Ο Ουζουνίδης λειτούργησε σαν οδοστρωτήρας!

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε το δύσκολο, το δύσβατο δρόμο στο ξεκίνημα της προσπάθειάς του στον Παναθηναϊκό. Γκρέμισε για να χτίσει από την αρχή και πολύ καλά έκανε. Τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του βγαίνουν ήδη στον αγωνιστικό χώρο. Ο Τσάρλι εξηγεί την πρόοδο των "πρασίνων".

Ο Ουζουνίδης λειτούργησε σαν οδοστρωτήρας!

Ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη εξελίσσεται. Υπάρχει ένας κανόνας: για όποιον δουλεύει ο χρόνος είναι σύμμαχος, για όποιον κοροϊδεύει ο χρόνος είναι εχθρός. Όσοι με διαβάζετε το τελευταίο διάστημα, έχετε παρατηρήσει πως είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του Παναθηναϊκού.

Ο λόγος είναι πως βλέπω ότι το νέο τεχνικό επιτελείο προσπαθεί και κινείται σε σωστούς άξονες.

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Από την ημέρα που ανέλαβε έκανε κινήσεις που ήθελαν λίγο χρόνο για να φανούν ευεργετικές.

Δεν πήγε στην εύκολη λύση να αβαντάρει το υπάρχον ρόστερ, να δώσει μία ψυχολογία που αρχικά μπορεί να φέρει δύο-τρεις νίκες αλλά στη συνέχεια, με μαθηματική ακρίβεια, την κατάρρευση.

Εξ αρχής ο Ουζουνίδης επέλεξε να γίνει δυσάρεστος και να δυσκολέψει την πρώτη περίοδο της δουλειάς του. Έκανε ένα ξεσκαρτάρισμα που στη μεταβατική περίοδο (και με το Κόπα Άφρικα να δυσκολέψει την προσπάθεια) κόστισε. Ακύρωσε παίκτες που ήξερε πως μαζί τους δεν μπορεί να κερδίσει το παραμικρό. Έκανε πιο σκληρές τις προπονήσεις, γεγονός που έφερε τραυματισμούς. Οι παίκτες όμως αναγνώριζαν πως οι τραυματισμοί τους είχαν να κάνουν με το γεγονός πως η ομάδα δεν δούλευε καλά επί Στραματσόνι.

Είχα αναφέρει έγκαιρα πως ο Ιανουάριος θα είναι ο δύσκολος μήνας για τον Παναθηναϊκό. Όπως από την στιγμή που ο μήνας έφυγε, έστω με απώλειες τόνισα πως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να είναι από εδώ και μπρος ανοδική η πορεία.

Η δουλειά του Ουζουνίδη έφερε βελτίωση στην αμυντική λειτουργία, ο Παναθηναϊκός έμαθε να ελέγχει αυτός το ρυθμό των παιχνιδιών και να μην δέχεται εύκολα γκολ.

ΡΟΣΤΕΡ ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΕΡΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ

Πολλοί έλεγαν πως ο Ουζουνίδης βιάστηκε. Αφελής προσέγγιση. Όταν θες να δουλέψεις και αναλαμβάνεις μία ομάδα άρρωστη πηγαίνεις να κάνεις τις αλλαγές γρήγορα ώστε να κερδίσεις χρόνο. Λειτουργείς σαν οδοστρωτήρας, για να έχεις όσο γίνεται πιο γρήγορα τα στοιχεία που θες. Μπορεί ο Παναθηναϊκός τον Ιανουάριο να είχε ένα αποτέλεσμα καλύτερο, αν δεν είχαν γίνει όλες αυτές οι αλλαγές, δεν θα είχε ωστόσο δημιουργηθεί τόσο νωρίς ένα ρόστερ έτοιμο να παλέψει.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Από το περασμένο Σάββατο φάνηκε πως ο Ουζουνίδης έχει πλέον στα χέρια του μία ομάδα που του επιτρέπει να παλέψει για τους στόχους. Βελτιωμένη στη φυσική κατάσταση και με παίκτες που δίνουν τα πάντα για να πετύχουν. Η μεγάλη νίκη ήταν αυτή του Σαββάτου. Όταν ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε το παιχνίδι, αλλά όσοι παρακολούθησαν την προσπάθεια του κατάλαβαν πως κάτι έχει αλλάξει.

Είδαν ποδοσφαιριστές να παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες και κατάλαβαν πως αυτή η ομάδα δεν έχει καμία σχέση με το συνονθύλευμα επί Στραματσόνι και σε σχέση με τον Παναθηναϊκό του Ιανουαρίου, οι περισσότερες λύσεις δίνουν την δυνατότητα στον Ουζουνίδη να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα μπορεί να δημιουργεί.

Στο αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης μπήκε η σφραγίδα, ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη είναι ομάδα που μπορεί να σώσει έστω και στο τέλος τη χρονιά. Ο τεχνικός εφαρμόζει μία τακτική με τους Βιγιαφάνιες- Εμποκού να δίνουν ποιότητα και στην ουσία να είναι δημιουργοί.

Έχω διαβάσει από πολλούς ότι ο Βιγιαφάνιες δυσκολεύεται και χάνεται παίζοντας στα άκρα. Νομίζω πως τώρα που η τακτική λειτουργεί είναι φανερό πως δεν μένει στα άκρα. Τα ανεβάσματα των Κουλιμπαλί - Χουλτ που η ταυτόχρονη παρουσία τους είναι σημαντικό κομμάτι στη βελτίωση του Παναθηναϊκού, δίνουν τη δυνατότητα στους ποιοτικούς Εμποκού - Βιγιαφάνιες να παίζουν πιο μέσα, να συνεργάζονται μαζί τους και συνολικά στο να υπάρχουν δύο δημιουργοί.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΑΦ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ

Με αυτόν τον τρόπο τακτικά ο Παναθηναϊκός παίζει με τέσσερις χαφ, δεν χάνει παίκτη στις πλευρές γιατί κινούνται οι Βιγιαφάνιες - Εμποκού ενδιάμεσα και έχουν οι μπακ πολλές ελευθερίες. Ταυτόχρονα ο Κλωναρίδης λειτουργεί ως ο δεύτερος επιθετικός που δεν αποκτήθηκε. Ο Βίκτορας έχει τρομερά προσόντα. Μπορεί να μην είναι ικανά να κάνει καριέρα στη Γαλλία, όπου κυριαρχούν οι μαύροι με ακόμα μεγαλύτερο διασκελισμό, στο δικό μας ποδόσφαιρο όμως το γεγονός πως μπορεί να βγάλει διασκελισμό και να φύγει εύκολα με ντρίπλα πάνω στο αντίπαλο αμυντικό δίδυμο κάνει διαφορά,

Δύο πράγματα θα κρίνουν τη μεταγραφή του: αν ο Κλωναρίδης δεν βγάλει ξανά επιπόλαιους συχνούς μικροτραυματισμούς και αν θα τελειώνει με αυτοπεποίθηση τις καθαρές φάσεις που θα του φτιάχνει η ομάδα. Γιατί παίζοντας με Εμποκού-Βιγιαφάνιες που έχουν κάθετη πάσα και την ικανότητα να βλέπουν και να τροφοδοτούν τις κινήσεις στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, έχοντας τον Μπεργκ να απασχολεί τα αντίπαλα στόπερ, είναι δεδομένο πως θα έχει καθαρές τελικές.

Με την Τρίπολη εκτέλεσε με αυτοπεποίθηση και έκανε το 2-0. Ο Παναθηναϊκός όπως τον χτίζει ο Ουζουνίδης, θα δίνει σε κάθε παιχνίδι καθαρές τελικές για τον Κλωναρίδη, στο χέρι του παίκτη είναι να τις τελειώνει.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΖΕΚΑ

Στη βελτίωση του Παναθηναϊκό έχει παίξει ρόλο η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η δουλειά συγκεκριμένων παικτών στο ρόλο που έχουν πάρει από τον τεχνικό τους.

Ο Ζέκα έχει κάνει δύο σπουδαία παιχνίδια ανασταλτικά. Πρακτικά τα ανεβάσματα των δύο μπακ, οι επιθετικές ελευθερίες των Εμποκού - Βιγιαφάνιες στηρίζονται στο ότι οι δύο κεντρικοί χαφ παίζουν πιο συντηρητικά και καλύπτουν τα αμυντικά κενά. Ο Ζέκα και στα δύο παιχνίδια ήταν πολύ αξιόλογο στήριγμα παίζοντας στην πλάτη των δύο δημιουργών.

Όπως προανέφερα, τα ανεβάσματα των Κουλιμπαλί και Χουλτ και η δυνατότητα να παίρνουν την πλευρά χωρίς να χρειάζονται πολλές βοήθειες. Ο φόβος είναι στην έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, τα υπόλοιπα μπακ μπορούν να κάνουν πολύ λιγότερα πράγματα.

ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΚΟΥ

Ο Εμποκού είναι ένα κεφάλαιο μόνος του. Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε ένα δικό του πάρτι. Δεν επέμενα τυχαία από το καλοκαίρι, τον ποδοσφαιριστή τον γνώριζα καλά, είναι για πιο υψηλό επίπεδο. Ήρθαν έτσι τα πράγματα και ήρθε σε πολύ καλή ηλικία στον Παναθηναϊκό, τον Απρίλιο γίνεται 25. Έχει συμβόλαιο με την Κίεβο Βερόνα μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Ο τεχνικός της Ρολάντο Μαράν δεν τον υπολογίζει.

Είναι πολύ σημαντικό από τώρα να ασχοληθούν με την παράταση του δανεισμού του. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να κάνει στο δικό μας ποδόσφαιρο τη διαφορά και το κυριότερο είναι πως παρότι ξέρει πολλή μπάλα είναι απλός και ομαδικός. Το δεύτερο ημίχρονο με τον Αστέρα ήταν ένα δικό του πάρτι.

Στο τέλος άφησα τον Μάρκους Μπεργκ και το πάθος που βγάζει το τελευταίο διάστημα. Δείχνει ο Σουηδός φορ πως καταλαβαίνει ότι πλέον ο Παναθηναϊκός δουλεύει σωστά και είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια. Επίσης τώρα έχει υποστήριξη από την ομάδα, καθώς παίρνει πάσες από πολλούς χώρους, κάθετες από δύο δημιουργούς, παράλληλες από τους Κουλιμπαλί - Χουλτ και έχει κοντά του τα τρεξίματα του Κλωναρίδη.

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το τεχνικό επιτελείο είναι πως οι εναλλακτικές λύσεις είναι περιορισμένες. Οι Ζέκα, Εμποκού, Βιγιαφάνιες, Μπεργκ, Κουλιμπαλί και Χουλτ δεν μπορούν να αντικατασταθούν επάξια.

Τουλάχιστον έχουν βρει μία ομάδα και ένα πλάνο για να διεκδικήσουν στόχους στο τελευταίο κομμάτι της σαιζόν. Ο Παναθηναϊκός είναι ήδη στα ημιτελικά του κυπέλλου με την εντυπωσιακή εμφάνιση κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και πέτυχε μετά από πολύ καιρό να ενθουσιάσει τους φίλους του και να τους στείλει σπίτι τους γεμάτους από ποδόσφαιρο σπίτι τους και αισιόδοξους για το μέλλον της ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλα τα είχε, ο Βαρδινογιάννης τού έλειπε
Τρέλα με Καρβέλα στη Λεωφόρο
Ο Βαρδινογιάννης χώρισε στα δύο τη Λεωφόρο
Ουζουνίδης για Ρέις, Μολίνς, Εμποκού και Κλωναρίδη
Παναθηναϊκός τεσσάρων... Αστέρων
Ανακοίνωσε Μολίνς ο Παναθηναϊκός!

News 24/7

24MEDIA NETWORK