Εχουν κάνει τεράστια άλματα οι "δικέφαλοι"

Ο Τσάρλυ γράφει για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που πραγματοποιούν σταθερά βήματα, εκτός από την Ελλάδα και στην Ευρώπη πλέον. Αποκλείουν ομάδες επιπέδου Champions League, όπως η Σπαρτάκ και η Σέλτικ γεγονός που δείχνει τι δουλειά τους. Φύλλο και φτερό παρακάτω όλο το πλάνο του Ουζουνίδη στα 2 ματς.

Εχουν κάνει τεράστια άλματα οι "δικέφαλοι"

Μόνο μέσα από αυτές τις νοκ-άουτ διαδικασίες καταλαβαίνεις τι ομάδα πραγματικά έχεις. Πού βρίσκεσαι; Το πραγματικό επίπεδο που βρίσκεσαι. Σε νοκ-άουτ παιχνίδια με ευρωπαϊκούς συλλόγους, με υψηλό μπάτζετ, όταν καλείσαι να ανταγωνιστείς, να αποκλείσεις μία ομάδα που παίζει σε υψηλούς ρυθμούς αντιλαμβάνεται το πόσο έχεις προοδεύσει και αν δουλεύεις σωστά.

Και εδώ έχουμε σαν δεδομένο πως οι δύο "δικέφαλοι" έχουν κάνει άλματα.

Έχει βοηθήσει σημαντικά γεγονός πως το πρωτάθλημα μας έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό, το γεγονός αυτό οδήγησε ακόμα και τον Ολυμπιακό να δει τα λάθη του και να αλλάξει πορεία.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω και γι' αυτόν το λόγο είχε αρχίσει να κατρακυλά στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Το γεγονός πως η AΕΚ και ο ΠΑΟΚ κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα από τον Ολυμπιακό και να διεκδικούν μεταξύ τους τρεις συνεχόμενους εγχώριους τίτλους, ήταν φυσιολογικό να τους βοηθήσει και στην Ευρώπη. Έφθασαν λοιπόν στο σημείο να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τους ομίλους του Champions League.

ENA BHMA ΠΡΙΝ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Ειδικά για την ΑΕΚ, ο δρόμος μοιάζει ορθάνοιχτος. η Βιντεότον είναι ένας πολύ βατός αντίπαλος.

Όταν είσαι 13 μήνες και 12 παιχνίδια αήττητος στην Ευρώπη, όταν πριν από λίγους μήνες έχεις κάνει την Ντιναμό Κιέβου να μοιάζει πολύ κατώτερη σου, όταν πετάς εκτός UCL την Σέλτικ δεν γίνεται να σου κλείσει τον δρόμο προς τα... αστέρια η προαναφερθείσα ομάδα.

Η ΑΕΚ προοδεύει... Κάθε χρόνο κάνει βηματάκια, δίχως να ρίξει πολλά λεφτά, χωρίς μεταγραφές εντυπωσιασμού, με συγκεκριμένο μπάτζετ ανεβαίνει σκαλί, σκαλί. Και το επόμενο μάλιστα οδηγεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, εκεί που παίζεται το ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό επίπεδο, στην ποδοσφαιρική ελίτ, στην πιο ακριβή βιτρίνα της Ευρώπης, που κάθε θετική ενέργεια ενός ποδοσφαιριστή σου ισοδυναμεί με... χρυσάφι.

Η Ένωση πέρασε πολλά, έφθασε κοντά ακόμα και στον αφανισμό, όμως μέσου πλάνου ξεπέρασε πολλά εμπόδια και μένει πλέον αυτό της Βιντεότον για να βρεθεί στην διοργάνωση των μεγάλων.

ΕΙΧΕ ΤΥΧΗ... ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΗ

Δεν ήταν εύκολο το έργο της με την Σέλτικ. Οι δηλώσεις του Ουζουνίδη, σε μεγάλο βαθμό εξηγούν και τι παιχνίδι είδαμε και τον βαθμό δυσκολίας που είχε η προσπάθεια που έκαναν οι παίκτες της ΑΕΚ.

Μετά την πρόκριση ο Εβρίτης τεχνικός τόνισε μεταξύ άλλων πως οι παίκτες του είπαν στα αποδυτήρια πως οι “Κέλτες” ήταν η καλύτερη ομάδα που έχουν αντιμετωπίσει στην Ευρώπη και παραδέχτηκε πως ήταν καλύτερη από την ΑΕΚ.

Η αλήθεια είναι πως η πρωταθλήτρια είχε την τύχη με το μέρος της σε αυτά τα δύο παιχνίδια.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, σημασία έχει να έχεις φθάσει στο επίπεδο να παίζεις με ομάδες σαν την Σέλτικ και την Ντιναμό Κιέβου και να είσαι ανταγωνιστικός, να μπορείς δηλαδή να δώσεις την μάχη σου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η ΑΕΚ ήταν ανώτερη από τους Ουκρανούς, για την ακρίβεια την πάτησε, της έλλειπε όμως η λεπτομέρεια ή αν θέλετε η αποτελεσματικότητα για να πάρει την πρόκριση.

Αυτήν την αποτελεσματικότητα την είχε και με το παραπάνω στα παιχνίδια με την Σέλτικ. Στην Γλασκώβη πήρε τον έλεγχο του αγώνα και ήταν επιθετική μόλις για 5 λεπτά και αυτό το διάστημα αποδείχτηκε αρκετό για να σκοράρει. Στο ΟΑΚΑ, βρήκε δύο τέρματα στις δύο ευκαιρίες που δημιούργησε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Η ΑΕΚ είχε πολλές απουσίες και το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε να επιλύσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης ήταν στο κράτημα της μπάλας, στην κατοχή που έπρεπε να πάρει για να μην επιτρέψει στην Σέλτικ να κερδίσει μέτρα και να κάνει το παιχνίδι της.

Οι απουσίες όμως των Μάνταλου, Μπογέ δημιουργούσαν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρακτικά η ΑΕΚ έπρεπε να ανταγωνιστεί ένα σύνολο που έχει εκπαιδευτεί πολύ να παίζει παιχνίδι κατοχής, έχοντας σχήμα με δύο "6άρια" στον άξονα, δύο μπακ στα δεξιά, δύο επιθετικούς και τον Μπακασέτα στα αριστερά.

Δεν υπήρχε κανένας δημιουργός, κανένας ικανός να κάνει κουμάντο και να δώσει καθοδήγηση στο παιχνίδι. Ήταν λοιπόν δεδομένο πως η ΑΕΚ δεν θα έχει την κατοχή που θα ήθελε ο προπονητής της και πως όσο περνούσε ο χρόνος θα έχανε και μέτρα οπότε η πρόκριση θα περνούσε μόνο μέσα από έναν δρόμο.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Άμεσες επιθέσεις με ταχύτητα και με την ευχή να είναι αποτελεσματικές, ώστε να έχουν μόνιμα κάτι να υπερασπίζονται με σθένος οι παίκτες της ΑΕΚ. Στην πράξη την πρόκριση την έδωσε η επιλογή ανάγκης με τον Γκάλο να παίρνει την θέση του Λόπες στην βασική ενδεκάδα, η αποτελεσματικότητα που έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην ΑΕΚ και η καλή συμπεριφορά που είχαν οι παίκτες του Ουζουνίδη σε χαμηλά μέτρα.

Ήρθαν έτσι τα πράγματα που ο παίκτης που μπήκε την τελευταία στιγμή όρισε και τον αγώνα. Το πλάνο του Ουζουνίδη ήθελε τα δύο μπακ να είναι στα αριστερά, ώστε να έχει δεξιά τον Μπακασέτα, ο Λόπες όμως δεν κατάφερε να μπει αποστολή και τη θέση του τελικά την πήρε ο Βραζιλιάνος που τελείωσε άψογα μία ενέργεια του Χουλτ και εκτέλεσε το φάουλ που ήρθε το δεύτερο τέρμα.

Συνολικά την βόλεψε την ΑΕΚ που τα δύο μπακ τα είχε από δεξιά καθώς με αυτόν τον τρόπο αμύνθηκε πολύ καλύτερα από ότι στο πρώτο ματς, στην πλευρά που οι Σκωτσέζοι έβγαζαν τον κύριο όγκο των επιθέσεων.

Ο Ουζουνίδης είχε μελετήσει καλά την Σέλτικ, σεβόταν την δουλειά στο επιθετικό κομμάτι που έκανε η αντίπαλος και γνώριζε πως η άμυνα της δεν αντέχει την πίεση και δεν ανταποκρίνεται σωστά στις γρήγορες επιθέσεις, ενώ ήξερε πως με τις απουσίες που είχε θα δυσκολευτεί να κρατήσει μπάλα κάτι που μοιραία θα οδηγούσε την ΑΕΚ να αμυνθεί σε μέτρα που ο ίδιος δεν ήθελε. Την πρόκριση στην ουσία την έδωσε το 2/2 που έκαναν οι Γκάλο, Λιβάγια.

Δύο ευκαιρίες δύο γκολ με αποτέλεσμα η Σέλτικ να έχει να ανέβει βουνό. Παρότι, λοιπόν, ήταν αδύνατον να κρατήσουν οι παίκτες της Ένωσης τη μπάλα όσο θα ήθελε ο προπονητής τους και μοιραία έχασαν μέτρα, οι Σκωτσέζοι δεν κατάφεραν να γυρίσουν την κατάσταση.

Πέρα από την αποτελεσματικότητα που σίγουρα ήταν το κλειδί του αγώνα, στο να έρθει η πρόκριση και να φθάσουν τα 3 τέρματα που πέτυχε η ΑΕΚ στη σειρά μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Άλεφ.

Ο "δικέφαλος" βρέθηκε σε αυτά τα δύο παιχνίδια, πολλές φορές σε χαμηλά μέτρα, όμως βρήκε παίκτες που λειτούργησαν με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Ο Μπάρκας... καθάρισε και έβγαλε σιγουριά σε πολλές φάσεις στον αέρα έκανε και την σπουδαία απόκρουση στο τέλος.

Το δίδυμο Λαμπρόπουλου, Οικονόμου μαζί με την μόνιμη βοήθεια που πρόσφερε ο Άλεφ από τον άξονα και ο Μπακάκης σαν τρίτος στόπερ από δεξιά κατάφεραν να αντέξουν και απορροφήσουν την πίεση των Σκωτσέζων.

Ήρθε έτσι η σειρά των παιχνιδιών με την ΑΕΚ να μένει για σημαντικά διαστήματα πιο χαμηλά από ότι ήθελε ο Ουζουνίδης, που πρόσφερε σημαντικά ο Άλεφ με το ύψος του και τις σωστές τοποθετήσεις που έπαιρνε. Και ο Βραζιλιάνος έχει σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Από εκεί και πέρα, όμως η ΑΕΚ, εκτός από την μεγάλη ευκαιρία που έχει να πάει στο Champions League, έχει και μία πολύ σημαντική ευκαιρία να ενισχυθεί. Τα έσοδα μεγαλώνουν, η ομάδα δουλεύει βάσει πλάνου και το σχέδιο... φωνάζει πως για να συνεχίσει να υπάρχει εξέλιξη χρειάζονται και κάποιες κινήσεις.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, έτσι κι αλλιώς ήταν στο πλάνο να αποκτηθούν κάποιοι ποδοσφαιριστές, τα έσοδα όμως πλέον εκτινάσσονται οπότε πρέπει να έρθουν παίκτες που θα προσφέρουν ποιότητα και πληρότητα, άλλωστε ήταν φανερό πως ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν μπορούσε με ότι είχε στα χέρια του να παίξει όπως ήθελε την Σέλτικ, δεν είχε τη δυνατότητα να πάρει την κατοχή που ήθελε και έβλεπε την ομάδα του να παίζει πιο χαμηλά από ότι επιθυμούσε.

Μην βιαστείτε να μου στείλετε οι φίλοι του ΠΑΟΚ παράπονα, το επόμενο κείμενο θα είναι για την επιτυχία της ομάδας του Λουτσέσκου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK