"Τελειωμένος" ακόμη κι από τους οπαδούς του, αλλά...

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τον τέταρτο τελικό της Stoiximan.gr Basket League και στέκεται στον Ολυμπιακό που ξέρει να πολεμάει παρά το γεγονός πως μέχρι και ο κόσμος του δεν γέμισε το ΣΕΦ, πιστεύοντας πως δύσκολα θα βγάλει αντίδραση. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους παίκτες του Πασκουάλ και την άμυνά τους.

"Τελειωμένος" ακόμη κι από τους οπαδούς του, αλλά...

Την ομάδα του Σφαιρόπουλου δεν την πίστεψε ο κόσμος της, το ΣΕΦ δεν γέμισε, δεν είχε εικόνα τελικού πρωταθλήματος, όμως οι μεγάλες προσωπικότητες αντέδρασαν, κέρδισαν εμφατικά τον Παναθηναϊκό και θα πάνε στο ΟΑΚΑ για τον 5ο μεγάλο τελικό.

Το γεγονός πως τους είχαν όλοι τελειωμένους, φαίνεται πως πείσμωσε τους "ερυθρόλευκους" που φώναξαν ότι δεν θα... πεθάνουν χωρίς να πολεμήσουν. Το έγραψα και μετά τον πρώτο τελικό, για τον εφετινό Ολυμπιακό παίζονται πολλά, δεν είναι απλά ένας τίτλος. Η ομάδα έχει αμφισβητηθεί εσωτερικά, οι πάντες είναι σε κρίση.

ΟΛΟΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Η ικανότητα των ιδιοκτητών να προφυλάσσουν την ομάδα και να διεκδικούν τίτλους, η καταλληλότητα του προπονητή ακόμα και το αν πρέπει να συνεχίσει η ομάδα να κάνει μεγάλα συμβόλαια και να χτίζεται πάνω στον Βασίλη Σπανούλη βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

Βλέπετε, υπάρχει μία σκληρή πραγματικότητα που λέει πως αν ο Ολυμπιακός δεν κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα θα μείνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς τίτλο. Δεν ήταν τυχαία άδειο το ΣΕΦ. Έχει δοθεί σε όλους ένα μήνυμα...

Στο γήπεδο, όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν ένα τέλειος διαφορετικό πρόσωπο από ότι στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, το γεγονός πως όλοι τους είχαν για χαμένους έμοιαζε σαν να τους απελευθέρωσε. Σαν να έκοψε τις δεύτερες σκέψεις και το φόβο που δημιουργούσε το πρέπει στο μυαλό των παικτών, οι επιθέσεις σταμάτησαν να γίνονται μόνιμα στο τέλος του χρόνου και όποιος έμπαινε έπαιρνε και τις ευθύνες του.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Δεν είναι τυχαίο που και στα δύο παιχνίδια που έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός έχει πάρει λύσεις από πολλούς παίκτες. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να μπορέσει να κερδίσει στον 5ο τελικό. Αν περιμένει τα πάντα από τον Σπανούλη δεν θα έχει τύχη.

Αυτό ακριβώς έγραφα και μετά τον τρίτο τελικό, πρέπει οι υπόλοιποι να βγουν μπροστά.

Ο Σπανούλης έπαιξε 25 λεπτά έβαλε 13 πόντους, έδωσε 3 ασίστ πρόσφερε, αλλά δεν γίνεται να κερδίσει μόνος του. Αυτή τη φορά, η διαφορά ήταν πως οι Ρόμπερτς, Στρέλιενκς πήραν χρόνο, χώρο και σημαντικές επιθέσεις βγήκαν από το μυαλό και τα χέρια τους.

Έδωσαν οι δυο τους 27 πόντους και 6 ασίστ. Αυτό το στοιχείο άλλαξε την εικόνα του Ολυμπιακού και σε συνδυασμό με την εκπληκτική εμφάνιση του ΜακΛιν και την άθλια άμυνα που έπαιξε ο Παναθηναϊκός έφερε πολύ εύκολα την ισοφάριση της σειράς.

ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Ο Πασκουάλ και το επιτελείο του πρέπει να βρουν το λόγο που οι παίκτες τους έπαιξαν τόσο άθλια άμυνα, ειδικά ο Σίγκλετον έμοιαζε πολλές φορές σαν να δείχνει στους παίκτες του Ολυμπιακού τον δρόμο προς το καλάθι.

Ζήσαμε και στην Ευρωλίγκα βραδιές που ο συγκεκριμένος απαξιούσε να παίξει άμυνα. Στο ΣΕΦ υπάρχουν φάσεις που απλά χρειαζόταν να κάτσει όρθιος για να ενοχλήσει την επίθεση του Ολυμπιακού και αυτός προτιμούσε να φύγει από την θέση του, βγάζοντας τους παίκτες τους γηπεδούχους από τη δύσκολη θέση.

Συνολικά, στο αμυντικό κομμάτι δεν έπαιξαν σαν να πρόκειται για παιχνίδι τελικού οι παίκτες του Παναθηναϊκού και είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσει μαζί τους ο Πασκουάλ. Όταν το πλεονέκτημα σου σε σχέση με τον αντίπαλο στηρίζεται στην ενέργεια που μπορείς να βγάλεις, δεν γίνεται να παρουσιάζεσαι νωθρός.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειχναν σαν να πίστεψαν ότι έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα, πως είναι τόσο καλύτεροι που μπορούν να κερδίσουν χωρίς να προσπαθήσουν. Δεν έπαιξαν άμυνα, δεν έβγαλαν ενέργεια, έχασαν τα ριμπάουντ, έκαναν πολλά λάθη, δεν δημιούργησαν και πήγαν σε ατομικό μπάσκετ.

Στην 3η περίοδο επέστρεψαν στο παιχνίδι χάρη στα σουτ του Λοτζέσκι και επειδή για 2 λεπτά ήταν εύστοχος στο μονό που έπαιζε ο Τζέιμς, αλλά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί περισσότερο. Πιθανότατα να μην άνοιγε τόσο πολύ η ψαλίδα αν ο Πασκουάλ έβγαζε στο τρίτο φάουλ τους Καλάθη, Λοτζέσκι και δεν τους άφηνε να φορτωθούν τόσο γρήγορα.

Συνολικά, όμως, ο Ολυμπιακός έδειξε πιο αποφασισμένος και έκανε αυτά που έπρεπε για να κερδίσει. Επανέλαβε αυτά που του έδωσαν την νίκη στο πρώτο παιχνίδι, έδιωξε τον φόβο και το μονόπλευρο μπάσκετ με την μπάλα να είναι συνεχώς στα χέρια του Σπανούλη και να ψάχνει κεντρικό πικ εν ρολ. Υπήρξαν στιγμές που ο Ρόμπερτς έδειξε πως είναι ικανός να κάνει την διαφορά έτσι και πάρει ελευθερίες.

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

Την Κυριακή είναι η μητέρα των μαχών, ένα παιχνίδι χωρίς αύριο και οι δυο ομάδες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν. Ο Παναθηναϊκός αν δεν παίξει άμυνα δεν μπορεί να κερδίσει.

Χρειάζεται να λειτουργήσουν επιθετικά οι αλλαγές και μέσα από τις άμυνες να ψάξει για εύκολα καλάθια. Μοιάζει δεδομένο πως θα προσπαθήσει να κρατήσει... ζεστό τον Λοτζέσκι, να πάρει σουτ από αυτόν και τον Ρίβερς ώστε να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακός να παίξει under.

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να... κολλήσει σε ένα μπάσκετ που θυμίζει παλιά εποχή, που στην πραγματικότητα παγώνει τους πάντες και κάνει εύκολες τις προσαρμογές στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Στο ΟΑΚΑ πρέπει να ψάξει να εκμεταλλευτεί όλα τα... όπλα του.

Ο ΠΑΟ παραμένει το φαβορί, επειδή έχει την έδρα και μοιάζει δύσκολο να ξαναπαίξει τόσο κακή άμυνα. Όμως με τον Σφαιρόπουλο οι “ερυθρόλευκοι” έχουν αποτινάξει το κόμπλεξ του ΟΑΚΑ, το ρεκόρ άλλωστε από την ημέρα που ανέλαβε προπονητής του Ολυμπιακού σε αυτό το γήπεδο είναι 7-7.

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Ένα σχόλιο για τους διαιτητές. Επειδή ο Παναθηναϊκός παίζει άμυνα με αλλαγές και επιδιώκει την επαφή, βολεύεται αν βρει διαιτητές που θα αφήνουν το physical game, όπως συνέβη στον δεύτερο τελικό, δηλαδή διαιτητές που δεν σώζουν αυτόν που επιτίθεται σφυρίζοντας την απλή επαφή, αλλά ψάχνουν το πραγματικό φάουλ.

Αντίθετα, διαιτησίες που σε ένα παιχνίδι χωρίς σκληρές άμυνες το πηγαίνουν σε 75 βολές βολεύουν τον Ολυμπιακό, που στην άμυνα παίζει πολλές φορές under τον Καλάθη και τον Τζέιμς και δεν έχει την ίδια αθλητικότητα σαν ομάδα.

Προσέξτε αναφέρομαι για το συνολικό σκεπτικό που σφυρίζεται ένας αγώνας και όχι ξεχωριστά τα σφυρίγματα. Αυτά σαν οδηγός για τον 5ο τελικό.

Για έναν περίεργο λόγο ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε τον 3ο και ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε τον 4ο τελικό και οι δύο έχασαν τα συγκεκριμένα παιχνίδια χωρίς να προσπαθήσουν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK