Έχει όλο το πακέτο ο Όσκαρ Γκαρσία

Ο Τσάρλυ κάνει φύλλο και φτερό την καριέρα του Όσκαρ Γκαρσία σε Ισραήλ, Αγγλία, Αυστρία και Γαλλία. Καταγράφει το επιθετικό του στυλ που ταιριάζει άριστα στον Ολυμπιακό, όμως ανησυχεί για το χαρακτήρα του. Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένει δημιουργεί... συνθήκες αποχώρησης. Κάτι που συνέβη στην Σεντ Ετιέν.

Έχει όλο το πακέτο ο Όσκαρ Γκαρσία
oscar garcia

Η διοίκηση του Ολυμπιακού πήρε μία απόφαση που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την εικόνα της ομάδας και από τα τελευταία αποτελέσματα. Το 6/6, η αγωνιστική πρόοδος, η επαναφορά στην κορυφή του πρωταθλήματος με τίποτα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόφαση της διοίκησης να αντικαταστήσει τον Τάκη Λεμονή. Αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει. Την άποψη μου την κατέθεσα και στο κείμενο με τίτλο: " πολύ άδικο για τον Λεμονή όλο αυτό".

Από τις αντιδράσεις που έφερε, έγινε κατανοητό πως η απόφαση για να τελειώσει ο τεχνικός του Ολυμπιακού είχε παρθεί. Η ζωή προχωρά και ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψη του για την παρουσία του Τάκη Λεμονή σε αυτήν την περίοδο στον Ολυμπιακό και αν δικαιολογεί η όχι την απόφαση της διοίκησης.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ

Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει με τον Όσκαρ Γκαρσία. Η επιλογή του Γκαρσία δείχνει λογική. Ποτέ κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να προεξοφλήσει αν ένας προπονητής θα πετύχει ή όχι σε μία ομάδα. Άλλωστε όλα είναι και σχετικά. Ο Λεμονής πέτυχε στον Ολυμπιακό αλλά έχασε την θέση του, ενώ και ο Όσκαρ Γκαρσία αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβρη από την Σεντ Ετιέν χωρίς η θητεία του να μπορεί με βεβαιότητα να θεωρηθεί αποτυχημένη.

Όταν ένας σύλλογος προσλαμβάνει έναν νέο προπονητή, κοιτάς το βιογραφικό του και βγάζεις το συμπέρασμα αν δικαιολογείται η επιλογή. Χωρίς να είναι βέβαιο πως το συμπέρασμα θα επαληθευτεί.

Θεωρώ πως ο Όσκαρ Γκαρσία διαθέτει το πακέτο για να προσληφθεί στον Ολυμπιακό, κάτι που για παράδειγμα δεν είχε ο Μπέσνικ Χάσι. Έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα, 2 στην Αυστρία και 1 στο Ισραήλ, σε επίπεδο δηλαδή παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται το ελληνικό, προέρχεται από την Ισπανική σχολή που θέλει να παίρνει προπονητές ο Ολυμπιακός, έχει αναλάβει ήδη 5 δουλειές και είναι φιλόδοξος.

ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 3 ΣΤΑ 3

Όσες φορές πάλεψε να κάνει πρωταθλητισμό τα κατάφερε. Στην Μακάμπι που ξεκίνησε την καριέρα του την σαιζόν 2012/13 κατέκτησε το πρωτάθλημα με ρεκόρ 25-5-6. Στην Ζάλσμπουργκ κατέκτησε δύο νταμπλ και είχε ρεκόρ 36-10-6.

Ο Γκαρσία ποτέ δεν έκρυψε την φιλοδοξία του να κάνει το παραπάνω βήμα. Το καλοκαίρι του 2013 η διοίκηση της Μακάμπι προσπάθησε να τον πείσει να παραμείνει στην ομάδα, για τον ίδιο ήταν πρόκληση να δοκιμάσει την τύχη του στην Τσάμπιονσιπ.

Μετά από δύο νταμπλ έφυγε για να δοκιμάσει την τύχη του στο Σαμπιονά. Όταν ανέλαβε την Σεντ Ετιέν, στην παρουσίαση του δήλωσε πως βλέπει την προοπτική να δουλέψει στον σύλλογο σαν ένα σκαλοπάτι για την καριέρα του. Η αλήθεια είναι πως δεν τα κατάφερε να κάνει την διαφορά στις δύο προσπάθειες του στην Τσάμπιονσιπ με ομάδες που ήθελαν την άνοδο στην Πρέμιερ, ούτε άντεξε στον πάγκο της Σεντ Ετιέν.

Το καλοκαίρι του 2013 πήγε στην Μπράιτον μετά το πρωτάθλημα που κατέκτησε με την Μακάμπι, με ρεκόρ 19-15-12 πήρε την 6ή θέση, έδωσε πλέι οφ είχε δύο ήττες αποκλείστηκε.

Επέστρεψε στην Μακάμπι, αλλά δεν παρέμεινε λόγω της κατάστασης που υπήρχε τότε στο Ισραήλ, πήγε στην Γουότφορτ έκατσε ελάχιστα, είχε ρεκόρ 1-2-1 και αποχώρησε λόγω προβλήματος υγεία.

Ξεπέρασε το πρόβλημα έκλεισε με την Ζάλσμπουρκ σε μία παρόμοια κατάσταση με αυτή που υπάρχει σήμερα στον Ολυμπιακό. Προσλήφθηκε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων έχοντας σαν αποστολή να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Τα κατάφερε, είχε ρεκόρ 11-4-1 και το κατέκτησε περίπατο. Πριν αναλάβει το ρεκόρ της Ζάλσμπουρκ ήταν 10-7-3, ενώ κατέκτησε και το κύπελλο.

Πέρυσι κατέκτησε ξανά το νταμπλ κάνοντας περίπατο στο πρωτάθλημα με ρεκόρ 25-6-5 με 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο. Στην Ευρώπη αποκλείστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στον όμιλο, βρέθηκε απέναντι σε Κράσνονταρ, Σάλκε και Νίς ξεκίνησε με τρεις ήττες στην συνέχεια μάζεψε 7 βαθμούς και αποκλείστηκε.

Στην Ευρώπη δεν κατάφερε κάτι σημαντικό, όμως με δύο νταμπλ που συνδυάστηκαν με επιθετικό ποδόσφαιρο ήταν απόλυτα επιτυχημένος και είχε την ευκαιρία να ανέβει επίπεδο πηγαίνοντας στο Σαμπιονά.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ

Η Σεντ Ετιέν μετά από 7 χρόνια παρουσίας του Γκαλτιέ ήταν σε μεταβατική φάση. Είχε καθιερωθεί σαν ένα κλαμπ που κινείται μεταξύ 5ης και 6ής θέσης και ο Γκαλτιέ έφυγε γιατί κατάλαβε πως αυτό είναι το ταβάνι του συλλόγου, γεγονός που είχε χαλάσει τις σχέσεις οπαδών και διοίκησης.

Στην αρχή όλα ξεκίνησαν ομαλά, στο τέλος όμως της συνεργασίας τους ο Γκαρσία έβγαλε παράπονα για την διοίκηση. Ότι το παιχνίδι χάθηκε επειδή δεν στηρίχτηκε το καλοκαίρι. Δεν κατάφερε να πάρει μαζί του τους συνεργάτες που ήθελε, δεν κατάφερε να περάσει στην ομάδα τις δικές του μεταγραφές.

Στην πράξη ο ίδιος αποστασιοποιήθηκε μετά την ταπεινωτική ήττα από την Λιόν εντός έδρας με 5-0, έβγαλε στην επιφάνεια τις διαφωνίες του καλοκαιριού που δεν ξεπέρασε ποτέ και έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΝΤΑΡ ΤΑΚΤΙΚΗ

Βλέποντας τακτικές τις οποίες επέλεγε, παρατήρησα πως δεν έχει κάτι στάνταρ. Στην Ζάλσμπουργκ που είχε μία ομάδα με ανώτερη ποιότητα από τους αντιπάλους του, έπαιζε πολύ συχνά με δύο επιθετικούς, στην Ευρώπη όμως δοκίμαζε και το 4-2-3-1, όπως και σε κάποια πιο δυνατά παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Στην Σεντ Ετιέν προσπάθησε να φτιάξει μία γρήγορη ομάδα, που θα πιέζει πολύ, θα δουλεύει το 4-3-3 με στόχο να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα της μεταγραφής του Ντιονί από την Ντιζόν, όταν το πράγμα μπερδεύτηκε άλλαζε παίκτες και σχήματα συνέχεια.

Το ξεκίνημα έμοιαζε ονειρικό, η Σεντ Ετιέν για πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε τρεις νίκες στα πρώτα τρία παιχνίδια του πρωταθλήματος. Και οι τρεις χωρίς να δεχτεί γκολ, με πολύ τρέξιμο και ένταση.

Ο χρόνος όμως δεν ήταν σύμμαχος. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως έφταιγε ο Όσκαρ Γκαρσία αλλά η Σεντ Ετιέν έβγαλε πολλές θλάσεις. Το διάστημα που έμεινε στην ομάδα είχε με διαφορά τις περισσότερες θλάσεις στο πρωτάθλημα. Θέλω να είμαι δίκαιος, το επιτελείο ήταν με ανθρώπους του συλλόγου και η ομάδα και πέρυσι αντιμετώπισε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΡΣΙΑ

Αν κοιτάξει κανείς συνολικά που βρισκόταν ο σύλλογος επί Γκαρσία και τι συνέβη όταν έφυγε, δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το πρόβλημα ήταν ο Ισπανός. Για την ακρίβεια προκύπτει πως την ομάδα την κράταγε. Έφυγε 7ος με ρεκόρ 5-3-4 και τέρματα 14-15, από την ημέρα που αποχώρησε η Σεντ Ετιέν παραπαίει, έχει ρεκόρ 0-2-5 και τέρματα 5-18.

Αν μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει για κάτι, ήταν πως δεν έδειξε διάθεση να κρατήσει την ομάδα μετά την ταπείνωση από την Λιόν. Παρότι κανείς δεν του έριξε ευθύνες, οι οπαδοί τα είχαν πρώτα με την διοίκηση και στην συνέχεια με τους παίκτες και δεν θεώρησαν υπεύθυνο τον Γκαρσία. Κλείστηκε στον εαυτό του και δημιούργησε τις συνθήκες για να αποχωρήσει. Μέχρι να έρθει το παιχνίδι με την Λιόν, δεν πίστευε κανείς πως υπήρχε θέμα προπονητή, άλλωστε μιλάμε για μία ομάδα που ο προκάτοχος του έμεινε για 7 χρόνια και έφυγε μόνο όταν ο ίδιος το αποφάσισε.

Η εξήγηση για την άρνηση του να παλέψει όταν είδε πως τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά δίνεται από τις δηλώσεις του το καλοκαίρι και την διαδρομή του. Ο Γκαρσία είναι ένας προπονητής που έχει σαν στόχο να πάει σε μεγάλο κλαμπ, είναι φιλόδοξος. Στην Σεντ Ετιέν πήγε για να φτιάξει το όνομα του και να ανέβει, όχι για να παλέψει να κρατήσει τον σύλλογο στην πρώτη δεκάδα. Μόλις κατάλαβε πως δεν έχει υλικό και συνθήκες για κάτι καλύτερο, αποχώρησε.

Στον Ολυμπιακό παίρνει μία δύσκολη δουλειά σε συνθήκες που ο ίδιος έχει δείξει πως ξέρει να χειρίζεται. Βρίσκω λογική την επιλογή προπονητή, όχι τον χρόνο που αυτή γίνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK