Κατάφερε να ξενερώσει καιτον Μπεργκ

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, την κλάση του Μπουονανότε και τον ξενερωμένο Μπεργκ.

Κατάφερε να ξενερώσει καιτον Μπεργκ

Στο ΟΑΚΑ η απόφαση του Δέλλα να ξεκινήσει τον Κρισάντους στο βασικό σχήμα φάνηκε ικανή να δημιουργήσει προβλήματα στην ΑΕΚ . Η ομάδα του Πετράκη ήταν οργανωμένη, όπως συνηθίζει, χρησιμοποιεί τέσσερις επικίνδυνους για τον αντίπαλο ποδοσφαιριστές που τους δίνει ανασταλτικούς ρόλους, επενδύοντας πως θα βγουν επικίνδυνα στην κόντρα.

Προσπάθησαν να μας βγάλουν τυφλούς!

Για μεγάλο διάστημα η ΑΕΚ δεν μπορούσε να βρει την ηρεμία της. Δεν είναι εύκολο να αναπτυχθείς απέναντι σε οργανωμένο αντίπαλο, όταν ο σέντερ φορ σου αδυνατεί να κάνει την οποιαδήποτε ορθή ενέργεια. Μην έχοντας στήριγμα στην επίθεση, η μπάλα δεν μπορούσε να μπει βαθιά στην περιοχή του ΠΑΣ και με τους Ίλιτς, Μανιά, Τσάβες, Ακόστα η ομάδα του Πετράκη, από τη στιγμή που δεν δεχόταν πίεση, ήταν δεδομένο πως θα απειλήσει.

Στο 19ο λεπτό, ο Ακόστα εκμεταλλευόμενος ένα σπάνιο κενό στον άξονα της ΑΕΚ, χτύπησε κάθετα και με ένα όμορφο συρτό πλάσε έξω από την περιοχή έκανε το 0-1. Η εικόνα του παιχνιδιού έδειχνε πως ο ΠΑΣ ήταν ο κατάλληλος αντίπαλος για να τιμωρήσει την επιλογή που κάνει συνολικά η ΑΕΚ, να πείσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην κορυφή της επίθεσης. Επένδυσαν υπερβολικά σε ένα φιλικό ματς χωρίς ένταση και πίεση που έγινε στο Αγρίνιο. Λες και είχαν βάλει σκοπό τους να αποδείξουν πως όλοι όσοι βλέπουν το κενό στην κορυφή της επίθεσης και αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί η ΑΕΚ να πάρει την οποιαδήποτε βοήθεια από τον Κρισάντους είναι τυφλοί! Συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα να υπάρχει επιμονή σε ένα κραυγαλέο λάθος, μόνο και μόνο από μία εγωιστική άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας.

Το πήρε μόνος του ο Μπουονανότε

Στο πρώτο ημίχρονο έπρεπε να συμβεί κάτι απρόσμενο, το οποίο δεν θα προέρχεται από ομαδική δουλειά για να γυρίσει το παιχνίδι. Η τακτική του Πετράκη απέδιδε. Τα στόπερ του ΠΑΣ είχαν εύκολη αποστολή και ο τρόπος που λειτουργούσαν στα άκρα ο Τσάβες, ο Ακόστα, αλλά και το επιθετικό δίδυμο στο αρχικό πρέσινγκ, δεν επέτρεπε ανεβάσματα από τα μπακ και ανάπτυξη από τους Σιμόες-Γιόχανσον. Χρειαζόταν, λοιπόν, κάτι αναπάντεχο, το οποίο προσέφερε ο Μπουονανότε.

Η ΑΕΚ πήρε το ματς χάρη στην ατομική ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή της. Ο Μπουονανότε ξεκίνησε με μεγάλες προοπτικές την καριέρα του, η αλήθεια όμως είναι πως τα σωματικά του προσόντα δεν του επέτρεψαν να κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο. Έχει ποιότητα και την ικανότητα να περνά στο ένας με ένας τον πρώτο του αντίπαλο. Η ΑΕΚ τον πήρε με την ελπίδα αυτό το προσόν να φανεί αρκετό, ώστε σε ένα πρωτάθλημα χαμηλότερου επιπέδου να μπορέσει να κάνει την διαφορά. Ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις του, το παιχνίδι με τον ΠΑΣ όμως το πήρε μόνος του. Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να βγάλει συνεργασίες και χρειαζόταν κάποιον να κάνει με ατομικές ενέργειες την διαφορά. Δυο φορές έβγαλε την ποδοσφαιρική του δεξιοτεχνία ο Μπουονανότε και στο ημίχρονο η ΑΕΚ βρέθηκε μπροστά στο σκορ.

Τα καλά και τα άσχημα νέα

Τα καλά νέα, λοιπόν, για την ΑΕΚ είναι πως έδειξε ότι μπορεί να κερδίζει ακόμα και σε παιχνίδι που δεν λειτουργεί καλά σαν σύνολο, ότι ο Μπουονανότε έδειξε σε καλή κατάσταση και πήρε σαν ηγέτης έναν αγώνα που στράβωσε και πως επέστρεψε ο Μάνταλος. Τα άσχημα νέα έχουν να κάνουν με το πρόβλημα στην κορυφή της επίθεσης που είναι μεγάλο και θεωρώ πως σε κρίσιμα παιχνίδια θα σταματήσει την ΑΕΚ και δεν της δίνει τη δυνατότητα να εξαντλήσει τις πιθανότητες της για τον τίτλο. Κακό νέο, επίσης, ενόψει Τούμπας είναι ότι δεν έχει δοθεί χρόνος στον Ντιντάκ. Δεν μπορώ να ξέρω το βαθμό ετοιμότητας του, πιθανότατα ο Δέλλας να τον κρίνει ανέτοιμο, όμως με τον Σοϊλέδη στα αριστερά υπάρχει πρόβλημα.

Η τελευταία του ραψωδία

Πάμε τώρα στην νέα... ραψωδία του Αναστασίου, που η λογική λέει πως θα είναι και η τελευταία. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουν την ομάδα να ταλαιπωρείται από τις εμμονές ενός ανθρώπου. Από την άρνηση του να παραδεχτεί πως δεν μπορεί να λειτουργήσει σχήμα με τον Πέτριτς πίσω από δύο φορ. Δουλεύει για τρίτη σεζόν στην ίδια ομάδα και δεν την έχει μάθει να εφαρμόζει σύστημα με δύο παίκτες στην κάθε πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως ο Αναστασίου είναι ο μόνος υπεύθυνος για το χάλι του Παναθηναϊκού. Για το γεγονός πως δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση στη θέση του δεξιού μπακ, η ευθύνη βαραίνει όποιον βρίσκεται σε διοικητική θέση στο σύλλογο.

Ακύρωσε και τον Αμπέντ!

Ο Αναστασίου πήρε την απόφαση με τον Πανιώνιο να περάσει στα δεξιά τον Ζέκα, να βγάλει δηλαδή από το κέντρο τον χαφ που προσφέρει τα περισσότερα τρεξίματα και βγάζει τη μεγαλύτερη ενέργεια. Με αυτήν την κίνηση ακύρωσε και την προσθήκη του Αμπέντ. Ο Αλγερινός ήρθε για να δημιουργήσει σαν δίδυμο με τον Ζέκα ένα πολύ δυνατό άξονα, αλλά η χρησιμοποίηση του Ζέκα στα δεξιά κράτησε στη βασική ενδεκάδα τον Πράνιτς και, ουσιαστικά, το κέντρο του Παναθηναϊκού δεν κέρδισε τίποτα από την προσθήκη του Αμπέντ.

Οι δηλώσεις του Ουζουνίδη στο τέλος του παιχνιδιού εξέθεσαν ακόμα περισσότερο τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Ο τεχνικός του Πανιωνίου ομολόγησε πως η ομάδα του αυτήν την εποχή δεν είναι σε θέση να βγάλει συνεργασίες και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παίξει με σωστή τακτική πίσω από την μπάλα και να χτυπήσει στην κόντρα. Αυτό που δεν είπε είναι πως ο συνάδελφός του του έκανε πιο εύκολο το διάβασμα του παιχνιδιού.

Τον διάβασε εύκολα ο Ουζουνίδης

Ο Ουζουνίδης χρησιμοποίησε τον Καραμάνο σε ρόλο φορ, τον Μπακασέτα ένα κλικ πιο πίσω. Ακούγαμε τον Ουζουνίδη να ζητά από τους επιθετικούς του να μην μεταφέρει την μπάλα ο Κουτρουμπής και ζήτησε από τον Μπουμάλ να κρατά χαμηλά τον Νάνο και από τον Μασούρα τον Ζέκα. Η επιθετική του τετράδα λειτούργησε άριστα στα θέλω του για το αμυντικό πλάνο. Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τον Πανιώνιο απόλυτο κυρίαρχο και τον Ουζουνίδη να τρίβει τα χέρια του, καθώς αντιλήφθηκε πως το πλάνο του Αναστασίου αντιμετωπίζεται εύκολα.

Στην επανάληψη ο Αναστασίου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Μαρινάκη, να βάλει στο κέντρο τον Ζέκα και να βγάλει από το παιχνίδι τον αρνητικό Πέτριτς. Χρησιμοποίησε μία τακτική που έμοιαζε στο 4-2-2-2 που δοκίμαζε το καλοκαίρι. Μέχρι το 73ο λεπτό πάντως δεν είχε καταφέρει να κερδίσει μέτρα. Απλά στην προσπάθεια του Πανιωνίου να δίνει βοήθειες στον άξονα και τον Καλτσά, βρέθηκε αρκετές φορές ελεύθερος ο Μαρινάκης, αλλά οι σέντρες του ήταν απογοητευτικές, συνήθως πάνω στον Παπαδόπουλο. Μέτρα κέρδισε ο Παναθηναϊκός, όταν αποφάσισε ο Ουζουνίδης να βάλει έναν ακόμα χαφ για να κρατήσει το 1-0. Απόφαση που έχει λογική, αλλά βοήθησε στο να κερδίσει χώρους η αμυντική τετράδα και να επιτραπεί στον Παναθηναϊκό να ασκήσει πίεση στα τελευταία λεπτά.

Να τελειώνουμε με Αναστασίου

Είναι κατάντια, αλλά για πρώτη φορά τελική ο Παναθηναϊκός μέσα στην περιοχή του Πανιωνίου έβγαλε στο 89ο λεπτό με τον Καλτσά! Θα ήταν άδικο να σκοράρει είτε ο Καλτσάς είτε ο ξενερωμένος Μπεργκ στις καθυστερήσεις και να στερηθεί ο Πανιώνιος μία νίκη σε ένα παιχνίδι που κυριάρχησε ολοκληρωτικά.

Η συζήτηση για τον Παναθηναϊκό του Αναστασίου τελείωσε στον επαναληπτικό με την Καμπάλα. Δεν ξέρω πότε θα πρυτανεύσει η λογική, προσωπικά περιμένω άμεσα εξελίξεις. Το τέλος της συνεργασίας Παναθηναϊκού-Αναστασίου γράφτηκε στην Λεωφόρο με την Καμπάλα. Ο αποκλεισμός από την Καμπάλα ήταν ασυγχώρητος και απόδειξη ακαταλληλότητας. Αυτή την στιγμή ο Γιάννης Αναστασίου με τις ιδέες του δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπός για να ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Πραγματικό νόημα να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο ξανά με θέμα τον Παναθηναϊκό, θα είναι όταν θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Η αρρωστημένη αυτή κατάσταση αποτυπώνεται μόνο και μόνο βλέποντας τα ξενερωμένα μούτρα του Μπεργκ...

Διαβάστε ακόμη:

Σταύρος Καραΐνδρος: Γιάννη, μην αδικείς άλλο τον εαυτό σου

Αναστασίου: "Να κοιταχτούμε στον καθρέπτη"

Πράνιτς: "Κάτι πρέπει να αλλάξει"

News 24/7

24MEDIA NETWORK