Οι μεγάλες ευθύνες του Ουζουνίδη για τoν κατήφορο του Παναθηναϊκού

Κανείς δεν ζητά από τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τους ποδοσφαιριστές του να διεκδικήσουν το παραμικρό, η απαίτηση είναι να διατηρήσει ο σύλλογος την αξιοπρέπεια του. Δεν συμβαίνει όμως. Ο Τσάρλυ γράφει για τον κατήφορο του Παναθηναϊκού και τις ευθύνες του προπονητή του.

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟ / ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟ / ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο κατήφορος συνεχίζεται. Η κατάσταση για τον προπονητή του Παναθηναϊκού είναι πράγματι δύσκολη. Οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές και είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να έχει τον σύλλογο στο πραγματικό του στάτους. Όμως κανείς δεν έχει και αυτή την απαίτηση.

Κανείς δεν ζητά από τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τους ποδοσφαιριστές του να διεκδικήσουν το παραμικρό, η απαίτηση είναι να διατηρήσει ο σύλλογος την αξιοπρέπεια του. Να παρουσιάζει ένα καλά προπονημένο σύνολο που να προσπαθεί. Δεν συμβαίνει και η εικόνα που έχει ο φετινός Παναθηναϊκός είναι τόσο κακή που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα διοικητικά προβλήματα.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν λειτουργούν και όλα τέλεια στην Λαμία και στον Λεβαδειακό, ούτε έχουν ανώτερο μπάτζετ. Ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται να τρώει τέσσερα από την Λαμία και τρία από τον Λεβαδειακό.

Με έκπληξη διάβαζα αρθρογραφίες μετά την συντριβή από την Λαμία, της λογικής πως όποιος κάνει κριτική στον Ουζουνίδη είναι εχθρός του Παναθηναϊκού. Λανθασμένη προσέγγιση. Ο Ουζουνίδης, όπως και ο κάθε εργαζόμενος έχει μία αποστολή που καλείται να την βγάλει εις πέρας.

Είναι επιλογή του ότι παραμένει στον Παναθηναϊκό και κρίνεται. Όπως κρινόταν θετικά για την περσινή του εκπληκτική δουλειά, έτσι θα δεχτεί και την πίεση που τα έχει θαλασσώσει φέτος. Υπάρχει μία συνολική επιείκεια από σημαντική μερίδα του αθλητικού τύπου, που δεν βοηθά ούτε τον ίδιο τον Ουζουνίδη. Η κριτική και η πίεση πολλές φορές κάνουν καλό.

ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ

Και τα λάθη είναι πολλά και συνεχόμενα. Μοιάζει σαν να έχει χάσει και ο ίδιος τελείως την μπάλα, τον έλεγχο της κατάστασης και την συνοχή στην σκέψη του.

Αφήνω στην άκρη τα λάθη του καλοκαιριού, είναι δεδομένο πως το μπάτζετ που είχε στο ξεκίνημα της σαιζόν του έδινε την δυνατότητα να έχει καλύτερο υλικό να διαχειριστεί. Τα αφήνουμε όμως στην άκρη αυτά, πρόκειται για μία συζήτηση που δεν βοηθά πουθενά σήμερα και άλλωστε ακόμα και αυτοί που θεωρούν απαράδεκτο να δέχεται κριτική ο Ουζουνίδης, ακόμα και όταν τρώει τέσσερα από την Λαμία αντιλαμβάνονται και αποδέχονται πως έγιναν σοβαρά λάθη το καλοκαίρι.

Παρουσιάζεται όμως κουρασμένος και χωρίς σωστές ιδέες, δεν την βοηθάει καθόλου την ομάδα. Για το χάλι του Παναθηναϊκού στην Λιβαδειά έχει τεράστιες ευθύνες, πήρε αδικαιολόγητες αποφάσεις.

Αμυντικά δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγο που έπαιξε μπακ ο Οικονόμου. Ήταν τόσο κακός που χάλαγε όλη την ισορροπία της ομάδας στο αμυντικό και στο επιθετικό κομμάτι. Ο Οικονόμου τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί σαν στόπερ και πλέον δεν διαθέτει τα τρεξίματα, τα ανεβάσματα και τις γρήγορες αντιδράσεις που χρειάζεται η θέση του αριστερού μπακ.

Έβγαλε τον Ινσούα από την ενδεκάδα, πάνω που έδειχνε πως τουλάχιστον μπορεί να βγει μαζί του η χρονιά με αξιοπρέπεια και ξαφνικά δημιούργησε χωρίς λόγο ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν πήγε καλά κι ο Κολοβέτσιος, έπνιξε και το δεύτερο τέρμα ο Βλαχοδήμος κι ο Παναθηναϊκός κατάφερε κάτι που δεν το λες και εύκολο, να δεχτεί 3 τέρματα από τον Λεβαδιακό.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΠΑΣΑ ΤΟΥ ΧΙΛΙΕΜΑΡΚ

Δεν καταλαβαίνω επίσης, γιατί σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον Χίλιεμαρκ ανάμεσα από τον επιθετικό και τους δύο κεντρικούς χαφ. Με αυτήν την λογική ο Παναθηναϊκός είχε βρει κάποια ισορροπία, μπορούσε να εκμεταλλεύεται τα καλά στημένα του Σουηδού, την ποιοτική εν στάσει μεταβίβαση που διαθέτει, δίχως να δημιουργείται αμυντικό πρόβλημα από το γεγονός πως δεν είναι καλός στο μαρκάρισμα. Τον αφήνει μόνιμα εκτός και έχει καθιερώσει τον Άλτμαν, έναν ποδοσφαιριστή που προσωπικά δεν βρίσκω κάποιο προσόν ανεπτυγμένο.

Εν τω μεταξύ ο Ισραηλινός δεν μοιάζει να έχει ούτε κάποια συγκεκριμένη θέση. Πράγματι βγάζει μία ένταση στο παιχνίδια του, η οποία όμως δεν είναι ικανή να φέρει αποτέλεσμα, καθώς δεν πασάρει, δεν δημιουργεί, δεν παίζει σωστά στον κενό χώρο.

Ο Χίλιεμαρκ περπατητής είναι, ποδόσφαιρο περασμένης 20ετίας παίζει και αυτό όχι σε υψηλό επίπεδο, όμως τουλάχιστον έχει μία ποιοτική πάσα και θα προσφέρει ένα καλό στημένο. Δεν έχεις και ποδοσφαιριστές που να σου προσφέρουν πολλά στοιχειά σε υψηλό επίπεδο, ότι σου δίνεται, ότι μπορεί να βγάλει αυτό το λανθασμένα φτιαγμένο ρόστερ, πρέπει να το αξιοποιήσεις.

Το γεγονός πως ανέβηκε ο Παναθηναϊκός με το που μπήκαν στο γήπεδο οι Ινσούα, Χίλεμαρκ τον εκθέτει τον Ουζουνίδη, γιατί δεν υπήρχε λόγος να μην τους βάλει. Συνολικά τον εκθέτει η εικόνα της ομάδας του, η άρνηση της να πολεμήσει.

Ναι υπάρχουν προβλήματα, σίγουρα το περιβάλλον δεν βοηθά να πετύχει, όμως ούτε το ρόστερ που διαχειρίζεται είναι για να διασύρεται από τον Λεβαδιακό και την Λαμία, ούτε οι συνθήκες δουλειάς είναι καλύτερες στις συγκεκριμένες ομάδες.

Ο ΑΡΑΟΥΧΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Την ΑΕΚ την είδα λίγο και δεν είναι σωστό να κρίνω. Είναι θετικό από την στιγμή που μπαίνουμε και στην τελευταία στροφή το γεγονός πως ο Αραούχο βρήκε τον εαυτό του. Το βλέπεις στο πέταγμα του, στην έκρηξη που κάνει όταν φεύγει, στο πάτημα του για να σηκωθεί να πάρει την κεφαλιά πως ατομικά είναι ξανά καλά, έχει εμφανιστεί σε πολύ καλύτερη ατομική κατάσταση στην επιστροφή από τις γιορτές. Μην ξεχνάμε πως η ΑΕΚ έχει να δώσει τα δύο παιχνίδια τίτλου εκτός έδρας, το εκρηκτικό πέταγμα του Αραούχο το έχει μεγάλη ανάγκη και ο Αργεντινός δείχνει πως είναι έτοιμος να το δώσει.

Ο Χιμένεθ φαίνεται πως θα πάει μέχρι τέλους με το πλάνο, με τους τρεις στόπερ, με τον Μπακάκη στα αριστερά της άμυνας, με τον Λόπεζ να παίρνει πλάτος και μέτρα στα αριστερά, τον Γκάλο την δεξιά πλευρά, δύο εκ των Σιμόες, Μοράν, Γαλανόπουλο στον άξονα και τριάδα στην επίθεση με βάση την συνεργασία Λιβάγια, Αραούχο και έναν εκ των Χριστοδουλόπουλο, Μασούντ.

Ο ρόλος που παίζεται στην επίθεση θέλει τρεξίματα και έχω την αίσθηση πως ταιριάζει περισσότερο στον Λάζαρο που έχει περισσότερο σπριντ να δώσει, χωρίς να στερεί η παρουσία του σε δημιουργία. Φυσικά δεν σημαίνει, πως δεν θα βρει τρόπο να δώσει βοήθειες ο Μασούντ. Βέβαια μέχρι να πάει στα ντέρμπι η ΑΕΚ έχει να περάσει πρώτα από την Λάρισα, με τον Κούγια να έχει πολλούς λόγους να κάνει ζημιά στην Ένωση και να διατυμπανίζει πως έχει στήσει μπλόκο.

Παρά την εύκολη νίκη που πέτυχε στην Κέρκυρα, δεν είμαι βέβαιος πως έχει βρεθεί από τον Λουτσέσκου το πλάνο που θα οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 33 χρόνια.

Στην Κέρκυρα ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε ισχυρό ανταγωνισμό, ο Ρουμάνος τεχνικός πήγε με το πλάνο που πιστεύει πως είναι πιο λειτουργικό για τα εκτός έδρας και του έχει δώσει τρία συνεχόμενα διπλά.

Με τον Κουλούρη στην βασική ενδεκάδα στην θέση του Πρίγιοβιτς και τους Κάμπος, Λημνιό στο πλάι του Πέλκα, μπορεί να κατάφερε να περάσει από Πλατανιά και Κέρκυρα, όμως με αυτήν την προσέγγιση έχει και ταβάνι, που δεν φθάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Αν κάποιος δεν μείνει στο αποτέλεσμα και ψάξει τις λεπτομέρειες, ακόμα και στο παιχνίδι με την Κέρκυρα φάνηκε πως η χρησιμοποίηση του Βιεϊρίνια στα αριστερά της άμυνας είναι προβληματική. Αυτήν την εποχή δεν έχει τα μέτρα που απαιτούνται για να πάρει όλη την πλευρά και να φανεί απειλητικός, ενώ όποτε ανεβαίνει σταματά να συμπεριφέρεται σαν μπακ, μένει ψηλά για να πιέσει και η πλευρά είναι άδεια.

Το επισημαίνω τώρα, η δουλειά μας είναι να βλέπουμε λίγο πιο μπροστά και όχι να κρίνουμε μόνο από το αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ θα έχει θέμα, αν πάει με τον Βιεϊρίνια μπακ σε παιχνίδια που ο αντίπαλος έχει την δυνατότητα να βγάλει επιθέσεις από την πλευρά του, κάτι που το ζήσαμε και στην Νέα Σμύρνη, που δέχτηκε δύο τέρματα από την δική του πλευρά. Επίσης, ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει έχοντας τον Πορτογάλο πιο ψηλά, επιλογές ατομικής ποιότητας που στα δύσκολα παιχνίδια θα τις έχει ανάγκη.

Για αυτό τον λόγΟ επιμένω πως είναι κομβικό να βγει η μεταγραφή Αζεβέδο, θα βοηθηθεί σημαντικά σε δύο θέσεις ο ΠΑΟΚ αν βγει η συγκεκριμένη μεταγραφή.

ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΟΛΕΔΟ

Με την προσθήκη του Μολέδο ο ΠΑΟΚ θωρακίζεται. Είναι δείγμα μεγάλης ομάδας και σωστής νοοτροπίας, να φέρνεις έναν καλύτερο ποδοσφαιριστή από αυτούς που έχεις, σε μία θέση που δεν έχεις άμεσο πρόβλημα. Στην προσπάθεια που κάνει ο ΠΑΟΚ για να πάρει τον τίτλο θα έχει την ασφάλεια πως με Μολέδο, Βαρέλα και θα διαθέτει με διαφορά το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στο πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βελτιωθεί αρκετά στο δημιουργικό κομμάτι για να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία που του δίνεται.

Τα όπλα του επιθετικά είναι η εκπληκτική κατάσταση του Πέλκα, που κινείται σταθερά σε υψηλό επίπεδο απόδοσης και τα σπάνια επιθετικά προσόντα που διαθέτει ο Μάτος.

Είναι ευλογία για τον Λουτσέσκου το γεγονός πως διαθέτει έναν μπακ που έχει συχνότητα εξτρέμ στα πατήματα του στην αντίπαλη περιοχή και την ικανότητα να εκτελεί σαν φορ υψηλού επιπέδου.

Ο Μάτος είναι μία λύση πολυτελείας που προσφέρει τον παραπάνω ποδοσφαιριστής που δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει η αντίπαλη άμυνα. Δίνει την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να βρίσκει λύσεις σε ροή αγώνα σε παιχνίδια που δεν είναι η ανάπτυξη του σε υψηλό επίπεδο και δεν βρίσκει συνεργασίες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK