Επιτέλους, βρήκε πρωταγωνιστές

Ο Τάκης Λεμονής ρίσκαρε, ίσως παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε, έδωσε ρόλους, χώρο και χρόνο στους ποιοτικούς του ποδοσφαιριστές και πλέον... θερίζει γκολ! Ο Τσάρλυ γράφει για τις συνεργασίες των Φορτούνη - Μάριν, τον αδικημένο Ανσαριφάρντ και τα αμυντικά κενά που δεν... γιατρεύονται.

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÐÁÑÔÉÆÁÍ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - PARTIZAN (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
marin koutris fortounis EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός πέρασε εύκολα και με πολύ όμορφο ποδόσφαιρο από το Αγρίνιο, πέτυχε την 5η συνεχόμενη του νίκη στο πρωτάθλημα και έδειξε πως στο δημιουργικό κομμάτι έχει βελτιωθεί αισθητά.

Μετά την ήττα στην Λεωφόρο, οι ερυθρόλευκοι είχαν μπροστά τους ένα πολύ εύκολο πρόγραμμα. Είχαν βγάλει ένα σερί παιχνιδιών στα οποία προσαρμοζόντουσαν μόνιμα στον αντίπαλο, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση τον Τάκη Λεμονή.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ...

Ήταν υποχρεωτικό να βελτιωθεί αισθητά στο δημιουργικό κομμάτι για να πετύχει ένα σερί νικών που θα τον έκανε ξανά το φαβορί του πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα μέσα από αυτήν την διαδικασία βατών αγώνων, εκτός από νίκες έπρεπε να βρεθεί ένα επιθετικό σχέδιο που με αυτό να μπορέσει να παίξει τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου. Δεν μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου φαβορί του πρωταθλήματος και να αντιμετωπίζεις όλα τα ντέρμπι με πλάνο προσηλωμένο στον αντίπαλο, χωρίς να έχεις τον δικό σου τρόπο ανάπτυξης.

Η εικόνα που έδειξε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό δείχνει ξεκάθαρα πως οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Υπάρχουν φυσικά μεγάλες ανασταλτικά αδυναμίες, όμως στο δημιουργικό κομμάτι ο Ολυμπιακός έκανε με διαφορά το καλύτερο του εκτός έδρας φετινό παιχνίδι.

Φυσικά και ο αντίπαλος προσφερόταν. Ο Παναιτωλικός είναι μία ομάδα με ποιότητα στην κατοχή της μπάλας, όμως πολύ σοφτ όταν καλείται να αμυνθεί. Αφήνει στον αντίπαλο την κατοχή, έχει υπερβολικά αργό αμυντικό δίδυμο, με τον Μόρα να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Ήταν εύκολο για τον Ολυμπιακό να έχει την μπάλα στον άξονα ανάμεσα στα στόπερ και στα αμυντικά χαφ του αντιπάλου και να ψάχνει για κάθετες πάσες.

Το γεγονός αυτό έγινε φανερό από το 6ο λεπτό, όταν πέρασε πρώτα ο Ταχτσίδης κάθετη στον Μάριν και στην συνέχεια ο Γερμανός εκμεταλλεύτηκε κάθετη κίνηση του Φορτούνη και του έδωσε την μπάλα για να εκτελέσει. Ο Παναιτωλικός είχε σαν πιο απειλητικό παίκτη τον Έγχελς και βρήκε από το πουθενά γκολ ισοφάρισης.

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Στο ημίχρονο ο Λεμονής είχε να διαχειριστεί έναν αγώνα στην ισοπαλία με έναν αντίπαλο που στην κατοχή του δείχνει ικανός να δημιουργήσει παιχνίδι, αλλά είναι πολύ προβληματικός στο αμυντικό κομμάτι.

Πήρε μία απόφαση που για ένα διάστημα έδειχνε να βραχυκυκλώνει τον Ολυμπιακό, όμως τελικά του βγήκε. Παρότι η δεξιά του πλευρά με Ομαρ, Πάρντο δούλευε καλά και ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο έχοντας δημιουργήσει δύο πολύ καλές ευκαιρίες στο 37ο και στο 39ο λεπτό και είχε απειλήσει με σουτ του Ανσαριφάντ στο 44ο λεπτό, αποφάσισε να πειράξει την ομάδα του.

Πόνταρε και τελικά δικαιώθηκε στο γεγονός πως έβλεπε ότι το κέντρο του Παναιτωλικού δεν βγαίνει δυνατά στην μπάλα, προσφέρει χρόνο και χώρο στους καλούς χειριστές του. Χάλασε την δεξιά πλευρά για να χρησιμοποιήσει έναν ακόμα ποδοσφαιριστή ικανό στην κάθετη πάσα και στην συνεργασία. Πρακτικά ο Ολυμπιακός στην επανάληψη έπαιξε χωρίς άκρα και έψαχνε να βρει την κάθετη ανάμεσα στο πολύ αργό δίδυμο των Μόρα, Μιχαϊ.

Η κίνηση Λεμονή έμοιαζε να έχει βραχυκυκλώσει τους παίκτες του Ολυμπιακού, ενώ στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους απειλούσαν με μεγάλη συχνότητα και έμοιαζε το γκολ να είναι θέμα χρόνου από την στιγμή που χάθηκε το πλάτος δεν έβγαιναν και οι κάθετες. Έφτασε όμως μία πάσα του Οφόε για να αναδείξει πόσο αδύναμη είναι η άμυνα του Παναιτωλικού. Ο Μόρας έδειξε πως είναι σε απογοητευτική κατάσταση, παρότι είχε πλεονέκτημα άφησε τον Ανσαριφάντ να του πάρει τον χώρο, στην συνέχεια τον μάρκαρε από την λάθος πλευρά με τον Ιρανό να μπαίνει από μέσα να πασάρει στο κόψιμο του Φορτούνη και να του χαρίζει το δεύτερο του τέρμα.

Το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν με συνεργασίες δύο φορές σε καθαρή θέση εκτέλεσης τον Φορτούνη δείχνει μεγάλη πρόοδο στο δημιουργικό κομμάτι. Επίσης σε αυτό το σερί των 5 νικών που έχουν πετύχει και τους έχει δώσει ξανά τον αέρα του φαβορί, έχουν καταφέρει να βρουν πρωταγωνιστές και να δει ο Λεμονής ποδοσφαιριστές να βελτιώνονται.

ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Τεράστιο κέρδος η άνοδος του Ομάρ. Μιλάμε για έναν πολύ ποιοτικό ποδοσφαιριστή, που στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό έδειξε πως είναι ένας πληρέστατος σύγχρονος μπακ, που μετά από τον τραυματισμό του έγινε σκιά του εαυτού του. Έχασε τα ανεβάσματα του και την σιγουριά του όταν είχε την μπάλα στα πόδια του. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε από αυτόν ούτε επιθετική απειλή ούτε αμυντική ασφάλεια, ενώ έφτασε σε σημείο να είναι κατώτερος από τον Φιγκέιρας. Έχουμε όμως τρία συνεχόμενα παιχνίδια με τον Ομάρ να δείχνει πως επιστρέφει. Ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής με τον Απόλλωνα, έπαιξε πολύ καλά με την Γιουβέντους, όπως και στο Αγρίνιο. Για τον Ολυμπιακό που έχει πρόβλημα στο αμυντικό του δίδυμο και στα αριστερά, είναι σημαντικό να βρεθεί τουλάχιστον μία σταθερά στην αμυντική τετράδα και όσο θα ανεβαίνει ο Ομάρ θα προσφέρει ακόμα περισσότερα πράγματα και στο επιθετικό κομμάτι.

Ο Λεμονής έχει αποφασίσει να χρησιμοποιεί τον Ταχτσίδη μόνιμα δίπλα από τον Ρομαό. Στο Ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιχνιδιών που βολεύουν τον Ταχτσίδη και του επιτρέπουν να βγάζει την καλή πάσα που διαθέτει, δίχως να εκτίθεται για τις αργές του αντιδράσεις. Ο Λεμονής τον έχει μονιμοποιήσει και ουσιαστικά έχει κερδίσει μία κάθετη πάσα από χαμηλά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Έχει καταφέρει ο Έλληνας προπονητής κάτι το οποίο πίστευα πως θα συνέβαινε από την ημέρα που αποκτήθηκε ο Μαρίν, αλλά δεν φρόντισε ποτέ ο Μπέντο να το δώσει την περσινή χρονιά στον Ολυμπιακό. Αυτή την εποχή, βλέπουμε τις πραγματικές δυνατότητες του Γερμανού. Ο Μάριν έχει ένα χάρισμα. Να ξεκινά από το πλάι και να μπορεί να πλησιάζει τους συμπαίκτες του. Έχοντας λοιπόν δεξιά του τον Φορτούνη και παίζοντας συνεχώς μαζί του, η λογική λέει πως αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές μπορούν να μάθουν τέλεια ο ένας το παιχνίδι του άλλου και να δημιουργούν συνεχώς συνεργασίες. Το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού ήταν αυτό. Οι συνεργασίες που είδαμε μεταξύ Μάριν, Φορτούνη και όπως είναι φυσιολογικό όταν έχεις δύο ποδοσφαιριστές με ποιότητα που μπορούν να συνεργάζονται, αυτόματα συμμετέχουν και οι υπόλοιποι.

Τελευταίο άφησα τον άνθρωπο που έχει καθαρίσει τα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό. Ο Ανσαριφάντ αποδεικνύει πως με μεγάλη διαφορά είναι ο καλύτερος επιθετικός που διαθέτει ο Ολυμπιακός. Έχει ποιοτική σκέψη, καλό κοντρόλ και πάνω από όλα παίρνει ψύχραιμες αποφάσεις μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να έχει τεράστια αμυντικά θέματα, όμως σε αυτό το σερί των 5 νικών έχει πετύχει να βρει πρωταγωνιστές, να χτίσει συνεργασίες που έλειψαν και την περσινή σαιζόν και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παρουσιάζει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK