Πλούτισαν χωρίς να μάθουν τα βασικά του ποδοσφαίρου

Ο Τσάρλυ σχολιάζει την απογοητευτική εικόνα της Εθνικής στο Τόρσαβν και την οδυνηρή ήττα από τα Νησία Φερόε με 2-1.

Πλούτισαν χωρίς να μάθουν τα βασικά του ποδοσφαίρου
INTIME SPORTS

Δεν έχει νόημα να κάνουμε εξειδικευμένη ανάλυση, για τα αίτια της ήττας στα Ν. Φερόες, ο πραγματικός λόγος που χάσαμε, είναι πως έπρεπε να κερδίσουμε. Το κακό ξεκίνημα, με τον Ρανιέρι, οδήγησε την Εθνική μας σε έναν ποδοσφαιρικό δρόμο που δεν μπορούσε να υποστηρίξει, όταν είχε παικταράδες, ποδοσφαιριστές με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που ήξεραν τα βασικά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Πρέπει να παραδεχτούμε πώς αν εξαιρέσουμε τους Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Τοροσίδη, τα υπόλοιπα παιδιά έχουν πολλά κενά. Κανένας από τους μεσοεπίθετικούς ποδοσφαιριστές που διαθέτουμε δεν έχει την ικανότητα να αγωνιστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, στο δημιουργικό, στο επιθετικό και στο ανασταλτικό κομμάτι. Επιβιώνουν επειδή διαθέτουν ένα στοιχείο ανεπτυγμένο στο 6 και τα υπόλοιπα είναι κάτω από την βάση. Το κύριο πρόβλημα είναι πως πλουτίζουν εύκολα και άκοπα. Κάνουν δύο, τρία καλά παιχνίδια και αυτόματα, ο άνθρωπός τους, παύει να είναι ο προπονητής τους ,αλλά γίνεται ο μάνατζερ τους, που μπορεί να τους εξασφαλίσει άμεσο και εύκολο πλουτισμό.

Δεν μπορούν να κάνουν τα βασικά

Με τα Ν. Φερόες, το εύκολο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι πως μας γύρισε η τύχη την πλάτη. Πρακτικά όμως θα πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε την πραγματικότητα. Η μπάλα δεν κατέληγε στα δίχτυα, όχι γιατί μας καταράστηκαν οι θεοί, αλλά γιατί ο τρόπος που εκτελέστηκαν οι φάσεις ήταν απογοητευτικός. Οι ποδοσφαιριστές μας δεν ήξεραν πώς να κοντρολάρουν, πώς να βάλουν το σώμα τους, τον τρόπο που πρέπει να πατήσουν για να εκτελέσουν. Ο μόνος που γνώριζε το πώς να κοντρολάρει την μπάλα, να πασάρει και να σεντράρει ήταν ο Σωτήρης Νίνης. Ο Νίνης, επειδή, έχει δουλέψει και διαθέτει ποιότητα βελτίωσε στην επανάληψη την εικόνα μας, αλλά δεν έφτασε για να γυρίσουμε το παιχνίδι. Θα μπορούσε ο διαιτητής να μετρήσει το γκολ του Μήτρογλου και το τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού να κυλούσε σε διαφορετικές συνθήκες. Μην γελιόμαστε όμως, μετά το διπλό της Ουγγαρίας στο Ελσίνκι είχαμε είδη αποκλειστεί. Και αυτά τα παιδιά, έχουν αποδείξει πως δεν είναι σε θέση για υπερβάσεις. Αυτό που χρειάζεται να κοιτάξουμε είναι την επόμενη, ημέρα. Ο μοναδικός που δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για το φιάσκο στα Ν. Φερόες είναι ο Σέρχιο Μαρκαριάν.

Απογοητευτική η ανασταλτική, λειτουργία των Σάμαρη, Κονέ

Ο Ουρουγουανός τεχνικός, κατάφερε να μαζέψει την ομάδα στην Βουδαπέστη και ατύχησε να χάσει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έχουμε ανάγκη το πάθος, την ψυχή του Κυριάκου. Έλειψε πολύ από την θέση 6. Ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε σωστή αναχαίτιση και να μπορέσουμε να κρατήσουμε την τελευταία γραμμή άμυνας μας ψηλά είναι να παίζουν ταυτόχρονα οι Κυριάκος, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς. Όσο καλοί και να είναι η στόπερ σου, όταν δεν υπάρχει βοήθεια από τα χαφ, δεν γίνετε να μην εκτεθούν. Στην φάση του πρώτου τέρματος, τα Φερόες, έβγαλαν επίθεση από τα άκρα και κανείς από τους χαφ δεν μπήκε στον κόπο να επιστρέψει. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο μας πρόβλημα, δεν υπήρχε η παραμικρή αναχαίτιση από τους Σάμαρη, Κονέ, Χριστοδουλόπουλο, όταν χανόταν η μπάλα. Αποτέλεσμα, αυτού να μην μπορεί να βρει σίγουρη κατοχή η Εθνική μας, και την απαιτούμενη αμυντική ασφάλεια για να χτίσει το παιχνίδι της, όπως έκανε στην Βουδαπέστη.

Ο μόνος που δεν έχει ευθύνη

Ο Μαρκαριάν το λίγο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην χώρα μας, έβαλε τον Φετφατζίδη στο βασικό σχέδιο της Εθνικής, με το που βρήκε ευκαιρία επανέφερε τον Νίνη. Έδειξε πως έχει όρεξη για δουλειά, δεν κορόιδεψε, έμεινε στην Αθήνα, πήγαινε στα γήπεδα, παρακολούθησε όλα τα παιχνίδια, πέρασε στην πρώτη ομάδα αξιοκρατικά νέους παίκτες και δεν λειτούργησε ευκαιριακά, αλλά εντόπισε το πρόβλημα που έχει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Sport24.gr, στάθηκε στο γεγονός πως δεν γίνετε οργανωμένη δουλειά στις μικρές ηλικίες. Σας παραθέτω ακριβώς τα λόγια του. "Η προετοιμασία των μικρών δεν είναι καλή ούτε στο Περού ούτε στην Ελλάδα και δεν λέω μόνο για την Εθνική Ομάδα. Παίζουν μόνο 30 παιχνίδια όταν είναι 15 ετών, μετά περιμένουν να παίξουν άλλα 30 και πριν μπουν στην πρώτη ομάδα έχουν δώσει μόνο 90 αγώνες και εκεί προσπαθούν να κοντράρουν τους ξένους. Στην Ουρουγουάη μέχρι ένα παιδί να παίξει στην πρώτη ομάδα έχει παίξει 230-240 παιχνίδια, είναι μεγάλη η διαφορά και αυτό είναι το μεγάλο θέμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγώ θέλω να βοηθήσω, Θέλω να μιλήσω με τον πρόεδρο και να κάνουμε κάτι. Έχω ένα πλάνο και θέλω να το συζητήσουμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν υπάρχει μέλλον γιατί δεν υπάρχουν σωστές υποδομές".

Έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο μας τις ιδέες του Μαρκαριάν

Η συγκεκριμένη αναφορά αποδεικνύει, πως δεν πρόκειται για έναν τυχαίο άνθρωπό, που απλά ήρθε να παίξει τα 6 παιχνίδια που του αναλογούν και να φύγει. Η Εθνική μας έχει την τύχη να έχει στον πάγκο της μία σπουδαία προσωπικότητα, έναν ευφυή άνθρωπό του ποδοσφαίρου, που βλέπει βαθειά το άθλημα και έχει μεράκι, γνώση και θέληση να προσφέρει. Δεν είχε άλλωστε λόγω να ασχοληθεί σε βάθος με την δουλειά που γίνεται στα μικρά τμήματα, ούτε καν με παίκτες τύπου Φούντα. Το πιθανότερο για τον ίδιο είναι στα τέλη του Οκτωβρίου να αποχωρίσει. Όμως κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, ο Μαρκαριάν, αξίζει να πάρει χρόνο και να βοηθήσει την επόμενη ημέρα της Εθνικής μας. Και να μην ακούσω ξανά φθηνές συζητήσεις για ηλικίες. Ο κάθε άνθρωπός, πολλές φορές και η φύση, ορίζει με διαφορετικό τρόπο, το πότε θα αποσυρθεί από την ενεργή καθημερινότητα και ο Μαρκαριάν παραμένει ενεργός και με ιδέες που την προκειμένη περίπτωση τις έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο μας.

Διαβάστε ακόμη:

Εθνική: Ήττα από την πιο αδύναμη χώρα στην ιστορία

Χιούμορ και κριτική: Τα ξένα tweets για την κατάντια της Ελλάδας

ΠΕΠ 2016: Τα σενάρια πρόκρισης της Εθνικής

Νησιά Φαρόε - Ελλάδα 2-1 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK