Ο Μπεργκ εκβίασε και φέρθηκε ανήθικα!

Οι ευθύνες της διοίκησης είναι τεράστιες. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει φέρει στον γκρεμό τον Παναθηναϊκό και ο Μάρκους Μπεργκ αποφάσισε να του δώσει το τελευταίο σπρώξιμο. Ο Τσάρλυ γράφει έξω από τα δόντια και αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στους "πράσινους"!

Ο Μπεργκ εκβίασε και φέρθηκε ανήθικα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έσκασε η βόμβα που φοβόμουν (και δεν ήμουν ο μόνος) στον Παναθηναϊκό. Η διοίκηση πληρώνει τα λάθη της και πλέον η κατάσταση μοιάζει χαοτική. Ο Μπεργκ έκανε προσφυγή. Είχα ενημερώσει από το χθεσινό κείμενο πως το κλίμα στις συζητήσεις δεν ήταν καλό. Ο Μπεργκ πίεσε τον Παναθηναϊκό να δεχτεί μία εξευτελιστική πρόταση, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο προσφυγής.

Δεν ξέρω που έχει γίνει το λάθος, αλλά στον Παναθηναϊκό υπήρχε η διαρροή από την Τρίτη πως ο Μάρκους Μπεργκ δεν έχει δικαίωμα να κάνει προσφυγή και πως κατατέθηκαν λεφτά στο λογαριασμό του. Τι θα συμβεί κανείς δεν ξέρει. Ο Αλαφούζος άφησε την ομάδα εκτεθειμένη, όπως και τον εαυτό του, οι ευθύνες του είναι τεράστιες, όμως ο Μπεργκ έχει φερθεί ανήθικα.

ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Είναι δεδομένο πως όταν δεν είσαι οικονομικά συνεπής, χρωστάς, δεν μπορείς να απαιτήσεις επαγγελματισμό από τον αθλητή σου. Ο Μπεργκ δεν σεβάστηκε τον Παναθηναϊκό. Τον παρέκαμψε, διαπραγματεύτηκε τα δικά του χρήματα και γνωρίζοντας πως τον διοικητικό ηγέτη του συλλόγου δεν τον παίρνει να τον κρατήσει, τον πίεσε να δεχτεί μία εξευτελιστική προσφορά για να πάρει αυτός όλα τα λεφτά.

Σε πρώτη φάση δεν έγινε δεκτή -και σωστά- η ντροπιαστική πρόταση στα 2,5 εκατομμύρια από την Αλ-Αΐν. Στο χθεσινό κείμενο είχα γράψει πως τα λεφτά που γίνεται η διαπραγμάτευση είναι σε νούμερα που ντρέπομαι και να αναφέρω και επειδή η πλευρά του Μπεργκ το χειρίζεται πολύ άκομψα το θέμα, τόνισα την ελπίδα μου να έχει λάβει ο Παναθηναϊκός τα μέτρα του.

Η διαπραγμάτευση έγινε με εκβιαστική λογική του στιλ "μου χρωστάτε πολλά λεφτά πάρτε αυτά τα ψίχουλα να τελειώνουμε, σας κάνω και χάρη". Έμεινε ανοχύρωτος, βασίστηκε στην καλή πρόθεση του Μπεργκ.

Είναι παράλογο όλο αυτό που έχει στηθεί. Ο Μάρκους Μπεργκ θα πάρει απ' αυτήν τη συμφωνία κοντά στα 10 εκατομμύρια για τρία χρόνια, λογικά μέσα σε αυτά είναι και το ποσοστό που δικαιούται ο ίδιος από την μεταγραφή του. Το Αμβούργο θεωρούσε χαμένα λεφτά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που μπορεί να πάρει από τον Μπεργκ και έχει συμφωνήσει με πολύ λιγότερα χρήματα. Το αγκάθι στη μεταγραφή είναι οι αξιώσεις του Παναθηναϊκού.

Η ανακοίνωση της ομάδας απλούστευσε κι άλλο τα πράγματα, καθώς δεν γίνεται κουβέντα για τη ρήτρα, αλλά "για ικανοποίηση των απόλυτα λογικών απαιτήσεων του συλλόγου", σημαίνει κάτι που είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό και αποτελεί μία σημαντική πραγματικότητα.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε τη δύναμη και το δικαίωμα να οχυρωθεί γύρω από τη ρήτρα του. Και η ελπίδα του ήταν η καλή διαγωγή και διάθεση του Μάρκους Μπεργκ. Δηλαδή να σεβαστεί ο Σουηδός τα όσα έχει ζήσει στο σύλλογο και να πιέσει την Αλ-Αΐν να κάνει μία προσφορά στα 4 εκατομμύρια για να βρεθεί η "χρυσή τομή".

Το νούμερο της ρήτρας συνεχώς πέφτει. Τα 5,5, πλέον γράφονται από άλλους 5,2 εκατ., από άλλους 5. Στην πράξη γινόταν μία προσπάθεια να γίνει πιο εύπεπτη η συμφωνία με ένα ποσό που μπροστά θα έχει το νούμερο 4. Οι φόβοι, όμως, έγιναν πράξη. Η πλευρά του Μπεργκ είχε λειτουργήσει με μία εκβιαστική διάθεση και όχι με την λογική διαπραγμάτευσης.

Δεν μπορώ να ξέρω, αν στον Παναθηναϊκό έχουν λειτουργήσει τόσο ερασιτεχνικά και αν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθεί ο Μπεργκ. Ο Σουηδός όμως έκανε τον εκβιασμό του πράξη, φέρνοντας σε τραγική θέση την ομάδα που τον βοήθησε να σταθεί στα πόδια του.

Ο ΜΠΕΡΓΚ ΕΙΝΑΙ ΦΑΟΥΛ

Θέλω εδώ να σημειώσω κάτι. Είμαι πάντα κατά των λαϊκισμών και δεν μου αρέσει να ρίχνω ευθύνες σε παίκτες. Ποτέ δεν θα κατηγορήσω κάποιον επαγγελματία που αποφάσισε να πάρει μεταγραφή ακόμα και αν πάει από μία ομάδα σε μια άλλη "εχθρική". Άλλωστε γνωρίζω καλά πως πολλές φορές οι εσωτερικές ισορροπίες που υπάρχουν μέσα σε μία ομάδα είναι τόσο σαθρές που δημιουργούν στους ανθρώπους που τις βιώνουν, τελείως διαφορετικά συναισθήματα από αυτά που πιστεύει ο κόσμος.

Οπότε σε οποιοδήποτε επίπεδο και να το δει κανείς, η κάθε επιλογή ενός επαγγελματία αθλητή είναι σεβαστή, ακόμα και αν στο παρελθόν έχει πουλήσει οπαδιλίκι. Νέοι άνθρωποι είναι στο κάτω-κάτω και απόλυτα ανθρώπινο να παρασυρθούν. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ο Μπεργκ λειτουργεί αισχρά και σβήνει όσα έχει προσφέρει.

Ο άνθρωπος που έβαλε πλάτη στα δύσκολα κι αποτέλεσε το στήριγμα της ομάδας της ρίχνει το τελευταίο σπρώξιμο για να πέσει στο γκρεμό. Πιέζει για τους νέους του πιθανούς ιδιοκτήτες που έχουν χρήμα.

Πρέπει έστω και τώρα να λειτουργήσει με πιο καθαρό μυαλό. Στον Παναθηναϊκό έδωσε πολλά, μπορεί να θυσίασε για χάρη της ομάδας και της αγάπης της γυναίκας του για την Αθήνα και αρκετά άλλα, όμως βρήκε τον εαυτό του.

Ο σύλλογος τού έδωσε μία ευκαιρία όταν ήταν στα κάτω του, στη χειρότερη κατάσταση της καριέρας του, σε μία εποχή που για πολλούς έμοιαζε τελειωμένος και τον βοήθησε να βρει τον εαυτό του και να επιστρέψει στην Εθνική Σουηδίας. Το γεγονός πως είναι βασικό φορ στην Εθνική Σουηδίας και μπορεί να έχει πρόταση στα 10 εκατομμύρια για 3 χρόνια, σ' έναν βαθμό το οφείλει και στον Παναθηναϊκό.

Ο Μπεργκ πέρα από την όποια ενόχληση μπορεί να έχει από διαφορές υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξεις, δεν μπορεί να αγνοεί τη βοήθεια του συλλόγου προς τον ίδιο και την αγάπη που έχει δείξει ο κόσμος της ομάδας σε αυτόν και στην οικογένεια του. Βρισκόμαστε σε μία εποχή, που η βιωσιμότητα του συλλόγου, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα εξαρτάται από τον ίδιο και αντί να βοηθήσει, εκβιάζει και ρίχνει το τελευταίο σπρώξιμο στον Παναθηναϊκό.

Ήταν υποχρεωμένος αντί να πιέζει τον Αλαφούζο και τον Λυμπερόπουλο να δεχτούν την εξευτελιστική προσφορά της Αλ Αΐν, να κοιτάξει να πείσει αυτούς που έχουν πολύ χρήμα και του κάνουν αυτές τις ημέρες επίδειξη πλούτου, να κάνουν μία προσφορά στον Παναθηναϊκό, κοντά στα χρήματα που απαιτούνται. Ο Παναθηναϊκός είναι αδύναμος, δεν μπορεί να οχυρωθεί στην ρήτρα και έριξε ήδη τις απαιτήσεις του...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΟΥΑΚΑΣΟ Ή ΜΟΛΕΔΟ

Η κατάσταση της ομάδας μπορεί να του επιτρέπει να κάνει ό,τι ο Γουακάσο και ο Μολέδο. Δηλαδή να πηγαίνει και αυτός στο εξωτερικό να λέει για τα οικονομικά προβλήματα και τα λεφτά που το οφείλει ο Παναθηναϊκός. Να γνωρίζει πως ο σύλλογος είναι αδύναμος και δεν μπορεί να επιβάλει τα "θέλω" του πηγαίνοντας τον δικαστικά, επικαλούμενος πως ενώ έχει συμβόλαιο συζητάει με άλλες ομάδες, όμως δεν κατάλαβε πως αυτός δεν είναι Μολέδο ούτε Γουακάσο. Οι ευθύνες της διοίκησης πολλές δεν παραγράφονται, δεν παραγνωρίζονται, σε αυτή την φάση όμως ο Μπεργκ λειτουργεί ανήθικα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε το απίστευτο λάθος να έχει οφειλές σε ποδοσφαιριστή που από την πώληση του εξαρτιόταν το πλάνο βιωσιμότητας και αυτό πλέον πληρώνει. Βασίστηκε στις καλές προθέσεις του Μπεργκ και ξαφνικά βλέπει έναν στυγνό επαγγελματία που πατάει πάνω στο πρόβλημα του Παναθηναϊκού.

Είναι λάθος του που αποφάσισε ν' αφήσει αυτή την εικόνα ο Μπεργκ στο τέλος της καριέρας του στον Παναθηναϊκό. Ο κόσμος του συλλόγου αγάπησε αυτόν και την οικογένεια του, στο τέλος το μόνο που απαιτείται είναι σεβασμός στη λογική.

Στην πράξη ο Μπεργκ κατάφερε να μπει και αυτός στο ίδιο κάδρο με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού και να βάλει απέναντι τον κόσμο της ομάδας που δέθηκε μαζί του. Μπορεί τα λεφτά να είναι πολλά και να μην τον ενδιαφέρει, στη ζωή δεν είναι όμως όλα χρήμα.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΜΟΛΕΔΟ

Μιας και έφερε η κουβέντα το όνομα του Μολέδο, πλέον το θέμα του δεν είναι αυτό που "καίει" τον σύλλογο, απλά έχω την εξής ενημέρωση: ο Μολέδο αρχικά πήγε στην Μπεσίκτας το έπαιξε ελεύθερος, πιστεύοντας πως έχει δικαίωμα προσφυγής. Σε αυτήν την περίπτωση ο Παναθηναϊκός είχε φροντίσει να βάλει λεφτά, θορυβημένος απ' όσα έγιναν με το παιχνίδι των πλέι οφ στην Τούμπα.

Ο Βραζιλιάνος στόπερ ενημερώθηκε καθυστερημένα πως δεν μπορεί να κάνει προσφυγή κι έψαξε την μεταγραφή του τόσο στην Μπεσίκτας όσο και στη Γαλατασαράι. Μέχρι σήμερα δεν βρήκε πρόταση που να ικανοποιεί τον Παναθηναϊκό και επιστρέφει. Δεν γνωρίζω, αν πήρε απόφαση να μείνει στο σύλλογο και να εξαντλήσει το συμβόλαιο του, όμως φαίνεται πως κατάλαβε πως στο ξεκίνημα της προετοιμασίας είναι υποχρεωμένος να παραβρεθεί και βλέπουμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK