Ο Χάσι κάνει τους παίκτες να μοιάζουν κατώτεροι...

Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα το κλίμα αντιστράφηκε και ο Μπέσνικ Χάσι έχασε ξανά τον κόσμο που είχε κερδίσει μετά την πρόκριση στους ομίλους. Έχει ποδοσφαιριστές ο Ολυμπιακός που παίζουν πολύ πιο κάτω από τα στάνταρ του, ενώ ο τρόπος παιχνιδιού δεν συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά του ρόστερ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Χάσι κάνει τους παίκτες να μοιάζουν κατώτεροι...

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε περίοδο αναζήτησης της επόμενη ημέρας. Στην καλύτερη περίπτωση ο Μπέσνικ Χάσι κρίνεται στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Η διοίκηση στις αρχές του καλοκαιριού έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντάς τον. Επιλογή που δεν ήταν αρεστή σε μερίδα κόσμου του συλλόγου, ενώ και το βιογραφικό του δεν δικαιολογούσε την συγκεκριμένη απόφαση.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Μπέσνικ Χάσι κλήθηκε να φέρει την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τα κατάφερε, κέρδισε χρόνο, το αρνητικό κλίμα που υπήρχε, υποχώρησε. Κατάφερε, μάλιστα, να κερδίσει και υποστηρικτές. Όμως μέσα σε πολύ μικρό διάστημα το κλίμα αντιστράφηκε και ο Κοσοβάρος τεχνικός "έχασε" ξανά τον κόσμο, αλλά και την στήριξη που απολάμβανε από την διοίκηση της ομάδας.

Ο ίδιος έχει μεγάλη ευθύνη. Είναι ανεπίτρεπτο σε παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ που ο αντίπαλος μπορεί να βγάλει ρυθμό ικανό να σε διασύρει αν δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, να είσαι αδιάβαστος. Ο τρόπος που κατέβασε τον Ολυμπιακό έδειχνε έναν προπονητή που δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης του παιχνιδιού της Σπόρτινγκ και δημιουργήθηκε στο πρώτο ημίχρονο φόβος πως θα έρθει μία από τις πιο ταπεινωτικές ήττες στην Ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Παράλληλα, στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος δεν έχει δείξει ένα ποδοσφαιρικό πλάνο ικανό να δημιουργήσει συνεργασίες και να πετύχει τις νίκες που χρειάζεται για να στεφθεί ξανά ο Ολυμπιακός πρωταθλητής.

Υπάρχει φανερή έλλειψη δουλειάς στο δημιουργικό κομμάτι, τρόπος παιχνιδιού και επιλογές που δεν παρέχουν ανασταλτική ασφάλεια, εντολές που δεν ταιριάζουν με την φύση των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν στο γήπεδο και είναι άδικος με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει συγκεκριμένες αδυναμίες με την διαχείριση, όμως, που κάνει, φροντίζει να τις αναδεικνύει περισσότερο, ενώ δεν παίρνει τα θετικά που μπορεί να βγάλει η ενίσχυση που υπήρχε το καλοκαίρι.

Η ευθύνη του είναι μεγαλύτερη, καθώς πρόκειται στην πλειοψηφία τους για δικές του επιλογές, παίκτες που ο ίδιος επέλεξε, γνωρίζει και έπρεπε να έχει ένα πλάνο για να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό. Δεν συμβαίνει, αντίθετα βλέπουμε το ποδόσφαιρο που παίζει ο Ολυμπιιακός να μην ταιριάζει με την φυσιογνωμία του ρόστερ.

ΜΕΓΕΝΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Γνωρίζουμε πως οι ερυθρόλευκοι έχουν πρόβλημα στα άκρα της άμυνας με περιορισμένες επιλογές που αυτή τουλάχιστον την εποχή δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε. Ο Μπέσνικ Χάσι με την απόφαση του να κόψει τον Μίλιτς από την λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ και στην συνέχεια να δείχνει έμπρακτα πως δεν τον υπολογίζει, μεγεθύνει το πρόβλημα. Λύση θα μπορούσε να βρεθεί μέσα από την ατομική βελτίωση των ακραίων μπακ και με εντολές για καλύτερες καλύψεις τόσο των δύο ανασταλτικών χαφ, όσο και των εξτρέμ.

Ο Κοσοβάρος τεχνικός έκανε περίεργα πράγματα, εξαφάνισε την μεταγραφή του καλοκαιριού Μίλιτς, προσπάθησε να καθιερώσει τον επιθετικογενή μπακ Φιγκέιρας με ανάποδο πόδι και έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τον Ζιλέ που είναι αυτή την εποχή βαρύς και με προβληματικά τρεξίματα για χαφ, στην δεξιά πλευρά. Ο Παντελίδης, διάβασε το πρόβλημα και χτύπησε σε όλο το παιχνίδι από τον συγκεκριμένο χώρο.

Ο Ολυμπιακός που έχει, έτσι κι αλλιώς, πρόβλημα στα άκρα της άμυνας του, έχει κι έναν προπονητή που πιστεύει πως από το να δουλέψει για την βελτίωση των Κούτρη, Μίλιτς είναι προτιμότερο να πάει με τον Φιγκέιρας με ανάποδο πόδι.

Αν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν επέμενε για να αποκτηθεί αριστερός μπακ στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, σε εποχή, μάλιστα, που ήταν δυνατός και ο λόγος του πέρναγε. Προσωπικά, σε όλα μου τα κείμενα είχα αναφέρει το πρόβλημα στα αριστερά, η λύση ήταν η μία καλή μεταγραφή που θα σταματήσει την κουβέντα, αλλιώς αποτελεί μονόδρομο η πίστη και η δουλειά με αυτούς που υπάρχουν στο ρόστερ.

Ο Μπέσνικ Χάσι έκανε λίστα στο Τσάμπιονς Λιγκ που τα εξτρέμ δεν κρατιούνται με μοναδικό αριστερό μπακ τον προβληματικό αμυντικά Κούτρη και στο παιχνίδι με τον Αστέρα έπαιξε με αριστερό μπακ τον δεξιοπόδαρο Φιγκέιρας και δεξί μπακ τον Ζιλέ. Ο Μίλιτς δεν κρίθηκε άξιος ούτε για το παιχνίδι κυπέλλου.

ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΠΑΙΞΕΙ ΜΑΖΙ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει προβλήματα σκληράδας και συνοχής σε όλα του τα φετινά παιχνίδια. Από το πρώτο επίσημο ματς στο Βελιγράδι, έγινε κατανοητό πως μπήκαν παίκτες με επιθετικές αρετές, αλλά υπάρχει ζήτημα στον τρόπο αναχαίτισης των αντιπάλων. Βρέθηκε μία ισορροπία και έκανε το καλύτερο του παιχνίδι ανασταλτικά στην Κροατία με την Ριέκα, όταν η τριάδα στον άξονα ήταν οι Ρομαό, Ζιλέ, Οφόε.

Θέματα υπήρχαν κυρίως από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο ένας με ένας ο Κούτρης που έγινε και αλλαγή. Συνολικά ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά μαζεμένος και έγινε καλή δουλειά στο αμυντικό κομμάτι από πολλούς παίκτες. Ο τραυματισμός του Βούκοβιτς οδήγησε τον Μπέσνικ Χάσι στην χρησιμοποίηση του Ρομαό στο κέντρο της άμυνας και σε διάφορες αλχημείες. Την τριάδα στον άξονα που άφησε κάποιες υποσχέσεις, δεν την είδαμε σε κανένα παιχνίδι μετά το διπλό στην Κροατία.

ΕΙΧΕ ΡΟΛΟ Ο ΣΙΩΠΗΣ

Επίσης, αν δούμε τα κεντρικά χαφ που διαθέτει ο Ολυμπιακός μπορούμε να κατανοήσουμε πως λείπει η σκληράδα και το επιθετικό μαρκάρισμα χωρίς μπάλα. Πρακτικά μόνο ο Ρομάο μπορεί να το προσφέρει σε χαμηλά μέτρα, ο οποίος, όμως, μετά την πρόκριση επί της Ριέκα παίζει στόπερ. Ζιλέ, Οφόε, Ταχτσίδης, Ζντιέλαρ δεν πηγαίνουν με ένταση και επιθετικότητα πάνω στο τρέξιμο με την μπάλα του αντιπάλου.

Ο Σιώπης θα μπορούσε σε αυτό το κομμάτι να δώσει λύσεις, επέστρεψε στον Πανιώνιο. Πιθανότατα το πρόβλημα πλέον να μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από πιο συντηρητικές τριάδες στον άξονα και με εντολή, να πρεσάρουν με ένταση ο φορ και ο επιτελικός μέσος.

ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΙΚΕΡ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δεν υπάρχει καθαρός στράικερ. Εδώ είναι που τα έχει κάνει σαλάτα ο Μπέσνικ Χάσι. Υπάρχουν πολλά τύπου φορ, δεν είναι υποχρεωτικό για μία ομάδα να έχει στην κορυφή της επίθεσης έναν καθαρό παίκτη περιοχής. Βέβαια όταν κάνεις πρωταθλητισμό και αντιμετωπίζεις ταμπούρια, καλό είναι στο ρόστερ να υπάρχει έστω ένας.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει κανέναν καθαρό στράικερ. Το παράξενο όμως είναι πως ενώ οι Τζούρτζεβιτς, Μπεν, Εμενίκε είναι επιθετικοί χώρου και τους αρέσει να βγαίνουν εκτός περιοχής να κάνουν κινήσεις στα πλάγια, δεν βλέπουμε να έχουν δουλευτεί συνεργασίες μεταξύ των παικτών των πίσω γραμμών.

Όταν ο φορ σου είναι ποδοσφαιριστής που του αρέσει να κινείται εκτός περιοχής και είσαι ομάδα πρωτοβουλίας, φροντίζεις να υπάρχουν αυτοματισμοί, συνεργασίες και κινήσεις από τις πίσω γραμμές για να υπάρχει μόνιμα απειλή στην αντίπαλη άμυνα. Ο Μπέσνικ Χάσι ενώ έχει φορ περιοχής, δεν έχει καταφέρει να βγάλει συνεργασίες μεταξύ των παικτών του και καταφεύγει σε πολλές σέντρες.

ΕΧΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ 4-4-2

Επίσης, οι επιθετικοί που έχει ο Ολυμπιακός θα μπορούσαν άνετα, να αγωνιστούν σε ένα 4-4-2 έντασης. Κανένας από τους επιθετικούς που διαθέτει ο Ολυμπιακός δεν είναι σε θέση να κρατήσει την αντίπαλη άμυνα παίζοντας μόνος του μπροστά, σε παιχνίδι υψηλής κατοχής και άμυνας βαθιάς του αντιπάλου.

Το παιχνίδι της Βαλένθια με την Μάλαγα, είναι χαρακτηριστικό για το πώς μπορείς μέσα από μία διάταξη με δύο επιθετικούς που δεν θα περιμένουν τη δημιουργία στην περιοχή, αλλά θα τρέχουν παντού σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού να διασύρεις μία κατώτερη ομάδα και να μην φανεί πως παίζεις με έναν κεντρικό χαφ λιγότερο.

Ο Μαρσελίνιο, όμως, είναι από τους καλύτερους προπονητές στο να δουλεύουν την συγκεκριμένη τακτική, έμεινε πέρυσι εκτός δουλειάς γράφτηκε για τον Ολυμπιακό δεν προχώρησε ποτέ η συγκεκριμένη επιλογή. Οι φορ που έχει το ρόστερ, Εμενίκε, Τζούρτζεβιτς, Μπεν, Ανσαριφάντ, αλλά ακόμα και ο Φορτούνης, σε παιχνίδια ειδικών συνθηκών θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργήσουν επιθετικά δίδυμα σε ένα 4-4-2 που θα βγάζει όμως πολύ ένταση.

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΤΖΟΥΡΤΖΕΒΙΤΣ;

Είναι περίεργο πάντως που ο Ολυμπιακός παίζει ένα ποδόσφαιρο αρκετά αργό, ψάχνει με μεγάλες μπαλιές και σέντρες τον φορ στην αντίπαλη περιοχή και τον Ανσαριφάντ, που είναι ο μοναδικός επιθετικός του που μπορεί να σταθεί σε αυτόν τον χώρο δεν τον βλέπει. Είναι περίεργο που με το ποδόσφαιρο που παίζει ο Χάσι, η τελευταία μεταγραφή ήταν ο Τζούρτζεβιτς. Γνωρίζουμε όλοι πως ήθελε τον Μποκανί.

Ο παίκτης παρότι αγωνίζεται κανονικά, κόπηκε στα ιατρικά, από την στιγμή που ο Ολυμπιακός ήθελε ακόμα έναν φορ και υπήρχε μπάτζετ για να γίνει η μεταγραφή, δεν έχει λογική για το ποδόσφαιρο που διδάσκει ο Κοσοβάρος τεχνικός που αποκτήθηκε άλλος ένας επιθετικός ταχύτητα και χώρου.Για όλα αυτά, το πιθανότερο είναι πιθανό να πάει σε αλλαγή προπονητή ο Ολυμπιακός. Το ρόστερ έχει κενά και παραλήψεις που δεν επιτρέπεται βάσει μπάτζετ και του έγκαιρου σχεδιασμού να υπάρχουν.

Όμως είναι και φανερά καλύτερο από ότι το κάνει ο Μπέσνικ Χάσι να μοιάζει. Καθώς το ανεπαρκές σχέδιο του, φανερώνει μόνο τα προβλήματα και κρύβει τις αρετές που σίγουρα υπάρχουν. Έχει ποδοσφαιριστές αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός που παίζουν πολύ πιο κάτω από τα στάνταρ τους, ενώ ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας δεν συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά του ρόστερ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK