Έχει 6 έτοιμα συμβόλαια, αλλά καμία υπογραφή

Ο Τσάρλυ γράφει για τις μεταγραφικές υποθέσεις του Παναθηναϊκού, ο οποίος παρότι έχει διάθεση να προσφέρει μεγάλα ποσά στην αγορά, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει κάποιον σημαντικό παίκτη ελέω... Summer League.

Έχει 6 έτοιμα συμβόλαια, αλλά καμία υπογραφή

Στο κείμενο μου στις 9 Ιουνίου εκτός από το ότι αν ο Παπαγιάννης δεν αποσύρει την υποψηφιότητα του θα σημαίνει πως θα είναι στον πρώτο γύρο των ντραφτ, είχα αναφέρει τις δυσκολίες που θα βρει ο Παναθηναϊκός στο χτίσιμο του.

Ο Πεδουλάκης θέλει να χτίσει μία ομάδα με αθλητικά προσόντα και οι Αμερικάνοι που έχουν αυτό το προσόν θέλουν να περιμένουν για να πάνε στο ΝΒΑ. Το salary cap πάει φέτος από τα 70 στα 92 εκατομμύρια δολάρια και όσοι έχουν πραγματοποιήσει μία καλή σεζόν στην Ευρωλίγκα κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν θα προσπαθήσουν να ζήσουν το όνειρο του ΝΒΑ.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ SUMMER LEAGUE

Στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν τους στόχους τους, έχουν να προσφέρουν κάποια καλά συμβόλαια, αλλά πέφτουν συνεχώς σε τοίχο. Το φετινό Summer League είναι πιο ελκυστικό από ποτέ και ελάχιστες σημαντικές κινήσεις θα γίνουν στο ευρωπαϊκό παζάρι, αν δεν ολοκληρωθεί.

Στον Παναθηναϊκό απλά θα πρέπει να αντιληφθούν την κατάσταση, να κάνουν υπομονή, να αποκτήσουν τις βατές περιπτώσεις, τύπου Κέβιν Πάνγκος και Ίαν Βουγιούκας και να αποδεχτούν πως οι μεγάλες μεταγραφές θα γίνουν με καθυστέρηση.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Το πρόβλημα είναι πως στον Παναθηναϊκό ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, έχουν κάνει προσφορές σε παίκτες όπως οι Ντιλέινι, Τζέιμς, Μπουρούσης και Σίγκλετον (που κανονικά θα έπρεπε να τις δεχτούν), αλλά βρίσκονται σε αναμονή. Ο λόγος είναι πως κανένας μάνατζερ αθλητή που έχει καλή χρονιά πίσω του στην Ευρωλίγκα δεν είναι τρελός ώστε να βάλει παίκτη του να υπογράψει αυτήν την εποχή.

Ο δρόμος για το ΝΒΑ είναι ελκυστικός και ανοιχτός ενώ, ακόμα κι αν έρθει ο Αύγουστος, το κασέ των συγκεκριμένων παικτών στην Ευρώπη δεν πέφτει, αφού οι Τούρκοι έχουν πακέτα για να ρίξουν στην αγορά. Επίσης, για κάποιους που νοιάζονται μόνο για το χρήμα υπάρχει και η πλούσια και εύκολη αγορά της Κίνας.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λοιπόν, η διοίκηση του Παναθηναϊκού είναι έτοιμη να δώσει 3 δυνατά συμβόλαια και άλλα 3 πιο οικονομικά, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει μία υπογραφή. Τα πράγματα αλλάζουν, αλλά σήμερα στο μυαλό του Πεδουλάκη είναι να φτιάξει το πιο αθλητικό δίδυμο γκαρντ στην Ευρώπη με τον Καλάθη και τον Τζέιμς.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΖΕΪΜΣ

Ποια είναι τα δεδομένα για τον Αμερικανό γκαρντ; Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε πρόταση στον Τζέιμς με 900.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόταση που σε διαφορετικές συνθήκες θα είχε γίνει αποδεκτή. Ο Τζέιμς όμως είναι αποφασισμένος να πάρει το μίνιμουμ συμβόλαιο που δίνεται στους rookie και να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Η ελπίδα για να γίνει πραγματικότητα το "θέλω" του Πεδουλάκη είναι να πειστεί ο Τζέιμς ότι σκέφτεται με λανθασμένο κριτήριο.

Το σίγουρο είναι πως θα πάει στο Summer League για να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο 540.000 δολαρίων που δεν είναι καν εξασφαλισμένο. Το συμβόλαιο των rookie που κυνηγά ο Τζέιμς είναι εξασφαλισμένο μόνο για τους πρώτους 4 μήνες. Αν δηλαδή πείσει ομάδα να του το προσφέρει θα πάρει σίγουρα τα λεφτά μέχρι τον Ιανουάριο, περίπου 240.000 δολάρια και μετά μπορούν να τον αποδεσμεύσουν.

ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Στόχος είναι να πειστεί πως οι δύο δρόμοι που σκέφτεται θα ζημιώσουν την καριέρα του και θα του κάνουν κακό. Αυτήν την εποχή είναι στα καλύτερα του, το Ευρωπαϊκό μπάσκετ του ταιριάζει και η συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό και τον Πεδουλάκη (που του έχει ετοιμάσει ρόλο ηγέτη δίπλα σε έναν γκαρντ που του ταιριάζει απόλυτα) θα τον βοηθήσει την επόμενη χρονιά να πάρει ακόμα πιο υψηλό συμβόλαιο.

Ο Τζέιμς φαίνεται αυτήν την στιγμή να έχει στο μυαλό του μόνο το ΝΒΑ και να μην βιάζεται γιατί έχει διαβεβαιώσεις πως μπορεί να βρει από 1.300.000 δολάρια μέχρι 1.500.000 δολάρια στο πρωτάθλημα της Κίνας. Ο Παναθηναϊκός ποντάρει στην λογική. Δηλαδή ότι είναι αθλητικός αλλά, με το ύψος που έχει, τη διαφορά την κάνει στην Ευρώπη και όχι στο ΝΒΑ. Θέλει πολύ την μπάλα στα χέρια του και στο Summer League που τον κοιτάζουν για 3ο-4ο γκαρντ δεν θα τους εντυπωσιάσει.

Φυσικά θα πρέπει να καταλάβει πως αν επιλέξει τον εύκολο δρόμο της Κίνας θα ξεχαστεί και θα βάλει χειρόφρενο στην ανοδική τροχιά που έχει πάρει η καριέρα του. Πιθανότατα τη θετική λύση να μπορούσε να τη δώσει μία προσφορά του Παναθηναϊκού για διετές συμβόλαιο που θα αποφέρει οριακά πάνω από 2.000.000 ευρώ και θα του έδινε την επιλογή να μπορεί του χρόνου να το σπάσει αν έχει πρόταση που τον καλύπτει από το ΝΒΑ. Όπως έγινε και στις περιπτώσεις των Ντιλέινι, Σίγκλετον έτσι και στον Τζέιμς, η διοίκηση του Παναθηναϊκού βρίσκεται σε μία... κουραστική αναμονή.

Είναι πάντως δεδομένο πως η διοίκηση του Παναθηναϊκού:

Α) Θα προσφέρει ένα καλό συμβόλαιο στο 1.000.000 ευρώ σε αθλητικό Αμερικάνο περιφερειακό που θα περνά τον παίκτη του και θα βάζει την μπάλα στο καλάθι, δημιουργώντας ένα αθλητικό δίδυμο με το Καλάθη, ικανό να πρεσάρει σε όλο το γήπεδο, να παίξει άμυνα πάνω στην μπάλα, αλλά και να προσφέρει σκορ από την περιφέρεια.

Β) Θα αποκτήσει επίσης κοινοτικό γκαρντ που θα προσφέρει ένα επιπλέον στοιχείο στην περιφέρεια.

Γ) Θεωρεί δικό του παίκτη τον Αντετοκούνμπο, απλ περιμένει το πότε θα το πάρει απόφαση ότι δεν υπάρχει περιπτώσει να πείσει ομάδα του ΝΒΑ να του προσφέρει εγγυημένο συμβόλαιο.

Δ) Θα κάνει τα πάντα για να πείσει τον Μπουρούση να απαρνηθεί τις άλλες προτάσεις και να τον ντύσει στα πράσινα. Το Contra.gr με πολλά ρεπορτάζ σας έχει ενημερώσει για το διετές συμβόλαιο που έχει στα χέρια του ο Μπουρούσης. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τρέχει προσωπικά την υπόθεση και έχει βάλει προσωπικό στοίχημα να την φέρει εις πέρας.

Ε) Θα αποκτηθεί σίγουρα Αμερικάνος σέντερ με γρήγορα πόδια για να παίζει την άμυνα που θέλει ο Πεδουλάκης και να λειτουργεί καλά στα πικ εν ρολ σε άμυνα και επίθεση.

ΣΤ) Ο Βουγιούκας εξετάζεται για 3ος ψηλός.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΑΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Επειδή διαβάζω περίεργα πράγματα και υπάρχει μία σύγχυση. Στον Παναθηναϊκό θα κάνουν μέχρι την αρχή της σεζόν 6 μεταγραφές. Βιάζονται να κλείσουν κάποια συμβόλαια επειδή γνωρίζουν τι θέλουν, κάνουν προτάσεις και τρώνε πόρτες, όχι γιατί δεν δίνουν λεφτά ή επειδή πλέον δεν υπολογίζεται το μέγεθος του Παναθηναϊκού, αλλά επειδή έτσι λειτουργεί αυτή την εποχή η αγορά.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις, αλλά δεν θα είναι οι δυνατές. Ο κόσμος δεν πρέπει να μπερδευτεί αν ακούσει πως έρχεται ο Κένιν Πάνγκος που σούταρε φέτος στην Γκραν Κανάρια 51% τρίποντα, αλλά δεν είναι αθλητικός και δεν μπορεί να κάνει όσα οι Τζέιμς και Ντιλέινι. Δεν έρχεται για να πάρει αυτή τη θέση στο ρόστερ. Υπάρχει μπάτζετ μικρότερο για συμβόλαιο κοινοτικού που θα δώσει τα στοιχεία δεν θα υπάρχουν στους υπόλοιπους. Σε μία περιφέρεια που θα έχει Καλάθη, Τζέιμς, Φελντέιν και ο Παππάς θα μπορεί να είναι σίγουρα χρήσιμος.

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ ΨΗΛΩΝ

Ο Πεδουλάκης δεν κάνει με τίποτα πίσω για την απόκτηση αθλητικού ψηλού. Το ιδανικό πλάνο θα ήταν να κλείσει ο Μπουρούσης, να πάρουν τον Σίγκλετον και τον Βουγιούκα για 3ο ψηλό. Αν ήξεραν πως θα κλείσουν τον Μπουρούση και έβρισκαν τον Αμερικάνο που επιθυμεί ο Πεδουλάκης, πιθανότατα να εξέταζαν μία πιο οικονομική λύση για τον τρίτο ψηλό. Τύπου Μαυροειδή, που έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Πεδουλάκη.

Ο έμπειρος σέντερ θα ερχόταν με λίγα χρήματα, θα ήταν καλή λύση στις προπονήσεις, θα μπορούσε για ένα δύο λεπτά να σπρώξει και δεν θα πίεζε για να βρει χρόνο. Όμως επειδή το τοπίο είναι θολό και υπάρχει άγχος, η πιθανή συμφωνία με τον Βουγιούκα τους δίνει την ηρεμία πως έκλεισαν ένα σέντερ επιπέδου Ευρωλίγκας. Δεν θα αφήσουν όμως πίσω τις επιλογές που έχουν βάλει ως πρωταρχικές.

Το μπάτζετ φαίνεται αρκετά φουσκωμένο, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει ελευθερωθεί από αρκετά συμβόλαια. Επίσης, λόγω των αυξημένων εσόδων που θα υπάρχουν με την αλλαγή διεξαγωγής της Ευρωλίγκας σε συνάρτηση με την ανάγκη να επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος, να ξαναγίνει ομάδα Φάιναλ Φορ και να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα η αποχώρηση του Διαμαντίδη, έχει αποφασιστεί να υπάρξει αύξηση στο μπάτζετ. Θα χρειαστεί απλά υπομονή και γνώση της αγοράς που φέτος είναι δύσκολη για τις Ευρωπαϊκές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κοντά στον Μάικ Τζέιμς, η πρόταση για Μπουρούση

News 24/7

24MEDIA NETWORK