Τι θα δώσουν Γκιλιέρμε, Νάτχο και Χασάν στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε... μαζεμένες τις μεταγραφές Γκιλιέρμε-Χασάν και ο Πέδρο Μαρτίνς ετοιμάζεται να τους εντάξει στην εξίσωση της 11άδας. Ο Τσάρλι αναλύει τι παραπάνω θα δώσουν τα τρία νέα αποκτήματα των "ερυθρολεύκων" στο πλάνο δουλειάς του Πορτογάλου τεχνικού και στο καλό δείγμα γραφής της ομάδας ενόψει των αναμετρήσεων με τη Μπέρνλι.

ËÏÕÊÅÑÍÇ - ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ / EUROPA LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ËÏÕÊÅÑÍÇ - ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ / EUROPA LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έβγαλε στα δύο παιχνίδια με την Λουκέρνη στοιχεία που έχει δουλέψει ο Μαρτίνς, δείγμα του πόσα μπορεί να πετύχει το νέο ρόστερ, αλλά και δουλειάς του προπονητή πάνω στην νοοτροπία της ομάδας.

Πήρε καλό βαθμό σε χαρακτήρα, σοβαρότητα και δημιουργία, όμως σίγουρα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τους παίκτες σε πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βγάλουμε πιο ασφαλή και περισσότερα συμπεράσματα. Με τη Λουκέρνη η πίεση ήταν αμελητέα, γεγονός που έκανε πολύ πιο απλή την ποδοσφαιρική σκέψη στους παίκτες των "ερυθρόλευκων", καθώς είχαν να ασχοληθούν κυρίως με το δημιουργικό κομμάτι, χωρίς να χρειαστεί να πιεστούν ανασταλτικά.

Ασφαλώς και υπήρχαν σημεία που ο Μαρτίνς δουλεύει στις προπονήσεις, στα δύο παιχνίδια με την Λουκέρνη και τα είδε να λειτουργούν, ενώ θέλει να τα κρατήσει σαν σταθερές του Ολυμπιακού.

ΤΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΕΡΕΡΟ

Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό διάστημα στο τελευταίο κομμάτι του δεύτερου παιχνιδιού, οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν πειθαρχεία και πίεζαν με το που έχαναν την μπάλα, γεγονός που ανέδειξε το πόσο κατώτερη ομάδα είναι η Λουκέρνη και έκανε τους παίκτες της να μην μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Σε αυτό το κομμάτι, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ο Γκερέρο που δεν σταμάτησε να τρέχει.

Κρίνοντας από τα στατιστικά του και τον αριθμό γκολ που είχε τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται κατανοητό πως δεν πρόκειται για έναν στράικερ που μπορεί να υπολογίζει σε μεγάλο αριθμό τερμάτων ο Ολυμπιακός. Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που καθορίζει και την εικόνα του. Ο Γκερέρο έπαιξε τα τελευταία τρία χρόνια σε μικρές ομάδες της Ισπανίας που είχαν στόχο τη σωτηρία τους. Έμαθε να τρέχει και να πιέζει τα αντίπαλα στόπερ, αυτή ήταν η πρώτη του αποστολή και σε αυτό το κομμάτι παίρνει πολύ καλό βαθμό.

Στα δύο παιχνίδια με την Λουκέρνη, είδαμε έναν ποδοσφαιριστή που δεν σταμάτησε να τρέχει και να ψάχνει με το ταλέντο που διαθέτει το πώς θα βοηθήσει την ομάδα του. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε εκτός από το να οδηγεί τους συμπαίκτες του σε εύκολες κατοχές, κερδίζοντας μπάλες ψηλά και μένοντας στην επίθεση, κουράζοντας την αντίπαλη άμυνα, να βάλει και τρία τέρματα σχεδόν σε κενό τέρμα. Μου θυμίζει ως ποδοσφαιρικό στιλ τον Ελβετό Σεφέροβιτς, που κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο, με τα πολλά τρεξίματα του και την διαρκή πίεση.

ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΛΑΘΟΣ

Ασφαλώς και μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό δεν γίνεται να μείνει μόνο με έναν αθλητικό επιθετικό που βασίζεται στην ένταση, πρέπει να έχει και φορ περιοχής. Ο Χασάν έρχεται να δώσει στον Μαρτίνς ένα στοιχείο που είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει στο ρόστερ σου, αν κάνεις πρωταθλητισμό. Είτε προορίζεται για μία λύση από τον πάγκο, όπως ήταν στην Μπράγκα, είτε αποδειχτεί πως ο Μαρτίνς θέλει στο ποδόσφαιρο του να έχει βασικό ένα φορ περιοχής, είναι απαραίτητο όταν κάνεις πρωταθλητισμό να έχεις έναν καθαρό στράικερ στο ρόστερ σου.

Ήταν τεράστιο λάθος που πέρυσι δεν υπήρχε τέτοιος ποδοσφαιριστής και το είχα επισημάνει όταν έκλεισαν οι μεταγραφές των επιθετικών. Όταν έπρεπε να ψάξει για πίεση ο Ολυμπιακός, οι προπονητές του, χρησιμοποιούσαν αναγκαστικά τον Τζούρτζεβιτς που δεν γέμιζε την αντίπαλη περιοχή και προτιμούσε να κινείται περιφερειακά. Ο Χασάν δεδομένα θα δώσει λύσεις σε παιχνίδια που κολλάει η ομάδα, αλλά και όταν οι συνθήκες του αγώνα απαιτούν περισσότερη πίεση στην περιοχή του αντιπάλου.

ΟΠΛΟ ΤΟΥ Η ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιεί κανείς βλέποντας τον φετινό Ολυμπιακό είναι πως αν του προσφέρεις εύκολη κατοχή, όπως η Λουκέρνη, είναι σε θέση να βγάλει πολύ καλές συνεργασίες. Είναι φανερό πως η προσθήκη του Χριστοδουλόπουλου και του Ποντένσε έχει βοηθήσει σημαντικά τον Φορτούνη, αλλά και τους Ομάρ, Τσιμίκα. Είδαμε πως ο Φορτούνης έχοντας δύο παίκτες κοντά του με αναπτυγμένη τεχνική κατάρτιση, που δεν έχουν τη λογική των Πάρντο, Σεμπά να πάνε στην γραμμή για να βγάλουν ατομική, αλλά θέλουν να πλησιάζουν προς τα μέσα για να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν, είναι διαρκώς μέσα στο παιχνίδι.

Νιώθω πάντα την ανάγκη, να σημειώνω πως προσφερόταν ο αντίπαλος που δεν έβαζε δυσκολίες, είδαμε όμως στοιχεία που ο περσινός Ολυμπιακός δεν θα έβγαζε ούτε με την Λουκέρνη. Στην πραγματικότητα την καθοδήγηση την έδιναν οι Φορτούνης, Χριστοδουλόπουλος, Ποντένσε. Με τα ανεβάσματα των δύο μπακ και τα τρεξίματα του Γκερέρο, δημιουργούνταν κενά στην άμυνα της Λουκέρνης που τα αξιοποιούσαν στον σωστό χρόνο οι παίκτες του Μαρτίνς .

Ασφαλώς και η προσθήκη του Νάτχο και του Γκιλιέρμε αυξάνει τους πόλους δημιουργίας του Ολυμπιακού. Αν είμαι για κάτι σίγουρος, είναι πως οι ομάδες που δεν θα μπορούν να πάρουν κατοχή και να χτυπήσουν στην ταχύτητα τον Ολυμπιακό, θα δεινοπαθήσουν. Το ρόστερ με Νάτχο, Γκιλιέρμε στον άξονα, τα ανεβάσματα που έχουν οι μπακ και την τριάδα των Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλου, Ποντένσε είναι απίστευτα δημιουργικό, όταν έχει εύκολη κατοχή. Φανταστείτε σε αυτό που είδατε με τη Λουκέρνη, να μπαίνουν στις συνεργασίες και οι δύο παίκτες από τον άξονα όταν πλησιάζει ο Ολυμπιακός την αντίπαλη περιοχή.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΜΑΡΑ

Κρατώ τις αμφιβολίες μου, για το πώς θα λειτουργεί συνολικά όταν θα πρέπει και να αμύνεται. Πιστεύω πως χρειάζονται στην θέση "6" για τα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια, τα χαρακτηριστικά που έχει ο Καμαρά. Δεν μπορείς μεσοεπιθετικά να έχεις μόνο δημιουργούς και ο Ολυμπιακός με Γκιλιέρμε, Νάτχο, Φορτούνης, Χριστοδουλόπουλο, Ποντένσε έχει φτιάξει μία 5άδα παικτών που στο ερώτημα ποιο είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που έχει ο καθένας από αυτούς με βάση την θέση που αγωνίζεται, η απάντηση είναι πως πρώτα από όλα είναι καλός δημιουργός για τον χώρο που αγωνίζεται.

Κάτι που σημαίνει πως ο φίλαθλος του Ολυμπιακού θα δει φέτος καλό ποιοτικό ποδόσφαιρο, όμως όταν θα αυξάνεται ο βαθμός ανταγωνιστικότητας του αντιπάλου, θα χρειάζεται το σχήμα κάποιες διαφοροποιήσεις, τόσο στην θέση "6", πιθανότατα και στην μία πλευρά, με ποδοσφαιριστές που θα λειτουργούν πιο γρήγορα αξιόπιστα και χωρίς μπάλα. Ο Καμαρά μπορεί να είναι ακατέργαστος, όμως είναι αθλητικός και έχει προσόντα που θα τα χρειαστεί ο Μαρτίνς και θα βοηθήσουν τον Νάτχο.

ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΛΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Ασφαλώς πρέπει να περιμένουμε να κλείσει το ρόστερ. Ο Ολυμπιακός ως χαρακτηριστικά ποδοσφαιριστών δείχνει μία ομάδα που έχει παίκτες ικανούς να λειτουργήσουν καλύτερα μεσοεπιθετικά, από ότι μεσοαμυντικά. Φαίνεται, όμως, πως ο Μαρτίνς θέλει να φτιάξει ένα σύνολο που να λειτουργήσει με σοβαρότητα, πειθαρχία και το γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχτεί αντίβαρο. Πρέπει επίσης να περιμένουμε να κλείσουν οι μεταγραφές, να δούμε οριστικά ποιο θα είναι το δίδυμο των στόπερ, το επίπεδο που βρίσκεται ο Γιασίν Μεριά, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ένα χαρακτηριστικό στα παιχνίδια με την Λουκέρνη που πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τους "ερυθρόλευκους" είναι η συνέπεια που έδειξε και στα δύο παιχνίδια. Δεν υπήρχαν σημαντικές αυξομειώσεις στην απόδοση του Ολυμπιακού, σεβάστηκαν οι παίκτες του Μαρτίνς τον αντίπαλο, τον κόσμο που παρακολούθησε τα παιχνίδια και ποτέ δεν έγινε κοιλιά. Δεν έκατσαν στο αποτέλεσμα, προσπαθούσαν σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να το κρατήσει, άλλωστε, στον Ολυμπιακό εκτός των άλλων. Τη φετινή χρονιά καλείται να βρει η ομάδα σωστή νοοτροπία και στα δυο παιχνίδια με την Λουκέρνη πήραμε ένα πολύ θετικό δείγμα σε αυτό το κομμάτι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK