούμπα με δέος, σαν νεοφώτιστη ομάδα και όχι σαν ένας σύλλογος με δυνατότητες να κάνει πρωταθλητισμό και με ποδοσφαιριστές με αρετές. Δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις πολλές αμυντικές αδυναμίες που έχει ο ΠΑΟΚ, δεν πίεσε τα στόπερ του, που συνήθως έχουν μεγάλο πρόβλημα όταν η μπάλα φθάνει στον φορ.

Μην παρεξηγηθώ, δεν αμφισβητώ, τον Δέλλα που μέχρι σήμερα έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Όμως το παιχνίδι στην Τούμπα, δεν το διαχειρίστηκε σωστά. Η εικόνα του παιχνιδιού έδειξε, πως το 4-3-3 δεν ήταν καλή επιλογή, η ΑΕΚ, χρειαζόταν εξτρέμ και για να καλύπτει τα ανεβάσματα των μπακ χαφ του ΠΑΟΚ, κυρίως του Ροντρίγκες, αλλά και για να εκμεταλλευτεί τα κενά μέτρα που αφήνει η τακτική με τους 3 στόπερ και τους δύο μπακ χαφ ψηλά, που ακολουθεί ο Τούντορ.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1

Μπερμπάτοφ: "Με νοιάζει να βοηθήσω"

Τούντορ: "Στα αποδυτήρια έχουμε άνδρες"

Δέλλας: "Φταίω για την ήττα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK