Το έκανε δώρο ο Κετσπάγια

Η ΑΕΚ έχει προπονητή "Νεάντερταλ" που διδάσκει ποδόσφαιρο της δεκαετίας του '80. Με τις επιλογές του έδινε μέτρα στους Φορτούνη, Μάρτινς να... οργιάζουν. Το "έγκλημα" με Σιμόες και η αδικία με τον Χρήστο Αραβίδη. Διαβάστε το σχόλιο του Τσάρλυ για το ντέρμπι της Κυριακής.

Το έκανε δώρο ο Κετσπάγια

Δεν υπήρχε ποδοσφαιρική λογική στο πλάνο του Τιμούρ Κετσπάγια. Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση το ντέρμπι. Οι επιλογές του τεχνικού της ΑΕΚ το καθόρισαν.

Η απόφαση του να παίξει χωρίς Σιμόες και με δίδυμο στον άξονα τους Γιόχανσον, Λαμπρόπουλο καθόρισε την εικόνα του παιχνιδιού. Είναι πολύ περίεργο καθώς ο Τραϊανός Δέλλας πέρυσι τέτοια εποχή, έχασε την θέση του επειδή έβγαλε στην διάρκεια του αγώνα τον Πορτογάλο. Από το καλοκαίρι, πριν καν ξεκινήσει η σαιζόν, τόνιζα πως το ρόστερ της ΑΕΚ έχει μία μεγάλη αδυναμία. Εξαρτάται πολύ από τον Σιμόες.

Δεν ξεκινά ντέρμπι κανονικός προπονητής χωρίς τον Σιμόες

Ένας κανονικός προπονητής, γνωρίζει πως σε ένα τόσο ανταγωνιστικό παιχνίδι, έχει ανάγκη τον Σιμόες. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να κατέβει χωρίς τον Σιμόες. Ολόκληρη την βδομάδα, ζήσαμε το σίριαλ για το αν θα προλάβει η όχι ο Χριστοδουλόπουλος, που ο άνθρωπος δεν έχει μπει ακόμα στο κλίμα και ξαφνικά μάθαμε πως μένει εκτός ενδεκάδας ο πιο κομβικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.

Ο Κετσπάγια θεώρησε πως μπορεί να προσφέρει περισσότερα παίζοντας δίπλα στον Γιόχανσον ο Λαμπρόπουλος από τον Σιμόες. Και να δεχτούμε ακόμα πως θεωρεί πως δεν είχε ενενηντάλεπτο.

Το πρόβλημα ήταν τεράστιο και η ΑΕΚ ήταν τυχερή που δεν είχε δεχτεί μέχρι το 64ο λεπτό δεύτερο γκολ. Πως γίνεται να μην τον κάνει αλλαγή στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου;

ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΠΕΡ

Δεν υπάρχει άλλος χαφ στο ρόστερ που να μπορεί να πρεσάρει, να βγει επιθετικά στον αντίπαλο, να καλύψει μέτρα με μπάλα και να την προστατέψει. Είναι παράλογο να παίζεις με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης και να παίρνεις απόφαση να χρησιμοποιήσεις 4 παίκτες ψηλά, τους δύο να μην είναι 100% έτοιμοι και να αφήνεις στον άξονα τον Γιόχανσον, που έχει σωματότυπο 6αριού και τον στόπερ Λαμπρόπουλο. Στο χώρο των Λαμπρόπουλου, Γιόχνασον πίεσε ο Ολυμπιακός και βρήκε και τα τρία γκολ πρεσάροντας στον χώρο που θα έπρεπε να βρίσκεται ο Σιμόες.

Από το πλάνο Κετσπάγια δεν βγήκε τίποτα. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στον χώρο του κέντρου που υπήρχε τρύπα.

Οι Φορτούνης, Μάρτινς βρήκαν τρύπα και έκαναν πλάκα

Η τρύπα που άφησε το κενό του Σιμόες. Τρύπα που εκμεταλλεύτηκαν οι Μάρτινς, Φορτούνης και έφεραν το παιχνίδι στον δικό τους ρυθμό και το καθόρισαν. Ήταν πολύ εύκολο για τον Μάρτινς και τον Φορτούνη, να κάνουν μεγάλο παιχνίδι, καθώς είχαν πολλά ελεύθερα μέτρα.

Σε κάθε κλέψιμο, υπήρχαν οι Μάνταλος, Μπακασέτας, Χριστοδουλόπουλος, Πατίτο πάνω από την μπάλα και έμεναν οι Γιόχανσον, Λαμπρόπουλος να δέχονται επιθέσεις ανάμεσα τους μαζί με τα ταυτόχρονα τρεξίματα στα άκρα των Σεμπά, Ελιονούσι, που πρόσφεραν στους Μάρτινς Φορτούνη ελεύθερα μέτρα και πολλές επιλογές.

Και τα 3 τέρματα ήρθαν από κερδισμένη μονομαχία και κλέψιμο στον χώρο μπροστά από τα στόπερ. Χτύπησε δηλαδή ο Ολυμπιακός στα αργά πόδια που άφησε στον άξονα του ο Κετσπάγια και στην αδυναμία των Γιόχανσον, Λαμπρόπουλου να μεταφέρουν μπάλα. Το να βάλεις τον Λαμπρόπουλο 6άρι σε σχηματισμό τριών χαφ με δύο εσωτερικούς χαφ και ένα στόπερ για ασφάλεια πίσω τους, έχει λογική. Το να πας όμως με δίδυμο και να περάσεις τον Λαμπρόπουλο στα χαφ είναι ένα ποδοσφαιρικό έγκλημα.

4Η ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΑΡΑΒΙΔΗΣ

Η ΑΕΚ πλήρωσε όμως και τα συνολικά λάθη διαχείρισης που έχει κάνει ο Κετσπάγια από την αρχή της σαιζόν, με κυριότερο την απόφαση του να φάει τον Αραβίδη.

Με τον Αλμέιδα ανέτοιμο, ο μοναδικός που ήταν σε θέση να παίξει στην κορυφή της επίθεσης στο ντέρμπι ήταν ο Αραβίδης. Έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές σε τέτοιου είδους παιχνίδια και διαθέτει την ταχύτητα, την ενέργεια και την ψυχή για να ανταποκριθεί σε ένα ντέρμπι.

Ο Κετσπάγια, έχει πάρει την παράλογα άδικη απόφαση να υπολογίζει τον Αραβίδη σαν 4η επιλογή. Μετά τους Αλμέιδα, Μπακασέτα, Πέκχαρτ.

Εγωιστής, κράτησε ένα αποτυχημένο πλάνο μέχρι τέλους

Ο Κετσπάγια έβγαλε έναν μεγάλο εγωισμό στο ντέρμπι και το γεγονός αυτό βοήθησε τον κουρασμένο από το παιχνίδι της Πέμπτης Ολυμπιακό, να τελειώσει πολύ εύκολα το παιχνίδι και να διευρύνει την νίκη του.

Παρότι το πλάνο του δεν έβγαινε και είχε αποδειχτεί από το πρώτο ημίχρονο το κενό που υπάρχει με την απόφαση να κάτσει στον πάγκο ο Σιμόες. Δεν μπορούσε να απειλήσει με σέντερ φορ που δεν μπορεί να παίξει στην πλάτη της άμυνας και να βγάλει ταχύτητα, ενώ κράτησε το ίδιο σχέδιο μέχρι τέλους.

Έβαλε τον Πέκχαρτ, ενισχύοντας τις γιόμες

Μάλιστα προσπάθησε να το ενισχύσει βάζοντας τον Πέκχαρτ στην κορυφή. Δείχνοντας πως το πρόβλημα το είχε εντοπίσει στο ότι ο Μπακασέτας δεν έπαιρνε τις κεφαλιές και όχι στη φύση των επιθέσεων που προσπαθούσε να κάνει η ΑΕΚ.

Είναι πάντως απίστευτο το 2016 να λογίζεται σαν λύση ένας ποδοσφαιριστής, που ανήκει στο ποδόσφαιρο του 1980 όπως ο Πέκχαρτ. Και ανεπίτρεπτο προπονητής να τον έχει μπροστά στις επιλογές του από τον Αραβίδη.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ "ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ"

Θα μου κάνει εντύπωση να κρατήσει την θέση του ο Τιμούρ. Δεν φαίνεται πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπός για να διεκδικήσει τις πιθανότητες που έχει η ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα. Το ποδόσφαιρο που διδάσκει δεν είναι σύγχρονο, θέλει μεγάλη παθητικότητα από τα ακραία μπακ, απομονώνει μία τετράδα ψηλά και ψάχνει γκολ αποκλειστικά από αυτούς και χωρίς ανεβάσματα από τις πίσω γραμμές που δημιουργούν συνεργασίες. Έχει ευθύνη για τους δύο πολύτιμους χαμένους βαθμούς με τον Ηρακλή και για την έκταση του σκορ στο ντέρμπι στο Καραϊσκάκης.

Ο λόγος όμως που θεωρώ πως ποδοσφαιρικά δεν είναι βιαστικό αλλά ορθό να κοιτάξει η ΑΕΚ,το μέλλον της με διαφορικό προπονητή, είναι πως η ποδοσφαιρική κατεύθυνση που δίνει ο Κετσπάγια είναι παλαιολιθική. Ποδόσφαιρο του Νεάντερνταλ.

Τυχερός ο Μπεντο, του έκαναν δώρο τον αγώνα

Ο Πάολο Μπέντο πήρε σημαντική ανάσα. Στάθηκε τυχερός που σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για τον ίδιο και έχοντας να διαχειριστεί την κούραση από τον αγώνα της Πέμπτης, βρήκε έναν τόσο βατό αντίπαλο με φανερά αδύναμο προπονητικό πλάνο, που του πρόσφερε δώρο τον αγώνα.

Κατάλαβε σίγουρα πως ο Φορτούνης δεν είναι απλά ένα ταλέντο, αλλά ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που στην χώρα μας έχει την ικανότητα να κάνει μεγάλη διαφορά.

Ο ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Όπως και ο πύρινος κόσμος, που με ευκολία αποδοκίμασε τον ποδοσφαιριστή που την περασμένη χρονιά είχε 21 γκολ και 18 ασίστ, επειδή δεν ανέχτηκε πως ήταν σε κακή κατάσταση στα μέσα του καλοκαιριού. Ο οργανισμός, κάθε αθλητή, όμως δεν μπορεί να βρίσκεται συνέχεια σε ιδανική κατάσταση. Στον αθλητισμό υπάρχει και το ντεφορμάρισμα.

Ο Φορτούνης απλά ήταν ντεφορμέ και αντί για στήριξη από αυτούς που όταν είναι καλά τον αποθέωναν, γνώρισε την αμφισβήτηση και τον γέμισαν με έξτρα πίεση. Του έκανε ο κόσμος και ο Μπέντο πιο δύσκολη την επιστροφή. Βρήκε όμως ένα ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του Τιμούρ. Του άφησε τόσα ελεύθερα μέτρα, που του ήταν παιχνιδάκι να κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι όπως το ίδιο συνέβη και με τον Μάρτινς.

Ο Μάρτινς έχει κάθετο τρέξιμο και ποιότητα με την μπάλα. Είναι λίγο μικρόσωμος για τον χώρο που παίζει, αδύναμος, αν όμως του δώσεις τα κάθετα μέτρα θα δημιουργήσει.

Τον Ολυμπιακό τον δυσκολεύεις όταν του κόβεις την δυνατότητα να αναπτυχθεί από τον άξονα, τον φοβίζεις. Βγάζοντας ταχύτητα και πρέσινκ την αμυντική του τετράδα και τον εκθέτεις όταν τον αναγκάζεις να ακουμπήσει την μπάλα στα άκρα στην αρχική προσπάθεια ανάπτυξης.

Τίποτα από αυτά δεν μπόρεσε να βγάλει το σχέδιο Κετσπάγια. Η μπάλα έφτανε για πλάκα στους Μάρτινς, Φορτούνη που όταν έκοβαν κάθετα, ακολουθούσαν οι Ελιονούσι, Σεμπά. Έπαιρναν δηλαδή την μπάλα ψηλά πάνω στο τρέξιμο τους οι εξτρέμ του Μπέντο και για αυτό δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο παιχνίδι η συνηθισμένη έλλειψη ποιότητας στα άκρα των ερυθρολεύκων.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΠΕΝΤΟ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΙΝΤΕΓΕ

Ο Μπέντο έχει κάνει μία αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού του Ιντέγιε. Ο Σίλβα ήθελε για να επιτεθεί ο Ολυμπιακός, ο Ιντέγιε συνεχώς να κάνει κινήσεις προς την μπάλα. Να παίζει με πλάτη στο αντίπαλο τέρμα και να πατάνε οι συμπαίκτες του περιοχή μέσα από συνεργασίες μαζί του. Τον έβγαζε δηλαδή εκτός περιοχής. Τον πήγαινε στο πλάι, τον οδηγούσε σε πολλά κοντρόλ που τον εξέθεταν και τον κούραζε αρκετά. Ο Μπέντο τον αφήνει να παίζει ανάμεσα στα στόπερ, να περιμένει την δημιουργία της υπόλοιπης ομάδας χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του. Δηλαδή τον κρατά ξεκούραστο και του δίνει την δυνατότητα να τελειώνει καθαρές φάσεις, καθώς είναι μόνιμα ανάμεσα στα στόπερ ψάχνει το τελείωμα και δεν κυνηγά την συνεργασία.

Αλλαγή που δεν υπήρχε μόνο στην Λάρισα, όπου έπαιξε μαζί με τον Καρντόσο και αναγκαστικά έπρεπε να βγαίνει αυτός προς τα έξω, γεγονός που ανέδειξε τις αδυναμίες του.

Πήρε χρόνο, πρέπει να βασιστεί στη ποιότητα που έχει στον άξονα

Η ευρεία νίκη επί της ΑΕΚ και η διακοπή δίνει έναν ήρεμο χρόνο στον Μπεντο να δουλέψει. Ο Πορτογάλος έχασε δέκα ημέρες πηγαίνοντας χωρίς τα όπλα του. Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού στην Ελλάδα είναι ο άξονας του. Έχει στα χαφ, μία πληρότητα.

Μιλιβόγιεβίτς, Καμπιάσο, Φορτούνης, Μαρίν, Μάρτινς, Τσόρι μπορούν να δημιουργήσουν ποιοτικές τριάδες, ακόμα και τετράδες, με τον Μαρίν να λειτουργεί παίζοντας από τα πλάγια σαν επιπλέον δημιουργός. Ο Μπέντο πρέπει να εκμεταλλευτεί το ατομικό ταλέντο που διαθέτει στον άξονα, να δημιουργήσει μεταξύ τους συνεργασίες και να περιμένει πρόοδο, με την επιστροφή του Ομάρ και την ατομική βελτίωση του Καρντόσο. Προβλήματα και κενά υπάρχουν και δεν του δίνεται η δυνατότητα για λάθη. Ο ίδιος πρέπει να το κατάλαβε καλά, από την πίεση που δέχτηκε μετά την ήττα στην Λάρισα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δεν φταίει το ζαβό το ριζικό της, φταίει ο Τιμούρ και η έλλειψη χαφ
Ο Μπέντο έπαθε, έμαθε και τέλος στα πειράματα
Ένας Μάρτινς έφερε την (κόκκινη) άνοιξη!

News 24/7

24MEDIA NETWORK