Προπονητή με μάτια που γυαλίζουν και όχι που δακρύζουν

Ο Τσάρλυ καταγράφει τα δεδομένα της ήττας από την Ισπανία και του αποκλεισμού από το Ευρωμπάσκετ και αναλύει τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Εθνική.

Προπονητή με μάτια που γυαλίζουν και όχι που δακρύζουν
INTIME SPORTS

Δυστυχώς θα μείνουμε με την πικρία πως η Εθνική Ελλάδας μπορούσε παραπάνω. Και είναι αλήθεια πως μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα σε αυτό το τουρνουά, η ομάδα είχε δυνατότητες, υπήρξαν στιγμές που έβγαζε ενέργεια και ψυχή, μας έλειψαν, όμως, κάποιες λεπτομέρειες.

Μας έλειψε ένα κορμί ακόμα

Πιθανότατα, αυτό που μας έλειψε ήταν ένα κορμί ακόμα, για να κοντραριστεί με τους ψηλούς της Ισπανίας. Τώρα ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα, αλλά με τον τρόπο που κύλισε το τουρνουά, ίσως να είχαν δίκιο οι φωνές που τόνιζαν πως είναι υπερβολή να πάρουμε και τον Περπέρογλου και τον Παπανικολάου, από την στιγμή που έχουμε τον Αντεντοκούμπο και δυνατότητα να παίζουμε με τρεις κοντούς, Ίσως το σώμα του Αγραβάνη να φαινόταν σε κάποιες φάσεις πιο χρήσιμο από ό,τι μας φάνηκε στο τουρνουά η συμμετοχή του Παπανικολάου.

Μας πήραν παραμάζωμα οι Γκασόλ, Ρέγες, Μίροτιτς

Ήμασταν πιο πλήρης ομάδα από τους Ισπανούς, μπορούσαμε να βάλουμε ενέργεια, να βρούμε περισσότερες επιλογές στην επίθεση, όμως δεν αντέξαμε το παιχνίδι του Γκασόλ, αλλά και των Μίροτιτς, Ρέγες.

Ο Γκασόλ για μεγάλο διάστημα μας έπαιζε μόνος του, αλλά αυτό ήταν κάτι που περιμέναμε. Μας σκότωσαν, όμως, οι 18 πόντοι του Μίροτιτς και το παραμάζωμα του Ρέγες στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ήμασταν παθητικοί για μεγάλο διάστημα στον τρόπο που έπαιζε το πικ εν ρολ ο Ροντρίγκες και επιτρέψαμε να προσφέρει στο τέλος της πρώτης περιόδου, αλλά και στην δεύτερη, εύκολα καλάθια στον Γκασόλ. Έπρεπε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι στην αντιμετώπιση των συνεργασιών των περιφερειακών των Ισπανών με τον Γκασόλ.

Τα λαθάκια του Κατσικάρη που στοίχησαν

Κρίνοντας με βάση τα χρονικά διαστήματα που καθόρισαν την εξέλιξη του παιχνιδιού, μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό το διάστημα που έκατσε στον πάγκο ο Αντεντοκούμπο στη δεύτερη περίοδο. Από πολύ νωρίς φάνηκε πως τον έχουμε ανάγκη στο γήπεδο και επίσης ότι ο τρόπος που έπαιζαν οι Ισπανοί δεν ευνοούν τη χρησιμοποίηση σχηματισμού με τρεις κοντούς.

Βγήκε ο Αντετοκούνμπο στο 20-20, μπήκε στο 30-39

Ο Αντετοκούνμπο βγήκε στη δεύτερη περίοδο, 5:49 πριν από τη λήξη της. Το σκορ τότε ήταν 20-20. Είχαμε δεχτεί σε 14 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα μόλις 20 πόντους. Στα υπόλοιπα 5:49 η επιλογή ήταν να παίξουμε με τρεις κοντούς και δεχτήκαμε 19 πόντους μέχρι να φθάσουμε 21 δευτερόλεπτα πριν να λήξει το ημίχρονο.

Ο Αντετοκούνμπο βγήκε στο 20-20 και μπήκε όταν χάναμε 30-39. Άργησε υπερβολικά ο Κατσικάρης να αντιληφθεί πως δεν προσφέρεται ο αντίπαλος για να παίξουμε με τρεις κοντούς και ο Αντετοκούνμπο είναι απαραίτητος στο παρκέ. Χωρίς λόγο δηλαδή, τους προσφέραμε μία διαφορά 7 πόντων στο ημίχρονο, αλλά και επιτρέψαμε στον Ροντρίγκες να κάνει τους Γκασόλ, Μίροτιτς να βγάλουν... φωτιές.

Δυστυχώς, Γκασόλ, Μίροτιτς, Ρέγες έβγαλαν τεράστια προσωπικότητα και το επίπεδο ήταν τέτοιο που δεν μας επέτρεπε να έχουμε τον παραμικρό λανθασμένο σχηματισμό.

Ένας λανθασμένος σχηματισμός επέτρεψε στον Ρέγες να κάνει πάρτι

Πληρώσαμε, λοιπόν, με -7 την επιλογή Κατσικάρη να παίξει με τρεις κοντούς και χωρίς τον Αντετοκούνμπο για 5:49 στη 2η περίοδο, πληρώσαμε με ένα 6-0 σε 22 δευτερόλεπτα την επιλογή Κατσικάρη να βγάλει ταυτόχρονα, τους Αντεντοκούμπο, Πρίντεζή και να παίξει με Περπέρογλου στο 3 και Καϊμακόγλου στο 4.

Στο διάστημα που πήραμε μία διαφορά 4 πόντων (57-53) ήρθαν δύο βολές του Ρέγες, η αλλαγή στη συνέχεια των Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη από τους Περπέρογλου, Καιμακόγλου. Και στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, μέχρι να επιστρέψουν οι Πρίντεζης-Αντετοκούνμπο, ο Ρέγες κέρδισε τρία φάουλ στην ίδια επίθεση, έβαλε μία βολή στη συνέχεια, ο ίδιος έκανε το 57-58 και ο Μίροτιτς με κάρφωμα έκανε το 60-57, ενώ είχαν περάσει 2:17. Δηλαδή μέσα σε 2:39, ένας λανθασμένος σχηματισμός επέτρεψε στον Ρέγες να κάνει πάρτι και να ξαναπάρουν τη θέση του οδηγού οι Ισπανοί.

Δεν ταίριαζε στον Μπουρούση το παιχνίδι, συγκλονιστικός ο Αντετοκούνμπο

Σίγουρα μιλάμε για λεπτομέρειες, αλλά από μικρές λεπτομέρειες χάσαμε. Πρακτικά πληρώσαμε ένα πλεονέκτημα μας. Είχαμε μεγαλύτερο ρόστερ, όμως αποδείχθηκε στην πράξη πως κάποιοι δεν ταιριάζανε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Μπουρούσης, έκανε καλό τουρνουά, όμως με τα 5άρια των Ισπανών δεν μπορούσε να τα βάλει. Στα 9.13 που έπαιξε το πρόβλημα ήταν μεγάλο, τρώγαμε το πικ εν ρολ εύκολα, χάναμε ριμπάουντ και τους κόβαμε μόνο με φάουλ.

Δεν μπορεί κανείς να έχει παράπονα από τους παίκτες μας. Παλέψανε, δώσανε μάχη, είχαμε έναν συγκλονιστικό Αντετοκούνμπο, να βάζει 12 πόντους και να παίρνει 17 ριμπάουντ και στο διάστημα που έπαιξε πρέπει να κερδίσαμε με διψήφια διαφορά τους Ισπανούς.

Προπονητή με μάτια που γυαλίζουν και όχι που δακρύζουν

Τώρα μένει η μάχη για την 5η θέση που μας πάει στο προολυμπιακό τουρνουά. Είναι σημαντικό για αυτήν τη φουρνιά, να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρειαζόμαστε έναν προπονητή νικητή, που το μάτι του να γυαλίζει και να μη δακρύζει. Ταλέντο υπάρχει, ψυχή υπάρχει και έχω την αίσθηση πως στα τελευταία τουρνουά μας έλειπε μία βοήθεια στο κοουτσάρισμα από τον πάγκο.

Είναι φανερό πως από τα επόμενα τουρνουά πρέπει να αναζητήσουμε και νέους ηγέτες. Στο παιχνίδι με την Ισπανία ο Αντετοκούνμπο και ο Καλάθης έδειξαν πως είναι σε θέση να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο, ενώ ο Κουφός στην θέση 5 είναι πολυτέλεια και όσο έρχεται να παίζει με την Εθνική ομάδα, τόσο θα καταλαβαίνει τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ και θα γίνεται καλύτερος.

Έχει γίνει δύσκολος στο δίποντο ο Σπανούλης

Και κάτι τελευταίο για τον Σπανούλη. Αναμφισβήτητα είναι ηγέτης. Δεν κρύβεται και πάντα ζητά την μπάλα όταν "καίει", για να πάρει τα μεγάλα σουτ. Όμως τα χρόνια περνάνε, τον έχουν μάθει και στα μεγάλα παιχνίδια έχει γίνει και αυτός, όπως ο Διαμαντίδης, δύσκολος στο δίποντο. Μπορεί να σκοράρει μόνο μεγάλα καλάθια.

Όταν περνά τον παίκτη του, πλέον δεν σηκώνεται τόσο ψηλά όσο παλιότερα όταν πατάει, ενώ οι αντίπαλες άμυνες προσαρμόζονται πολύ στο παιχνίδι του. Δεν είναι τυχαίο που σούταρε 14/36 δίποντα στο τουρνουά. Ακόμα και το F4 να φέρετε στο μυαλό σας, ο Σπανούλης για να σκοράρει χρειάστηκε να βάλει εξωπραγματικά πράγματα στο τέλος με την ΤΣΣΚΑ.

Μην παρεξηγηθώ, μιλάμε για αθλητή ηγέτη με πολύ υψηλό IQ, που ξέρει να διαβάζει την αντίπαλη άμυνα. Από εδώ και μπρος, όμως, για να πετύχει πόντους στα μεγάλα παιχνίδια θα πρέπει να ματώνει και να βρίσκει στόχο σε δύσκολες προσπάθειες, οπότε θα χρειαστεί να δουλέψει ακόμα περισσότερο την ικανότητα του στην δημιουργία.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Καρύδας: "Έγινε η απώλεια συνήθειά μας"

Τάσος Μαγουλάς: Ωρα για αποστρατεία!

Κατσικάρης: "Τι ν' αλλάξωδηλαδή; Όχι, δεν θα άλλαζα..."

Ισπανία - Ελλάδα 73-71

News 24/7

24MEDIA NETWORK