Είναι λαβράκι ο Εμποκού

Ο Τσάρλυ αναλύει τον ποδοσφαιριστή Εμποκού, ο οποίος έρχεται στον Παναθηναϊκό για να κάνει τη διαφορά.

Είναι λαβράκι ο Εμποκού

Σ' ένα χρονικό διάστημα που οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν τη δική τους αγωνία, περιμένοντας να κλείσουν κάποια μεγάλα ονόματα για να βγει η χρονιά, η AΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός κοιτούν να ολοκληρώσουν το ρόστερ τους, προσπαθώντας να παρουσιαστούν όσο γίνεται πιο δυνατοί και με λιγότερα κενά στο πρωτάθλημα που έρχεται.

Με Εμποκού ρόστερ για πρωτάθλημα

Είναι δεδομένο πως εφέτος θα έχουμε μία διαφορετική, πιο ανταγωνιστική Super League. Ο Γιάννης Αλαφούζος δημιουργεί έναν Παναθηναϊκό ικανό να "χτυπήσει" τον τίτλο, δείχνοντας πως έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του προπονητή του και να του παραδώσει ένα ρόστερ ικανό για την πρωτιά.

Για εμένα η κίνηση του Εμποκού είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αυτή που στο φινάλε των μεταγραφών θα χαρίσει την πιο γλυκιά γεύση, την ποιότητα δηλαδή που χρειάζεται για να γίνει πιο ελκυστικός στο μάτι ο Παναθηναϊκός κάνοντας τη διαφορά.

Ο Γιάννης Αλαφούζος φέρνει τον άνθρωπο που το καλοκαίρι του 2014 τού είχε προκαλέσει οικονομική ζημιά. Τον ποδοσφαιριστή που στην ρεβάνς της Λεωφόρου είχε κάνει άνω κάτω τις πλευρές του Παναθηναϊκού και είχε πετύχει το εκπληκτικό δεύτερο τέρμα της Σταντάρ, ζωγραφίζοντας με το δεξί του πόδι.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΡΑΛΑΣ

Ο Εμποκού είναι από τις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν στο μεταγραφικό παζάρι. Ποδοσφαιριστής με υψηλό ταβάνι, με ποιότητα, ταχύτητα, τεχνικά και φυσικά προσόντα, μόλις στα 24 του χρόνια, είναι δύσκολο να έρθει στην Ελλάδα. Δεν συμβαίνει συχνά μία τέτοια ευκαιρία.

Αυτή η περίπτωση θυμίζει λίγο Μιραλάς. Τα κοινά είναι πολλά. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έγινε αμέσως κατανοητό τι ποδοσφαιριστής έχει αποκτηθεί. Και στις δύο περιπτώσεις η μεταγραφή έγινε με δανεισμό που προβλέπει όψιον αγοράς και στις δύο περιπτώσεις ο ποδοσφαιριστής "κρύφτηκε" γιατί στην προηγούμενη σεζόν δεν είχε καταγράψει γκολ και ασίστ.

Ο Μιραλάς έμπλεξε στη Σεντ Ετιέν στην εποχή που την είχε αναλάβει ο Κόμολι και την είχε γεμίσει με Αργεντινούς που έπρεπε να παίζουν. Μοιραία κανείς ασχολήθηκε με το ταλέντο του Βέλγου και ο Κόκκαλης που ήθελε να δείξει στον Μαρινάκη πως υπάρχει ζωή στον Ολυμπιακό, καθώς διαπραγματευόταν την πώληση των μετοχών, τον έφερε στον Ολυμπιακό δίχως να γνωρίζει τι κίνηση κάνει.

ΕΜΠΛΕΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝ

Ο Εμποκού χάθηκε στην Κιέβο Βερόνα. Εκεί έμπλεξε με τον Ρολάντο Μαράν. Έχει ένα δικό του τρόπο ο έμπειρος τεχνικός. Πάει με την εμπειρία και βασίζεται στους μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Είναι σαν τον Πιούλις στην Πρέμιερ, εφαρμόζοντας κάτι δικό του, με αποτέλεσμα ο ποδοσφαιριστής, ιδίως στις μεσοεπιθετικές θέσεις, να μην μπορεί να κριθεί αν έπιασε ή όχι στο ποδόσφαιρό του.

ΜΑΓΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ

Είμαι δίκαιος, ο προπονητής Στραματσόνι με φοβίζει, ο μάνατζερ όμως ξέρει καλά την ιταλική αγορά και τις ευκαιρίες που αυτή παρουσιάζει. Γι' αυτό η συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Εμποκού είναι μία τεράστια ευκαιρία.

Ο Εμποκού ήταν μέλος της "χρυσής" ομάδας της Σταντάρ που έφερε πολύ χρήμα στα ταμεία της και έμεινε στην ιστορία ως αυτή που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο την τελευταία 10ετία στο Βέλγιο. Της ομάδας που την σεζόν 2013-14 έχασε το πρωτάθλημα άδικα από την Άντερλεχτ και όλοι αναγνώρισαν τους "κόκκινους" ως την καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Η τετράδα που έβγαζε μάτια αποτελείτο από τους Μπατσουαγί στην κορυφή με 21 γκολ, Καρσελά, που γράφτηκε για Ολυμπιακό, στα δεξιά, Ντε Καμάργκο πίσω από τον φορ και Εμποκού αριστερά με ανάποδο πόδι. Ο Εμποκού σε εκείνη την ομάδα που έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο είχε 8 γκολ και 8 ασίστ.

Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Την επόμενη σεζόν οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές της Σταντάρ έφυγαν διότι ήθελαν να κάνουν καριέρα και η ομάδα αποδυναμώθηκε. Ήταν να φύγει και ο Εμποκού, όμως η μεταγραφή στην Αλ Αραμπί "χάλασε", επειδή ήθελε να μείνει στην Ευρώπη και ένιωθε μικρός για να πάει για το χρήμα στο Κατάρ. Έτσι έμεινε για το πρώτο μισό του 2014-15 στη Σταντάρ καταγράφοντας ξανά ικανοποιητικά νούμερα και τον Ιανουάριο πήγε δανεικός με δύο εκατομμύρια στην Κάλιαρι μήπως και τη βοηθήσει να μείνει στην κατηγορία.

ΓΕΜΑΤΗ ΣΕΖΟΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Συνολικά τη σεζόν 2014-15 είχε ένα καλό μισό γύρο στη Σταντάρ Λιέγης. Συνολικά μέχρι τον Ιανουάριο αγωνίστηκε σε 27 επίσημα παιχνίδια και μέτρησε 7 γκολ και 6 ασίστ. Στην Ιταλία ο Εμποκού έδωσε μάχη, έπαιξε 16 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, είχε 3 γκολ και 2 ασίστ, κάποια πολύ γεμάτα παιχνίδια, αλλά η Κάλιαρι υποβιβάστηκε.

Οπότε την σεζόν 2014-15, σε δύο ομάδες που δεν ήταν στα καλύτερα τους, ο Εμποκού είχε 10 γκολ, 8 ασίστ σε 43 παιχνίδια. Νούμερα δυνατά για έναν ποδοσφαιριστή που ήταν στα 22 του χρόνια και την προηγούμενη σεζόν,είχε πραγματοποιήσει εμφανίσεις που εκτόξευσαν το όνομα του.

Υπάρχει λοιπόν, μόνο μία άδεια χρονιά σε μία περίεργη ομάδα που δεν παίζει με εξτρέμ και έχει έναν προπονητή που εφαρμόζει ένα δικό του ποδόσφαιρο βασιζόμενος στην εμπειρία.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Ο Εμποκού είναι δεξιοπόδαρος, αλλά τις καλές χρονιές τις έχει κάνει με ανάποδο πόδι. Συνήθως βέβαια οι προπονητές του τον αλλάζουν μέσα στο παιχνίδι δίνοντάς του χρόνο και δεξιά.

Ο Παναθηναϊκός παίρνει τον Εμποκού, καθώς ο Στραματσόνι έχει καταλήξει πως έχει πολλούς που μπορούν να παίξουν αριστερά ως εξτρέμ, αλλά ουδείς θα του κάνει τη διαφορά, αποδίδοντας αντίθετα καλύτερα σε άλλες θέσεις.

Για παράδειγμα ο Ιμπάρμπο είναι δεύτερος επιθετικός, θέλει χώρο και μέτρα. Ο Στραματσόνι τού ζητάει να παίζει κοντά στο Μπεργκ, δεν θέλει να παίρνει απ' αυτόν πολύ πλάτος, αλλά να εκμεταλλευτεί το κορμί του στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Λέτο λογίζεται ως καθαρός επιθετικός, που προσφέρει ποιοτικές αποφάσεις ψηλά, είτε σαν αλλαγή του Μπεργκ είτε σαν παρτενέρ του. Δεν λογίζεται ως αριστερός εξτρέμ στο μυαλό του Στραματσόνι.

Ο Βιγιαφάνες είναι ξεκάθαρο πως δουλεύεται για να δυναμώσει και να είναι ο δημιουργός όταν ο Στραματσιόνι θα δοκιμάζει ρόμβο ή 4-2-3-1.

Το επίπεδο ανεβαίνει, οπότε παίκτες που μπορούν να δώσουν λύσεις στα άκρα, όπως ο φευγάτος Κλωναρίδης, ο Βλαχοδήμος αλλά και ο Μπουμάλ για τα δεξιά θεωρούνται πλέον ένα επίπεδο κάτω από τα "θέλω" του Παναθηναϊκού.

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΧΑΜΗΛΟ ΡΙΣΚΟ

Γι' αυτό πάρθηκε η απόφαση να γίνει η κίνηση με τον εκλεκτό του Στραματσόνι που είναι ο Εμποκού. Επιλογή υψηλού επιπέδου και χαμηλού ρίσκου. Ο Παναθηναϊκός παίρνει ένα γρήγορο ποδοσφαιριστή που παίζει με θράσος και με μυαλό. Έχει πέρα από την ντρίπλα επιτάχυνσης, τη μικρή κλειστή ντρίπλα του τεχνίτη που τρελαίνει τον κόσμο. Παίζει με πάθος, έχει καλά πόδια που του επιτρέπουν να έχει καλά στημένα χτυπήματα. Ο Εμποκού εκτελεί κόρνερ, φάουλ αλλά και θέλει να παίρνει τα πέναλτι.

Έχει όλο το πακέτο για να κάνει τη διαφορά, να κάνει μία σπουδαία χρονιά στην Ελλάδα και να γεμίσει με τις ενέργειες του τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Οι οποίοι πλέον μπορούν να πηγαίνουν στη Λεωφόρο ή ν' ανοίξουν την τηλεόραση βλέποντας ποδοσφαιριστές ικανούς να προσφέρουν ποιότητα.

Ο Εμποκού είναι επιλογή που κάνει τη διαφορά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK