Πλήρωσε σκληρά την αλλαγή προπονητή ο Ολυμπιακός

Ο Όσκαρ Γκαρθία πήρε ένα σφουγγάρι και έσβησε την επιτυχημένη συνταγή του Τάκη Λεμονή. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε στο "Καραϊσκάκης". Μία ομάδα μπερδεμένη, που δεν μπόρεσε καν να διαχειριστεί το υπέρ της σκορ. Ο Τσάρλυ σχολιάζει πως ήρθε το διπλό της... φοβικής ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό.

Πλήρωσε σκληρά την αλλαγή προπονητή ο Ολυμπιακός
garcia

Την ώρα που η μάχη είναι σε εξέλιξη και έχεις βρει έναν "στρατηγό" που έχει δημιουργήσει κάποιες σταθερές και έχει βρει τους "πολεμιστές" του, δεν γίνεται να τον αλλάξεις. Ακόμα και αν πιστεύεις πως εύκολα μπορείς να βρεις καλύτερο, τον αφήνεις να συνεχίσει τη μάχη του.

Οι αλλαγές προπονητών έχουν λογική να γίνονται όταν ο προπονητής πηγαίνει την ομάδα χειρότερα από όσο θα έπρεπε βάσει του ρόστερ που έχει στα χέρια του. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν συνέβαινε.

Ο Λεμονής είχε αναλάβει μία ομάδα που δεν είχε δουλευτεί σωστά, κατάφερε να βρει μία ισορροπία, να δημιουργήσει τους δικούς του πρωταγωνιστές και να φτιάξει ένα διάστημα με συνεχόμενες νίκες, που επανέφεραν τον Ολυμπιακό στη μάχη του τίτλου. Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός πλήρωσε το γεγονός πως δεν είναι συνηθισμένος να παλεύει για να κατακτά το πρωτάθλημα.

Υποτίμησε τη δυσκολία που είχε το γεγονός πως κατάφερε να δημιουργηθεί ένα σημαντικό σερί νικών και πόσο σημαντικό ήταν πως ξεκαθάρισε τα πράγματα όσο αναφορά το ρόστερ και δημιούργησε πρωταγωνιστές, που δεν υπήρχαν όταν του δόθηκε η ομάδα.

ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Έκανε ξεκάθαρο πως το δίδυμο στόπερ στον Ολυμπιακό ήταν οι Σισέ - Ένγκελς. Μονιμοποίησε τον Ομάρ στα δεξιά, έφερε ξανά στην θέση του τον Ρομαό (τον πήρε στόπερ από τον Χάσι), αξιοποίησε την πάσα του Ταχτσίδη και πάνω από όλα κατάφερε να φτιάχνει ο Ολυμπιακός συνεργασίες με τους Ανσαριφάρντ, Μάριν, Φορτούνη.

Τα περισσότερα απ' όσα δημιουργήθηκαν επί Λεμονή ήταν στοιχεία που χάρισαν ένα σερί νικών και έφεραν τον Ολυμπιακό ξανά στην κορυφή. Η διοίκηση έκανε μία πολύ δυνατή κίνηση, με την επιστροφή του Μιραλάς, που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, αν υπήρχε μία ποδοσφαιρική βάση.

Εκτός από τη μεταγραφή του Βέλγου όμως, άλλαξε και προπονητή. Και είχε την ατυχία ο Όσκαρ Γκαρθία να αποφασίσει σε κρίσιμο σημείο της σεζόν να είναι παρεμβατικός. Το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού δεν είναι τόσο ανώτερο από αυτό των υπόλοιπων ομάδων ώστε να μπορεί να απορροφήσει προπονητικά λάθη άγνοιας των προσόντων των ποδοσφαιριστών χωρίς να στοιχίσουν.

ΣΕ ΦΑΣΗ... ΜΑΘΗΣΗΣ

Παραμονές του παιχνιδιού ο Όσκαρ Γκαρθία δήλωσε στο συνδρομητικό κανάλι τα εξής: " Σίγουρα η μεγάλη διάφορα σε μας είναι ότι έχουμε αλλάξει προπονητή και είμαστε σε περίοδο εκμάθησης. Αυτοί έχουν τον ίδιο προπονητή και έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με μας και οι παίκτες τους ξέρουν τι θέλει ο προπονητής από αυτούς εμείς είμαστε σε αυτή την διαδικασία χρειαζόμαστε χρόνο ακόμα για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο".

Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ απαντήθηκε το ερώτημα, αν μπορεί ο φετινός Ολυμπιακός να πάρει το πρωτάθλημα ενώ βρίσκεται σε διαδικασίας εκμάθησης. Στο γήπεδο έγινε φανερό πως εκεί ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός δεν ήξερε τι έπαιζε και χρόνος για να μάθει ο Φορτούνης να παίζει αριστερά, να θυμηθεί ο Μιραλάς πως είναι να λειτουργείς ως στράικερ και να μάθουν οι "ερυθρόλευκοι" να βγάζουν συνεργασίες με τον Φορτούνη αριστερό εξτρέμ και τους Μάριν, Ανσαριφάρντ στον πάγκο δεν υπάρχει.

Ποδόσφαιρο είναι θα μπορούσε να έχει κερδίσει, απλά αν διαχειριζόταν καλύτερα το γκολ του Ανσαριφάρντ. Όμως ήταν φανερό πως ο Όσκαρ Γκαρθία έκανε την ζωή των ποδοσφαιριστών του δύσκολη και παρουσίασε μία ομάδα που δεν ήταν σε θέση να συνεργαστεί. Έγραφα όλο το προηγούμενο διάστημα πως το όπλο του φετινού Ολυμπιακού είναι η επιθετική του τετράδα. Η δυνατότητα που έχουν παίζοντας ταυτόχρονα οι Φορτούνης, Μάριν, Μιραλάς, Ανσαριφάρντ στο γήπεδο να πλησιάσει ο ένας τον άλλον, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν. Σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια ο Όσκαρ Γκαρθία, δεν άρχισε με αυτήν την τετράδα και ο Ολυμπιακός δεν νίκησε.

Παράξενες επιλογές. Δεν μπορώ να κρίνω συνολικά ως προπονητή τον Γκαρθία, απλά ήρθε σε μία εποχή που δεν επιτρεπόταν το λάθος. Η δουλειά του προκατόχου του ήταν η καλύτερη που δεδομένων των συνθηκών μπορούσε να κάνει και δεν χρειαζόταν πολλές παρεμβάσεις. Έπρεπε απλά σε αυτό που είχε δημιουργηθεί να μπει και ο Μιραλάς.

Δεν θέλω να ακυρώσω τον άνθρωπο, πιθανότατα, αν είχε χρόνο να δουλέψει, θα έβγαινε το πλάνο του. Όμως την δεδομένη χρονική στιγμή είναι ποδοσφαιρικό έγκλημα να κατεβάσεις τον Ολυμπιακό σε ντέρμπι χωρίς την τετράδα των Φορτούνη, Μάριν, Μιραλάς, Ανσαριφάρντ. Δεν είχε την δυνατότητα να βγάλει συνεργασίες και έχασε όλη την ενέργεια του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο, δεν δεχόταν πραγματική απειλή και έπαιζε με τον δικό της φόβο.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ

Ο Μανόλο Χιμένεθ φαίνεται πως από το παιχνίδι κυπέλλου κατάλαβε πως χρειάζεται ακόμα έναν ποδοσφαιριστή στον άξονα. Πήρε την απόφαση να μην ξεκινήσει με επιθετικό δίδυμο, αλλά να παίξει το χαρτί του Μασούντ. Αποδείχθηκε πως δεν ήταν τυχαία η απόφαση να παίξει με έναν επιθετικό στο παιχνίδι με την Λαμία και τον Μασούντ στην θέση του επιτελικού χαφ.

Είχε διαπιστώσει το κενό που υπήρχε μεταξύ του δίδυμου των κεντρικών χαφ και των Λιβάγια, Αραούχο και προτίμησε να θυσιάσει έναν φορ για να φέρει πιο κοντά τις αποστάσεις. Τακτικά η απόφαση του βγήκε. Η ΑΕΚ κέρδισε εύκολη κατοχή, είχε τους παίκτες σε κοντινή απόσταση που πρόσφεραν σίγουρες πάσες. Αυτό που δεν είχε ήταν απειλή. Έμοιαζε σαν να πρέπει να κερδίσει το φόβο της. Ήταν και ανεπίτρεπτο σε έναν αγώνα που ο αντίπαλος ήταν εξουδετερωμένος από το ίδιο του το πλάνο, το γεγονός πως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 58ο λεπτό για να έχει την πρώτη ευκαιρία. Αναδείκνυε έναν εσωτερικό εχθρό.

Σε ένα παιχνίδι που τακτικά η ΑΕΚ είχε επικρατήσει και έπρεπε να το κερδίσει για να μείνει με σοβαρές πιθανότητες στη μάχη του τίτλου, έπαιζε φοβικά και χωρίς ρίσκο στην κατοχή της.

Προσέξτε, δεν προσδιορίζω την έλλειψη ρίσκου στο γεγονός πως ο Χιμένεθ έπαιξε με έναν επιθετικό, αλλά στο γεγονός πως δεν υπήρχαν κοψίματα προς την αντίπαλη περιοχή, όπως αυτά που έφεραν το δεύτερο τέρμα του Γιακουμάκη. Η ΑΕΚ περιοριζόταν στο να μην γίνει λάθος στην μεταβίβαση και να πάει σίγουρα η μπάλα σε συμπαίκτη. Παραλίγο να το πληρώσει ακριβά. Με το που μπήκε ο Μάριν, μία ενέργεια του έφερε μία απίστευτα δύσκολη απόκρουση του Τσιντώντα και στην εκτέλεση κόρνερ ο Ανσαριφάντ έδειξε στον προπονητή του πόσο μεγάλο λάθος έκανε με την επιλογή της αρχικής ενδεκάδας.

Ο ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ "ΣΚΟΤΩΣΕ" ΤΟ ΦΟΒΟ

Όμως η ΑΕΚ είχε κερδίσει την ενέργεια του αγώνα και ο κίνδυνος να χαθούν τα πάντα σε ένα παιχνίδι που είχε τον απόλυτο έλεγχο, σκότωσε τον φόβο και έφερε ένα τελευταίο δεκάλεπτο που τα έπαιξε όλα για όλα.

Ο Γκαρθία για να διορθώσει τα λάθη του είχε κάνει και τις τρεις αλλαγές, οπότε δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει μια παρέμβαση διαχείρισης του αποτελέσματος. Είχε φροντίσει να έχει και στο κέντρο της άμυνας τον Μποτία και δέκα λεπτά πίεσης αποδείχθηκαν αρκετά για να βρει δύο τέρματα η ΑΕΚ, από την καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού. Και στα δύο φέρει ευθύνη ο Μποτία.

Θα ήταν άδικο σε ένα παιχνίδι που ο Όσκαρ Γκαρθία τα έκανε όλα λάθος να πάρει ο Ολυμπιακός θετικό αποτέλεσμα. Οι ερυθρόλευκοι πληρώνουν πως στο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν δουλεύουν με ένα προπονητή που δεν γνωρίζει καλά το υλικό του, ενώ υπήρχε έτοιμο σχέδιο για να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τον τίτλο, ο νέος τεχνικός πήγε σε πειράματα.

Στην ΑΕΚ πρέπει να καταλάβουν πως αν δεν αναγκαζόντουσαν να σταματήσουν να φοβούνται, θα είχαν αρκεστεί σε ένα ακόμα 0-0, που θα εξυπηρετούσε τον ΠΑΟΚ. Όλα τώρα δείχνουν πως οι δύο Δικέφαλοι θα δώσουν μεταξύ τους την μάχη για τον τίτλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK