Ο Βιγιαφάνιες και ο Πανιώνιος

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ κέρδισαν τα παιχνίδια τους, με τους "ερυθρόλευκους" να δυσκολεύονται περισσότερο. Η ομάδα πάντως που εντυπωσιάζει είναι ο Πανιώνιος. Σχολιάζει την 4η αγωνιστική της Superleague o Τσάρλυ.

Ο Βιγιαφάνιες και ο Πανιώνιος

Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε πολύ στο Καυτανζόγλειο για να λυγίσει τον Ηρακλή. Έβγαλε αδυναμίες στο πρώτο ημίχρονο σε όλους τους χώρους του γηπέδου και κατάφερε ν' ανατρέψει το αποτέλεσμα κυρίως λόγω της κούρασης του αντιπάλου. Οι "ερυθρόλευκοι" γύρισαν το παιχνίδι επειδή αυτή την εποχή οι ποδοσφαιριστές του Παπαδόπουλου δεν είναι σε θέση να βγάλουν ένταση για δύο ημίχρονα. Ο ένας μετά τον άλλον έπεφταν και αντιμετώπιζαν πρόβλημα με κράμπες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως και οι τρεις ποδοσφαιριστές που έπαιζαν ψηλά, πρέσαραν και προσπαθούσαν να χτυπήσουν στην κόντρα, δεν μπόρεσαν να βγάλουν το παιχνίδι. Οι Λάμπρου, Περόνε ζήτησαν από μόνοι τους αλλαγή και ο Λεοζίνιο έμεινε μέχρι τέλους αναγκαστικά χωρίς να μπορεί να προσφέρει.

Μέχρι να συμβούν όμως όλα αυτά οι παίκτες του "Γηραιού" είχαν αναδείξει πολλές αδυναμίες των "ερυθρολεύκων". Ο Περόνε γνωρίζει πολλή μπάλα και έκανε πλάκα στον Μποτία. Όσες φορές ζήτησε την μπάλα με πλάτη και την πήρε την κατέβασε και δημιούργησε ό,τι προσπάθησε να κάνει έχοντας πίσω του τον Ισπανό του βγήκε, τον έπαιξε για πλάκα, τον πέρασε ακόμα και δύο φορές στο... ακούνητο, λίγα δευτερόλεπτα πριν αντικατασταθεί, καθώς είχε ζητήσει αλλαγή υποφέροντας από κράμπες.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Στο πρώτο ημίχρονο που ο Ηρακλής είχε την ικανότητα να πιέζει, να τρέχει και να πρεσάρει το αμυντικό δίδυμο Βιάνα - Μποτία, ο Ολυμπιακός είχε μεγάλο πρόβλημα και άφηνε κενά. Όπως θέματα είχε παντού ο Ολυμπιακός. Η απουσία του Μαρίν ήταν αισθητή. Ο άξονας χωρίς τον Γερμανό ήταν αργός, οι Μιλιβόγιεβιτς - Μάρτινς έπαιζαν στα πρώτα 45 λεπτά πιο χαμηλά από τους χώρους που έπρεπε, από τα άκρα δεν έβγαινε καμία ενέργεια και ο Καρντόσο ήταν βαρύς.

Στην επανάληψη πήρε μία αρχική ώθηση από τον Ελιονούσι, που πρέσαρε και έβγαζε πιο ένταση από τον Πάρντο και αυτός όμως όταν έπρεπε να τελειώσει επιθέσεις δεν λειτουργούσε σωστά. Ο Ολυμπιακός στάθηκε τυχερός, καθώς ευτύχησε να βρει την ισοφάριση χωρίς να έχει ανοίξει στη συγκεκριμένη φάση την άμυνα του Ηρακλή. Ένα "τσαφ" του Ιντζόγλου το τιμώρησε με πέναλτι ο Φωτιάδης και ο Ολυμπιακός βρήκε το γκολ της ισοφάρισης. Απέναντι σε μια ομάδα που έσβηνε από δυνάμεις και οι ποδοσφαιριστές της υπέφεραν για να βγάλουν το παιχνίδι, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν περισσότερα από 40 λεπτά για να βρουν το δεύτερο τέρμα.

Το πέτυχαν εκμεταλλευόμενοι την άνοδο του Μάρτινς στο δεύτερο ημίχρονο και την απόφαση του Μπέντο να περάσει τον Ιντέγε δεύτερο φορ παίζοντας τα τελευταία λεπτά με 4-4-2. Ο Ολυμπιακός πάντως, χωρίς τον Μαρίν, έβγαλε παθογένειες που είχε παρουσιάσει στην ανάπτυξη του μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η άμυνα του δεν ενέπνεε ξανά σιγουριά. Κέρδος το δεύτερο ημίχρονο του Μάρτινς που ήταν ουσιαστικός και πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες παίζοντας κάθετο ποδόσφαιρο.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΙΣΕ Η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πέτυχε ένα πειστικό διπλό στη Βέροια και έπεισε πως έχει φέτος πολλές δυνατότητες. Πιθανότατα να περάσουν και οι υπόλοιποι από την Ημαθία, είναι όμως πολύ σημαντικό που δείχνει η ομάδα του Κετσπάγια ότι έχει τη δυνατότητα να βγάζει σε κάθε παιχνίδι και διαφορετικό πρωταγωνιστή.

Στο φιλικό που αποτέλεσε πρόβα τζενεράλε στην Ανόρθωση πρωταγωνιστής ήταν ο Χριστοδουλόπουλος, στην πρεμιέρα με την Ξάνθη καθάρισαν οι Αλμέιδα και Πατίτο. Φάνηκε στην πρεμιέρα πως στο πρόσωπο του Αργεντίνου και του Πορτογάλου φορ βρήκε η ΑΕΚ αυτό που της έλειπε την περσινή σεζόν. Έναν πραγματικό σύγχρονο δημιουργό από τα άκρα και έναν καθαρό στράικερ, που θα είναι απειλή στην αντίπαλη περιοχή.

Στην Βέροια είδαμε όμως πια είναι η μεγάλη αλλαγή της εφετινής ΑΕΚ. Γέμισε με λύσεις, μπορεί να πάρει νίκες με τελείως διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Μπακασέτα να οδηγήσει σε νίκη την Ένωση, μαζί με ένα γεμάτο παιχνίδι από τον Μάνταλο και με το εντυπωσιακό τελείωμα του Βάργκας προσέφεραν το διπλό στην Βέροια και το 2 στα 2 στο πρωτάθλημα.

Ο Μπακασέτας είναι μία περίεργη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Από αυτές που το σύγχρονο ποδόσφαιρο τον κάνει χρήσιμο για μία ομάδα, καθώς μπορεί να προσφέρει σε πολλές θέσεις, αλλά δυσκολεύει τους προπονητές του και φέρνει συζητήσεις, γιατί καμία θέση δεν είναι πραγματικά δικιά του.

Στον Πανιώνιο σήκωσε το όνομα του παίζοντας μπροστά από το δίδυμο Σιώπης-Κόρμπος και πίσω από το φορ. Λειτουργούσε περισσότερο σαν κρυφός επιθετικός παρά ως δημιουργός, σε μία ομάδα όμως που λειτουργούσε τέλεια, του επέτρεπε να μένει ψηλά και υπήρχαν συνεργασίες των τεσσάρων επιθετικών. Ο περσινός απολογισμός του Μπακασέτα στην Super League ήταν εντυπωσιακός, καθώς προσέφερε 11 γκολ 7 ασίστ στην ομάδα του Ουζουνίδη.

Η περσινή χρονιά τού έδωσε μεταγραφή σε πιο υψηλό επίπεδο και τον έκανε και μέλος της Εθνικής. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μπακασέτας, βρισκόμενος πλέον ένα επίπεδο πιο ψηλά, είναι ότι πρέπει να αλλάξει ρόλο. Στην ΑΕΚ υπήρχε μπροστά του ο Μάνταλος, στην Εθνική ο Μάνταλος και ο Φορτούνης, για τον ίδιο είναι μονόδρομος να πάει στα άκρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είτε θα μάθει να παίζει στα άκρα είτε θα γίνει αναπληρωματικός του Μάνταλου, καθώς να του πάρει τη θέση δεν γίνεται, αφού εκείνος κάνει πολλά περισσότερα στο γήπεδο.

ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Στα άκρα της ΑΕΚ ο συναγωνισμός είναι μεγάλος. Πατίτο, Χριστοδουλόπουλος, Βάργκας και Μπακασέτας παλεύουν για δύο θέσεις. Ο Μπακασέτας έχει σαν όπλο τα καλά του πόδια και το γεγονός πως στην αντίπαλη περιοχή μπορεί να λειτουργήσει ως φορ. Έπαιξε στο ξεκίνημα της σεζόν σ' αυτόν το ρόλο, όμως τόσο στο Γιβραλτάρ όσο και στην πρεμιέρα με την Ξάνθη δεν σκόραρε και δεν είχε συμμετοχή. Έμοιαζε πως παίζοντας στα άκρα αν δεν σκοράρει θα είναι εξαφανισμένος. Στη Βέροια στα 41 λεπτά που έπαιξε στα δεξιά ήταν αποφασισμένος να φανεί πολύ περισσότερο.

Ήταν φανερή η προσπάθεια του να έχει μεγάλη συμμετοχή. Από τη στιγμή που είχε ανοίξει ο ίδιος το σκορ και είχε μπει στο παιχνίδι για τα καλά, ο Κετσπάγια δεν είχε δίλημμα για το τι θα κάνει, όταν βγήκε ο Αλμέιδα. Έβαλε τον Μπακασέτα κορυφή και πέρασε τον Βάργκας στα άκρα. Έτσι κι αλλιώς ο Γεωργιανός τεχνικός έχει δείξει πως στο μυαλό του δεύτερος φορ είναι ο Μπακασέτας. Στο συγκεκριμένο ρόλο ο Μπακασέτας έδειξε το λόγο που τον κάνει πολύ χρήσιμο στην ΑΕΚ. Προσφέρει και στις 4 επιθετικές θέσεις και τα πόδια του μπορεί να είναι μία μόνιμη απειλή. Αυτό που πρέπει ο ίδιος να καταλάβει είναι ότι πρέπει να δουλέψει, να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή όταν θα παίζει στα άκρα, καθώς ο προπονητής του εκεί μπορεί να του προσφέρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Στην ΑΕΚ πέρα από το δύο στα δύο, την εμφάνιση του Μπακασέτα και τις πολλές τελικές που δημιούργησαν πρέπει να είναι ευχαριστημένοι βλέποντας και ένα δικό τους παιδί να βγάζει τόσο καλά στοιχεία στο γήπεδο. Η διοίκηση της ΑΕΚ το καλοκαίρι ανανέωσε το συμβόλαιο του Βασιλαντωνόπουλου και τον έδωσε δανεικό στην Βέροια για να πάρει χρόνο. Όσο κάλος και να ήταν, με τον Γκάλο και τον Μπακάκη, έμοιαζε δύσκολο να πάρει χρόνο στην ΑΕΚ.

Στην πρώτη συμμετοχή του έδειξε πως πρόκειται για πολύ καλή περίπτωση. Με καλά ανοίγματα, πολλά ανεβάσματα, παίζει με σύγχρονο τρόπο ολόκληρη την πλευρά. Μολονότι ανήκει στην ΑΕΚ ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της Βέροιας και από την στιγμή που η Ένωση νίκησε, κανείς δεν πρέπει να στεναχωρήθηκε.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΑΒΙΔΗΣ

Προβληματισμό και εσωστρέφεια έφερε το ποστάρισμα του Αραβίδη. Η αλήθεια είναι πως ο Αραβίδης, παίζοντας με πάθος και αυταπάρνηση ξεπέρασε πέρυσι το προσωπικό του ταβάνι και βοήθησε πολύ την ΑΕΚ. Ο σύλλογος εφέτος ανέβηκε επίπεδο και είναι φυσιολογικό τώρα που χτυπά τίτλο να μην υπάρχει θέση βασικού στην κορυφή της επίθεσης για τον Αραβίδη. Επειδή όμως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που βγάζει ψυχή, βάζει ενέργεια στο παιχνίδι του και ερχόμενος από τον πάγκο μπορεί να βοηθήσει, είναι άδικο να μην υπολογίζεται καθόλου.

Είχα επισημάνει στο "Σουτ Τηλεφώνημα" πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα πως βλέπω στα ρεπορτάζ της ΑΕΚ να απαξιώνεται πολύ ο Αραβίδης. Ξαφνικά λογίζεται σαν τριτοτέταρτη λύση στην επίθεση και αυτό είναι άδικο. Η ΑΕΚ πάντως πρέπει να τα βρει με τον ποδοσφαιριστή, τόσο γιατί ο ίδιος έχει προσφέρει πολλά αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια αλλά και επειδή τον έχει ανάγκη και για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Αλμέιδα δείχνει επιρρεπής σε μικροτραυματισμούς και ο Αραβίδης είναι η πιο αξιόπιστη λύση για αντικαταστάτης του.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Η ομάδα του Μιλόγεβιτς συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Δεν πιστεύω πως θα υπάρχει άλλη ομάδα στην πορεία του πρωταθλήματος που θα παίξει με Αστέρα μέσα και στην Ξάνθη και θα πάρει τόσο εύκολα τους 6 βαθμούς και θα έχει τέρματα 6-0.

Ο Πανιώνιος έκανε επαγγελματική νίκη. Αυτές που πετυχαίνουν οι ομάδες που πάνε για πρωτάθλημα. Πιθανότατα θα ξεφουσκώσει κάποια στιγμή, καθώς το ρόστερ του είναι περιορισμένο μεσοαμυντικά. Εφέτος πάντως μεσοεπιθετικά έχει περισσότερες λύσεις και εναλλακτικές και παρατηρούμε την εξέλιξη της περσινής σεζόν. Ο Σέρβος τεχνικός κρατά την ίδια φιλοσοφία που είχε πέρυσι η ομάδα της Νέας Σμύρνης. 4-2-3-1 με Σιώπη-Κόρμπο δίδυμο στον άξονα και η λογική να είναι να ελευθερωθούν οι τέσσερις παίκτες που παίζουν ψηλά.

Η ΤΕΤΡΑΔΑ ΨΗΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Η τετράδα που ξεκίνησε την περασμένη ΣΕΖΌΝ ήταν οι Μπακασέτας, Μασούρας, Μπουμάλ, Ανσαριφάντ. Ο Μιλόγεβιτς έδωσε στον Μασούντ το ρόλο του Μπακασέτα και στα δύο πρώτα παιχνίδια εντυπωσιάζει, αφού είναι πιο δημιουργικός. Ο Φούντας έχει κάνει δύο εντυπωσιακά παιχνίδια και είναι πιο ώριμος από ποτέ στον τρόπο που αγωνίζεται και πατά με μεγαλύτερη συχνότητα περιοχή. Στα δεξιά ο Μπεν δίνει πολύ ταχύτητα και έχει την ικανότητα να περνά με ευκολία τον αντίπαλο του. Ο Μπεν κάνει τον Πανιώνιο πολύ επικίνδυνο και όταν επιτίθεται στην κόντρα, αλλά και του δίνει πλεονέκτημα όταν προσπαθεί να ανοίξει άμυνα, καθώς και τον παίκτη του περνά εύκολα και στην περιοχή λειτουργεί σαν φορ και τα τελειώματα του είναι καλά.

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο τεχνικός του Πανιωνίου έχει να κάνει με τον Ενγκόνγκ. Ο Γάλλος είναι μία μεγάλη μεταγραφή για τις δυνατότητες του συλλόγου. Δεν μπορώ να βρω όμως ποιος θα βγει αυτήν την στιγμή για να παίξει στην κορυφή της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ στα θέλω του Πανιωνίου που παίζει πιο χαμηλά και χρειάζεται η τετράδα στην επίθεση να μεταφέρει μπάλα, ο τρόπος που παίζει τη θέση ο Ανσαριφάρντ "κουμπώνει" ιδανικά. Καθώς έχει έναν επιπλέον δημιουργό ψηλά, ο οποίος μπορεί και να τρέξει την μπάλα και να βγει στα πλάγια και να εκμεταλλευτεί τις κινήσεις των συμπαικτών του. Σίγουρα έχει προσόντα ο Ενγκόνγκ, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πρόβλημα για τον Μιλόγεβιτς η σκέψη να χαλάσει την τετράδα του για να χωρέσει ο Γάλλος. Πρόβλημα όμως που δείχνει ότι το σχέδιο πάει καλά και ο σύλλογος μεγαλώνει.

Μια και λέγαμε για τον Πανιώνιο, πριν πάμε στον Παναθηναϊκό να πω ότι είναι παράλογο εκτός της σταθεράς στο κέντρο της άμυνας που είναι ο Μολέδο, να παίζουν στόπερ στον Παναθηναϊκό οι Κουτρουμπής, Σαμπά, Ιβάνοφ. Ποδοσφαιριστές με σαφώς περιορισμένα πράγματα που να είναι σε θέση να βγάλουν στο γήπεδο αυτή την εποχή και ο Ρισβάνης που ήταν προϊόν ακαδημιών του Παναθηναϊκού να αφήνεται ελεύθερος.

ΤΟ 3-5-2 ΤΟΥ ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΑ ΟΠΛΑ

O Αντρέα Στραματσόνι πήγε να κάνει τη ζωή δύσκολη των παικτών του και όσων βρέθηκαν στη Λεωφόρο. Παρέταξε ένα περίεργο 3-5-2 απέναντι στον ΠΑΣ δείχνοντας υπερβολικό φόβο στον αντίπαλο. Πιθανότατα προβληματίστηκε από τα όργια που έκαναν οι Μαλουμπού - Κόντε στην άμυνα του Ατρόμητου και κατέβασε έναν σχηματισμό πολύ συντηρητικό. Μόνο που για να αντιμετωπίσει τα δύο επιθετικά όπλα του ΠΑΣ αποφάσισε να στερήσει όλα τα όπλα του Εφετινού Παναθηναϊκού.

Εμφάνισε μία αρχική διάταξη χωρίς δημιουργία από τον άξονα, δίχως πλάτος και ταχύτητα στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός για 22 λεπτά έμοιαζε παγιδευμένος στις επιλογές του προπονητή του, στάθηκε όμως υπερβολικά τυχερός που σε μία εύκολη φάση ο Πασχαλάκης ενήργησε επιπόλαια και άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.

Η αποβολή του τερματοφύλακα του ΠΑΣ συνετέλεσε στο να διορθωθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός. Ο Πετράκης αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Μαλουμπού, χάθηκε δηλαδή η ταχύτητα στην επίθεση του ΠΑΣ και έφυγε ο φόβος από τον Στραματσόνι. Από τη στιγμή που βγήκε ένας στόπερ και μπήκε στον άξονα ο Βιγιαφάνιες, το παιχνίδι άλλαξε.

Το γράφω από την ημέρα που συμπληρώθηκε το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Η ομάδα έχει ανάγκη περισσότερο ΒιγιαφάνΙες. Έχουν μπει στοιχεία που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια στην ομάδα, όμως κανένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να δημιουργήσει σε μικρό χώρο όπως ο Αργεντινός. Ο πρώην παίκτης του Παναιτωλικού μπήκε και ένωσε τη μεσαία με την επιθετική γραμμή, έβαλε όλους τους παίκτες μέσα στο παιχνίδι επειδή έχει την ικανότητα να παίζει με τον κοντινό του παίκτη και να μπορεί σε μικρό χώρο να του περνά την μπάλα.

Ουσιαστικά είδαμε δύο παιχνίδια: ένα θέαμα αποκρουστικό όσο έλειπε ο Βιγιαφάνιες και μία γλυκιά εικόνα με τον Αργεντινό στο γήπεδο. Καλό πρόσωπο έδειξαν και οι Κουλιμπαλί - Εμποκού που ουσιαστικά πήραν το βάφτισμα πυρός. Επειδή ο Μέστο είναι στα ποδοσφαιρικά του τελειώματα είναι σημαντικό να βγει ο Κουλιμπαλί. Είχε καλά και γεμάτα ανεβάσματα και η σέντρα του στο πρώτο τέρμα ήταν εκπληκτική.

Τέλος, ο Εμποκού θα προσφέρει πολλά στον Παναθηναϊκό. Μπήκε όταν είχε κριθεί το παιχνίδι, δεν χρειάστηκε να πάρει επιθέσεις πάνω του, είναι φανερό όμως πως έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ατομικές ενέργειες από τα αριστερά και να ανεβάσει ταχύτητα τον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Να σέβεστε: αυτά καλό είναι να μη γίνονται

News 24/7

24MEDIA NETWORK