Υπάρχει ποιότητα αλλά και ερωτηματικά στον Παναθηναϊκό

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τη μέχρι τώρα εικόνα του Παναθηναϊκού. Οι επιλογές του Αντρέα Στραματσόνι, οι παίκτες που ήρθαν και ανεβάζουν επίπεδο την ομάδα και τα όσα έδειξαν οι "πράσινοι" στα ματς με την ΑΪΚ.

Υπάρχει ποιότητα αλλά και ερωτηματικά στον Παναθηναϊκό

Θετικά δείγματα έδειξε ο Παναθηναϊκός στα δύο παιχνίδια με την ΑΙΚ. Αδυναμίες, προβληματισμοί και ερωτήματα δημιουργήθηκαν, αλλά φέτος υπάρχει μία σημαντική διαφορά που δημιουργεί αισιοδοξία και προσμονή. Υπάρχει ποιότητα. Για τον Ιμπάρμπο είχα γράψει κείμενο με το που τον έκλεισε ο Παναθηναϊκός. Έχει στοιχεία που θα κάνουν την διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ ο Λεντέσμα έδειξε με την ΑΙΚ έτοιμος να προσφέρει.

Περιμένουμε τον Ρινάλντι, αλλά δεδομένα αυτές οι δυο μεταγραφές δίνουν στοιχεία που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΙΜΠΑΡΜΠΟ

Με μία ματιά στο ρόστερ φαίνεται πως ο Παναθηναϊκός είναι γεμάτος με παίκτες στην επίθεση που ξέρουν μπάλα και μπορούν να προσφέρουν σε γκολ και σε δημιουργία. Η τετράδα των Μπεργκ, Ιμπάρμπο, Ρινάλντι, Λέτο δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη που αυτήν την στιγμή υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ιμπάρμπο διαθέτει τρομερό διασκελισμό, έκρηξη και ταυτόχρονα άψογο έλεγχο της μπάλας. Στην καριέρα του δεν είχε γεμάτες χρονιές σε νούμερα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αρκετά αργό για τα προσόντα του και θα του κάνει την ζωή πολύ πιο εύκολη. Παίζει μία ταχύτητα πάνω και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα σωματικά προσόντα του και τον έλεγχο που έχει στην μπάλα θα του επιτρέψει να φθάνει συχνά σε καθαρές τελικές.

Ένας γρήγορος ποδοσφαιριστής γεμάτος ενέργεια, με ντρίπλα, ικανή να χαλά την ισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Σώμα που να αναγκάζει τα αντίπαλα στόπερ να ασχολούνται με το μαρκάρισμα του, φαντάζει ως ιδανικός παρτενέρ για τον Μπεργκ.

Επιτέλους σίγουρη μακρινή μεταβίβαση

Ενθαρρυντικά μηνύματα έδειξε και ο Λεντέσμα. Ο Αργεντίνος, έκανε τους φίλους του Παναθηναϊκού να χαμογελούν βλέποντας μετά από αρκετά χρόνια, χαφ να μπορεί να δίνει σωστά πάσα 20 μέτρων. Δεν είναι απλό να υποστηρίζεις μία ομάδα που την θυμάσαι μεγάλη και να βλέπεις μόνιμα να αγωνίζονται σε αυτήν ποδοσφαιριστές χαμηλού επιπέδου που δεν μπορούν να κάνουν μία απλή ποιοτική επιλογή.

Ο Λεντέσμα δεν είναι σίγουρα κοντά στον πραγματικό του εαυτό. Μπορεί να μην φθάσει ποτέ σε αυτόν στον Παναθηναϊκό, ξέρει όμως ποδόσφαιρο και έχει μία εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα μεγάλη πάσα.

Το θετικό είναι πως κουμπώνει τέλεια με τον Ζέκα. Είναι ένα δίδυμο που ο ένας συμπληρώνει την αδυναμία του άλλου. Παίζοντας μαζί στον άξονα ο Ζέκα θα προσφέρει αυτά που λείπουν από τον Λεντέσμα. Τρέξιμο, ταχύτητα, ένταση, πρέσινκ, κερδισμένα μέτρα με μεταφορά μπάλας. Ο Αργεντίνος δεδομένα θα πάρει ένα συγκεκριμένο ρόλο και θα πατάει σε πιο περιορισμένο χώρο. Εχει όμως την εμπειρία να κρύψει τις αδυναμίες του και να δώσει μία γλύκα στην ανάπτυξη της ομάδας. Στοιχεία που έλειπαν στον Παναθηναϊκό.

Δεν ήταν καλός με ΑΙΚ

Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κέρδισε τις εντυπώσεις επειδή ήταν η μόνη ομάδα που προκρίθηκε, καλά όμως δεν έπαιξε.

Στο πρώτο αγώνα κέρδισε δύσκολα μία χαμηλής δυναμικής ομάδας και υπήρξαν στιγμές που πιέστηκε αδικαιολόγητα. Στην Σουηδία κατά διαστήματα στο πρώτο μέρος που έμοιαζε εντελώς ανοργάνωτος.

ΦΟΒΙΖΕΙ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο φόβος είναι ο προπονητής Στραματσόνι. Ο Ιταλός τεχνικός σαν μάνατζερ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τον Γιάννη Αλαφούζο. Καθώς έδειξε να ξέρει την δική του αγορά καλά και ποια μεγάλα ονόματα που κάνουν την διαφορά μπορεί να προσεγγίσει. Κάτι που δεν γνώριζαν πέρυσι οι Φύσας, Βόκολος. Θυμίζω, πως οι άνθρωποί που έτρεξαν τον περσινό σχεδιασμό έκοψαν τον Σίλντεφελντ για να βρουν καλύτερο στοπερ.

Προσπάθησαν να χτυπήσουν πραγματικά πολύ καλά στόπερ. Οι Σπάχιτς, Σίβοκ ήταν δυνατές επιλογές, όχι όμως και ρεαλιστικές. Ο Παναθηναϊκός έχασε χρόνο χτυπώντας μη εφικτούς στόχους. Ο Στραματσόνι από την αρχή έδειξε να ξέρει ποιους μπορεί να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός και να του δώσουν τα στοιχεία που λείπουν από την ομάδα.

Δεδομένα λοιπόν στην στελέχωση του ρόστερ βοήθησε σημαντικά τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο φόβος παραμένει για τις ικανότητες του σαν προπονητής.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ 3-4-3

Συνεχίζει να αλλάζει εύκολα συστήματα και η τακτική που επέλεξε για τα δύο πρώτα παιχνίδια δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη. Επέλεξε το 3-4-3. Δηλαδή ταυτόχρονα τρεις στόπερ, τρεις παίκτες ψηλά και μόλις δύο χαφ. Οι ομάδες, που συνήθως πετυχαίνουν και είναι σφιχτές παίζοντας με 3 στόπερ, έχουν τρία χαφ. Από την στιγμή που ο Στραματσόνι νοιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια με τριάδα, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσει την τακτική της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας. Σύστημα που παραδοσιακά ταιριάζει και στον Παναθηναϊκό και έχει συνδυαστεί με επιτυχίες.

Για να μπορέσει βέβαια μία ομάδα που παίζει με 3 στόπερ να κάνει πρωταθλητισμό χρειάζεται από τα μπακ της να παίρνει πολλά ανεβάσματα. Σε αυτήν την λογική έβαλε τον Γουακάσο στα αριστερά ο Στραματσόνι. Για αυτήν την πλευρά υπάρχουν 3 επιλογές. Χούλτ, Γουακάσο, Νάνο, στα δεξιά όμως υπάρχει μόνο ο Μέστο.

ΔΕΝ ΠΑΤΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙ ΧΑΦ

Πρόβλημα επίσης δημιουργείται για να αποδώσει το 3-4-3 στο γεγονός πως παίζοντας στον άξονα μόνο οι Λεντέσμα, Ζέκα δημιουργούνται κενά μέτρα μεταξύ των γραμμών και δεν υπάρχουν εύκολα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή από τα κεντρικά χαφ. Το είδαμε και στα 3 ημίχρονα με την ΑΙΚ, που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο σύστημα ο Στραμτσόνι. Επιθέσεις ο Παναθηναϊκός μόνο με τους 3 επιθετικούς μπορούσε να βγάλει.

Όταν όμως ο στόχος σου είναι να διεκδικήσεις ένα πρωτάθλημα που τεράστιο ποσοστό νικών για να παραμείνεις στην μάχη μέχρι τέλους πρέπει να απειλείς και από τις πίσω γραμμές. Προβληματικός ήταν ο τρόπος που λειτουργούσε ο Παναθηναϊκός ανασταλτικά. Στην Λεωφόρο έχασε εύκολα μέτρα και πιέστηκε από έναν αντίπαλο που έπαιζε παθητικά, ενώ και στην Σουηδία παρατηρήθηκαν διαστήματα που υπήρχε έλλειψη συνοχής.

Υποχρεωτική επιστροφή Σίλντενφελντ

Ο Ιβανόφ αυτήν την εποχή είναι πηγή κινδύνων. Εμφανίζεται πολύ βαρύς, πάει σε λάθος χρόνο στην μπάλα καιδεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί σε άμυνα με δύο στόπερ. Με δεδομένο πως ο Τελάντερ βγάζει συχνούς τραυματισμούς είναι απαραίτητο να επιστρέψει ο Σίντεφιελτ.

Επαναλαμβάνω κλείνοντας πως σε σχέση με τα περασμένα χρόνια το ρόστερ του Παναθηναϊκού έχει ποδοσφαιριστές που θα προσφέρουν ποιότητα και θα κάνουν πιο ελκυστικά για τον οπαδό του συλλόγου τα παιχνίδια της ομάδας.

Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό. Από τον Στραματσόνι εξαρτάται αν θα καταφέρει να δέσει το ρόστερ και να μπορέσει να ανεβάσει σε σχέση με τα περασμένα χρόνια επίπεδο τον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Κομμένοι" που κοστίζουν 3 εκατομμύρια ευρώ!
Δεν θα περάσει χαλαρά και πια το ξέρει

News 24/7

24MEDIA NETWORK