Με το... μαχαίρι στα δόντια ο ΠΑΟΚ, αποκτά "αέρα" φαβορί ο Ολυμπιακός

Ο Τσάρλυ τα βάζει κάτω για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αναλύοντας τα κέρδη του Λουτσέσκου που επέβαλε τον δικό του... νόμο στην Ξάνθη και δικαιώθηκε όπως επίσης και για τον Τάκη Λεμονή που παρέμεινε ψύχραιμος και πήρε ένα ματς στο οποίο οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο.

Με το... μαχαίρι στα δόντια ο ΠΑΟΚ, αποκτά "αέρα" φαβορί ο Ολυμπιακός

Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο έκαναν τους παίκτες του ΠΑΟΚ να πάνε στην Ξάνθη και να αγωνιστούν για πρώτη φορά φέτος με το... μαχαίρι στα δόντια. Ο Λουτσέσκου κατάλαβε πως έχει την υποχρέωση να πάρει αποφάσεις!

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Τελείωσε τον Σαμπράνο ο οποίος ήταν καταδικαστικός στα δύο παιχνίδια που έπαιξε ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει καταλήξει πως μεγαλύτερη ασφάλεια νιώθει με το δίδυμο Κρέσπο, Βαρέλα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει τόσο ακριβά δανεισμό για έναν ποδοσφαιριστή που και ικανοποιημένοι δεν είναι στην ομάδα του και δεν προορίζεται για βασικός.

Έκανε την έκπληξη να αφήσει εκτός τον Ρέι και να επιλέξει τον Πασχαλάκη. Ασφαλώς και δεν ήταν το πρόβλημα ο Αργεντινός, όμως δεν κατεύθυνε την άμυνα όπως θα ήθελε ο Λουτσέσκου και δεν έκανε και τη διαφορά που θα περίμεναν στο ΠΑΟΚ. Πιστεύει πολύ στον Λημνιό και σε ένα χωρίς αύριο παιχνίδι για τον ίδιο, τον χρησιμοποίησε βασικό.

ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Ο Ρουμάνος τεχνικός μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του καθώς στο γήπεδο τον δικαίωσαν 100%, ευνοήθηκε πάντως πολύ από την έξοδο του Ελ Καντουρί. Ο ΠΑΟΚ έκανε με τεράστια διαφορά το καλύτερο του φετινό παιχνίδι επειδή ήταν γρήγορος.

Δημιουργήθηκε μία διάταξη που έβγαλε ταχύτητα μόλις βγήκε ο Μαροκινός. Πήρε τη θέση του δημιουργού ο Πέλκας και μπήκε στα αριστερά ο Μακ. Από το 12ο λεπτό δημιουργήθηκε μία ενδεκάδα που συνδύαζε ποιότητα, δημιουργία και πάνω από όλα ταχύτητα από τον άξονα και από τα άκρα. Δεν υπήρχε κάτι να σταματά τις επιθέσεις. Έλλειπε ο αργός Ελ Καντουρί και ο άτεχνος, ατσούμπαλος Τζάλμα Κάμπος.

ΕΚΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που ο Λουτσέσκου πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτά...

Α) Το γεγονός πως σε αυτή την οριακή "μάχη" οι ποδοσφαιριστές του στήριξαν τον ίδιο και έδειξαν από την πρώτη φάση αποφασισμένοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κερδίσουν!

Β) Η αγωνιστική άνοδος των Μακ, Βιειρίνια. Εδώ ο Ρουμάνος τεχνικός στάθηκε τυχερός καθώς τον Μακ δεν τον άρχισε στο βασικό σχήμα. Ο Σλοβάκος είναι ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής, που διαθέτει στοιχεία που στο ελληνικό πρωτάθλημα κάνουν τη διαφορά και το γεγονός αυτό είχε φανεί στην πρώτη του θητεία.

Το καλοκαίρι η επιστροφή του έμοιαζε σαν μία σίγουρη επιλογή, όμως κάποιοι μικροτραυματισμοί και το fact πως ο Λουτσέσκου τον είχε μέσα έξω, δεν τον βοήθησε να βρει διάρκεια. Είναι γελοίο που για να παίρνει συμμέτοχη ο Τζάλμα Κάμπος χάνει πολύτιμο χρόνο ο Μακ, που θα τον βοηθούσε να επανέλθει στο πραγματικό του επίπεδο.

Αν έχεις ταχύτητα από τον άξονα, καλή δημιουργία και απειλείς από την απέναντι πλευρά, ο Μακ είναι ένα απίστευτα πολύτιμο "εργαλείο" και ήρθαν έτσι τα πράγματα που το έκανε φανερό στην Ξάνθη.

Ο Βιεϊρίνια ανεβαίνει διαρκώς. Ήταν εντυπωσιακός με τη μπάλα στη Νέα Σμύρνη σε ένα παιχνίδι που τελικά ο ΠΑΟΚ δεν τον κέρδισε από την δική του πλευρά, καθώς δεν αντιμετώπισε σωστά τα τρεξίματα του Σπιρντόνοβιτς. Στην Ξάνθη οι Θεσσαλονικείς είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού και ο Βιεϊρίνια έβγαλε χαρακτηριστικά ηγέτη.

Γ) Οι Πασχαλάκης, Πέλκας, Λημνιός... Καταρχήν ήταν όμορφο που ο ΠΑΟΚ είχε στη βασική ενδεκάδα τρεις Έλληνες. Όλο αυτό το διάστημα έλλειπε εντελώς το ελληνικό στοιχείο. Αυτό τον είχε κάνει αρκετά soft και πολλές φορές έμοιαζαν οι ποδοσφαιριστές του να μην έχουν καταλάβει την κρισιμότητα των παιχνιδιών.

Συνολικά η ενδεκάδα που έπαιξε στα Πηγάδια είχε μία καλύτερη γνώση με την ελληνική πραγματικότητα. Ο Πέλκας στον άξονα και ο Λημνιός στα δεξιά, επέτρεψαν στην ομάδα τους να αναπτύσσεται δίχως να σταματάει τη ροή των επιθέσεων κάποιος δικός τους παίκτης, όπως συνέβαινε όταν έπαιζε ο αργός Ελ Καντουρι και ο χαμηλού επιπέδου, άτεχνος Κάμπος.

Με λίγα λόγια βοήθησαν στην σωστή ροή των επιθέσεων. Όλο αυτό το διάστημα και ειδικά από τη στιγμή που τραυματίστηκε ο Μαουρίτσιο, οι κυπελλούχοι Ελλάδας... έπασχαν στη μεταφορά μπάλας και την επιθετικότητα από τον άξονα.

Η έξοδος του Ελ Καντουρί έφερε τον Πέλκα στη βασική ενδεκάδα και δημιούργησε μία ομάδα που αναπτύσσεται ορθολογικά και γρήγορα. Με μεταφορά μπάλας από όλους τους χώρους και κινήσεις που γέννησαν συνεργασίες.

Ο Λουτσέσκου πρέπει να φροντίσει τόσο με τη δουλειά που θα κάνει όσο και με τις επιλογές του στη βασική ενδεκάδα να κρατήσει το στοιχειό που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη, το οποίο είναι ταχύτητα στην δημιουργία.

Και όταν έχεις το καλύτερο ρόστερ, πρέπει να είσαι γρήγορος, στοιχείο που για πρώτη φορά είδαμε στον φετινό ΠΑΟΚ να υπάρχει σε όλους τους χώρους και πήρε εύκολα και εμφατικά την πρώτη του εκτός έδρας νίκη.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΣΙΣΕ

Ο Τάκης Λεμονής μετά τη νίκη στην Κέρκυρα δέχτηκε πίεση για να χρησιμοποιήσει τον Τζούρτζεβιτς και το 4-4-2.

Ενέδωσε στο θέμα με τον Σέρβο επιθετικό και έμεινε πιστός στο ποδόσφαιρο που σωστά θεωρεί πιο ορθολογικό.

Το παιχνίδι έγινε δύσκολο για τον Ολυμπιακό από τα πολλά λάθη που έκανε το αμυντικό δίδυμο του και κυρίως ο Σισέ. Ο νεαρός στόπερ έχει εντυπωσιακά προσόντα. Αθλητικότητα που του δίνει τη δυνατότητα να βγαίνει πρώτος στη μπάλα, να μαρκάρει στα πλάγια όπως έκανε στην προσπάθεια του Απόλλωνα να δημιουργήσει την τελευταία του επίθεση, να πατά με τεράστια συχνότητα την αντίπαλη περιοχή και φυσικά η εντυπωσιακή αλτικότητά του.

Ζητούμενα που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε κεντρικό αμυντικό και είναι στοιχεία που οι σκάουτερ τα θεωρούν σημαντικά. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως είναι πολύ σημαντικό ο στόπερ να προσφέρει ασφάλεια στη μεταβίβαση. Η εξέλιξη του αθλήματος και των δυνατοτήτων των ποδοσφαιριστών έχει αναγκάσει τους προπονητές να ψάχνουν για σέντερ μπακ που να ξέρουν μπάλα.

Ο Σισέ είναι επιρρεπής στο εύκολο λάθος, ακόμη, και στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα φάνηκε πως οι καλές εμφανίσεις και η μονιμοποίηση του στη βασική ενδεκάδα του δημιούργησαν μία αυτοπεποίθηση που δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί.

Ο κόσμος υπήρχαν στιγμές που αγανάκτησε και αποδοκίμαζε. Όταν όμως παίρνεις την απόφαση να αξιοποιήσεις στοιχεία ενός ακατέργαστου σέντερ μπακ είναι σίγουρο πως θα ζήσεις και τέτοιες στιγμές.

Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΙΜ

Μου έκανε εντύπωση και θεωρώ πως είναι και ο κύριος λόγος που ήρθε η ανατροπή. Ο Τάκης Λεμονής έμεινε ψύχραιμος και παρότι η ομάδα του κυνηγούσε το νικητήριο γκολ δεν πήγε σε σχήμα με δεύτερο επιθετικό.

Προφανώς ο άνθρωπος μελέτησε σωστά το παιχνίδι με την Κέρκυρα, τους χώρους που δημιούργησαν στον αντίπαλο και φυσικά η ποιότητα και η ψυχραιμία που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα όταν τους δινόταν η ευκαιρία να επιτεθούν. Αυτό έκανε αποτρεπτικό το ρίσκο να δοθούν χώροι για αντεπιθέσεις.

Κράτησε το 4-2-3-1 και η είσοδος του Ανσαριφάρντ έκανε τη διαφορά. Ο Ιρανός ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού και στην Κέρκυρα, για έναν παράξενο λόγο διαφημίστηκε πολύ ο Τζούρτζεβιτς, παρότι ο Καρίμ σε εκείνο το παιχνίδι είχε κάνει περισσότερα στο γήπεδο.

Για ακόμα μία φορά έγινε φανερό πως μόνο ο 27χρονος φορ μπορεί να σταθεί μόνος του στην επίθεση. Αντίθετα ο Τζούρτζεβιτς ούτε συνεργάστηκε και πέταξε καλές επιθέσεις που δημιούργησαν οι συμπαίκτες του.

Έστω και με δυσκολία ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό σερί 4 συνεχόμενων νικών. Παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα που είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα και η κάθε νίκη είναι πολύτιμη και θέλει δουλειά.

Το παιχνίδι του επόμενου Σαββάτου στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό είναι κομβικό για την εξέλιξη της κούρσας τίτλου. Ο Ολυμπιακός αρχίζει ξανά να αποκτά... αέρα φαβορί και όσο είναι πάνω από τον ΠΑΟΚ και σε απόσταση αναπνοής από την ΑΕΚ θα δημιουργεί τεράστια πίεση στους αντιπάλους του. Αντίπαλοι που δεν έχουν μάθει να κατακτούν πρωταθλήματα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK